REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV įsipareigojimas NATO išliks „nesvyruojantys“, nepaisant administracijos pasikeitimo išrinkus naujuoju prezidentu Donaldą Trumpą, antradienį pareiškė kadenciją baigiantis JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry.

JAV įsipareigojimas NATO išliks „nesvyruojantys“, nepaisant administracijos pasikeitimo išrinkus naujuoju prezidentu Donaldą Trumpą, antradienį pareiškė kadenciją baigiantis JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Administracijos pasikeitimas nepakeis nesvyruojančių JAV įsipareigojimų ... mūsų pareigos NATO“, – sakė J.Kerry po NATO narių užsienio reikalų ministrų derybų Briuselyje.

REKLAMA

„JAV įsipareigojimai NATO ir 5-asis straipsnis peržengia politiką“, – pridūrė jis, užsimindamas apie šio karinio bloko kolektyvinės gynybos principą, kuris numato, kad vienos ar kelių NATO valstybių užpuolimas laikomas visų Aljanso narių užpuolimu.

Ramina stabilia darbų tąsa

NATO narės Europoje sunerimo, kad beveik septynis dešimtmečius besitęsiantis JAV įsipareigojimas ginti Europą gali nutrūkti, kai per rinkimų kampaniją D.Trumpas pareiškė, jog Vašingtonas turi dukart pagalvoti prieš ateidamas į pagalbą kuriai nors į pavojų pakliuvusiai sąjungininkei, jeigu ši nebūtų pakankamai finansiškai prisidėjusi prie NATO kolektyvinės gynybos.

REKLAMA
REKLAMA

Toks jo pareiškimas ypač didelį nerimą sukėlė Rytų Europos NATO šalims, kurias po Krymo aneksijos ir įsitraukimo į Ukrainos konfliktą gąsdina Maskvos pozicija.

Tačiau J.Kerry užtikrino, kad ir D.Trumpo administracija, ir JAV Kongresas toliau rems NATO.

„Esu visiškai tikras, kad kita administracija ir Kongresas bus vieningi“, – sakė J.Kerry per paskutinį savo vizitą Europoje.

„Esu tikras, kad 5-asis straipsnis netaps įkaitu dėl vienos ar kitos šalies trūkumo (įgyvendinant savo išlaidų gynybai įsipareigojimus)... 5-asis straipsnis yra daug didesnis, tai yra principas“, – sakė JAV diplomatijos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat išreiškė palaikymą D.Trumpo pasirinktam gynybos sekretoriui, į atsargą išėjusiam generolui Jamesui Mattisui (Džeimsui Matisui) pravarde „Pasiutęs Šuo“ (Mad Dog).

„Pasitikiu kai kurias žmonėmis, kuriuos jau pažįstu, generolu Mattisu... Esu tikras, kad jie liks įsipareigoję esminiams transatlantinio aljanso komponentams“, – sakė J.Kerry.

Numatoma pamaina

Tačiau jis nurodė nė nenumanąs, kas gali tapti jo paties įpėdiniu valstybės sekretoriaus poste.

„Sąrašas žmonių mane pakeisti vis auga“, – sakė jis.

Jau kelios savaitės svarstomos naujojo JAV diplomatijos vadovo kandidatūros, tarp kurių yra ir buvęs D.Trumpo kritikas Mittas Romney (Mitas Romnis), buvęs Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovas Davidas Petraeusas (Deividas Petreusas), buvęs Niujorko meras Rudy Giuliani (Rudis Džiulianis), Senato užsienio reikalų komiteto vadovas Bobas Corkeris (Bobas Korkeris) ir net buvęs JAV ambasadorius prie Jungtinių Tautų Johnas Boltonas (Džonas Boltonas).

REKLAMA

Tuo tarpu J.Kerry pareiškė, kad istorinį susitarimą dėl Irano branduolinės programos, kurį per savo kampaniją išrinktasis prezidentas žadėjo nutraukti, visgi verta išsaugoti.

„Irano branduolinis susitarimas padarė pasaulį saugesnį“, – sakė jis.

J.Kerry pabrėžė, kad pasauliui apskritai vertėtų palaukti ir pažiūrėti, ką iš tiesų padarys D.Trumpas, ir „derėtų nesinervinti dėl dalykų, kurie dar nenutiko, ar paskyrimų, kurie dar neįvardyti“.

„Sveikas protas nugalės“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų