REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketvirtadienį energingai gynė savo būsimą kabinetą nuo demokratų, žaliųjų aktyvistų ir profesinių sąjungų kirčių, kad išrinktojo prezidento pasirinkti kandidatai vadovauti aplinkos ir darbo sektoriams rodo jo administracijos didžiulį poslinkį į dešinę.

Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketvirtadienį energingai gynė savo būsimą kabinetą nuo demokratų, žaliųjų aktyvistų ir profesinių sąjungų kirčių, kad išrinktojo prezidento pasirinkti kandidatai vadovauti aplinkos ir darbo sektoriams rodo jo administracijos didžiulį poslinkį į dešinę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

70 metų išrinktasis prezidentas, anksčiau niekada neužėmęs renkamo posto, ketvirtadienį pranešė, kad Oklahomos generalinis prokuroras Scottas Pruittas (Skotas Pruitas), kovos su klimato kaita skeptikas, paskirtas JAV aplinkos apsaugos agentūros (EPA) vadovu, o greitojo maisto restoranų tinklo vadovas Andrew Puzderas (Endriu Puzderas) bus darbo sekretorius.

REKLAMA

Likus 43 dienoms iki D.Trumpo priesaikos, po kurios jis taps 45-uoju ir vyriausiu inauguruotu JAV prezidentu, jau suformuota daugiau nei pusė jo kabineto.

„Manau, kad mes formuojame vieną geriausių kabinetų, kada nors buvusių per mūsų šalies istoriją“, – sakė D.Trumpas padėkos mitinge Di Moine, Ajovoje.

Šis netradicinis padėkos mitingas yra jau trečias po netikėtos pergalės rinkimuose, kuriuose jis nugalėjo Hillary Clinton (Hilari Klinton) pagrindinėse svyruojančiuose valstijose, suteikusiose jam galimybę stoti prie galingiausios pasaulio demokratijos vairo.

REKLAMA
REKLAMA

„Rinkdamas savo kabinetą aš ieškau žmonių, kurie gerai supranta tarnybos reikšmę ir kurie yra pasiryžę siekti visuotinės gerovės“, – pridūrė jis, gindamas savo sprendimą paskirti virtinę milijardierių ir milijonierių dirbti jo kabinete.

Pasak D.Trumpo, jo paskirtieji atsisakė turtų, kad „uždirbtų vieną dolerį per metus“ ir yra „talentingi, protingi žmones“.

Išrinktasis prezidentas kritikuojamas dėl S.Pruitto, kuris remia iškastinio kuro pramonę, paskyrimo EPA vadovu. Daugelis baiminasi, kad jis gali sužlugdyti darbą baigiančio prezidento Baracko Obamos (Barakos Obamos) pastangas kovoti su klimato kaita.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes ruošiamės padaryti galą EPA kišimuisi į mūsų gyvenimą“, – pareiškė D.Trumpas susirinkusiems Ajovoje.

„Antidarbininkiškas ekstremizmas“

Skelbdamas apie S.Pruitto paskyrimą, kuriam dar turės pritarti Senatas, D.Trumpas skundėsi, kad EPA „per ilgai“ leido „mokesčių mokėtojų dolerius nekontroliuojamai antienergetinei darbotvarkei, kuri sugriovė milijonus darbo vietų“.

Atstovų Rūmų demokratų drausmės prižiūrėtojas Steny Hoyeris (Stenis Hojeris) sakė, kad S.Pruittas daug metų praleido „dantimis ir nagais kovodamas, kad padėtų teršėjams ištrinti arba apeiti pavojingus gamtos apsaugos (įstatymus), kuriuos priėmė mūsų šalis“.

REKLAMA

Pasak Keno Kimmello (Keno Kimelo), Suinteresuotų mokslininkų sąjungos pirmininko, S.Pruitto „paskyrimas vadovauti EPA gali tikrai turėti sukrečiančių pasekmių“.

Apie jo paskyrimą buvo pranešta, nepaisant šią savaitę vykusio D.Trumpo susitikimo su buvusiu demokratų viceprezidentu ir kovotojų už klimato kaitos sustabdymą Alu Goru (Alu Goru) bei aktoriumi Leonardo DiCaprio (Leonardu DiKaprijum), kuris yra aktyvus kovotojas už aplinkos apsaugą.

Panašią audrą sukėlė ir A.Puzdero paskyrimas darbo sekretoriumi.

A,Puzderas priešinasi demokratų siekiams padidinti minimalų valandinį atlyginimą iki 15 JAV dolerių. „Wall Street Journal“ žurnale šiemet pasirodžiusiame straipsnyje jis pasisakė už darbininkų pakeitimą tokį patį darbą galinčiomis atlikti mašinomis, siekiant sumažinti darbo išlaidas, ir skundėsi dėl 15 JAV dolerių atlygio, privalomų ligos išmokų ir darbdaviams uždėtos vadinamosios „Obamacare“ reformos naštos.

REKLAMA

„Mes su išrinktuoju prezidentu manome, kad teisinga vyriausybės politika gali atnešti daugiau darbo vietų ir geresnius atlyginimus Amerikos darbininkams“, – ketvirtadienį sakė jis.

„Trumpas dar kartą parodė, kaip giliai jis nesuvokia ko reikia dirbantiems amerikiečiams“, – atkirto Tarptautinės aptarnavimo sferos darbuotojų sąjungos vadovė Mary Key (Meri Ki), kurios organizacija turi 2 mln. narių.

„Mes liksime gatvėse ir kovosime su antidarbininkišku ekstremizmu“, – pareiškė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų