REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis po padidinamuoju stiklu atsidūrė partijai laimėjusius rinkimus ir sudarius valdančiąją daugumą Seime. Valdžios formavimą stebėjusieji nevengė karčių pastabų. Tačiau pastarosios savaitės R. Karbauskiui buvo itin karštos – siūlyti įstatymų projektai ir idėjos sukėlė ne tik aršią politikų diskusiją, bet ir visuomenės bruzdesį.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis po padidinamuoju stiklu atsidūrė partijai laimėjusius rinkimus ir sudarius valdančiąją daugumą Seime. Valdžios formavimą stebėjusieji nevengė karčių pastabų. Tačiau pastarosios savaitės R. Karbauskiui buvo itin karštos – siūlyti įstatymų projektai ir idėjos sukėlė ne tik aršią politikų diskusiją, bet ir visuomenės bruzdesį.

REKLAMA

Portalui tv3.lt partijos lyderis ir Seimo Kultūros komiteto pirmininkas atvirai pasakojo, kodėl kelia nepopuliarius klausimus ir kokius pokyčius dar žada padaryti.

Popierinių atvirukų istorija

Pasirodžius informacijai, kad valstiečių lyderis siūlo nebesiuntinėti ranka rašytų atvirukų – vėl kilo diskusijų banga. Pasipiktinimo neslėpė įvairių organizacijų atstovai, vyresni žmonės. Tačiau paaiškėjo, kad tai vėl muilo burbulas.

R. Karbauskis tokią rekomendaciją taikė konkrečiai valstybinėms, savivaldybių institucijoms, ne privatiems žmonėms ar organizacijoms.

REKLAMA
REKLAMA

„Kaip tik džiaugiuosi tradicija, kad žmonės dar siunčia vieni kitiems laiškus, atvirukus. Apie tai net neina kalba.

Aš norėjau pasakyti, kad šiandien mes išleidžiam šimtus tūkstančių eurų labai valdiškiems, tiesiog vieno kitam valstybinių įstaigų atstovų, siunčiamiems atvirukams. Pamačiau tiesiog tą situaciją, kai komitete prie manęs priėjo darbuotojai ir pasakė, kad gaunam atvirukus ir turim atrašyt.

REKLAMA

Paaiškėjo, kad tokių atvirukų apie šimtas gali būti. Todėl ir pasakiau, visiškai to nereikia daryti – atrašinėti ir siuntinėti popierinių atvirukų. Tam juk yra elektroninis paštas, taip nebus išleidžiama nė vieno papildomo euro.

Tai, kai suvedi visą valstybinį sektorių, supranti, kad gaunasi šimtai tūkstančių ar net milijonai eurų tokiems dalykams. Tiek pinigų užtektų darželiui ar mokyklai suremontuoti. Iš tikrųjų turėtume galvoti, kaip racionalizuoti tą susirašinėjimą.

Daugelis žmonių, ypač jaunesni, turi išmaniuosius telefonus ir internetą.

Ir mes turime galvoti kaip sumažinti popieriaus naudojimą. Kanceliarija ar atskiros ministerijos, tarnybos, galvodamos apie valstybinio sektoriaus optimizavimą, turi ir tokių dalykų nepamiršti.

REKLAMA
REKLAMA

Kartais atrodo, kad užtenka vieno sprendimo. Aš dabar tiesiog kreipiausi dėl šitų atvirukų siuntinėjimo, tai kitais metais jau turėtų būti parengta ir įregistruota tvarka bei visi informuoti, jog lėšos tam nebus skiriamos. Jeigu žmogus nori asmeniškai iš savo lėšų sveikinti rinkėjus, be abejo, gali taip ir daryti.

Geranoriškai pasiūliau pataupyti pinigus, nes šiuose valdiškuose atvirukuose tikrai nėra šilumos. Tiesiog kaip nerašyta tradicija buvo likusi, bet jau yra atgyvenusi, tikrai. Gal prieš 10-15 metų tai buvo vienintelis būdas parodyti dėmesį, o dabar jau situacija pasikeitusi. Visai kitos priemonės.

Šiais metais jau neišvengiamai bus išleisti tam pinigai valstybės institucijose, nes mano pranešimas jau šiek tiek pavėluotas. Nes kai kurie aiškiai jau tą padarę yra, gal dar spės sureaguoti", - įsitikinęs valstiečių partijos lyderis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo viešbučio ir automobilių mazgai

Nebuvo nė dienos, kad Lietuvoje būtų dingę visi politikai vienu metu, iš kur tada tiek nespręstų klausimų? Žinoma, nelabai kam norisi stotis prieš visus su mažiau palaikymo turima nuomone ar jau su tokia, kuri nulemta būti karštai aptarinėjama. Valstiečiai, regis, pasirinko būtent tokią kryptį.

„Niekam nerūpėjo – man toks vaizdas susidaro. Gal dabar kažkam atrodo, kad mes į kreipiam dėmesį, bet juk iš smulkmenų ir susideda didžiausi dalykai.

Tiesiog, kai dairaisi aplinkui, pradedi suprasti, ką ir kaip ir dar gali padaryti. Kai kuriuos klausimus jau išsprendėme Seime, bet yra tokių, prie kurių dar tik einame. Štai, kad ir Seimo transporto ūkis. Aš aiškiai matau, kad šioj vietoje yra neapsakomai brangiai ir neracionaliai pasielgta.

REKLAMA

Vėlgi, suprantu, kad tai buvo padaryta tada, kai Seimo nariai turėjo valdiškus automobilius, jie važinėdavo ir parkas juos aptarnaudavo. Bet dabar struktūra praktiškai liko tokia pati, kiek aš suprantu, o ką jie ten remontuoja, aš net nesuprantu.

Nes tie automobiliai, kurie dabar perkami yra remontuojami servise, ar bent jau turėtų būti pagal logiką. Ir išlaikyti tokį didžiulį auto parką su remonto dirbtuvėmis, nesuprantu kam reikia.

Net baisu skaičiuoti viešai, bet savikaina rodo aiškiai, kad reikia žiūrėti į bendrą sprendimą, kad čia Seimo transporto ūkis yra žiedeliai, jeigu pažiūrėtume į visą valstybės sektorių. Nuo to reikia pradėti, šiuo atveju“, – dėstė politikas.

REKLAMA

Jo manymu, Seimas turi dar vieną rimtą ir aiškiai akis badantį skaudulį – Seimo viešbutį. Kuris, anot R. Karbauskio, ne tik nepateisina lūkesčių, bet ir seniai yra praradęs savo vertę.

„Apsilankius Seimo viešbutyje ir pamačius tokias sąlygas, dabartiniu žmonių suvokimu kitaip nepavadinsi – baisu. Ir kiek tai kainuoja. Todėl klausimas ir kyla, ar nepigiau būtų atsisakyti to pasenusio objekto, neatitinkančio jokių dabartinių standartų. Atitiko juos gal prieš 10-15 metų.

Dabar žmonės važiuoja ir pasibaisėję yra. Ar negeriau duoti Seimo nariams pakankamą pinigų sumą, kad galėtų išsinuomoti butą Vilniuje ir tai tikriausiai, Seimui kainuos dešimtis kartų mažiau, nei išlaikymas šio pastato.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Man tie klausimai kyla ūkiškai mąstant, kodėl mes taip darom. Niekas nenori tų mazgų atrišti ir pažiūrėti kitom akim. Nes kažkodėl yra manoma, jeigu yra Seimas, privalo jis turėti Seimo viešbutį, nors pasikeitė laikai. Reikia analizuoti, kiek dabar kainuoja išsinuomoti butą ir galbūt tiems 70-čiai ar 80-čiai Seimo narių, kuriems reikėjo būsto, nuoma racionalesnis sprendimas būtų.

Iš vis, jeigu tą pastatą būtų galima atiduoti į valstybės turto fondą ir jį parduoti, aš galvoju, kad 50-60 metų į priekį Seimo nariams būtų galima duoti pinigus tam, kad jie galėtų nuomotis būstus. Nes jau po kokių 15 metų neišvengiamai reikės ten kapitalinio remonto. Vėl bus sakančių, kad užsiiminėjam niekais, bet kažkas ir turi tą daržą išvalyti.

REKLAMA

Aš visą laiką sakiau, mes, Seimas, turim būti pavyzdžiu, nuo savęs pradėti tvarkyti ir tada jau reikalauti. Nes labai keista, kai tu nedarai to, o iš kitų reikalauji. Tad šiuo atveju bus lengviau įtikinti visus kitus, institucijas racionaliai į transporto ūkius, lėšų taupymą, ten kur galima sutaupyti“, – tvirtai teigė R. Karbauskis.

Nuo kritikos iki patyčių

Komentarų ir kritikos lavinos valstiečių partiją lydi dar nuo Seimo rinkiminio laikotarpio pradžios. Be abejo, tikėti kiekvienu teiginiu ir neanalizuoti – būtų banalu. Bet partijos lyderis teigė, kad viešojoje erdvėje daugiau matoma patyčių nei pasvertos kritikos.

„Mes nuo nieko nebėgam ir su darbais nevėluojam. Paprasčiausiai, prie ko prieina rankos, tą išsakome, o jeigu tai duoda teigiamą efektą, yra gerai. Kritiką aš priimu sveikai. Aš tik nesuprantu tokio dalyko, kaip po šių rinkimų kritika perėjo į patyčias.

REKLAMA

Reikės tikrai pataisų civilinio kodekso, kad nebūtų panaudota prieš tiesiog kritikuojančius žurnalistus. Nes kritika yra gerai. Svarbu ją atskirti nuo įžeidinėjimų, kuriuos dažniau matome. Patyčių neturi būti. Nes, kai žmonės mato, kad viešai yra tyčiojamasi iš Seimo narių, jie bijo eiti į šiuos postus, kad nepapultų į tokią situaciją, kur jį tiesiog sumins.

Sumins kažkokioje institucijoje, kur bus siekiama darbo vietos savo giminaičiui ar draugui. Pas mus didžiausia problema yra ta, kad išnyksta tikėjimas, kad kažkas gali keistis. Apskritai, mažai tikėjimo belikę, todėl išvažiuoja žmonės iš Lietuvos.

Grįžtant prie Seimo viešbučio, tai analizės ir tyrimo tikrai reikės. Be abejo, jeigu nuo savęs nepradėsi, tai nes reikalauti tvarkos iš kitų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tarp Seimo narių jau girdėjau ne vieną viešą pareiškimą, kad mes esam valstiečiai, pašaipų kontekste. Tai tik dar labiau įrodo, kad jeigu vienam Seimo nariui nepatiko mūsų sprendimas, sukėlė jam kažkokią problemą, tai reikia itin žiūrėti, kad nebūtų piktnaudžiaujama. Ypač nepatiko kolegoms mūsų įvestas pokytis dėl valdiškų automobilių, juk tiek metų naudojosi.

Visgi mūsų partiečiai supranta, ką jiems išsakė rinkėjai ir todėl nekyla abejonių dėl pakeistos tvarkos. Tarp kitų frakcijų yra didelių nepasitenkinimų. Kažkaip žmonės labai asmeniškai priima pokyčius“, – atskleidė Seimo Kultūros komiteto pirmininkas R. Karbauskis.

 

Muilo burbulą naujoji valdžia pučia žmonėms ar iš tiesų kelia nepatogias problemas seimūnams ir valdininkams, paaiškės ne iškart. Aišku tik viena, aštrių diskusijų ir pasisakymų bus kaip niekada daug.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų