REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šaltukas, spindinčios pusnys ir viską aplink išdabinęs šerkšnas džiugina ne tik suaugusiuosius, išvargintus vėlyvo rudens darganų. Žiemos grožybės vilioja vaikus atsitraukti nuo kompiuterių ir bent valandą kitą pasinerti į žėrintį sniego pasaulį.

Šaltukas, spindinčios pusnys ir viską aplink išdabinęs šerkšnas džiugina ne tik suaugusiuosius, išvargintus vėlyvo rudens darganų. Žiemos grožybės vilioja vaikus atsitraukti nuo kompiuterių ir bent valandą kitą pasinerti į žėrintį sniego pasaulį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žiemą išleidžiant vaikus į lauką galvojama, kad svarbiausia – tinkamai aprengti. Tik labai retas žino, kad žiemą dera ypač pasirūpinti ir kita itin jautria kūno dalimi – akimis. Šiuo metų laiku joms reikalinga ypatinga priežiūra lauke ir patalpose.

REKLAMA

Žiemą akių gydytojai sulaukia daugiau pacientų nei kitais metų laikais, tvirtina Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytoja oftalmologė, medicinos mokslų daktarė Dalia Krivaitienė. Ji pastebi, kad vaikų akių priežiūra žiemą itin svarbi, nors dauguma tėvų tai ignoruoja.

Žiemos mėnesiais padidėja vaikų sergamumas kvėpavimo takų ligomis. Infekcijai patekus į akis, vaikai gali susirgti konjunktyvitu – bakterijų arba virusų sukeltu junginės uždegimu. Konjunktyvitu vaikas gali susirgti ir užsikrėtęs nuo kitų. Bet kokiu atveju, jei vaiko akytės pūliuoja, parausta, reikėtų nedelsti ir kreiptis į gydytoją, pataria daktarė D. Krivaitienė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot medikės, kita dažna žiemos sezono problema – akių niežulys, perštėjimas nesant paraudimo arba esant nežymiam paraudimui. Tokius negalavimus dažniausiai sukelia akių išsausėjimas šildomose patalpose. Jei pastebite, kad vaikas vis trina akytes, reikėtų kreiptis į gydytoją, patarė daktarė D. Krivaitienė. Specialistas nustatys, ar tai akių išsausėjimo požymiai, ar taip pasireiškia kokia nors liga. Gydytojas taip pat nuspręs, ar reikia tik akis drėkinančių lašiukų, ar dera skirti vaistų.

Žiemą tėvai dažnai pastebi, kad lauke žaidžiančių vaikų akys ima ašaroti, ir dėl to nerimauja. Daktarė D. Krivaitienė sako, kad toks vaikučių akių ašarojimas šaltame ore paprastai neturi kelti nerimo. Žiemą akys ašaroja esant žemai temperatūrai dėl kad spazmuoja ašarų kanaliukai. Ašaroti akys gali ir būnant šiltose patalpose: tokią reakciją sukelia dėl šildymo suintensyvėjusi oro cirkuliacija. Judantis oras džiovina ašarų plėvelę, todėl akis refleksyviai pradeda ašaroti. Ašarojančias akeles reikia nuvalyti, nes ašaros sūrios ir dirgina odelę, kuri aplink akytes labai plona ir itin jautri. Žiemą labai svarbu vėdinti ir drėkinti patalpas. Tai ne tik patalpų oro drėkinimas, bet ir tam tikra infekcinių ligų profilaktika. Vėdinant ir valant patalpas, tiesiog pašalinami ligų sukėlėjai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dauguma įsitikinę, kad ypač vasarą reikia saugoti akis nuo ultravioletinių saulės spindulių. Žiemą tai tarsi neaktualu. Iš tikrųjų tuomet ultravioletinių saulės spindulių ataka yra tarsi dviguba: jie atsiranda ne tik nuo saulės, bet ir atsispindi nuo sniego. Todėl rekomenduotina saulėtomis žiemos dienomis vaikams ir suaugusiesiems lauke nešioti saulės akinius, saugančius nuo UV spindulių, primena gydytoja oftalmologė.

Žiema yra ne tik šaltasis, bet ir tamsusis metų laikas. Dėl oro sąlygų visi mes, taip pat ir vaikai, daugiau laiko praleidžiame šiltose patalpose, prie televizoriaus ar kompiuterio. Vaikų praleidžiamo laiko prie kompiuterio ar televizoriaus trukmę tėvai dažnai nustato savo nuožiūra. Nėra patvirtintų rekomendacijų, kokio amžiaus vaikai kiek laiko gali skirti išmaniosioms technologijoms, teigė daktarė D. Krivaitienė. Tačiau gydytojai oftalmologai yra sutarę rekomenduoti tėvams, kad vaikams iki dvejų metų visai neleistų naudotis televizoriumi ar kompiuteriu. Vaikams iki septynerių metų gydytojai patartų leisti naudotis ne ilgiau kaip valandą per dieną su pertrauka. Vyresniems nei dešimties metų vaikams, pagal specialistų rekomendacijas, kompiuteriu ir televizoriumi rekomenduojama naudotis kasdien ne ilgiau kaip dvi valandas, kas valandą darant penkiolikos minučių pertraukas.

Daktarė D. Krivaitienė pataria nepamiršti, kad tėvai privalo rūpintis vaikų rega, periodiškai konsultuotis su gydytojais. Pagal Lietuvoje galiojančią tvarką, akys tikrinamos visiems naujagimiams, kol jie su mamomis dar būna gimdymo namuose. Antrasis patikrinimas atliekamas sulaukus trejų metų, trečiasis – šešerių, o ketvirtasis – šešiolikos. Nepaisant šių patikrinimų, vaikų rega dar tikrinama kiekvieną rudenį, prieš mokslo metus. Tokį pradinį patikrinimą atlieka šeimos gydytojas. Pastebėjęs vaiko regos pakitimų šeimos gydytojas jį siunčia pas akių gydytoją į apžiūrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų