REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Katalonija (nuotr. SCANPIX)

Ispanijos Konstitucinis Teismas trečiadienį sustabdė Katalonijos parlamento priimtos rezoliucijos, raginančios įkurti nepriklausomą Katalonijos respubliką, vykdymą.

11

Ispanijos Konstitucinis Teismas trečiadienį sustabdė Katalonijos parlamento priimtos rezoliucijos, raginančios įkurti nepriklausomą Katalonijos respubliką, vykdymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šio turtingo šiaurės rytinio Ispanijos regiono separatistai jau daug metų beviltiškai siekia Ispanijos centrinės valdžios leidimo surengti balsavimą dėl regiono nepriklausomybės, kaip 2014 metais tai padarė Škotija, surengusi referendumą, kuriame rinkėjai pasakė „ne“ atsiskyrimui nuo Didžiosios Britanijos.

REKLAMA

Katalonijos prezidentas Carlesas Puigdemont'as rudenį pažadėjo surengti tokį balsavimą 2017 metų rugsėjį, nepriklausomai nuo to, ar jam pritars centrinė vyriausybė Madride. Šiam planui pritarė ir Katalonijos parlamentas, kuriame daugumą sudaro nepriklausomybės šalininkai.

Konstitucinio Teismo pareiškime sakoma, kad jis „suspenduoja... vykdymą Katalonijos parlamento rezoliucijos, kurioje numatyta 2017 metais rengti referendumą“.

REKLAMA
REKLAMA

Šiame procese dalyvaujantys Katalonijos politikai, pirmiausia, parlamento pirmininkė Carme Forcadell ir C.Puigdemontas, taip pat buvo perspėti, kad jų pareiga yra „sustabdyti arba paralyžiuoti“ bet kokius veiksmus, kuriais būtų nepaisoma šio suspendavimo, nes kitaip jiems gresia „galima atsakomybė, net baudžiamoji“.

Buvęs Katalonijos prezidentas Arturas Masas jau anksčiau bandė surengti tokį referendumą, bet Konstitucinis Teismas jį uždraudė. Tada 2014 metų lapkričio mėnesį buvo surengtas simbolinis referendumas, kuriame daugiau nei 80 proc. balsavusiųjų pasisakė už Katalonijos nepriklausomybę, nors balsavime dalyvavo vos 2,3 mln. iš 6,3 mln. balsavimo teisę turinčių rinkėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau dabar pilietiniu nepaklusnumu ir tarnybiniu nusikaltimu už referendumo organizavimą kaltinamo A.Maso laukia teismas. Be to, dėl šių kaltinimų jam 10 metų gali būti uždrausta dirbti valstybės tarnyboje.

Dabar Konstitucinis Teismas per penkis mėnesius turės nuspręsti, ar visiškai panaikinti rezoliuciją, ar atšaukti jos sustabdymą.

Tačiau vargu ar balsavimui bus leista įvykti, atsižvelgiant į tai, kad 2014 metais teismas išaiškino, jog pagal šalies konstituciją, nė vienas regionas negali vienašališkai organizuoti referendumo dėl nepriklausomybės, kuris paveiktų visą šalį.

REKLAMA

Katalonija, 7,5 mln. gyventojų turintis regionas, kuriame sukuriama maždaug penktadalis Ispanijos bendrojo vidaus produkto (BVP), turi savo kalbą ir kultūrines tradicijas.

Reikalavimai dėl atsiskyrimo čia reiškiami jau seniai, bet pastaraisiais metais nepriklausomybės judėjimas Katalonijoje sustiprėjo, nes dėl Ispanijos ekonominės krizės regione išaugo nedarbas ir skolos.

Katalonai skundžiasi, kad regionas negauna investicijų, kurios būtų proporcingos jo sumokamiems mokesčiams, o centrinė vyriausybė kišasi į regiono kalbos ir švietimo politiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų