REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didėjantys gydytojų atlyginimui, mažesnis pacientų skaičius, tenkantis vienam šeimos gydytojui, mažinamas alkoholio prieinamumas, rūkymo daugiabučių balkonuose draudimas – tik dalis Vyriausybės programoje įvardijimų punktų. Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė tv3.lt papasakojo, kaip keisis Lietuvos sveikatos apsaugos sritis per ketverius metus.

Didėjantys gydytojų atlyginimui, mažesnis pacientų skaičius, tenkantis vienam šeimos gydytojui, mažinamas alkoholio prieinamumas, rūkymo daugiabučių balkonuose draudimas – tik dalis Vyriausybės programoje įvardijimų punktų. Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė tv3.lt papasakojo, kaip keisis Lietuvos sveikatos apsaugos sritis per ketverius metus.

REKLAMA

Politikė pirmiausia nurodė, kad parlamentarų prieš kelias dienas nebuvo norima suklaidinti dėl Pagalbinio apvaisinimo įstatymo, kuomet Seimo nariai balsavo už vadinamąjį konservatyvųjį variantą, nors prieš tai buvo pristatytos Ramūno Karbauskio pataisos, leidžiančios šaldyti embrionus.

Nenorima gudrauti

„Nėra norima sugudrauti, tiesiog procedūriškai kitos galimybės priimti Karbauskio pasiūlymo nagrinėti nebuvo, kaip tik balsuoti už pagrindinį pasiūlymą, kuris yra konservatyvus, nes tada su juo komplekse eina ir kiti pasiūlymai, kurie registruoti vėliau. Dabar Sveikatos reikalų komitetas turės Karbauskio pasiūlymą ir tą konservatyvųjį, ir mes tiesiog sudėsim tai į vieną. Manau, kad mums tikrai užteks balsų“, – interviu tv3.lt sakė A. Širinskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Politikė nurodė pati pritarianti tam, kad būtų leidžiama embrionus šaldyti:

„Aš rengiau tas Karbauskio registruotas pataisas. Suprantu, kad tas kompromisinis variantas yra labai geras sprendimas, nes jis tam tikra prasme leidžia vartoti abi technologijas, kurių taip norėjo dalis visuomenės ir dalis gydytojų ir, antra vertus, apsaugo embrioną nuo sunaikinimo“, – teigė ji.

REKLAMA

Privalomi skiepai

Visuomenėje kilus pasipiktinimo bangai, kuomet tuometinis Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis įsakymu uždraudė priimti į ikimokyklines ir priešmokyklines ugdymo įstaigas nuo poliomielito, tymų ir raudonukės nepaskiepytus vaikus, vėliau Vyriausiasis administracinis teismas nusprendė, kad šis įsakymas prieštarauja Konstitucijai, tad neskiepyti vaikai dabar į ugdymo įstaigas priimamai. A. Širinskienė sako, kad tvarkos neplanuojama keisti:

„Skiepai turi egzistuoti, tačiau visur sveikatos apsaugos sistemoje suteikiame pacientui teisę pasirinkti. Tad vaiko atveju, tėvai turi teisę pasirinkti. Skiepų privalomumą sprendžia ministras, bet iki šiol Lietuvoje ta teisė pasirinkti egzistavo“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA

Lytinis švietimas

Vyriausybės programoje nurodoma, kad bus siekiama, jog lytiškumo ugdymas mokyklose „remtųsi prigimtinio lytiškumo, skirto meilei išreikšti ir gyvybei pradėti, samprata ir būtų nukreiptas į vyro ir moters šeimos sukūrimą (santuokos sudarymą)“.

„Aš visiškai pritariu tai Švietimo ministerijos programai, kuri buvo registruota ir vėliau pasirašyta jau praeinančios Vyriausybės, kurioje atriboti du dalykai: pirmas, aiški ir objektyvi informacija vaikams yra būtina, tačiau vaikai neturi gauti reklamos ir jie neturi būti skatinami vartoti kažkokius produktus. Šis principas galioja bet kur. Ta informacija apima ir kontraceptines priemones. Bus natūralu, kad vyresnių klasių moksleiviai, kaip toje programoje numatyta, žinos, kad toks dalykas egzistuoja. (...)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prioritetas – vaiko gebėjimams atsisakyti tam tikrų rizikos veiksnių ugdymui: pavyzdžiui, narkotinių medžiagų. Visų pirma vaiką ugdome, kad jis nevartotų narkotinių medžiagų, ir gebėtų pasakyti kitų nepilnamečių spaudimui „ne“, – kalbėjo A. Širinskienė.

Abortų draudimas

Politikė tiesiai neatsakė, kad ji pasisakytų už ar prieš abortų draudimą – pirmiausia, pašnekovės teigimu, nėščiosioms reikia suteikti informaciją, kas yra krizinis nėštumas.

„Dažniausiai nėštumai nutraukiami tada, kai moteris patiria tam tikrą socialinę problemą – ji nežino, ar ji galės tęsti studijas, ar turės, kur gyventi, gal ji turi problemų šeimoje. Mes sakome, kad pagalba kriziniam nėštumui, kad moteris jaustųsi saugi gimdyti, yra didžiulis prioritetas. Tad aš pasisakyčiau už krizinio nėštumo programos įgyvendinimą“, – sakė A. Širinskienė.

REKLAMA

Iš kur augs algos

Vyriausybės programoje nurodoma, kad medikų atlyginimai augs, o pinigų tam esą bus skiriama iš optimizuotų infrastruktūros lėšų, tačiau naikinant skyrius ar ligonines mažuose miesteliuose, tų vietų gyventojai susiduria su problemomis.

„Infrastruktūra yra ir ministerijai pavaldžios įstaigos, kurių tikrai yra daug ir reikės peržiūrėti, ar jų funkcijos nesidubliuoja, tad reikia žiūrėti ir ten. Mes matome, kad kai kurių institucijos funkcijos dubliuojasi. Jeigu kitose ES valstybėse vaistus kontroliuoja viena institucija, tai Lietuvoje – keturios ar penkios. Taip kyla klausimas, ar mes optimaliai tą infrastruktūrą išnaudojame“, – sakė A. Širinskienė.

REKLAMA

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovė taip pat nurodo, kad dabar dalis Sveikatos draudimo fondų lėšų yra nepanaudojamos, tad galima sutaupyti ir čia.

„Pasirodo, praėjusi Sveikatos apsaugos ministerija sugebėjo dirbti taip, kad 86 proc. Europos Sąjungos veiksmų programų lėšų nėra padengta investicinėmis programomis Lietuvoje. Liko treji metai pasiimti tas ES lėšas. Jei nesugebėsime dabar suprogramuoti tų 86 proc. , tai tikėtina, kad po trejų metų jas turėsime grąžinti. Lėšų yra, tik reikia mokėti jas pasiimti“, – kalbėjo ji.

Daugės šeimos gydytojų

Vyriausybės programoje nurodyta, kad bus mažinamas pacientų skaičius, tenkantis vienam šeimos gydytojui. Agnė Širinskienė taip pat sakė, kad viena iš eilių mažinimo pas antrinės grandies gydytojus priemonių yra pirmosios grandies – šeimos gydytojų – stiprinimas. Tam, aišku, reikia šių gydytojų turėti daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu pirminė grandis yra gerai išvystyta, į antrinį lygmenį, specializuotas gydymo įstaigas, patektų kaip įmanoma mažiau žmonių, nes dabar yra matoma, kad į antrinį ar tretinį lygį patenka tie žmonės, kurie neturėtų ten patekti. Todėl mes kalbame ne apie momentinius sprendimus, o apie tai, kad šiandien matome tam tikrų medikų trūkumą ir universitetai turėtų būti skatinami tuos medikus rengti, kad trūkumas pasidengtų“, – sako ji.

Korupcija

„Vokeliai“ medikams, sako A. Širinskienė, yra tik maža dalis didžiosios korupcijos – farmacininkų ir medikų susitarimų.

„Kažkiek korupcijos problemą „vokelių“ lygmenyje padėtų spręsti didėjantis medikų atlyginimas, tačiau tai – maža dalis tos problemos sprendimo. Visgi nepakantumo korupcijai ugdymas, kad pacientas gebėtų ir pats nesiūlyti „vokelio“, yra vienas pagrindinių dalykų, kurio reikėtų siekti. Tiesiog pacientai neturėtų siūlyti „vokelių“ medikams“, – kalbėjo A. Širinskienė.

REKLAMA

Didžiąją korupciją, teigia politikė, reikia spręsti sistemiškai – pasak jos, parlamentas galėtų naudoti teisės aktų antikorupcinį vertinimą.

„Gana daug stambiosios korupcijos problemų sveikatos sistemoje atsiranda dėl netolygaus reguliavimo, kada atsiranda kolizijos tarp teisės aktų, yra neaiškiai aprašomos procedūros, o paskui ministerijų ar departamentų lygmenyje tos neaiškiai aprašytos procedūros yra įvairiai interpretuojamos ir tos interpretacijos gali būti priklausomos. Tad teisės aktų antikorupcinis vertinimas gali būti gera galimybė. (...)

Pagal Korupcijos prevencijos įstatymą, jeigu matoma, kad projektas priklauso medicinos ar farmacijos sričiai, tiesiog galima pasitelkti STT pareigūnų pagalbą ir tą projektą kartu su jais persižiūrėti, įvertinant, ar visos procedūros projekte yra tinkamai aprašytos, ar neliks galimybių žemesnėje srityje interpretuoti įstatymą skirtingai“, – kalbėjo A. Širinskienė.

REKLAMA

Alkoholio ir rūkymo ribojimas

Vyriausybės programoje taip pat numatomos priemonės alkoholio ir tabako gaminių prieinamumui mažinti – didinami akcizai, numatomas alkoholio pardavimo cenzo augimas nuo 20 metų, žadama visiškai uždrausti alkoholio ir tabako reklamą. Prioritetinis projektas, sako politikė, yra įstatymų paketas dėl alkoholio vartojimo, susijęs su piliečių iniciatyvą „Už blaivią“. Tik priėmus šiuos įstatymus, pasak A. Širinskienės, galima bus pereiti prie rūkymo ribojimo – daugiabučių balkonuose, lauko kavinėse.

„Žvelgiant iš medicininės, visuomenės sveikatos pusės, pasyvus rūkymas tikrai yra labi pavojingas. Ten, kur mes sukuriame sąlygas, kad ne tik rūkalius kvėpuoja savo dūmais, bet ir kiti asmenys, greičiausiai visuomenės sveikatos interesas būtų tokių sąlygų pasyviai rūkyti nesukurti“, – kalbėjo ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Itin daug žiniasklaidos dėmesio A. Širinskienė susilaukė po jos disertacijos, rašytos prieš daugiau nei 10 metų, paviešinimo, kuomet žiniasklaida sakė, kad politikė teigė, jog AIDS yra Dievo bausmė. Pati A. Širinskienė sako savo disertacijoje įrodinėjusi priešingai.

„Atsigauti po skandalo nereikėjo, nematau jokios problemos dėl žiniasklaidos puolimo – tai yra jūsų teisė klausinėti. Būtų labai malonu, jei žiniasklaida neištraukinėtų sakinių iš konteksto, kur juos paneiginėji ir staiga gaunasi, kad tu kažką sakei, ko iš tikro nesakei – to objektyvumo labai norisi“, – kalbėjo politikė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų