REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto atlikto Valstybės saugumo departamento veiklos parlamentinio tyrimo 2006 m. spalio 24 d. 13 posėdžio stenogramos ištrauka (1 dalis).

REKLAMA
REKLAMA

Sutartiniai žymėjimai:

KL. - kalba arba klausia Seimo narys.

ATS. - kalba arba atsako parlamentarams liudijęs asmuo.

[ ... ] - praleistas posėdžio stenogramos tekstas, kuris neviešinamas.

( ... ) - dėl nekokybiško garso įrašo neiššifruojami žodžiai.

[ ... ]

ATS. Laba diena.

KL. Jūs žinote, kad komitetas vykdo parlamentinį tyrimą dėl viso Saugumo departamento veiklos.

REKLAMA

ATS. Taip. Aš čia jau trečią kartą.

KL. Jūs trečią kartą? Atsiprašau, atsiprašau, neteko dalyvauti keliuose posėdžiuos, todėl patikslinsiu. Todėl aš nesikartosiu. Šiandien sukviestas mūsų neeilinis posėdis, dėl to įvykio, kuris įvyko pas jus, dėl to, kad yra nušalinti du darbuotojai, kas jums yra žinoma. Ir mes jus pasikvietėme, aš tik formuluoju klausimą, dėl ko mes norėtume, ką mes galime žinoti, ką jūs matysite reikalinga, bet mums norėtųsi žinoti tas priežastis, nes tie žmonės liudijo komitetui, vyksta mūsų tyrimas, aš suprantu, kad vyksta jūsų planiniai darbai, tai norėtųsi žinoti tas priežastis, nes jūsų tarnyba matyt, priima sprendimus nušalinti. Truputį papasakosite apie pačią tvarką, kokie yra politiniai dokumentai ir panašiai. Tai tokia įžanga, o paskui atsakysite į mūsų klausimus. Gerai?

REKLAMA
REKLAMA

ATS. Gerai? Dabar kas yra žinoma apie, reikia manyti, kalbama apie Vytautą Damulį ir Vilmantą Bieliauską ()

KL. Atsiprašau, gal iš karto apie Braziulį, nes matyt, tas pats, ar tai skirtingi dalykai.

ATS. Braziulis buvo nušalintas penktadienį, Vilmantas Bieliauskas ir Vytautas Damulis buvo, kiek žinau, nušalinti šiandien 2 valandą. Kiek aš žinau, apie 2 val. direktorius buvo surinkęs visų padalinių vadovus šiandien ir informavo apie tai, kad yra nušalinti šitie asmenys. Dėl to tolimesnio tyrimo bus sudaryta speciali departamente komisija, tai yra bus kolegialus kažkoks organas, kuris tirs ()

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

KL. Atsiprašau, noriu iš karto patikslinti, šiandien jūs sužinote, kad 14.00 val. nušalino, taip?

ATS. Taip. Direktorius rinko 14.00 val., ne tik mane, visus padalinių vadovus ir informavo.

KL. Aišku. Tęskite.

ATS. Todėl kad bus sudaryta komisija departamento, kuri tirs nušalinimo aplinkybes dėl galimų ten nežinau. Komisija bus sudaryta iš, kaip informavo direktorius, iš visų padalinių () Kokia forma dalyvaus, reikia manyti, kažkokia forma bus, kažkoks žmogus ir iš mano skyriaus, ar aš, ar kitas.

KL. Jūs baigėte?

ATS. Taip.

KL. Tada noriu (Balsai salėje) Gal ne visi norės. (Balsai salėje) Gerai.

KL. Tai jums, kaip vadovui, (kalba labai tyliai, negridėti) ne pagal jūsų medžiagą nušalintas. Kieno, kokiu pagrindu (negirdėti) pateikta medžiaga, jeigu jūsų tarnybos ta medžiaga, gal galite pasakyt:i, kokios nušalinimo priežastys, po to ()

REKLAMA

ATS. Sprendimus dėl nušalinimo priima ne skyrius, priima departamento direktorius. O jau dėl, sakykime, konkrečių duomenų, kokios informacijos pagrindu buvo priimtas tas sprendimas, aš manau, gali atsakyti pats direktorius. Čia jo yra sprendimas. Aš esu tik skyriaus viršininkas.

KL. Aš tada patikslinsiu. Gerai.

KL. Tai aš norėčiau atsakymo į klausimą, tarnyboje yra () Kokia institucija, jūs anksčiau sakėte, kad jūs atliekate, kad jūs atliekate visus tyrimus susijusius su informacijos nutekėjimu ir kitus, kas priklauso nuo kompetencijos. Tai šiuo atveju jūsų medžiaga buvo?

REKLAMA

ATS. Šia medžiagą pateikė pats direktorius. Kad būtų išvengta galimų kažkokių abejonių, kaip čia yra kai kurių darbuotojų, kad čia susidorojimo įrankis ir panašiai, yra sudaromas kolegialus organas, kad tas tyrimas būtų maksimaliai objektyvus, kaip sakė direktorius per tą pasitarimą, tai yra sudaryta tam, kad nekiltų šnekų apie tai, kad su kažkuo bandoma susidoroti.

KL. Dar noriu patikslinti, jeigu galima. Pirminio dokumento, jūs neruošėte?

ATS. Ne.

KL. Ruošiamas kažkoks raštiškas dokumentas, taip?

ATS. Taip.

KL. Tai nebuvo, jūsų padalinys neruošė pirminio dokumento. Kaip, pats direktorius parašė sau įsakymą?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ATS. Aš manau, kad direktorius ir atsakys į šitą klausimą.

KL. Jūs nežinote? Jei nežinote, sakykite, kad nežinote. (ATS: "Paties direktoriaus klauskite.") Jūs nežinote. Aišku. Gerai. Toliau klausimai.

KL. Galima pasitikslinti dėl šito klausimo.

KL. Prašau.

KL. Prašau pasakyti, aš kartu dėl Braziulio paklausti. Gal čia per daug anksti dar jums, šiandieniniai įvykiai. Dėl pono Braziulio jūsų tarnyba nušalinimo rengė kokią nors medžiagą pagal jūsų kompetenciją?

ATS. Buvo parengti, buvo baigta vieno tarnybinio tyrimo išvada ir tos tyrimo išvados pagrindu direktorius priima tokį sprendimą.

REKLAMA

KL. Tai jūsų tarnybos (...),.

ATS. Taip.

KL. Dėl Braziulio.

ATS. Taip.

KL. Būkite geri, čia tikslinkime, labai tiksliai tikslinkite. Mes rašome. Kokia tai buvo išvada, data, kada ir kaip? Suprantate, čia reikia labai tikslumo, nes kokios tai datos, kokios išvados, kada buvo rašyta.

ATS. Noriu dar kartą pasakyti, kad skyrius atlieka tarnybinius tyrimus direktoriaus pavedimu. Aš atlikau tarnybinį tyrimą, kaip pavedė man direktorius, ir po to jau direktorius priima tolimesnį sprendimą.

KL. Kada visas tas tyrimas buvo?

ATS. Dabar iš atminties nepasakysiu nei numerių, nei datos.

KL. Šiais metais?

ATS. Praeitą savaitę.

KL. Tai šito mes norime.

KL. Ačiū. Dabar dėl pono Damulio ir pono Bieliausko jūs jokio tyrimo neatlikote?

ATS. Ne.

KL. Ačiū.

KL. Pavedimo nebuvo. Nebuvo direktoriaus pavedimo atlikti tyrimą jums. Aš tikslinu.

ATS. Aš atsakiau, kad buvo priimtas sprendimas dėl Damulio ir Bieliausko nušalinimo. Buvo priimtas sprendimas. Tą sprendimą priėmė direktorius, kokiu pagrindu ir kaip jis priėmė, tegu ateina direktorius ir paaiškina.

REKLAMA

KL. Mes jo paklausime. Jūs irgi este pareigūnas, užimate pareigas, nepykite, valstybė moka pinigus, jūs atliekate savo darbą. Aš suprantu, yra ir tam tikra tvarka, ne vien direktorius dirba VSD.

KL. Dėl Braziulio jūsų rekomendacija atlikto tyrimo direktoriui kokia buvo? Aš nemanau, kad jis visą medžiagą, skaito ir pats ir iš to turi daryti išvadas, jūs padarote išvadas. Kokia jūsų išvada buvo?

ATS. Išvados, tose tarnybinio tyrimo išvadose niekur nebuvo ()Kaip čia pasakyti, kad būtų aišku. Tarnybinis tyrimas buvo atliekamas dėl tam tikrų faktų. Mes tuos faktus ištyrėme. Priėjome prie kažkokios ()

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

KL. Mes visi turime teisę darbo su slapta informacija () (Balsai salėje)

ATS. Mes pateikėme savo išvadas. Pagal tas išvadas direktorius priima vienokį ar kitokį sprendimą. Jeigu direktorius priėmė sprendimą dėl Braziulio nušalinimo, tai tegu direktorius ir paaiškina. Aš dar kartą sakau, aš esu tik skyriaus viršininkas, kuris atlieka tyrimą, aš tyrimą atlikau, pateikiau išvadas, kad reikia dar kažką tirti, galbūt reikia ikiteisminį tyrimą pradėti. Toliau yra direktorius, aš negaliu už visą departamentą ()

KL. Aš tik pasitikslinsiu. Jūs neformuluojate konkrečių siūlymų. Pavyzdžiui, yra buvę, kad jūs formuluojate: siūlome nušalinti. Yra tokių buvę jūsų tarnyboje siūlymų direktoriui.

REKLAMA

ATS. Be abejo.

KL. Braziulio atveju buvo teiktas toks siūlymas.

ATS. Ne.

KL. Dėkui.

KL. Ar dėl Braziulio tyrimas buvo dėl įvykių praeityje, prieš keletą metų, ar dėl įvykių pastaruoju metu? Ir jeigu galite pasakyti, dėl įvykių kuriais metais, dėl problemų?

ATS. Mes tyrėme ne Braziulį, mes tyrėme tuos faktus, kuriuos minėjo Braziulis.

KL. Ar jūsų išvadoje buvo tokių patvirtinimų, kad Braziulis būtų kaip nors įtariamas padaręs kokį nors nusižengimą?

ATS. Aš sakiau, kad išvadoje, aš pateikiau pasiūlymus tokius, kad dar reikia atskirus faktus papildomai tirti ir reikia galbūt sudaryti darbo grupę departamente. Kitas buvo pasiūlymas spręsti, kad galbūt net ikiteisminį tyrimą reikia pradėti.

REKLAMA

KL. Dėl Braziulio veiksmų? (Balsai salėje: "Dėl faktų")

ATS. Aš sakiau, kad aš tyriau ne Braziulį, aš tyriau tuos faktus, kuriuos buvo pateikęs Braziulis. Ir mano išvadoje yra taip ir surašyta, kad reikia atlikti patikrinimą. Dar kartą noriu pasakyti, yra direktorius, galima, aš nežinau, yra nustatyta tvarka, kaip galima išsireikalauti.

KL. Sakykite, jūs kaip tarnybos vadovas, vis dėlto esate ir atsakingas pareigūnas Valstybės saugumo departamente ir mes esame institucija, kuriai pavesta ištirti ir labai svarbius dalykus dėl informacijos nutekėjimo ir panašius dalykus. Praeitą penktadienį viename iš dienraščių buvo paskelbta, kad kontržvalgybos vadovas Vytautas Damulis yra "kurmis", kuris nuolat nuleidinėja informaciją politikams. Ar jums, kaip tarnybos vadovui, yra žinomi kokie nors faktai, ar yra kada nors kas nors pranešęs, kad tai galėtų būti bent panašu į tiesą.

REKLAMA
REKLAMA

ATS. Aš straipsnio "Lietuvos ryte" nerašiau ir dabar man komentuoti, kaip jūs minite, atsakingam pareigūnui, "Lietuvos ryto" publikacijas tai yra ()

KL. Aš klausiu ne komentuoti publikacijos, ar jums yra žinomi kokie nors faktai anksčiau, ar informacija jus yra pasiekusi, kad panašaus pobūdžio veikla, veika, kaip čia pavadinti, iš Damulio pusės galėjo būti.

ATS. Kokiu laikotarpiu?

KL. Aš apskritai kalbu, nes kalbama apie () Penktadienį mes sužinome tokią informaciją.

ATS. Skyrius nedisponuoja visuma informacija, kuri yra žinoma Valstybės saugumo departamente. Aš dar kartą pabrėžiu, esu tik skyriaus viršininkas. Aš nežinau.

KL. Tai jūsų skyriuje ar yra buvę gauta kokios nors informacijos()

ATS. Vytauto Damulio atžvilgiu tyrimo apie tai, kad jis kitose publikacijose, apie tai, kad jis nutekintų informaciją žiniasklaidai, mes tokio jo elgesio, tokio poelgio netyrėme.

KL. Ačiū. Tas pats ir su Bieliausku, bet čia nebuvo publikacija.

KL. Jums vadovaujant skyriui, ar buvo kada taip nušalinta nuo pareigų kaip šiandien V.Damulis ir V.Bieliauskas. Jūsų situacijoje ten raštai ar panašiai. Ar buvo? Ir jeigu buvo, tai kada, neminint pavardžių.

REKLAMA

ATS. Visų pirma toks atvejis, koks vyksta dabar, rutuliuojasi, tai tokio atvejo nebuvo ir analogijų vesti aš nematau, kodėl, nebuvo ()

KL. Nereikia taip tiksliai, jums vadovaujant, dabar, kai dirba mūsų komisija.

ATS. Tokių situacijų nebuvo, tai aš jums kažko tai ()

KL. Nušalinimo nuo pareigų nebūdavo? Nušalinimų būdavo, kodėl nebūdavo. Būdavo ()

KL. Būdavo, bet kokio pobūdžio?

ATS. () nepadaro, bet analogijas vesti kokias nors sudėtinga, kiekvienas atvejis yra specifinis, individualus ir apibendrinti kažkaip yra be galo sudėtinga.

KL. Prašau pasakyti, ar visi trys pareigūnai yra nušalinti nuo pareigų tuo pačiu pagrindu.

ATS. Sprendimą dėl pareigūnų nušalinimo priima direktorius. Ir šiuo atveju aš manau, kad reikia klausti direktoriaus. Aš nevadovauju departamentui.

KL. Atsiprašau, patikslinsiu tada klausimą. Ar Saugumo departamento direktorius jus supažindino su savo įsakymu ir jį perskaitė, ar tiesiog žodžiu informavo apie savo priimtą sprendimą, nenurodydamas jokių motyvų?

ATS. Saugumo departamento direktorius supažindino mane su medžiaga, ir viskas, ir po to buvo tie pareigūnai, buvo paruoštas įsakymas ir jie buvo nušalinti.

REKLAMA

KL. Palaukite. Tada aš jau visai nieko nebesuprantu. Tai ir dėl Damulio ir dėl Bieliausko jūs paruošėte medžiagą ()

ATS. Aš neruošiau.

KL.( ) ir parašytas įsakymas.

ATS. Jau kelintą kartą sakau, kad medžiagos aš neruošiau.

KL. Tai ką tik sakote, tai ruošiate, tai neruošiate. (Balsai salėje: "Supažindino, sako, kad supažindino.")

KL. Dėl Damulio ir Bieliausko.

KL. Jis neruošė medžiagos, sakė direktorius supažindino, aš pakartoju.

KL. Aš girdėjau, ką sakė ir vienu, ir kitu kartu. Ir dabar noriu pasitikslinti, ar mes vienas kito nesuprantam, ar netiksliai formuluoju klausimą. Tai dėl pirmo pareigūno, kur penktadienį nušalino, tai jūs pasakėte, parengėte medžiagą, pateikėte generaliniam direktoriui ir tada įvyko nušalinimas.

ATS. Aš paruošiau ne medžiagą, o tarnybinio tyrimo išvadą.

KL. Tarnybinio tyrimo išvadą. Gerai. Antruoju atveju dėl Damulio ir Bieliausko, jūs nieko neparuošėte, sukvietė vadovus ir informavo, kad departamento vadovas priėmė tokį sprendimą nušalinti. Ar perskaitė įsakymą, kuriame būtų ir kokia nors argumentacija, kokia priežastis nušalinimo. Ar jūs tik gavote žinią - nušalinti? Ar gavote žinią ir kokia priežastis ir jums yra pavedimas ką nors tirti?

REKLAMA

ATS. Pavedimas tirti, bus sudaryta, kaip ir minėjo direktorius, ir sakau, tuo pačiu metu, kai pasakė, kad yra du pareigūnai nušalinti, tam, kad tyrimas būtų objektyvus, bus pavesta tirti ne skyriui, tai yra ne mano, bus sudaryta speciali komisija. Iš kiekvieno padalinio paimta, iš teritorinių padalinių.

KL. O nesakė, kada bus sudaryta komisija?

ATS. Šiandien.

KL. Tai jau darbo diena baigėsi.

KL. Sudaro direktorius.

KL. Noriu patikslinti. Ar yra buvę kada nors tokių atvejų, kad skyrius, jūsų tarnyba, liktų šalia, o būtų sudaryta kokia nors komisija tyrimui vidinių dalykų?

ATS. Per mano praktiką tokių nebuvo. Bet kiek žinau iš ankstesnių, kiek aš varčiau bylas, pagal mane buvo taip padaryta () Galiu suklysti.

KL. Ir dar vienas patikslinimas, ar tai nereiškia, kad tai yra išreikštas tam tikras nepasitikėjimas ir nušalinimas jūsų, darbui, skyriui.

ATS. Aš manau, aš esu patenkintas, kad taip yra padaryta, nes yra labai didelis darbo krūvis, man mano darbas patinka, aš jį noriu dirbti. Todėl aš buvau labai patenkintas, kad yra sudaryta komisija. Čia mano manymu, yra teisingas ir objektyvus sprendimas, o iš mano pusės, sakau, kaip skyriaus vadovas, du kartus () (negirdėti žodžio) Todėl, kad man palengvės, aš nenusišalinu, aš dalyvausiu toje komisijoje, reikės kalbėti su žmonėmis, bet mano manymu ()

REKLAMA

KL. Taip, noriu patikslinti. Dėl Damulio daugmaž man aišku, tiek, kiek jūs galėjote patikslinti, lyg ir supratau situaciją. Dabar dėl Braziulio ne iki galo, aš noriu konkretesnės informacijos. Jūs Braziulio klausimu tyrimą atlikote ar pagal Braziulio skundą, prašymą, ar rašytą dar ant Braziulio kažkokį skundą, tarnybinį pranešimą. Ta prasme, suprantu, buvo iškeltas konkretus faktas, kuriame dominavo Braziulis kaip pareigūnas. Kas rašė prašymą? Kiti pareigūnai ar Braziulio rašyto prašymo pagrindu jūs atlikote tyrimą?

ATS. Braziulis pateikė informaciją raštu, išdėstė daug faktų. Pagal tuos faktus mes atlikome tyrimą, pateikėme tyrimo išvadą direktoriui.

KL. Ir po to direktorius jį nušalino? Priėmė sprendimą. Aišku.

KL. Patikslinti norėčiau, o nušalinimas nuo darbo yra jau ne jūsų tarnybos, o personalo darbas, (...) (negirdėti žodžio) įsakymas.

ATS. Įsakymo šituo klausimu nerašom.

KL. Aš tik norėjau pasitikslinti. Ką reiškia jūsų institucijoje nušalinimas nuo pareigų? Ar tie žmonės sėdi namuose ir neina į darbą, o jeigu, ką jie daro, kaip čia yra?

ATS. Į darbą neina. Jie perduoda savo tuo metu kažkokius tyrimo dokumentus, dėl kurių reikia priimti sprendimus, yra paskiriama į jo vietą laikinai einantis, ir jis vykdo tas pareigas.

REKLAMA

KL. Algą gauna?

ATS. Algą? Gauna. Alga, piniginis klausimas bus sprendžiamas po to, kai pasibaigs nušalinimo terminas, jeigu jis bus, tarkime, grąžintas į savo pareigas, tai jam alga bus sumokėta, jeigu jis po nušalinimo iš karto bus atleistas, tai tada, sakykime, tas terminas, be abejo, skaitysis atleidimas nuo nušalinimo dienos.

KL. Tai reiškia, kad bylos, kurias nagrinėjo iki nušalinimo pareigūnai, yra pavedamos kitiems pareigūnams tirti.

ATS. Aš abejoju, kad valdybos viršininkas asmeniškai tirtų kažkokias()

KL. Bet jeigu nušalintas pavaduotojas ir konkretus skyriaus viršininkas.

ATS. Pavaduotojas, aš irgi abejoju.

KL. O skyriaus viršininko nušalinimas reiškia, kad jo vestos bylos arba jo grupės vestos bylos yra perduodamos kitiems.

ATS. Tai sprendžia tas valdybos viršininkas.

KL. Bet jeigu nėra valdybos viršininko?

ATS. Dabar yra valdybos viršininkas, jį paskyrė vietoj ()

KL. Vietoj Damulio.

ATS. Taip, paskyrė Vardenį Pavardenį, kaip sakė direktorius.

KL. Pavaduotoją.

ATS. Taip, pavaduotoją.

KL. Sakykite, ar galite atskleisti, ir aš labai prašau, kad atskleistumėt, bent jau apytikriai faktus arba aplinkybes, dėl kurių Braziulis parašė raštą. Su kokiais įvykiais tai susiję, su kokiais metais, kokiais metais įvykusiais įvykiais susiję?

REKLAMA

ATS. Aš manau, kad į šitą klausimą, nes visom išvadom ir visa medžiaga disponuoja generalinis direktorius, tegu generalinis direktorius ir atsako, tai jo sprendimas.

KL. Ačiū. Tai į dalį klausimo atsakėte, ką paskyrė vietoj Damulio. O ką paskyrė vietoj Bieliausko ir vietoj Braziulio.

ATS. Generalinis direktorius paskyrė, aš tikrai nesprendžiu tokių klausimų. Aš su mielu noru atsakyčiau, jeigu aš žinočiau. Aš dar kartą sakau, aš esu tik skyriaus, net ne valdybos, o tik skyriaus viršininkas.

KL. Atsiprašau, dar pasitikslinsiu. Jeigu per tą susirinkimą jus informavo, kad toks ir toks pareigūnas yra nušalinami, tai galėjo būti, kad ir į jų vietą paskiriami laikinai toks ir toks pareigūnas. Tai ta antroji dalis buvo jums pateikta ar ne?

ATS. Aš ten buvau ne vienas tame susirinkime, buvo surinkti visų padalinių vadovai ir visiems buvo pasakyta, kad yra nušalinti, kad šiuo metu laikinai eiti valdybos viršininko pareigas paskirtas Vardenis Pavardenis.

KL. Tai vietoj vieno pareigūno pasakė, ką paskyrė.

ATS. O vietoj kito nežinau.

KL. Kito nepasakė. Ir vietoj trečio irgi nepasakė.

KL. Užduosim gal tiems pareigūnams.

KL. Nežino tai nežino. Viskas.

KL. Gerbiamieji kolegos, gal padėkokime. Ačiū. Gero darbo.

ATS. Ačiū jums. Nežinau, ar iki pasimatymo, ar viso gero.

[ ... ]

KL. Dėmesio, susikaupiame. Laba diena, ponas Tekoriau, prašom sėstis. Toks jau mūsų uždavinys, kad mes trukdome laiką, bet nieko nepadarysi. Atsitiko tam tikri įvykiai ir aš labai prie konkretaus reikalo. Jūs esate vadovas ir suprantate tuos dalykus. Įvyko tų žmonių, kurie liudijo komitetui, nušalinimas nuo pareigų. Mes penktadienį priėmėme kažkaip ramokai Braziulio nušalinimą. Galvojame, vyksta darbas, tyrimas, bet šiandien sužinojome, kad nušalinti ir valdybos viršininkas, ir jo pavaduotojas, tai labai aukšti pareigūnai, todėl komitetas priėjo prie išvados, kad reikia padaryti neeilinį posėdį ir pasitikslinti tam tikras nušalinimo aplinkybes. Tai tiesiog norėtume paprašyti, paklausti jūsų, kad jūs padarytumėte įžangą, ką galvojate pats, ką manote, ką žinote ir kaip buvo padaryta, su jumis tartasi. Mums ne visai suprantama technologija nušalinimo, ar tai atliekant kažkokį tyrimą, gaunami signalai ar rengiami dokumentai. Dokumentinę pusę truputį mums nušvieskite, nes mes nežinome jūsų vidaus tvarkos šitų reikalų. Ką tai reiškia nušalinimas ir kaip jis yra vykdomas, kodėl jis vykdomas, kokios priežastys?

A.TEKORIUS. Gal aš galėčiau pacituoti Statutą.

KL. Prašau. Tik lakoniškai.

A.TEKORIUS. Labai trumpai, čia yra tik porą trumpų punktelių. Tai yra Statuto 37 straipsnio antras punktas. Saugumo pareigūnas gali būti nušalintas nuo pareigų, jeigu jis įtariamas padaręs drausminį nusižengimą, kol bus atliktas tarnybinis tyrimas ir priimtas sprendimas, dėl drausminės nuobaudos skyrimo ar jo tolesnės tarnybos. Tai čia yra pagrindas. 38 straipsnyje yra numatyti nušalinimo nuo pareigų tvarka ir reikalavimai, tų pareigūnų. Saugumo pareigūnas nušalinamas nuo pareigų generalinio direktoriaus įsakymu. Siūlymą nušalinti saugumo pareigūną Saugumo departamento generaliniam direktoriui teikia šio pareigūno tiesioginis vadovas ar kitas įgaliotas saugumo pareigūnas. Yra dar vienas punktas, kurį norėčiau pacituoti. Darbo užmokestis nušalinimo metu nemokamas, tačiau pripažinus, kad saugumo pareigūnas nepadarė drausminio nusižengimo, jis grąžinamas į ankstesnes pareigas ir jam išmokamas darbo užmokestis už laikotarpį, per kurį jis nebuvo mokamas dėl nušalinimo nuo pareigų.

Aš norėčiau pasakyti, kad iš tikrųjų šiandien pasirašytas įsakymas dėl nušalinimo nuo pareigų, bet būtent laikinas nušalinamas nuo pareigų tyrimo atlikimo laikotarpiu. Tas įsakymas buvo pasirašytas šiandien ryte, atitinkamai supažindinti pareigūnai, kurie nušalinami nuo pareigų. Ir pagal nustatytą tvarką perdavė dokumentus, ką jie turi pagal pareigas. Nušalinimo motyvai buvo nurodyti remiantis Statuto straipsniais ir buvo nurodytas dar raštas. Kadangi tai įvyko ryte, noriu tiesiai pasakyti, kad to rašto dar nesu matęs, bet dar ne darbo pabaiga, susipažinsiu su tuo raštu. Aš turėjau išvykti 9.00 val. į ministeriją, kur vyko Vyriausybės sudarytos komisijos dėl "Mažeikių naftos" posėdis. Tai tokia įžanga.

KL. Pats jūs labai gerai mums priminėte Statutą, kad nušalina to tiesioginio viršininko teikimu. Aš suprantu, kad tuo metu jūs nebuvote net kviestas, jūs teikimo tokio nedarėte. Taip?

A.TEKORIUS. Taip. Tiesioginio vadovo ar kito įgalioto pareigūno.

KL. Taip, tai logiškai valdybos viršininkas () (Negirdėti, kalba per toli nuo mikrofono) arba po to direktorius.

KL. Ne. Įgaliotas. Tai kas įgaliotas?

A.TEKORIUS. Šiuo atveju, matyt, saugumo skyriaus viršininkas.

KL. Pavardenis, taip?

KL. Palaukite. Ką reiškia įgaliotas, tai jūsų įgaliotas?

A.TEKORIUS. Ne. Generalinio direktoriaus.

KL. Tarnybos vadovo.

A.TEKORIUS. Tarnybos vadovo įgaliotas kitas pareigūnas, kuris atlieka savo funkcijas.

KL. Aš labai atsiprašau, bet čia įstatyminė interpretacija, siūlymą teikia tiesioginis vadovas ar įgaliotas pareigūnas. Tai įgaliotas pareigūnas tiesioginio vadovo, taip suprasti pagal šitą formuluotę.

A.TEKORIUS. Suprantama kaip generalinio direktoriaus įgaliojimu.

KL. Bet kažkas turėtų teikti siūlymą? Turėtų. Kiek supratau, siūlymo tuo metu nebuvo.

A.TEKORIUS. Čia generalinis direktorius galėtų paaiškinti, ar siūlymas buvo ()

KL. Gerai. Užduosime klausimus.

KL. Dabar aš grįšiu šiek tiek atgal, į penktadienį. Jūsų kuruojamos valdybos pareigūnas Braziulis buvo nušalintas penktadienį. Pirmas klausimas, ar jūs siūlymą teikėte dėl nušalinimo.

A.TEKORIUS. Ne.

KL. Gal žinote, kas teikė? Direktorius?

A.TEKORIUS. Kiek aš žinau, tai yra susiję su Saugumo departamente atliekamu vidiniu tyrimu. Ir, kiek man žinoma, kad siūlymas iš to skyrius, būtent tai susijęs su ()

[ ... ]

KL. Atsiprašau, galima patikslinti. Ar jūs žinote, kad saugumo skyriaus teikimu, ar jums sakė kas nors, ar jūs matėte tą teikimą?

A.TEKORIUS. Teikimo aš nemačiau.

KL. Tai iš kur jūs žinote? Ar taip manote?

A.TEKORIUS. Aš manau.

KL. Toliau. Ar yra dažna praktika, kad tas pareigūnas kreipėsi, nurodo faktus, tuos faktus tiriant tą patį pareigūną, kuris nurodo tuos faktus, tokių atvejų, kad jį paskui nušalina nuo tarnybos. Man, tiesą pasakius, įdomi situacija.

A.TEKORIUS. Kalbant apie Braziulį, buvo atliekamas tyrimas, aš negaliu pasakyti, kad jis užbaigtas, ar jis neužbaigtas dėl jo pateiktos informacijos, tačiau nušalinimas susijęs būtent su vidiniu tyrimu dėl informacijos perdavimo "Laisvam laikraščiui".

KL. Čia nesutampa su mūsų turima informacija (Balsai salėje) Jūsų žiniomis tiktai.

A.TEKORIUS. Mano žiniomis ()

KL. Atsiprašau, gal galite pasakyti, iš kur tos žinios. Ar jus taip informavo generalinis direktorius?

A.TEKORIUS. Aš dabar tiksliai negaliu prisiminti.

KL. Bet čia svarbi detalė iš tikrųjų.

KL. Gerbiamasis pavaduotojau, vis tiek jūsų kuruojama sritis, tie viršininkai ar net poskyrių viršininkai turi pagal statutą teisę su jumis tartis ar net gauti kažkokias rezoliucijas, ir dabar staiga iš jūsų kuruojamos valdybos nušalinami trys pareigūnai, o jūs nieko apie tai, jokios informacijos neturite, dar daugiau, apie vieną jau seniai pradėtas tyrimas. Tyrimas pajudėjo iki tiek, kad Braziulis nušalintas, o jūs vis tiek neturite jokios informacijos. Tai man įdomu, kaip vertikaliai veikia tas subordinacijos mechanizmas. Direktorius, pavaduotojas ir valdyba, kurią kuruojate, viršininkai, viršininkų pavaduotojai. Kaip ta informacija tada eina?

A.TEKORIUS. Vidaus tyrimo, vidaus saugumo skyrių kuruoja tiesiogiai generalinis direktorius. Jeigu apie tyrimo rezultatus, apie išvadas, jų kol kas nėra, neinformuojami dėl kažkokių priežasčių kiti pareigūnai, tarp jų ir generalinio direktoriaus pavaduotojas, (negirdėti žodžio) nėra žinoma. Nes, dar kartą sakau, tas skyrius pavaldus tiesiogiai generaliniam direktoriui. Kada yra padaromos išvados, jos yra pateikiamos generaliniam direktoriui, tada ir su išvadom, ir su įsakymo projektu, jeigu taikomos kažkokios drausminės nuobaudos, yra supažindami ne tik generalinio direktoriaus pavaduotojai, bet ir Teisės skyriaus vadovas, Personalo skyriaus vadovas ir kiti pareigūnai pagal nustatytą tvarką.

KL. Prašom pasakyti, jūs sakėte, kad Damulio ir Bieliausko nušalinimas ne jūsų teikimu, bet Pavardenio teikimu, nes jūs tuo metu buvote VRM. Ar jūs tai žinote, ar jūs taip manote?

A.TEKORIUS. Aš taip manau, nes kitaip negalėtų būti.

KL. Patikslinti noriu. Kitaip negalėtų būti?

A.TEKORIUS. Ne. Čia galbūt mano interpretacija. Galų gale generalinis direktorius yra vadovas () (negirdėti sakinio pabaigos)

KL. Galiu pratęsti? Prašom pasakyti, ar generalinis direktorius gali prašyti, arba įsakyti, arba liepti Vidaus saugumo skyriui daryti tokį teikimą, net jam nepasakydamas kodėl? Sakykime, pasikviečia skyriaus vadovą ir sako, prašom man teikti nušalinti tokį ir tokį pareigūną.

A.TEKORIUS. Aš manau, vis tiek yra pasakoma priežastis, pagrindas turi būti atlikti kažkokį tyrimą, kažkokia medžiaga, kuo remiantis tas tyrimas atliekamas.

KL. Suprantu, jeigu pateikia kažkokią medžiagą ir paprašo, tai vienas dalykas, bet jeigu nieko nepateikia, o tiesiog paprašo, tai tokia situacija sunkiai įsivaizduojama. Ar aš teisingai supratau?

A.TEKORIUS. Nesu susidūręs su tokiomis situacijomis.

KL. Ačiū.

KL. Ta pačia tema. Per tiek metų dirbant, tokiu būdu, toks mechanizmas, kaip jau buvo klausta, be kažkokios medžiagos, be argumentacijos, kad būtų nušalinti tokio rango pareigūnai, susiduriate pirmą kartą. Taip?

A.TEKORIUS. Nenorėčiau sutikti, kad be argumentacijos ar be medžiagos. Įsakyme pačiame kaip pagrindas buvo nurodyti statuto punktai ir nurodytas raštas ir to rašto numeris. Tame rašte esančios informacijos pagrindu buvo priimtas šitas sprendimas.

KL. Ar tas įsakymas slaptas, ar mes jį galime matyti?

KL. Matyt, reikia klausti direktoriaus.

A.TEKORIUS. Taip.

KL. Ar galima patikslinti?

KL. Aš noriu patikslinti, kad nepabėgtų. Tas raštas, jūs sakėte, turinio nematėte. Gal žinote kieno raštas?

A.TEKORIUS. Įsakyme nėra nurodyta, kieno raštas.

KL. Neaišku, raštas, ir tiek. Numeris nurodytas.

KL. Aš dar noriu, dar nebaigiau. Ar su jumis buvo konsultuotasi prieš tai iš vakaro ar iš ankstaus ryto, ar dieną prieš, generalinis direktorius konsultavosi dėl šitų pareigūnų nušalinimo. Jūsų nuomonės klausė, informavo, kad ruošiasi ()

A.TEKORIUS. Iš esmės buvo konsultuotasi. Kaip reikėtų daryti, taip reikėtų daryti ar taip reikėtų daryti.

KL. Kokia buvo jūsų nuomonė? Ar jūs pritarėte tokiam sprendimui?

A.TEKORIUS. Iš esmės taip. Tai nėra sprendimas dėl pareigūno atleidimo iš darbo, tai tiesiog laikomas nušalinimas. Aišku, tai yra labai nemalonus sprendimas. Pareigūną nušalinti, vadovą dėl tyrimo atlikimo ()

KL. Aš įsivaizduoju, kad tada žodinė argumentacija buvo panaši į tą, kuri buvo išdėstyta rašte, kurio jūs nematėte, turinio nežinote. Bet gal galit bent trumpai pagrindinius argumentus, kuriuos jums pateikė kaip pavaduotojui generalinis direktorius, gal galite trumpai. Suprantu, kad pažodžiui negalite, bet pačią esmę, pagrindiniai argumentai.

A.TEKORIUS. Pagrindinis argumentas dėl informacijos, nesankcionuoto informacijos atskleidimo. Bet tai nėra susiję su liudijimu komisijai.

KL. Aš taip suprantu, nušalinimo priežastys jums iš vakaro buvo pasakytos.

A.TEKORIUS. Bendrais bruožais. Sprendimas buvo priimtas šiandien ryte.

KL. Aš to ir klausiu, vakar vakare jums buvo esminės priežastys pasakytos, buvo klausta jūsų nuomonės. Ar buvo kalbėta su jumis, kaip visa tai atrodys tyrimo šviesoje? Ar iš viso nebuvo kreipiama dėmesio, turiu omeny mūsų komiteto tyrimo šviesoje.

A.TEKORIUS. Nebuvo.

KL. Ačiū.

KL.Vis dėlto pats, kaip žmogus, kaip patyręs darbuotojas, kad ir nepasakėte vadovui, bet kad toks nušalinimas bus siejamas arba gali būti siejamas su šių pareigūnų liudijimu komitetui, ar jums nekilo tokių abejonių, neperspėjote vadovo ir kodėl?

A.TEKORIUS. Buvo svarstomi įvairūs variantai.

KL. Jeigu galima dar? Ar, jūsų požiūriu, tie argumentai, kurie jums buvo vakar pateikti ir kurių, kaip suprantu, jūs nenorite ar negalite mums atskleisti, dėl ko reikia nušalinti, yra pakankamai rimti?

A.TEKORIUS. Iš tos informacijos, kurią aš turiu pakankamai rimti

KL. Kurią jums pateikė direktorius?

A.TEKORIUS. Taip. Žodinę.

KL. O sakykite raštas, koks tai yra žanras. Ką reiškia, kokia informacija gauta, iš išorės ar vidinė informacija?

A.TEORIUS. Aš negaliu pasakyti, nes aš nemačiau jo. Nemačiau, be, aš manau, susipažinsiu.

KL. Ir dar jeigu galima, paskutinis klausimas, dovanokite, čia toks savotiškas pasirodys. Labai rimtai aš noriu paklausti, jūs, pavaduotojai, esate dabar arti, suprantama visa įtampa, kilusi departamente, ir visa kita. Ar direktorius yra pakankamai pajėgus šitoje įtampoje priimti sprendimus? Aš tikrai klausiu kaip buvusi gydytoja, ar yra pakankamai, nėra kokių požymių, kad žmogus iš tikrųjų sunkiai jaučiasi?

A.TEKORIUS. Man abejonių nekyla.

KL. Kaip sakote?

A.TEKORIUS. Man abejonių nekyla.

KL. Dėl ko nekyla? Kad reikia ar kad nereikia?

KL. Gerbiamasis pavaduotojau, jus žodiškai informavo. Ar tai yra iš tikrųjų pagal jūsų vidaus tarnybos tvarką? Čia ne dėl jūsų valdybos iš darbo atleidimo ar kažkas panašaus. Sprendimai pakankamai rezonansiniai. Ar tokiu atveju direktorius neprivalėjo jums pateikti konkrečią medžiagą, informaciją, kuria remdamasis jis priėmė tuos sprendimus, ir ar neturėjo bent to įsakymo projekto jums pateikti? Ta prasme, jūs pasitikėjote, nes tai yra besąlygiškai priimta, direktorius pasakė, ir šventa. Jūs, kaip pavaduotojas, jums faktų, kažkokio pranešimo, informacijos, dokumentų, kurių pagrindu jis remiasi, jums užtenka žodinio paliudijimo, kad dalykai rimti, ir mes turime priimti tokį sprendimą. Jums to pakanka, kaip pagal vidinę tvarką yra?

A.TEKORIUS. Statutas nereikalauja pritarimo, kad pritartų tam tikri pareigūnai.

KL. Suprantu, bet vidinė tvarka.

A.TEKORIUS. Priimamas vienasmeninis sprendimas ir galų gale, dar kartą noriu pasakyti, tikrai nekalbama apie pareigūno atleidimą. Kalbama apie laikiną nušalinimą, ir aš tikrai sieksiu, kad tyrimas būtų atliktas kiek galima greičiau ir būtų pašalintos visos abejonės.

KL. Ačiū. Jūs sakėte, kad tas priežasties, kiek supratau, jūs (...) (kalba labai tyliai, negirdėti) pagrindas, kuris yra spec. tarnybose, kalbant direktorius ir pavaduotojas, turbūt bendraujant su kitais, (...) (kalba labai tyliai, negirdėti) informacijos, pateikia (...) (negirdėti) raštą kažkokį. Tai jeigu gavote, jūs pasakėte, kad tie argumentai, aš teisingai supratau, kad jūs gavote ne pasakymą, kad būtų nušalinti, kol vyksta tyrimas, o jūs gavote informaciją, kokia priežastis, kokios aplinkybės verčia. Jūs manote, kad tai buvo pakankamas pagrindas iš to, kas pateikta.

A.TEKORIUS. Manau, kad taip. Iš to, kas pateikta.

KL. Aišku, tai reikalingas. Ir trečias bus, tą pagrindą visą, dabar atliekamas tyrimas, jūs dar tikrinsite.

A.TEKORIUS. Taip. Kiek man žinoma, direktorius informavo, kad šitai informacijai patikrinti bus sudaryta komisija, tarp jų iš Antrosios valdybos pareigūnų, būtent galbūt dėl tyrimo objektyvumo, kad tai nebūtų atliekamas tyrimas tiktai Vidaus saugumo skyriaus.

KL. Ir trečias, paskutinis klausimas šita tema. Kadangi jūs sakėte, kad priežastys buvo nesusijusios su tyrimu, tai iš vienos pusės galimas informacijos nutekinimas nesusijęs su jo liudijimu, taip? Tai viena priežastis, aš matyčiau, taip? Nesusijęs su jo liudijimu, su pateikta informacija komisijai. Bet dar vienas klausimas, o gal tai yra tema, susijusi su ta (...) (negirdėti žodžio) Jūs kalbate, kad tai nesusiję su tyrimu, kad jis paliudijo komisijai.

A.TEKORIUS. Aš tiesiog sakau, kiek man yra žinoma, kad tai nėra, bent man buvo taip pasakyta, kad tai nėra susiję su komisijos darbu, su liudijimu komisijai.

KL. O ar klausimas susijęs su klausimu, kurį komisija nagrinėja, neaišku?

A.TEKORIUS. Ne.

KL. Aš galiu patikslinti? Kas jums pasakė, kad tai nėra susiję su liudijimu komitete?

A.TEKORIUS. Generalinis direktorius.

KL. Prašom pasakyti, jūs pasakėte, kad kalbame tik apie laikiną nušalinimą. Vadinasi, iš tos medžiagos galima daryti tokią prielaidą, kad tie pažeidimai, dėl kurių reikia išsiaiškinti, nėra tokio sunkumo, kad po to pareigūnas būtų pašalintas iš tarnybos. Nes jūs sakėte, atliksime tyrimą, jie grįš į tarnybą, gal gaus kokią nuobaudą, tai prašom pasakyti, ar tas laikinas nušalinimas ir sugrąžinimas į tarnybą nesutaps "netyčia", kaip labai dažnai dabar sutampa su parlamentinio tyrimo pabaiga. Ir jeigu tai buvo ne toks rimtas dalykas, ar tikrai buvo būtina privaloma priemonė tą pareigūną nušalinti, ar nebuvo galima elgtis kaip nors kitaip?

A.TEKORIUS. Kalbėdamas apie laikiną nušalinimą, turėjau omeny, kad kiekvienas nušalinimas yra laikinas. Būtent tyrimo atlikimo metu. Aš tikrai nemanau, kad tyrimo laikas sutaps su komisijos darbo pabaiga ()

KL. Komiteto.

A.TEKORIUS. Komiteto, komisijos, nes esame suinteresuoti, kaip galima greičiau išsiaiškinti tuos, sakyčiau, įtarimus ir išspręsti tą klausimą. Jeigu iš tikrųjų informacija nepasitvirtina, kad pareigūnai galėtų grįžti į užimamas pareigas ir toliau vadovauti valdybai.

KL. Klausimas. Jūs manote, kad nušalinimas pagal statutą tai reiškia atliekamas tyrimas. (...)(Negirdėti, kalba labai tyliai ir neaiškiai) pasitraukti, (...)(negirdėti) išėjo. Jūsų manymu, pagrindas, jūsų turima informacija, tai ką jūs išgirdote iš direktoriaus, yra (...)(negirdėti) tai sutampa, nereikia spėlioti, labai netinka, bet (...)(negirdėti) Kaip jūs manote, jeigu pasitvirtins ta informacija, kaip (...)(negirdėti) jeigu (...) (negirdėti)

A.TEKORIUS. Jeigu pasitvirtintų, aš manau, kad tai būtų ne drausmės pažeidimas, tai būtų jau, kaip sakoma, jau įstatymo.

KL. Baudžiamasis ()

A.TEKORIUS. Aš manau.

KL. Jūs kada vakar buvote informuotas generalinio direktoriaus apie galimus tam tikrus veiksmus šios dienos, kurie ir įvyko, ar tie argumentai buvo tapatūs dėl abiejų pareigūnų, tiek pono Damulio, tiek pono Bieliausko?

KL. Jeigu galima patikslinti, kad jie susimokinę darė viską.

A.TEKORIUS. Tyrimas parodys.

KL. Jeigu būtų galima paklausti, gerbiamasis pavaduotojau. Jeigu nepasitvirtins tie dalykai, tai kaip toks aukštas pareigūnas galės vėl toliau eiti pareigas? Kodėl aš to klausiu? Aš dėl Bieliausko jūsų neklausiu, bet dėl Damulio. Aš atsimenu, kad klausiau, kai jūs pirmą kartą buvote komitete. Klausiau jūsų nuomonės apie jį, stenograma yra, kiek atsimenu, sakėte, kad, išskyrus epizodą su nelemta kaimo turizmo sodyba, buvo charakterizuotas kaip tikrai rimtas darbuotojas. Jums tai naujiena, ką jūs vakar sužinojote iš generalinio direktoriaus.

A.TEKORIUS. Iš esmės taip. Visi pareigūnai kvalifikuoti, ypač vadovaujanti grandis. Jie patyrę yra, ir iš esmės nebuvo (...)(negirdėti žodžio) Aš galiu patikslinti.

KL. Ačiū.

KL. Tik patikslinti prie to paties. Ar jūs pats tikite, kad taip galėjo būti?

A.TEKORIUS. Man sunku pasakyti.

KL. Ir sakykite tada, ar tarėsi su jumis generalinis direktorius dėl laikino pavaduojančio vadovo paskyrimo ir kas juo dabar paskirtas.

A.TEKORIUS. PaskirtasPavardenis.

KL. Kas tai padarė?

A.TEKORIUS. Generalinis direktorius savo įsakymu.

KL. Jūs buvote informuotas apie tai, su jumis tarėsi?

A.TEKORIUS. Jis grįžo, turėjo nedarbingumo lapelį, buvo operuotas. Grįžo, turėjo nedarbingumo lapelį, vakar.

KL. Sakykite, jums teko kalbėtis su tais pareigūnais, ar jie patys buvo, kokia tvarka yra departamente, yra informuoti apie nušalinimą, bet apie motyvus, apie įtarimus kokius nors ar su jais kalbėjotės.

A.TEKORIUS. Man asmeniškai neteko.

KL. Ir jeigu galima dar vieną. Kokia situacija dabar su Braziulio vestomis bylomis, kurių pagrindu buvo parengtos pažymos, kur aną kartą kalbėjome, vadovybei. Ir kas dabar jas veda, jos sustojo?

A.TEKORIUS. Jos nėra sustojusios, priemonės atliekamos toliau. Aš kiek žinau, nes aš pasirašinėjau raštą Generalinei prokuratūrai dėl priemonių taikymo. Ir tyrimas vyksta. Bylos nenutrauktos. Iš trijų tik viena byla yra nutraukta, būtent praeitų metų pabaigoje. Bet iš tos vienos bylos buvo išskirta medžiaga ir tos išskirtos medžiagos pagrindu pradėta ta byla, kuri vedama dabar.

KL. Paprastai kilus įtarimams, kad ir rimtiems įtarimams, įprasta, kad atliekamas tyrimas, nebūtinai darbuotojams žinant, kad faktai būtų patvirtinti ir priimti sprendimai. Šiuo atveju tyrimas bus atliekamas nušalinus iš karto nuo pareigų ir du aukšto rango pareigūnus, dėl ko, be abejo, čia bendrą atmosferą valdyboje įkaitins iki virimo ir departamente, manau. Ar tie faktai, dėl kurių buvo priimtas iš karto toks radikalus spendimas, yra tokios svarbos nacionaliniam saugumui, kad buvo ant svarstyklių padėta, ir kaip tai atsilieps bendram kontekste visam ir kolektyvui, ir mūsų komiteto reagavimui ir t.t. Viskas buvo įvertinta?

A.TEKORIUS. Esanti situacija, susijusi su pastaraisiais įvykiais, aišku, veikia neigiamai, tiek viso departamento kontržvalgybos darbą, tiek vadovus, departamento vadovus. Yra labai sudėtinga dirbti, aš jau esu sakęs apie tai, bet ką darysi. Generalinis direktorius šiandien buvo sukvietęs valdybos pareigūnus į pasitarimą, informavo apie priimtus sprendimus, paskui buvo sukviesti viso departamento valdybų viršininkai, buvo paaiškinta susidariusi situacija. Aš savo ruožtu buvau sukvietęs valdybos skyrių viršininkus aptarti situaciją, kaip mes toliau dirbame. Nes niekas, kaip čia pasakyti, neatėmė iš mūsų funkcijų, kurios yra, departamentas turi dirbti savo darbą.

[ ... ]

KL. Prašom pasakyti, kai pasirodė medžiaga laikrašty apie Damulį kaip kurmį. Buvo čia tiesiai paklausta, ar yra kokių nors medžiagų, įtarimų ar bus nušalinimų, kad tikrai yra kokių nors faktų, kad jis kažką nutekino. Tada pasakėte, ne, nieko nėra, jokių nušalinimų nebus. Kiek dienų praėjo, ir įvyko nušalinimas dėl informacijos nutekinimo, atvirai pasakius. Tai gal jūs galite pakomentuoti, kaip taip atsitiko? Nebuvo nebuvo ir staiga per tris dienas atsirado viskas, ko anksčiau nebuvo, ko tik norite. Ir ką laikraščiai parašė, ir ką departamentas sugalvojo ir dar nežinia kas.

A.TEKORIUS. Šito reiktų paklausti generalinio direktoriaus. Būtent tai, ką jis turėjo omeny, ar jis turėjo tą informaciją tai sakydamas, ar tai yra (...) (negirdėti žodžio) informacija.

KL. Jeigu galima pasitikslinti, iki vakar dienos vakaro, nes tada jis su jumis kalbėjo, gal galite valandą nurodyti.

A.TEKORIUS. Nepamenu.

KL. Apytikriai, 6 , 20, 24.

A.TEKORIUS. Po pietų.

KL. Po pietų. Sakykite, ar jisai () Kaip taip atsitinka, kad visa Lietuvos kontržvalgyba iki vakar vakaro nieko nežino ir staiga per 5 min. sužino, kad reikia dėl tos pačios priežasties nušalinti net du tikrai aukštus pareigūnus, kurie yra savotiška Lietuvos kontržvalgybos ašis, galima taip sakyti.

KL. Ne ašis, kontržvalgybos vadas.

KL. Koks skirtumas ar vadas, ar ašis, apie jį sukasi visos operacijos. Tai kaip dabar visuomenei, kaip mums dabar suprasti?

KL. Aš noriu sukonkretinti.

KL. Prašau.

KL. Ar ponas Damulis, kaip valdybos vadas, tiesiogiai, ar per jį tiesioginiai kontaktai. Aš suprantu, jūs irgi turėjote tiesioginius, bet per jį taip pat buvo daug tiesioginių kontaktų su Rusijos partneriais, NATO šalim ir Europos Sąjungos žvalgybom. Teisingai?

A.TEKORIUS. Ne. Tiesiogiai per jį nelabai daug kontaktų.

KL. Aš kaip pastebėjau daug apdovanojimų turi iš draugiškų šalių, taip?

A.TEKORIUS. Ne.

KL. Neturi. Čia jūsų tarnybinėje biografijoje apdovanojimai. Bet tiesioginių kontaktų, tiesioginio dalyvavimo operacijose ponas Damulis su užsienio tarnybom neturėjo.

A.TEKORIUS. Aišku, kad turėjo. Bet aš negaliu pasakyti, kad kontaktai ėjo per jį.

KL. Aš suprantu, bet turėjo.

A.TEKORIUS. Turėjo.

KL. Jūs įvertinote reakciją dabar po jūsų šito žingsnio. Nes mūsų kaip mūsų, jūs išgyvensit, mes išgyvensim, o kaip () (negirdėti sakinio pabaigos)

A.TEKORIUS. Negaliu vertinti.

KL. Patikslinu, jūs kaip profesionalas pasakykite, kad matyt, tai netgi jeigu nepasitvirtintų, tai jau nepataisomas dalykas.

A.TEKORIUS. Ne, ne. Jokiais būdais.

KL. Ne. Mes (...) (negirdėti) galim bent iš kaimynų, tai abejoju.

A.TEKORIUS. Jokiais būdais. Gal geriau išsiaiškinti, negu palikti abejones, nes abejonės yra pats blogiausias dalykas, yra nepasitikėjimas.

KL. Paskutinis pasitikslinimas. Ar jūsų praktikoje buvo, kad valdybos viršininkas būtų nušalintas? Valdybos viršininkas. Dėl kitų aš pats žinau.

A.TEKORIUS. Čia reiktų pasidomėti, galbūt pasidomėti departamente. Nušalinimo nuo pareigų atliekant tarnybinius tyrimus tikrai būdavo ir yra, tai yra priimta praktika.

KL. Bet čia apie rangą kalbama.

A.TEKORIUS. Taip, ir aukštesnio rango pareigūnai.

KL. Ačiū. Tai ką, padėkokime gerbiamajam Tekoriui. Tik vienintelis, gerbiamasis direktoriau pavaduotojau, vis tiek reikia dirbti. Aš ne visai suprantu, jūsų nebuvo iš ryto. Tai jūsų pavaldiniai, jūs turite pagal statutą pilną teisę žinoti mano supratimu, jeigu aš klystu, taisykit. Aš mokinuosi iš seno pirmininko. Tą raštą jūs turėtumėt žinoti. Kaip jis gali būti nuo jūsų slepiamas? Arba aš kažko nesuprantu, arba mums reikia taisyti statutus. Jūs atsakote už savo kuruojamą sritį.

A.TEKORIUS. Dar ne darbo pabaiga, aš tikrai susipažinsiu.

 
 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų