REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neblaivių vairuotojų sukeliamų avarijų skaičius mažėja, bet toli gražu ne tiek, kiek norėtųsi. Per pirmuosius 10 šių metų mėnesių išgėrę asmenys sukėlė 198 avarijas. Per jas žuvo 14 žmonių, o net 252 buvo sužeisti.

Neblaivių vairuotojų sukeliamų avarijų skaičius mažėja, bet toli gražu ne tiek, kiek norėtųsi. Per pirmuosius 10 šių metų mėnesių išgėrę asmenys sukėlė 198 avarijas. Per jas žuvo 14 žmonių, o net 252 buvo sužeisti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Palyginus su 2015-siais – šių metų statistika yra šiek tiek geresnė. Bet tik šiek tiek. Mat praėjusiais metais nuo alkoholio apsvaigę asmenys sukėlė 205 eismo įvykius (per atitinkamą laikotarpį). Per jas žuvo 16 žmonių, o sužeisti buvo net 307 asmenys.

REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt apie vairavimo išgėrus problematiką kalbėjosi su Lietuvos policijos generaliniu komisaru Linu Pernavu.

- Kokia jūsų nuomonė, dėl dabar jau buvusio kandidato į teisingumo ministrus Juliaus Pagojaus istorijos, kai buvo sulaikytas neblaivus prie vairo ir siekė nuslėpti šį faktą?

- Visi dabar ieško kaltų. Kažkas kažko nepadarė, neparašė, nepasakė. Tai paprastas dalykas. Jis yra suaugęs protingas žmogus, kuris ir turėjo prisipažinti kažką blogo padaręs. Manyčiau, kad kiekvienas turi atsakyti už savo veiksmus. Klaida yra tada, kai ji lieka nepripažinta. Šiam žmogui tai bus gera pamoka. Tai neturėtų lydėti to žmogaus visą gyvenimą. Visi mes buvome jauni, visi mes klydome.

REKLAMA
REKLAMA

- Ar manote, kad didžioji dalis įtakingas pareigas užimančių asmenų iki šiol išsisuka nuo atsakomybės?

- Tai rodo mūsų visuomenės subrendimo laipsnį. Manau, kad to neturėtų būti. Niekas to neturėtų toleruoti. Turime keistis. Aišku, jei lyginsime tai, kas yra dabar ir kas buvo prieš 10 metų, tai situacija skiriasi kaip diena ir naktis. Didžioji dalis tokių atvejų pasiekia dienos šviesą. Suprantama, kad pasitaiko žmonių, kurie galvoja, kad yla iš maišo taip ir neišlįs. Bet praktika rodo priešingą rezultatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Nuo 2015-ųjų sausio 1 dienos įsigalioja Saugaus eismo automobilių keliais pataisos, draudžiančios bet kokį alkoholio vartojimą motociklų, taksi automobilių, keturračių, komercinio transporto ir 2 metų stažo neturintiems vairuotojams. Kaip jūs pats vertinate 0 promilių įstatymą?

- Reikėtų kalbėti apie kelis aspektus. Jei apskritai akcentuotume eismo saugumą, tai situacija po trupučiuką gerėja. Šiai dienai turime beveik 50 mažiau žuvusių per avarijas lyginant su praėjusiais metais. Nuteikia optimistiškai tai, kad sumažėjo eismo įvykių, kuriuos padarė neblaivūs asmenys.

REKLAMA

Nulio promilių įstatymas visada sukelia daug diskusijų. Šnekėkime iš kitos pusės – ar mes norime vairuoti bent šiek tiek išgėrę? Pažvelkime į tai iš nukentėjusio asmens pusės. Ar tikrai norime, kad kažkas vairuotų šiek tiek išgėręs? Kad kažkieno dėmesys būtų išblaškytas?

Juk turime vaikų, artimųjų. Nenorėtume, kad per neblaivaus vairuotojo sukeltą avariją kas nors nukentėtų. Mano pozicija kategoriška. Man alkoholio nereikia, tad ir tie, kurie ketina kitą dieną vairuoti, turėtų apie tai susimąstyti, kad geriau alkoholio šiandien nevartoti. Negalima galvoti, kad spėsiu išsiblaivyti. Atgal žingsnio žengti nebebus galima. Bus sugriauta daugybė gyvenimų. Todėl diskusija, kad esą galima vairuoti šiek tiek išgėrus yra visiškai beprasmė.

REKLAMA

- Gal tokiu atveju galima būtų pagalvoti apie tai, kad visiems vairuotojams taikyti 0 promilių įstatymą?

- Jeigu galvosime, kad įstatymas išspręs viską, tai yra neteisinga. Reikia keisti žmonių mąstymą, suvokimą. Reikia ugdyti žmonėse, kad alkoholis nėra pagrindinis mūsų gyvenimo tikslas. Gyvenkime sveikai, sportuokime, judėkime. Ne alkoholis yra svarbiausias dalykas.

Buvo kažkada klausimas dėl saugos diržų. Atsimenu, 1999 metais, kai dirbau Kelių policijos viršininku. Tada pradėjome segtis tuos diržus ir į mus žiūrėdavo, kaip į kažkokius kvailelius. Bet šiandien jau nebekyla klausimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas pirmi automobilyje prisisega diržus? Vaikai. Kodėl? Todėl, kad nuo mažens yra išugdyta. Jie supranta. Tas pats ir su alkoholiu, kuris gyvenime tikrai nėra svarbiausias dalykas.

- Dėl neblaivių pareigūnų prie vairo. Ar ši problema yra pažabota?

- Ta problema yra pažabota. Aišku, reikėtų pabelsti į medį. Tų įvykių tikrai sumažėjo. Padėjo daug dalykų – visuomenės nuomonė, policijos pareigūnų mąstymo, mentaliteto pokyčiai. Padėjo drastiškos priemonės – baudimai, atleidimai. Padėjo pasikeitęs policijos vadovų požiūris.

Reikia keisti pareigūnų mąstymą nuo pat pradžių. Į tarnybą turi ateiti žmonės, kuriems būtų įskiepyta, kad alkoholis nėra būtinas. Šiais metais turėjome policijos sąskrydį, kuriame buvo pasakyta, kad nebus jokio alkoholio. Ir sąskrydis įvyko. Policijos pareigūnų moto turi būti ginti, saugoti padėti. Alkoholiui – ne. Nereikia mums to alkoholio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų