REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Graikijos parlamentas pritarė vienkartinei išmokai pensininkams, dėl kurios gali dar padidėti įtampa šalies santykiuose su griežtai nusiteikusiais Europos kreditoriais, Atėnus kaltinančiais įsipareigojimų dėl griežto taupymo nepaisymu.

Graikijos parlamentas pritarė vienkartinei išmokai pensininkams, dėl kurios gali dar padidėti įtampa šalies santykiuose su griežtai nusiteikusiais Europos kreditoriais, Atėnus kaltinančiais įsipareigojimų dėl griežto taupymo nepaisymu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už atitinkamą įstatymo projektą balsavo 196 iš 257 posėdyje dalyvavusių parlamentarų.

Pagal šią priemonę, apie kurią kairiųjų premjeras Alexis Tsipras paskelbė praėjusią savaitę, vienkartinėms išmokoms mažesnes pensijas gaunantiems pensininkams bus skirta 617 mln. eurų.

REKLAMA

Atėnai sako, kad išmoka pensininkams bus skirta iš susidariusio 1 mlrd. eurų mokestinių pajamų perviršio, tačiau Europos kreditoriai pareiškė, kad šis Graikijos sprendimas kelia „rimtą susirūpinimą“ dėl įsipareigojimų, kuriuos šalis prisiėmė pagal tarptautinės pagalbos programą, „įgyvendinimo ir esmės“.

Europos Centrinio Banko (ECB), Europos Komisijos ir Europos gelbėjimo fondo atstovai bendrame pareiškime pažymėjo, jog dabar spręs, ar pritarti Eurogrupės anksčiau šį mėnesį priimtam sprendimui dėl Graikijos skolų naštos mažinimo priemonių.

REKLAMA
REKLAMA

O Graikijos premjeras į tai pareiškė, kad padėtį reikia sureguliuoti „be šantažo“ iš Graikijos kreditorių pusės.

„Manau, kad persilaužymą galime pasiekti be šantažo, gerbdami kiekvienos šalies suverenumą“, – pareiškė Graikijos kairiųjų lyderis.

Graikijos pusėn neįprastai ryžtingai stojo Prancūzija, kurios prezidentas Francois Hollande pareiškė, kad, sprendžiant šį ginčą, su Graikija „turi būti elgiamasi oriai“.

Eurogrupės vadovo Jeroeno Dijsselbloemo atstovas spaudai trečiadienį pareiškė, kad euro zona stabdo Atėnų skolų naštos mažinimo priemones, apie kurias buvo neseniai paskelbta, nes nebuvo išsamiai informuota apie A. Tsipraso planus, į kuriuos, be išmokos pensininkams, taip pat buvo įtrauktas pardavimo mokesčio sumažinimas problemų dėl migracijos patiriančiose Graikijos salose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Institucijos padarė išvadą, kad Graikijos vyriausybės veiksmai, regis, neatitinka mūsų susitarimų“, – pareiškė atstovas spaudai.

Ginčas įsiplieskė vos per kelias valandas – nuo šio Eurogrupės sprendimo viešai atsiribojo ir Prancūzijos finansų ministras Michelis Sapinas, ir už ekonomikos reikalus atsakingas Europos Komisijos narys Pierre Moscovicis, kuris anksčiau yra vadovavęs Prancūzijos finansų ministerijai.

„Individualūs pareiškimai nėra bendri Eurogrupės pareiškimai“, – pareiškė M. Sapinas ir pabrėžė, kad šis sprendimas Eurogrupėje nebuvo priimtas vienbalsiai.

REKLAMA

Tuo tarpu A. Tsipras, kurio palaikymo reitingai Graikijoje vis labiau smunka, savo planams apginti pasitelkė suverenumo principą.

„Mes nesame kolonija“, – praėjusią savaitę, kai buvo pirmą kartą paskelbta apie išmoką pensininkams, pareiškė vyriausybės atstovas spaudai.

O A. Tsipras trečiadienį pareiškė, kad kreditoriai turi „gerbti Graikijos žmones, kuriems per pastaruosius septynerius metus teko daug paaukoti Europos vardu“.

Ironiška tai, kad Graikijos pensininkų asociacijos vienkartines išmokas – o jos sudaro mažiausiai 300 eurų vienam asmeniui – pavadino „niekais“.

Ketvirtadienį protesto akciją Atėnuose surengė šimtai pensininkų, kritikuojančių vyriausybę už tai, kad ji nusprendė skirti jiems vienkartines išmokas, nors toliau karpo jų pensijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų