REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atlikto Valstybės saugumo departamento veiklos parlamentinio tyrimo 2006 m. lapkričio 10 d. 19 posėdžio stenogramos ištrauka (2 dalis).

REKLAMA
REKLAMA

KL. Iš jūsų tų užuominų politikams, taip švelniai sakykime, matyt, galima daryti išvadą, tai iš viešų politikų pareiškimų žinoma, kad jūs jau kitą dieną po žūties ar antrą dieną turėjote informaciją apie žūties aplinkybes. Tai taip pat buvo departamento vadovybės pavedimas informuoti politikus apie tą informaciją?

REKLAMA

ATS. Taip, išreikšti tam tikras, tos tokios prieštaringos informacijos () tam tikrą prieštaringą informaciją, ateinančią perduoti, kad galbūt ne viskas taip yra, kaip aprašoma spaudoje, kaip yra pateikiama, kokios versijos yra. Kuo atsargiau elgtis su ta informacija, kad apsaugotų velionio Pociūno asmenį.

KL. Bet tos informacijos visuomenė net ir nežinojo. Dabar antras klausimas kiek į šalį. Su kokias politikais, frakcijomis jūs esate tuo klausimu bendravęs dar po to iš karto?

REKLAMA
REKLAMA

KL. Iš karto po to nesu bendravęs daugiau su jokia frakcija, nei politikais, nei frakcijom. Dėl to, kad toliau buvo vadovybės žingsniai, kiek man žinoma, generalinis direktorius kreipėsi į komiteto pirmininką su iniciatyva pradėti tyrimą komitete, lyg ir nebebuvo poreikio kažkaip privačiai kalbėtis ir informuoti.

KL. Ačiū. Prašau pasakyti, noriu patikslinti, ką KL klausė. Jūs sakėte, po pokalbio su vadovybe. Pokalbis kieno iniciatyva, ar vadovybė jus pasikvietė, ar jūs pats, jausdamas pareigą, aplankėte ją?

ATS. Ne, akivaizdu, kad vyko pokalbis vadovybės iniciatyva. Aš negaliu pagal savo pareigas inicijuoti tokių dalykų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

KL. To pokalbio metu jie ar jis, turima omeny su vadovu jūs kalbėjote, su generaliniu direktorium? Ar pokalbis buvo tik tarp jūsų, ar buvo dar kas nors iš pavaduotojų? Jeigu buvo, tai kas buvo?

ATS. Buvo ir vadovas, ir vienas iš pavaduotojų.

KL. Gal galite nurodyti kuris?

ATS. Buvo Dainius Dabašinskas.

KL. Prašau pasakyti, jau antrąją dieną vizito metu jūs atskleidėte vieną iš versijų, kuri, tikėtina, turiu omeny šlapinimąsi nuo palangės, kuri galėjo būti žinoma nebent prokuratūrai, kuri tiesiogiai dalyvavo tyrime kartu su baltarusiais. Saugumo departamentas tokiam tyrime turbūt nedalyvavo ir tų versijų negalėjo žinoti, arba prokuratūra buvo jums šitą informaciją perdavusi. Prašau pasakyti, ar tą informaciją jūs perdavėte politikams vadovo nurodymu? Apskritai, kaip ta informacija jus pasiekė, kodėl jūs ją perdavėte ir kokią jūs ją perdavėte?

REKLAMA

KL. Iš kur ta informacija buvo gauta, aš tikrai negalėčiau komentuoti, nes tikrai nežinau. Vienas dalykas, aš buvau grįžęs tik iš atostogų ir tai man buvo gana nelauktas dalykas. Aš visiškai nežinojau bendro konteksto. Tas aplinkybes aš iš tikrųjų išgirdau iš vadovo ir, kaip sakiau, kad tų visokių versijų būta, ir viena iš tų, sakykime, kurias aš perdaviau, tai buvo man pateikta vadovybės.

KL. Jūs patikslinkit tą informaciją, jūs pasakėte, kad, kiek jums žinoma, jis kreipėsi į departamento vadovus, komiteto pirmininką, taip?

REKLAMA

ATS. Taip.

KL. Su siūlymu pradėti parlamentinį tyrimą? Iš kur jums tai žinoma, ir kada tai buvo?

ATS. Dabar aš tikslios datos tikrai negalėčiau pasakyti, bet tai buvo galbūt savaitės eigoje ar ()

KL. Tiksliau galima? Tai išeitų, po jūsų pokalbių su ponu A.Kubiliumi ir su ponia R.Juknevičiene?

ATS. Taip, nes iš tikrųjų ()

KL. Iš kur jūs šitą žinote, patikslinkite? Kas jums šitą pasakė?

ATS. Aš tiksliai nežinau, ar komiteto pirmininkas skambino, ar skambino generalinis direktorius, dėl to aš negaliu pasakyti. Tik žinau, kad direktorius pasakė, kad pradėti ir padaryti žingsniai, kad vyktų parlamentinis nagrinėjimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

KL. Aš atsiprašau, nusišypsojau, paaiškinsiu kodėl. Mus lyg ir kaltina, kad mes tyrimą pradėjome. Dabar pasirodo, kad VSD pats paprašė, tai kodėl man patinkanti informacija. Ačiū.

KL. Jeigu tiksliau, tai tada klausimas irgi yra. Vis dėlto kas skambino ir kas ką pradėjo?

KL. Kažkas kažkam skambino, gal ir varpais, bet tyrimas pradėtas.

KL. Ne, buvo komiteto posėdis. Posėdis buvo dar neprasidėjus sesijai.

KL. Aš viską supratau, bet aš klausiau pono Pavardenio, iš kur jis tą informaciją gavo.

KL. Ar galite patikslinti, ar jūs tuo metu atostogavote ir buvote iškviestas iš atostogų, ar jau baigėsi jūsų atostogos, ir jūs atėjote į darbą?

REKLAMA

ATS. Buvau iškviestas.

KL. Specialiai dėl tų dalykų? Kas konkrečiai pasakė jums apie detales, moterys, prostitutės, klofelinas, šlapimo pėdsakai tą, ką tada man sakėte?

ATS. Aš sakiau, kad dalyvavo du žmonės ir aš iš jų ()

KL. Abu apie tai kalbėjo ar vienas iš jų?

ATS. Žinote, dabar aš net negaliu pasakyti, kuris. Tiktai pokalbis toks buvo man netikėtas, ir aš negalėčiau atsiminti visų detalių, kas kokias detales sakė.

KL. Dar toks vienas, supraskite teisingai, čia labai svarbu yra ir tyrimui. Jūs tuomet minėjote ir gal galite detaliau atskleisti, mes irgi kalbėjome apie viešąją erdvę, kad labai nekaip atrodo, rodos, vadovai, kai jie kalba vienas vieną, kitas kitą, trečias trečią. Tai jūs paminėjote, kad jūs jau kai ką esate "Vyšniai" pasakę, ta prasme departamentas.

REKLAMA

ATS. To aš negalėjau pasakyti.

KL. Jūs tą pasakėte, apie "Vyšnią" kalbėjote. Ką turėjote omeny?

ATS. Nes tikrai, aš pats kontaktų jokių neturėjau ir aš negalėjau nieko pasakyti jums. Arba aš nežinau.

KL. Gal neužfiksavote. Aš labai gerai užfiksavau, aišku, nežinojau konteksto, koks toliau klostysis, bet tikrai tą užfiksavau. Dabar, kokie kiti departamento pareigūnai galbūt bendravo su kitom frakcijom, nes man yra žinoma, iš kitų frakcijų žmonės aktyviai taip pat buvo informuoti apie tuos dalykus ir kalbėdavosi Seime, jau ten ūžė. Kokie kiti pareigūnai informavo kitas frakcijas, ar departamentas pasiskirstęs buvo bendrauti su kitom frakcijom?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ATS. Ne, man tas nėra žinoma, kas bendravo. Tikrai neturiu tokios informacijos. Per mane joks paskirstymas tikrai nėjo.

KL. Supratau.

KL. Prašau pasakyti, iš pat pradžių tų visų įvykių buvo sakoma, kad tai yra išvykimas Pociūno savu noru ir buvo kalbama apie jam prieš išvykstant teikiamus visokius pasiūlymus. Ir vienas iš tų pasiūlymų, išskyrus Gruziją ir Rusiją ar Baltarusiją, buvo plačiai kalbama apie Briuselį, ir jūs tą, kaip aš supratau, politikams irgi sakėte apie Briuselio galimybę?

ATS. Galbūt taip.

KL. Tai irgi buvo jums pasakyta tame susitikime su Pocium ir Dabašinsku?

ATS. Taip.

KL. Bet pats jūs apie kokius nors pasiūlymus anksčiau Pociūnui vykti į Briuselį nesate girdėjęs ar esate?

REKLAMA

ATS. Man neprivalu, aš net nelabai esu girdėjęs ir apie kitus pasiūlymus, ta prasme, mano vieta struktūroje neįpareigojo to žinoti. Aš negalėčiau pasakyti, kokie buvo kiti pasiūlymai. Tai tikrai sprendžiasi ()

KL. Ačiū. Mes neprašome, kad jūs sakytumėte tai, ko jūs nežinote.

ATS. Tai sprendžiasi visiškai kitu lygiu.

K:. Tada kitas klausimas. Atsimenate tą situaciją pirmadienį, kai mes laukėme, kad departamento vadovas įvykdytų savo pažadą ir pateiktų dokumentus komitetui. Ir mes bendravote, ir jūs mums sakėte, kad taip, tokią valandą bus, jie ruošiami, reikia viską suregistruoti. Ir tik yra priežastis, kodėl jie dar nėra čia. Prašau pasakyti, ar tą netiesą jūs sakėte savo iniciatyva, ar vykdėte generalinio direktoriaus nurodymus?

REKLAMA

ATS. Man buvo pasakyta, kad iki pietų medžiaga bus čia, kur buvo laukiama. Tai negalėjau aš to nepasakyti, jeigu aš turėjau tokią informaciją. Jeigu būčiau nežinojęs, ar man būtų nebuvę pasakyta, nes aš iš tikrųjų buvau įpareigotas atvažiuoti ir atvežiau tam tikrus dokumentus, ir buvo pasakyta, kad bus ir kita data.

KL. Vadinasi, prieš išsiskiriant jums su generaliniu direktoriumi departamente, buvo pasakyta, kad važiuokite, nuvežkite šitą, o kitkas bus apie pietus, teisingai supratau?

ATS. Taip.

KL. Teisingai supratau. Prašau pasakyti, ar jums generalinis direktorius sakė ką nors, užsiminė, ar jums buvo žinoma, kad jis tuo metu vyksta į Prezidentūrą?

REKLAMA
REKLAMA

ATS. Ne.

KL. Jūs to nežinojote ir jums tai irgi buvo naujiena, visi tie įvykiai, kurie vyko po to jau? (...)

ATS. Man generalinis direktorius tikrai neatsiskaito.

KL. Aš nekalbu apie atsiskaitymą, gali tiesiog draugiškai pasakyti, tu važiuok, vežk tuos popierius, o aš važiuoju kitur.

ATS. Aš daugelio dalykų tikrai nežinau.

KL. Norėčiau pasitikslinti. Jūs kreipėtės į poną Kubilių ir į ponią Rasą dėl to, kad jie labiausiai eskalavo V.Pociūno žūtį? Kuria prasme? Nes aš buvau išvykęs, aš tik girdėdavau daugiausia per radiją. Iš tiesų J.Razmos buvo daug pareiškimų, man atrodo, kad ir jūsų buvo.

KL. Kur ta problema buvo, kad būtinai į šiuos du politikus jus paprašė ar dar kaip nors kreiptis? Kur tas šuo pakastas?

ATS. Pirmiausia tai yra partijos vadovai. Tai natūralu, kad reikia kalbėtis su partijos vadovais. Tuo metu Seimas atostogavo. Aš galų gale šiek tiek ir pažinojau tuos žmones ir ( )

KL. Kokie jūsų santykiai buvo su A.Kubiliumi iki to ir ponia R. Juknevičiene?

ATS. Normalūs santykiai. Aš pažįstu daug Seimo narių, nes iš tikrųjų daug metų Seime dirbau tą darbą, ir tikrai pažinojau ir ( )

[]

KL. Galbūt ir tęsinys tuo klausimu būtų. Kodėl jūs ėjote pas partijos vadovus? Ar dėl to, kad jūs kaip nebuvęs narys Konservatorių partijos, dalyvavęs veikloje, taip?

REKLAMA

ATS. Taip.

KL. O ne departamento vadovai? Aš tą klausimą uždaviau ne tik jums. Pas partijos vis dėlto vadovus. Šiuo atveju toks klausimas, kai jūs tarėtės, kaip jis kilo, jūs pasakėte, kad jūs geriau pažįstate, kodėl ne vadovas eina pas vadovus partijos, o jūs?

ATS. Kaip aš minėjau ir pradžioje, tai įeina į mano pareigybes. Tai yra normalu, aš bendravau ne su vienu Seimo nariu, ir visą tą laikotarpį kalbėjau ne su vienu Seimo nariu, ir ne visada, sakykim, vadovybė turi eiti kalbėtis, galima ir kitiems pareigūnams, kurie turi tas galimybes ir pareigybes. Galų gale aš sakiau, aš prašiausi, pirmiausia prašiausi priimamas kaip tokiam privačiam pokalbiui, nes informacija buvo per daug jautri ir ( )

KL. Reikia suprasti, kad tai sąlygoja jūsų pareigybė ryšių su institucinio ( )

ATS. Taip, tarpinstitucinio bendradarbiavimo ryšių, ta prasme, tarpinstitucinio bendradarbiavimo ()

KL. Vadinasi, šiuo atveju kontaktai su politikais turėtų eiti arba vadovybės lygyje arba tik jūsų lygyje? O kitų departamento pareigūnų kontaktai su politikais, ar jūs turite eiti? (...)

ATS. Iš esmės turėtų būti, ir taip aptarta pačiame departamente, kad bet kurie politiniai ryšiai yra koordinuojami arba vadovybės, arba per mane.

REKLAMA

KL. Dėkui. Prašau pasakyti, faktiškai turbūt po pirmojo mūsų jau tiriamojo posėdžio kitą dieną jūs atėjote prie keleto iš mūsų komiteto narių, rodydami vieną publikaciją ir sakydami, kad tai galimas informacijos nutekėjimas. Ar tai buvo generalinio direktoriaus prieš tai koks nors pokalbis su jumis, kad jūs taip darytumėte, ar tai buvo tikrai tiriama, įrodoma, ar tai buvo tik taip manoma?

ATS. Ne. Tikrai kategoriškai galiu pasakyti, kad čia tikrai negalėjo būti jokio generalinio direktoriaus. Aš manau, kad kaip ir nevaikščiojau, bet tiesiog pats stebėjausi. Kiek aš pamenu, kai čia skaičiau šitame koridoriuje, ir man pačiam kėlė nuostabą, kad kažkokios detalės, kurios krenta kiekvienam nors kiek žinančiam žmogui, į akis. Aš tiesiog nusistebėjau tuo, kad yra toje publikacijoje. Bet taip, kaip jūs sakote, kad aš vaikščiojau ir supažindinau, tai, man atrodo, neatitinka tiesos. Gal mes kalbėjome, ir aš nusistebėjau, bet nerodžiau kiekvienam komiteto nariui ir neatkreipinėjau dėmesio.

KL. Gerai. Gal man tik susidarė įspūdis, tai atsiprašau tada.

ATS. Aš tiesiog skaičiau laikraščius, taip, kaip aš normaliai sėdžiu už durų ir turiu ką daryti, skaičiau laikraščius. Ir man, pervertus visus laikraščius, krito būtent ta publikacijos dalis ar pora dalių, sukėlė tam tikrų ()

REKLAMA

KL. Tai patikslinimas.

ATS. Galbūt netgi tai buvo mūsų ()

[]

KL. Seime, Pirmųjų rūmų, prieš laiptus į plenarinių posėdžių salę, jeigu jau visai tiksliai. Tą publikaciją bus galima rasti, čia nėra jokios paslapties ir jokio kriminalo. Aš visai dėl ko kito klausiu. Ar jums krito į akis po to jau kitos publikacijos, nes jų buvo daug ir visokiausių, ir visur, ar jums krito į akis kas nors, kas galėtų sukelti kokį nors įtarimą ar pastebėjimus, kad iš komiteto atliekamo tyrimo informacija kažkur nutekinama jau po to per visą kitą tyrimo eigą? Tiesiog kaip profesionalaus žmogaus klausiu.

ATS. Tiesiogiai publikacijose, bent jau mūsų pagrindinių dienraščių, kuriuos seku, aš neįžvelgiau tokių dalykų.

[]

KL. Aš norėčiau sugrįžti prie to jūsų pirmojo pokalbio, atšaukus jus iš atostogų, su Pociumi ir Dabašinsku. Jeigu aš teisingai supratau, tai tame pokalbyje jie jums nurodė susitikti su Rasa Juknevičiene, su Andriumi Kubilium pakalbėti apie tuos dalykus. Dabar štai sužinojome, kad buvo skambutis ir profesoriui V.Landsbergiui. Tai gal jūs galėtumėte ( )

KL. Pirmininke, gal leiskite paklausti, gal aš ir suklydau, tai mane pataisys, ir nėra čia jokio kriminalo šitame reikale. Aš tiesiog noriu paklausti. Tame susitikime be dviejų asmenų, pas kuriuos jums buvo nurodyta, kuriuos nurodyta buvo aplankyti, gal galite pasakyti, gal buvo ir daugiau asmenų, ne tik du jums liepė aplankyti ir pakalbėti tom temom? Ar tik tuos du liepė aplankyti? Štai kur klausimas. Ar gal buvo dar paprašyta paskambinti vienam, antram, trečiam, irgi apie tai pakalbėti? Tiesiog koks asmenų ratas turėjo būti, departamento vadovo ir pavaduotojo akimis, informuotas šito klausimo kontekste?

REKLAMA

ATS. Visų pirma tai nebuvo nurodyti asmenys, su kuriais reikia pakalbėti, arba nurodyta pakalbėta. Buvo kalba, kad reikia pradėti apskritai kalbėti. Aš pats pasakiau, kad aš galbūt galėčiau pasiskambinti ir pasišnekėti, kaip atrodo žmonėms ta situacija, politikams, kaip inicijavusiems tuos dalykus. Tokio nurodymo, kad vienas ar kitas, ar trečias asmuo, tikrai nebuvo. Kiek aš žinau, tikrai nebuvo svarstoma, su kuo kalbėti, kaip tokio direktyvinio pobūdžio, jūs užduodate klausimą, tikrai nebuvo.

KL. Ačiū. Prašau pasakyti, čia jūs pasiūlėte, nes pažįstate, viskas gerai. Gal vadovai sakė, gal su dar kuo nors reikėtų pasikalbėti? Nebuvo tokio pamąstymo?

ATS. Ne, nebuvo tokio pamąstymo. Nes aš sakau, kad kiek aš žinau tą informaciją, nebuvo reikalo, nes tuoj pat ėjo į komitetą ir buvo šaukiamas neeilinis komiteto posėdis. Toliau, man atrodo, nei galimybės, nei reikalo nebuvo kalbėtis privačiai. Nors, mano manymu, kai kurias detales ar kai kuriuos dalykus galima kartais privačiai sėkmingiau išsiaiškinti negu viešumoje.

KL. Tai po to, jūs taip manote, kad jūsų privatus pokalbis buvo, ar kaip pareigūno su atitinkamais pareigūnais, su politikais? (Balsai, negirdėti) Jūs ėjote pas juos kaip pareigūnas?

REKLAMA

KL. Aš patikslinti šitą klausimą. Kadangi buvo, jūs kaip pasakėte, ėjot su įgaliojimais, tai jūs turėjote ir duoti ataskaitą, kaip jūs įvykdėte tuos įgaliojimus. Įdomu, kaip buvo?

ATS. Aš iš tikrųjų išsakiau visą informaciją apie pokalbius, ir vadovybė priėmė tą pasiūlymą dėl kreipimosi į komitetą, ko aš negaliu pasakyti, kaip įvyko techniškai, ar ponas A.Sadeckas skambino, ar generalinis direktorius skambino, tai šito aš negaliu atsakyti, bet iš tikrųjų buvo priimta, kad ta forma, vienintelė forma galima, yra klausimo nagrinėjimas komitete, taip, tai buvo atsižvelgta.

[]

KL. Tai jums tas susidarė po pokalbio su ponu A.Kubiliumi, teisingai supratau, kad turėtų prasidėti kažkokia parlamentinė tyrimo veikla?

ATS. Taip.

KL. Ar komitetas, ar komisija, taip?

ATS. Taip.

KL. Ir paskutinis. Kai jūs kalbėjotės, tai jūs buvote tik dviese su ponu A.Kubiliumi, ar dar kas buvo?

ATS. Ne, tik dviese.

KL. O kai su ponia Rasa kalbėjotės, irgi buvote tik dviese?

ATS. Tik dviese.

KL. Pokalbių turinys buvo panašus, taip? Ar galėjo skirtis?

ATS. Galėjo skirtis, nes mes su ponu Andriumi Kubiliumi kalbėjome gana glaustai, aš tiesiog klausiau jo nuomonės, kaip spręsti tą situaciją. Iš tikrųjų klausiau jo nuomonės, kaip patyrusio politiko, ir gavau aiškų nurodymą, atsiprašau, patarimą, kad iš tikrųjų klausimas per daug rezonansinis, kad būtų išvengta parlamentinio tyrimo ir kad departamento vadovybė pagalvotų apie tokią galimybę.

REKLAMA

[]

Liudija kitas asmuo

[]

KL. Mano labai trumpas klausimas, nes praeitą kartą nebuvau. Jūs pasakėte, kad yra tam tikrų požymių, jog iš komiteto patenka tam tikra informacija į žiniasklaidą. Galima susidaryti tokią prielaidą, kad, tarkime, ten kalbama apie tariamas, menamas, kažkokias priedangos organizacijas, kurios ten galėtų būti, ir ta informacija pateikta čia mūsų komitete. Gal galėtumėte truputį detaliau, tada mums būtų viskas aiškiau.

A.POCIUS. Taip, aš į tai norėjo atkreipti Seimo narių dėmesį po to, kai aš pateikiau susipažinimui informaciją "visiškai slaptai". Šią informaciją aš pateikiau, rodos spalio 30 d., jeigu neklystu, po to lapkričio 2 dieną ir po to buvo supažindinti likusieji Seimo nariai. Lapkričio 2 dienos vakare jau departamento pareigūnams buvo žinoma, kad apie pačios pažymos, apie tokios informacijos supažindinimo faktą yra žinoma kai kuriems žurnalistams, netgi su kai kuriomis šios informacijos detalėmis, tai viena aplinkybė. Ir antra, departamentas tikrai gavo informaciją iš vieno asmens, tai yra ir dokumentuota, kuris tiesiogiai atpasakojo šitos pažymos turinį, ne su visom smulkmenom, bet iš esmės tai buvo kalbama apie tai, kas toje pažymoje yra parašyta. Tai susidarė toks įspūdis, kad kažkokiu būdu ta informacija tapo žinoma tiems asmenims, kurie nėra susiję su tyrimo eiga ir adresatais. Aš neturiu tokių vertinimų šiuo metu, ar tai buvo padaryta tyčia, sąmoningai, ar dar kaip nors, galbūt yra neatsargumo kokie nors dalykai. Bet aš norėjau į tai atkreipti dėmesį, kad su tokia informacija reikia elgtis itin apdairiai. O mes, tai yra departamento informacija, ir mes esam įslaptinto subjekto ( )

KL. Direktoriau, suprantame. Patikslinsiu kolegos tą patį klausimą. Ar jūs turite duomenis, ar jums buvo pateikti duomenys, kad konkrečiai toks mūsų komiteto narys supažindino su turinių ką nors, ar jūs spėjate, kad galėjo nutekėti iš komiteto narių?

A.POCIUS. Aš galiu pasakyti, kad ta informacija gauta buvo po lapkričio 2 dienos.

KL. Tai buvo pagrindas manyti?

A.POCIUS. Taip. Nes kada atėjo, nes kiti komiteto nariai dar nebuvo personaliai supažindinti su šita informacija.

KL. Patikslinimas. Jūs sakote, kad pas jus buvo, jūs gavote kažkokią informaciją iš žiniasklaidos, iš žurnalistų, deja, neįvardinote, iš kokių. Tai galite įvardyti, iš kokių laikraščių? Ir antra, sakote, kad pabrėžėte, kad yra vienas šaltinis, kur jūs dokumentavote, teisingai suprantu?

A.POCIUS. Taip.

KL. Jūs dokumentavote, kuris sakė, kad jis vos nekalba () (Negirdėti) tą pažymą. Jeigu jūs dokumentavote šaltinį, tai atitinkamai šaltinis turėjo ir pasakyti, iš kur jis matė tą pažymą?

A.POCIUS. Šaltiniui atpasakojo tas žmogus, tiesiog papasakojo.

KL. Šaltiniui?

A.POCIUS. Šaltiniui papasakojo tas žmogus visiškai neprašant. Taip iš kalbos išėjo.

KL. O šaltinis, aišku, nepasidomėjo, iš kur jis sužinojo?

A.POCIUS. Ne. Mes to žmogaus pavardę žinome.

KL. Kurio žmogaus?

A.POCIUS. Kuris tai pasakojo.

KL. Klausimas, ar tai iš komiteto narių gauta informacija?

A.POCIUS. Mūsų šaltiniui?

KL. Taip.

A.POCIUS. Ne.

KL. Seimo narių?

A.POCIUS. Ne iš Seimo narių.

KL. Reiškia, iš trečio asmens?

A.POCIUS. Iš trečio asmens, kuris nedirba departamente.

KL. Tai pasinaudosiu abiem galimybėm. Pratęsiu tą, ką klausinėjo. Jūs net ir datą žinote, iki kurios datos tai galėjo atsitikti?

A.POCIUS. Taip.

KL. Ir sąrašas pas jus yra, kas kada susipažino iš komiteto narių. Vadinasi, jis jau susiaurėja iki labai siauro rato. Tai jau nebe juokinga darosi. Aš tada netgi turiu prašymą. Jeigu yra įtarimų dėl kurių nors mūsų komiteto narių, kad jie nutekina tokias informacijas, tai sakykite mums čia tiesiai tuos įtarimus. Nes tai jau susieta su labai rimtais dalykais ir viso tyrimo sužlugdymu. Net jeigu yra įtarimai, būkite malonus, pasakykite tą čia, tada mes turėsime viduje išsiaiškinti, kas ir kaip.

A.POCIUS. Aš galiu pasakyti tik pavardes komiteto narių, kurie iki lapkričio 2 d. buvo su šia informacija susipažinę.

KL. Tai įvardykite.

A.POCIUS. Aš galiu pasakyti. Aš minėjau, pirmiausia aš pats asmeniškai supažindinau komiteto pirmininką, tai buvo, jeigu aš nesuklysiu, ar spalio 30, ar spalio 31 dieną. Lapkričio 2 d. buvo supažindintas, man atrodo, jūs, jūsų parašas yra. Taip pat komiteto pirmininko pavaduotojo A.Kašėtos ir Seimo narės R.Juknevičienės. Lapkričio 2 dieną.

KL. Tai palaukite, tada papildymas. Informacijos nutekinimas su grifu "visiškai slaptai", tai yra ne tik jau vidaus reikalas.

KL. Tikrai ne vidaus.

A.POCIUS. Aš turėjau ir minty, pasakydamas, kad kai pas mus grįžta tokie dalykai, mes ()

KL. Tada aš pratęsiu. Prašau pasakyti, jūs praeitą penktadienį apie tai užsiminėte komitete, tik užsiminėte. Nebuvo tokio pokalbio kaip dabar, bet po to išėjęs žurnalistams jau beveik vos neapkaltinote komiteto informacijos nutekinimu. Tai man tokie dalykai, aš tik savo įspūdį sakau, visiškai nepatinka. Gal reikėjo mums tą pokalbį turėti penktadienį ir su žurnalistais kitaip bendrauti?

A.POCIUS. Gerbiamasis Seimo nary, aš galiu dar patikslinti, aš buvau atnešęs pačią pažymą ir pateikiau komiteto nariams susipažinti. Tada aš irgi pasakiau, kad tai yra lapkričio įvykiai, iki lapkričio 2 dienos. Į tą pažymą buvo dar kartą pasižiūrėta, ji dar kartą buvo paskaityta, ir viena komiteto narė net ir susipažino. Ir yra datos, kas kada susipažino.

KL. Čia iki lapkričio 2 dienos?

A.POCIUS. Taip, iki lapkričio 2 d. imtinai.

KL. Gerbiamasis direktoriau, vieno dalyko aš nesuprantu. Jūs praeitame komiteto posėdyje pasakėte, kad jūs vertinate, kad įvyko dėl to informacijos nutekėjimas, kad žurnalistai sužinojo, jog yra pateikta slapta pažyma. Tai aš noriu pirmiausia pasitikslinti. Ar faktas, kad žurnalistai sužinojo, kad komitetas gavo slaptą pažymą, ir jūs dar paminėjote, kurią įvardino kaip juokingą ar kažkokią nerimtą pasaką, ar tai yra slaptos informacijos nutekėjimas pagal visus teisės aktus? Ar čia jūs taip vertinate?

A.POCIUS. Čia paties dokumento pateikimo faktas, pačiam dokumentui suteikimas tam tikrų epitetų, sakykime, kaip į tas pažymas buvo pažiūrėta ir panašiai, neatskleidžiant turinio, nemanyčiau, kad tai sudaro jau (Balsai, negirdėti) ()

KL. Patikslinsiu, bet jūs mums komitete taip pasakėte.

A.POCIUS. Aš taip pasakiau, taip. Bet tada kyla klausimas, ar tai yra pasakyta taip pat, ar vien tik pasakyta apie pačios pažymos pateikimo faktą, ar buvo pasakyta plačiau? Tai vienas dalykas. Antras dalykas, mes gavome tokią informaciją, kai vienas asmuo tiesiog mūsų departamento darbuotojui pateikė informaciją, kad tiesiog yra žinomos rašte išdėstytos aplinkybės.

KL. Atsiprašau. Čia labai tiksliai reikia. Asmuo, turite omeny komiteto narį?

A.POCIUS. Ne. Aš neturiu komiteto nario, tikrai neturiu.

KL. Trečiasis asmuo?

A.POCIUS. Šitą dalį aš norėčiau tikrai atskirti. Tas šaltinis bendravo tikrai ne su komiteto nariu.

KL. Aš noriu paskutinį patikslinimą. Ta pažyma, matote, gerbiamasis direktoriau, kai mums įdomiu būdu buvo pateikta ta pažyma, jūs galite net pasitikslinti su atstovu ryšiams V.Pavardeniu. Aš jo net ir paklausiau, būdas naujas, įdomus, tiesiog stengiamasi įpiršti, kad tuoj pat reikia susipažinti. Man buvo labai įdomu, sakau, kodėl mes negalime įprasta tvarka, ateisime, čia mums pateikia? Kas čia dega, juo labiau kad mes tikrai už kelių dienų turėsime galbūt galimybę, ir man patikino, kad čia jokios provokacijos nebus ir panašiai. Aš nenoriu dabar, kaip jūs žiniasklaidą informavote, kad galimai nutekėjo informacija, arba faktiškai įtarėte, kad jau nutekėjo, tai aš nenoriu dabar, galėčiau sakyti, kad tai buvo irgi jūsų provokacija. Aš tik galvojau galimai, kad galbūt tai bus provokacija, bet visgi ryžausi susipažinti, pasiskaitęs supratau, kad tai nėra nei informatyvi, nei ji deganti. Bet po to jūsų pareiškimo aš vėl, be abejo, grįžau prie to. Noriu jūsų paklausti. Kodėl jūs pateikėte tokiu būdu, kad po to būtų galima daryti tokius apibendrinimus, kai apie tuos dalykus atėjęs, ką jūs toje pažymoje rašėte, ir Valionis mums kalbėjo, ir Januška, gal jūsų šaltinis iš Januškos gavo, iš Valionio gavo tą informaciją?

A.POCIUS. Ne, tikrai ne.

KL. Aš taip pat dėl to paties. Jeigu jūsų darbuotojui buvo asmeniškai kokiu nors būdu perduota ta informacija iš trečio asmens, įdomu, jau šiandien yra lapkričio 10 diena, tas trečias asmuo yra apklaustas, iš kur jis gavo tą informaciją?

A.POCIUS. Mes tuo klausimu tyrimą atliekame.

KL. Aš atsiprašau, bet konkrečiai, ar yra jis apklaustas iki šios dienos, iš kur jis gavo šitą informaciją, kurią perdavė jūsų darbuotojui?

A.POCIUS. Šitas žmogus tikrai bus apklaustas, nes mes esam ( )

KL. Aš atsiprašau, aš vėl klausiu, ar iki šios dienos jis yra apklaustas, iš kur jis gavo? Aš konkrečiai klausiu.

A.POCIUS. Apklausa yra tyrimo sudedamoji dalis, ir tai yra tyrimo taktikos reikalas.

KL. Išsklaidykite mano abejones, kad tai ne provokacija.

A.POCIUS. Tikrai jokiu būdu ne provokacija, ir tokiems dalykams nėra jokio pagrindo.

Aš tikrai paskambinau komiteto pirmininkui, pasakiau, kad turiu tam tikrą informaciją, su kuria norėčiau supažindinti. Pirmiausiai, komiteto pirmininką. Pirmininkas susipažino su šita informacija, mes aptarėme, kaip toliau su šia informacija turi būti supažindinami komiteto nariai. Ir mes aptarėme tiesiog tą būdą Aš pasakiau tada, kad šią informaciją perduodu Pavardeniui, ir tiesiog komiteto narių yra pasirinkimo reikalas, ar komiteto nariai susipažins atvykę, ar individualiai. Aš pavedžiau šitą klausimą koordinuoti Pavardeniui kartu su komiteto patarėju, kad jam būtų žinoma, kur, ar atvažiuoti čia, į šitą salę, ar nuvažiuoti į Seimą, ar dar kažkur.

KL. Kai paskambino ponas V.Pavardenis, kad aš turiu susipažinti su šita pažyma, pasakė, kad jam KLyra nurodymas, kad su šita pažyma susipažintume arba ketvirtadienis tai buvo, arba būtinai penktadienį iš ryto, iki prasidedant liudijimams, į kuriuos, tada jau žinojome vakare, iš vakaro turi ateiti Valionis ir Januška.

A.POCIUS. Nieko bendro su mūsų ( )

KL. Tai Pavardenis melavo ar pats išsigalvojo?

A.POCIUS. Aš jam tokių pavedimų tikrai nedaviau.

KL. Supratau.

KL. Vienas klausimas prie to paties. Kas per tvarkos - ypatingo slaptumo pažyma, su kuria ponas Pavardenis vaikščiojo po pažastimi po Seimą kelias dienas? Tai žiūrint į tą patį Paslapčių apsaugos įstatymą, kur tai yra reglamentuota, kad šitaip galima elgtis, kai yra Seime slaptas skyrius, ir tik ten tokie dalykai skaitomi, arba mūsų komitete. Tai kieno nurodymu buvo pažeidžiamas šitas įstatymas? Jūsų nurodymu? Tada prašom apklausti ir poną Pavardenį , ar jis nenutekino jūsų nurodymu tos informacijos.

A.POCIUS. Ši informacija buvo skirta tik susipažinti. Jeigu kiltų kokių nors klausimų, būtų galima ją paaiškinti. Ir ji nebuvo skirta palikimui čia, nebuvo skirta palikimui įslaptintos raštvedybos raštinėje. Tam buvo padarytas priedas dėl susipažinimo, kaip yra numatyta, ir ši pažyma šiuo metu yra grąžinta į departamentą ir padėta į saugyklą. Mes nematome pažeidimo.

KL. Gerbiamasis generalini direktoriau, prašyčiau atsakyti į klausimą labai konkrečiai, nes klausimas konkretus. Kokiame įstatyme, kur kalbama apie paslaptis, yra reglamentuota, kad saugumo pareigūnas su "ypatingai slaptai" pažymėtu dokumentu turi teisę kelias dienas su juo po pažastim vaikščioti po viešąsias įstaigas?

A.POCIUS. Po viešąsias įstaigas ne ()

KL. Seimas yra viešoji įstaiga. Ne pagal juridinį apibrėžimą, pagal prasminį apibrėžimą yra vieša įstaiga.

A.POCIUS. Jis turėjo tikslą, kad komiteto nariams būtų ()

KL. Aš neklausiu, kas kokį tikslą turėjo, aš klausiu, kur įstatyme apibrėžta tokia tvarka?

A.POCIUS. Įstatyme tai nėra apibrėžta.

KL. Tada kitaip klausiu. Įstatymas apie tokius dalykus kalba labai griežtai, ir jo niekaip kitaip traktuoti negalima. Arba elgiesi, kaip parašyta, arba nieko nedarai. Nėra laisvumo laipsnio elgiantis su paslaptim. Čia jūs traktuojate laisvumo laipsnį. Aš ir klausiu, kuriuo straipsniu remiantis jūs laisvai traktuojate tokį elgesį?

A.POCIUS. Mes pageidavome, kad komitetas ()

KL. Aš neklausiu, ko pageidavote, aš klausiu įstatymo straipsnio. Nežinote? Ačiū. Taip ir sakykite, nežinau.

A.POCIUS. Aš žinau įstatymą ()

KL. Tada antras klausimas. Ar jūs galite dabar, kiek jūs prisimenate, atkartoti savo pokalbį su ponu Pavardeniu, kai jūs davėte jam nurodymus, arba pritarėte jo pasiūlymui susitikti ir kalbėti apie nužudymo versijas, netgi jas įvardindamas su A.Kubiliumi ir R.Juknevičiene?

A.POCIUS. Tokio pokalbio tarp manęs ir pono Pavardenio apie nužudymo versijas, apie nužudymo aplinkybes ()

KL. Na, žuvimo, atsiprašau už žodį.

A.POCIUS. Žūties aplinkybes iš viso nebuvo. Tuo metu aš buvau dar atostogose ir tokios kalbos, kad aš būčiau kažką daręs, tikrai nebuvo. Tik man skambino kai kurie Seimo nariai, klausė, kas įvyko, nes tai buvo atostogos. Ir Seimo sesija dar buvo neprasidėjusi. O labai greitai buvo pradėta tokia, emociniu pagrindu pasirodė įvairūs komentarai ir žiniasklaidoje, ir atskirų politikų ()

KL. Mano klausimas labai konkretus, buvo susitikimas, kuriame dalyvavote jūs, Dabašinskas ir Pavardenis, ir kuriame buvo pasiūlyta, arba jums pasiūlyta, čia maždaug turbūt antra diena po žūties, kad reikia susitikti ir pakalbėti, kaip toliau elgtis, su A.Kubiliumi ir su R.Juknevičiene ponui Pavardeniui. Jeigu buvo toks pokalbis, tai kada jis buvo, ir ką jūs tenai kalbėjote?

A.POCIUS. Toks susitikimas buvo, kadangi buvo sudarytas ir komitetas, ir departamente, ir struktūra dėl visų tų problemų sprendimų, čia yra labai ilga kalba ir yra daug įvairių dalykų. Bet jokiu būdu nebuvo kalbos apie tai, kaip reikia elgtis su Seimo nariu A.Kubiliumi ar panašiai. Nebuvo duodami kokie nors nurodymai, kad tu, gerbiamasis pareigūne, nueik pas Seimo narį ir kažką kalbėk. PriešingaiPavardenis sako, tikrai domisi, kaip reikia paaiškinti visas tas aplinkybes, sako, manęs irgi klausia, aš vaikštau po Seimą ir panašiai. Buvo pasakyta, kad reikia labai atsargiai tuos klausimus aiškinti, kadangi mes nežinome pačios žūties aplinkybių. Ir antra, pradedant nuo pirmos dienos, baigiant kitom dienom, aš buvau pastoviai, aš asmeniškai užsiėmiau, kad būtų išsiųsta kuo greičiau mūsų Lietuvos teisėsaugininkų grupė į Minską, kad gautų bet kokią informaciją. Taip pat mano darbas buvo (...)

KL. Aš to neklausiau. Aš klausiau, ar buvo toks jūsų trijų pokalbis, ir ar po to Pavardenis turėjo įgaliojimus kalbėti su Seimo nariais? Ar tai buvo jo laisva interpretacija?

A.POCIUS. Įgaliojimų jis kalbėti su Seimo nariais neturėjo, bet jis klausė manęs. Sako, ką man daryti, jeigu manęs klaus. Sakau, tu paaiškink, kad dabar vyksta tyrimas, vyksta ten. Tai buvo () (Balsai, negirdėti)

KL. Supratau. Tada atsakykite į konkretesnį dalyką. Gerbiamasis generalini, trumpinkime. Tada atsakykite į konkretų dalyką, ar tame pokalbyje buvo jūsų pasakyta galima versija apie šlapinimąsi nuo palangės?

A.POCIUS. Ne.

[]

KL. Ačiū. Aš grįžtu prie raudonos pažymos istorijos. Tikslindamas. VSD šaltinis bendravo ne su komiteto nariu. Tas ne komiteto narys pranešė VSD šaltiniui, kad jis gavo informaciją apie tos raudonos pažymos turinį. Jūs nesakėte, kad tą informaciją ne komiteto narys gavo iš komiteto nario. Mums nepasakėte, tik užuominom. Tačiau žurnalistams jūs pasakėte, rodos, kad tą informaciją apie pažymos turinį perdavė komiteto narys.

A.POCIUS. Ne. Aš tokios informacijos ()

KL. Iš komiteto.

A.POCIUS. Aš pasakiau, kad reikėtų paimti labai konkrečiai frazes.

KL. Būtinai, viskas tas yra. Bet aš logikos nepagriebiu. Jums, departamentui, šaltinis nepranešė, kad to kito žmogaus, su kuriuo jis bendravo, jis gavo informaciją iš komiteto, o jūs pasakėte žurnalistams, kad iš komiteto nuteka informacija. Tai kodėl? Iš kur jūsų tas ()

A.POCIUS. Pagal šaltinio pranešimą. Jo pašnekovas pateikė taip, kad tai yra iš komiteto.

KL. Iš komiteto. Ir jūs, tik tuo remdamasis, nenustačius, kas komitete, nenustačius to informatoriaus patikimumo, objektyvumo, žurnalistams pranešėte, kad informacija nuteka iš komiteto. Tai jūsų valia, bet mano išvada, nes aš, pasakysiu, perskaitęs ryte, Pavardenis atnešė, dabar nežinau, penktadienį (...)

KL. Kurią dieną iš ryto mums atnešė?

KL. Aš dabar nežinau. Nesvarbu, negaiškim laiko. (Balsai, negirdėti) () Negaiškime laiko. Žodžiu, jis kažkiek buvo pasirašęs, perskaičiau. Kodėl aš apie tai kalbu? Todėl, kad ar dėl neišmanymo, ar dėl dar ko nors man ta slapta pažyma pasirodė visiškai nereikšminga, neinformatyvi, ir laikraščiuose galima skaityti. Sakau, galbūt dėl neišmanymo. Tos nuorodos, tas kalbėjimas užuominom tarp eilučių, na, jis toks. Todėl ir sukėlė turbūt tokį ažiotažą.

A.POCIUS. Labai negerai. Ten ta pažyma, tarp kitko, yra labai rimta, ten yra parašyti labai rimti teiginiai.

KL. Vis dėlto, gerbiamasis generalini direktoriau, man nesuprantama, kaip dabar yra, jeigu išėjo slapta informacija, tai vis dėlto čia VSD pareiga išsiaiškinti, kas ją paskleidė. Ir aš, pavyzdžiui, kaip komiteto narys, čia visam komitetui krenta. Ne, tai čia mes tik žinom, kad keturiems.

O, suprantate, per laikraščius ir visiems Seimo nariams, kad atsieit komitetas išviešina slaptą informaciją. Tai vis dėlto, kodėl taip daroma? Ar negalite jūs išsiaiškinti iki galo, ir tada mes gal net pašalinsime iš to tyrimo tą žmogų, kuris nutekina informaciją, ir tada būtų galima paviešinti. Mano klausimas būtų, kodėl šitaip daroma, kad dar nežinoma, jog taip, tai gal išsiaiškinti ir tada?

A.POCIUS. Kad šios pažymos turinys tapo aiškus tiems žmonėms, kurie nėra susiję nei su komitetu, nei šiuo metu su departamentu, yra žinomas faktas.

KL. Aš dar prie tos nelaimingos raudonos pažymos, kurią pirmą kartą pamačiau. Man priminkite, jeigu aš klystu, bet čia pažiūrėjus į kalendorių pradedu atgaminti. Jeigu aš neklystu, apie tą pažymą, kurios didesnė dalis žmonių, tarkime, dar buvo ir nematę, pirmą kartą buvo paskleista ar ne vienoje iš radijo laidų, ir tai buvo jau pavakary? Ar ne tai buvo jau minima?

A.POCIUS. Jau buvo minima ta.

A.POCIUS. Šiaip įdomumo dėlei galėčiau pasakyti, kad kai kurie žurnalistai labai plačiai dalinasi ta informacija.

KL. Irgi ta raudona pažyma, dar pasitikslinsiu. Kadangi mes () (Negirdėti) susipažinome iki lapkričio 2 dienos () (Negirdėti žodžių) Tai vis dėlto labai trumpai. Pirma tezė, ar teisingai supratau, kad jūs sakote, kad apie pažymos buvimą ir apie jos egzistavimą, dokumentą su grifu "visiškai slaptai", žinojo žiniasklaidos atstovai, bet nežinojo jos turinio, teisingai?

A.POCIUS. Taip.

KL. Antras šaltinis, kuris gavo informaciją dar iš kažkokio asmens, aiškiai pasakė, kad turinį, kurį jis perdavė, tai jeigu jis perdavė, tai aišku, kad jis jau žinojo, kas, jis gavo per kažkokias antras, trečias ar kurias nors rankas iš komiteto nario, teisingai supratau?

A.POCIUS. Aš turiu labai objektyviai pasakyti. Turiu pasakyti tai, kad šaltinis, kuris mums perdavė šitą informaciją, jis nežinojo apskritai apie tokios informacijos parašymo faktą. Jis perdavė mums tik pačią informaciją, apie ką kalbėjo su savo pašnekovu.

KL. Jis perdavė pažymos turintį?

A.POCIUS. Taip.

KL. Teisingai?

A.POCIUS. Taip, taip.

KL. Jeigu darytume prielaidą, kuri praėjo viešai apie tai, kad ta informacija nutekėjo iš komiteto, tai šiuo atveju yra prielaida, taip? Tai yra patvirtinančių duomenų pranešime, operatyvinių ar kitokių, kad tai išėjo iš komiteto, nėra?

A.POCIUS. Niekur iš kitur negalėjo taip ()

KL. Tai prielaida? (Kalba visi kartu)

[]

KL. Tai du klausimėliai trumpi dėl tos raudonos pažymos. Ar tą, ką jūs pasakėte žurnalistams išėjęs, apie tai, kad komitetas, iš komiteto nuteka informacija, rėmėtės informacija iš vienos operatyvinės priemonės, ar iš daugelio, keleto operatyvinių priemonių?

A.POCIUS. Aš minėjau, kad dėl to ir dėl šito fakto yra atliekamas tyrimas.

KL. Aš klausiu, ar jūs, išėjęs ir pasakęs žurnalistams apie tai, kad nuteka informacija iš komiteto, kokia informacija turi remtis? Jūs gi mums aiškinote. Jūs neduodate mums pažymų todėl, kad jose kai kurie teiginiai yra nepagrįsti, arba pagrįsti tik viena operatyvine priemone ir jūsų nurodymu ar nenurodymu pavaldiniai taip yra sakę. Tai jūs, išeidamas į viešumą ir pateikdamas visuomenei teiginį apie tai, kad iš komiteto nuteka informacija, rėmėtės viena operatyvine priemone, tikrinote jūs jas daugiau, ar kaip?

A.POCIUS. Ne viena.

KL. Ačiū. Sakykite, kodėl jūs raudonąją pažymą atnešėte arba pasiuntėte Pavardenį susipažinti būtent prieš tą dieną, kada turėjo liudyti Valionis ir Januška, o ne tuomet, kada komitetas paprašė jūsų tų garsiųjų 11 pažymų?

A.POCIUS. Mes taip vadinamos raudonos pažymos nederinome su jokiais apklausų grafikais. Absoliučiai.

KL. Aš klausiu, kodėl taip vėlai tada, ne per grafikus?

A.POCIUS. Todėl, kad mes buvome gavę jau komiteto paklausimus pateikti konkrečią informaciją konkrečiais klausimais, dalį pažymų esame pateikę, dalį pristatėme šiandien, didelę masę dokumentų iš tikrųjų. Mano tikslas buvo toks, kad komiteto nariai, prieš skaitydami pilnutinę mūsų informaciją, kurią mes teikėme, ir jeigu komitetui bus poreikis dar, ir dar mes jas pateiksime, turėtų tam tikrą, būtų informuoti su tos vadinamos pažymos turiniu, ir kad suprastų, kad čia nėra vien tik labai elementarūs tyrimai. Tai yra labai sudėtingi tyrimai.

A.POCIUS. Aš atsakau jums į tą klausimą, kodėl aš nusprendžiau supažindinti su šita informacija.

KL. Ačiū. Supratome. Dar vienas klausimas, jau iš kitos temos, bet irgi prašau trumpai atsakyti, jeigu galima, nes žmonės laukia. Kodėl prieš [] Pavardeniui ateinant liudyti į komitetą kvietėte jį į kabinetą ir bendravote su juo iki 4 val. ryto? Ir kitas dalykas, kodėl tuo metu, kai "Lietuvos rytas" intensyviai dirbo aprašinėdamas Pociūno šeimos reikalus ir kitus dalykus, bendravote su žurnaliste Vyšniauskaite nuo vakaro septynių iki nakties 2 ar 3 valandos? Ar tai yra kaip nors formalizuota, ar tai? (...)

A.POCIUS. Galiu paaiškinti. Aš Pavardenio į kabinetą nesikviečiau. Pavandeniui buvo duoti labai konkretūs pavedimai, kad jis parengtų kai kuriuos dokumentus, nepavyko jam parengti iš pirmo karto, jis rengė per keletą kartų. Tai yra visiškai kitų tyrimų dalis, rengiamų Generalinei prokuratūrai. Jis atnešė, aš jam rodžiau tam tikrus paruošto projekto trūkumus, ką jis turėjo ištaisyti. Pas mane buvo taip pat ir pavaduotojas Dabašinskas, nes lietė visą bendrą mūsų temą. Pats Pavardenis sako, aš norėčiau tiesiog, direktoriau, su jumis padiskutuoti tam tikrais klausimais, labai gerai, kad čia dar yra ir pavaduotojas. Norėčiau padiskutuoti ir pasikalbėti. Ir buvo sudaryta jam tokia galimybė. Sako, aš turiu pateikti savo tam tikrus matymus. Prašom, tai buvo sudaryta galimybė, bet dėl valandų skaičiaus, labai atsiprašau. Nereikėtų naudoti tokių kalendorinių laikmačio datų, nes paaiškės, kad tai neatitinka tikrovės. Tai viena.

Antra, dėl žurnalistų. Ne vienas žurnalistas būna, kada kreipiasi į departamentą, ne vienas žurnalistas ima interviu, visko būna. Ir atsiprašau, vėlgi tai yra ne naktiniai kažkokie susitikimai ir nereikėtų ( )

KL. Noriu patikslinti, tai nebuvo tokio susitikimo jūsų su Birute Vyšniauskaite, kuris prasidėjo nuo septynių valandų vakaro ir baigėsi apie 2, 3 val. nakties?

A.POCIUS. Yra buvę ne nuo 7 val. vakaro, o nuo 8 val., jeigu tiksliau, nes aš neturėjau laiko kada priimti kai kurių žurnalistų. Aš neneigiu šito fakto, aš tikrai neneigiu, bet aš puikiai žinau, dėl ko čia taip buvo, ir kas po to buvo.

[]

(Vyksta pasitarimas darbo klausimais)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų