REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) ir Federalinis tyrimų biuras (FTB) padarė išvadą, kad Rusija kišosi į Amerikos prezidento rinkimų procesą, siekdama padėti laimėti respublikonų kandidatui Donaldui Trumpui, penktadienį pranešė dienraštis „The Washington Post“.

JAV Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) ir Federalinis tyrimų biuras (FTB) padarė išvadą, kad Rusija kišosi į Amerikos prezidento rinkimų procesą, siekdama padėti laimėti respublikonų kandidatui Donaldui Trumpui, penktadienį pranešė dienraštis „The Washington Post“.

REKLAMA

Pastaruoju metu vyko partijų politiniai debatai, kad šios dvi itin svarbios agentūros nesutaria dėl Rusijos ketinimų. Tuo tarpu „The Washington Post“ pranešime sakoma, kad FTB padarė tokią pačią išvadą, kaip ir CŽV: jog Maskva tikėjosi sutrikdyti demokratų kandidatės Hillary Clinton pastangas užimti Baltuosius rūmus.

Nacionalinės žvalgybos direktorius (DNI) Jamesas Clapperis (Džeimsas Klaperis) irgi laikosi tos pačios nuomonės.

„The Post“ nurodė, kad tai paaiškėjo iš vieno pranešimo, kurį CŽV direktorius Johnas Brennanas (Džonas Brenanas) išsiuntė savo agentūros darbuotojams.

REKLAMA
REKLAMA

„Anksčiau šią savaitę atskirai susitikau su FTB (direktoriumi) Jamesu Comey (Džeimsu Komiu) ir DNI Jimu Clapperiu. Tarp mūsų yra tvirtas konsensusas dėl Rusijos kišimosi į mūsų prezidento rinkimus masto, pobūdžio ir ketinimų“, – sakoma J.Brennano komunikate. „The Washington Post“ citavo JAV pareigūnus, kurie skaitė šį pranešimą.

REKLAMA

„Mes visi trys taip pat sutariame, kad mūsų organizacijoms kartu su kitomis reikia susitelkti į šio klausimo išsamios analizės, kurią pavedė atliktis prezidentas Obama ir kuriai vadovauja DNI, užbaigimą“, – pridūrė J.Brennanas.

Spaudžiamas Kongreso ir partijų pateikti įrodymų šioms agentūrų išvadoms B.Obama praeitą savaitę nurodė dar kartą ištirti su rinkimais susijusias kibernetines atakas ir parengti ataskaitą iki jo kadencijos pabaigos sausio 20 dieną.

„Esame įsipareigoję užtikrinti mūsų rinkimų patikimumą. Šioje ataskaitoje bus gilinamasi į žalingos kibernetinės veiklos, suderintos su mūsų rinkimų laiku, pobūdį, bus įvertinti mūsų gynybos pajėgumai ir apžvelgtos išmoktos pamokos, siekiant užtikrinti, kad Kongreso nariai ir suinteresuoti veikėjai būtų deramai informuoti“, – sakė Baltųjų rūmų atstovo spaudai pavaduotojas Ericas Schultzas (Erikas Šulcas).

REKLAMA
REKLAMA

„Stengsimės viešinti kiek galėsime, – pridūrė jis. – Tai svarbus prezidento prioritetas.“

Obama prieš JAV rinkimus buvo asmeniškai perspėjęs Putiną sustabdyti kibernetines atakas

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) penktadienį pareiškė asmeniškai perspėjęs Vladimirą Putiną dėl įtariamų Rusijos kibernetinių atakų, kai jie buvo susitikę prieš praeitą mėnesį vykusius Amerikos rinkimus, ir paraginęs jį „visa tai užbaigti“ bei perspėjęs dėl rimto atsako.

Likus vos penkioms savaitėms iki jo kadencijos pabaigos B. Obama pažadėjo imtis atsakomųjų priemonių prieš Maskvą dėl kibernetinio kišimosi, kuriuo, kaip teigia JAV žvalgyba, siekta padėti respublikonui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) nugalėti V. Putino kritikę demokratų kandidatę Hillary Clinton (Hilari Klinton).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų tikslas tebėra tas pats – pasiųsti aiškią žinią Rusijai ir kitiems to nedaryti, nes taip pat kai ką galime padaryti“, – B. Obama sakė žurnalistams per savo paskutinę šiemet spaudos konferenciją, kurios metu jis iki šiol aiškiausiai tiesiogiai apkaltino V. Putiną dėl kibernetinių atakų.

„Rusijoje niekas nevyksta be Vladimiro Putino žinios, – sakė B. Obama. – Turiu omeny, kad, kiek paskutinį kartą domėjausi, tai yra gana hierarchinė operacija, ir nėra ten daug diskusijų ar demokratinio svarstymo, ypač kai kalbame apie politiką, nukreiptą prieš Jungtines Valstijas.“

B.Obama nurodė, kad vasarą buvo informuotas apie Rusijos vykdomą Demokratų partijos elektroninį šnipinėjimą ir nerimavęs, jog ši veikla gali eskaluotis ir sutrikdyti rinkimų procesą.

REKLAMA

„Rugsėjo pradžioje, kai mačiausi su prezidentu Putinu Kinijoje, jaučiau, kad veiksmingiausias būtas užtikrinti, jog taip nenutiktų – tiesiogiai su juo pasikalbėti ir pasakyti, kad jis visa tai užbaigtų, nes bus rimtų pasekmių, jeigu jis to nepadarytų, – B. Obama sakė žurnalistams prieš išvykdamas atostogų į Havajus. – Ir iš tiesų vėliau nepastebėjome jokio tolesnio kišimosi į rinkimų procesą.“

Kalbėdamas apie konkrečias atsakomąsias priemones B. Obama sakė, kad apie kai kurias jų būtų paskelbta viešai, o kai kuriais atvejais „rusai tiesiogiai gautų žinią ir ji nebūtų paviešinta“.

„Jeigu tam tikru metu, kai būsime įvykdę tam tikrų priemonių, apie kurias galime paskelbti viešai, taip ir padarysime, – sakė kadenciją baigiantis JAV prezidentas. – Rusų veiksmai iš dalies buvo veiksmingi todėl, kad jie nevaikšto ir neskelbia apie tai, ką daro.“

REKLAMA

B. Obama taip pat pranešė, kad turima „tam tikrų įrodymų“, kad Kinija po JAV perspėjimų taip pat mažina savo kibernetinio šnipinėjimo apimtis.

„Turėjau pasikalbėti apie tai ir su prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu), ir turime tam tikrų įrodymų, kad jie apribojo tokią savo veiklą, bet jos visiškai nenutraukė“, – sakė B. Obama.

Reiganas apsiverstų karste

Manoma, kad tradicinę B. Obamos tradicinę metų pabaigos spaudos konferenciją, kuri buvo surengta tvyrant didelei įtampai su Rusija, tikriausiai atidžiai stebėjo jos įpėdinis D. Trumpas. Jis anksčiau yra žadėjęs palaikyti artimesnius santykius su Kremliumi ir neigė žvalgybos pranešimus apie Rusijos kibernetines atakas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV prezidentas perspėjo, kad nors Rusija, jo nuomone, išlieka maža pasaulio galia, ji gali pakenkti Amerikos vertybėms.

„Jie yra mažesnė šalis, jie yra silpnesnė šalis, – sakė B. Obama. – Tačiau jie gali paveikti mus, jeigu pamiršime tai, kas esame. Jie gali paveikti mus, jeigu atsisakysime savo vertybių. V.Putinas gali mus susilpninti lygiai taip pat, kaip jis mėgina susilpninti Europą, jeigu imsime tikėti, kad nieko bloga bauginti spaudą. Arba įkalinti disidentus.“

B. Obama taip pat išreiškė susirūpinimą dėl apklausos, kuri parodė, kad trečdalis respublikonus remiančių rinkėjų palaiko V. Putiną, ir pareiškė: „Ronaldas Reaganas (Ronaldas Reiganas) apsiverstų karste.“

REKLAMA

Jis taip pat pasiuntė tiesioginę žinią ir D. Trumpui: „Labai tikiuosi, kad išrinktasis prezidentas lygiai taip pat rūpinsis, kad būtų užtikrinta, jog nebus potencialios užsienio įtakos mūsų rinkimų procesui.“

B. Obama paragino D. Trumpą palaikyti raginimus atlikti „dvipartinį ir nepriklausomą“ tyrimą dėl Rusijos kišimosi. Toks procesas, pasak B. Obamos, galėtų „patikinti Amerikos žmonės ne tik dėl to, kad jų balsai būtų tinkamai suskaičiuoti, kad rinkimai buvo sąžiningi ir laisvi, bet ir dėl to, kad mes pasimokėme, kaip internetinė užsienio šalių propaganda gali patekti į mūsų politinę kraujotaką“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų