REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis spaudos konferencijoje Seime antradienio rytą pranešė, kad Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisos bus vėl keičiamos – iš ten bus išbrauktas visuomenėje daug diskusijų sukėlęs siūlymas drausti šaldyti embrionus.

Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis spaudos konferencijoje Seime antradienio rytą pranešė, kad Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisos bus vėl keičiamos – iš ten bus išbrauktas visuomenėje daug diskusijų sukėlęs siūlymas drausti šaldyti embrionus.

REKLAMA

„Sprendimas šiandien yra toks: mes atsiimame šitą siūlymą, kad būtų įrašyta, kad embrionų šaldymas yra draudžiamas. Įstatymo projektas, kuris bus po pataisos, kurią šiandien registruojame, pateiktas, kalbės apie kelis dalykus. Pirmiausia, vaikas, kuris yra gimęs pagalbinio apvaisinimo būdu, sulaukęs pilnametystės turės teisę sužinoti savo biologinius tėvus. Antras punktas – embrionų išvežimas į užsienį, išskyrus tą atvejį, kai to reikalauja moters gydymas, yra draudžiamas. Trečias dalykas, lytinių ląstelių donorystė negali būti komercinių sandorių objektas. Ketvirtas dalykas, kuris atsiranda po šiandienos pataisos – pagalbinio apvaisinimo metu sukurtas embrionas gali būti naudojamas tik pagalbiniam apvaisinimui, naikinimas jis negali būti“, – teigė jis.

Ramūnas Karbauskis teigė liekantis prie savo nuomonės, kad kiaušialąsčių šaldymo technologija yra dar efektyvesnė nei embrionų šaldymo, tačiau, jo teigimu, visuomenė dar nepasiruošusi tai girdėti.

REKLAMA
REKLAMA

„Iš mokslinės diskusijos, kuri nesigavo, mes perėjome prie sprendimo, kad reikia kažkokio laiko, kad visuomenė sužinotų apie tai, kad ji tiesiog apgaudinėjama.(...) Visuomenė nėra pasiruošusi priimti tą informaciją, kurią Seimas gavo. Pasirodo, ta problema ne Seime sukurta ir tikriausiai negalime kaltinti Sveikatos mokslų universiteto, bet informacija, kurią mes gauname, visuomenėje yra nežinoma“, – sakė jis.

REKLAMA

R. Karbauskis nurodo, kad leidimo šaldyti embrionus jis nelaiko atsitraukimu ar kokiu nors pralaimėjimu, nes pataisose išlieka nuostata, kad embrionų naikinimas yra draudžiamas, kas, sako jis, yra svarbiausia. Politikas taip pat sakė, kad su prezidente, kuri nepalaiko embrionų šaldymo draudimo, šiomis dienomis nesikalbėjo ir persigalvojo ne dėl to, kad būtų išsigandęs prezidentės veto.

Sprendimą palaiko

Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė, taip pat tvirtinanti, kad kiaušialąsčių šaldymas yra geresnis metodas nei embrionų šaldymas, tv3.lt teigė teigiamai vertinanti frakcijos seniūno sprendimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Teigiamai vertinu, bet ne dėl to, kad embrionai bus šaldomi, o dėl to, kad mes, leisdami šaldyti ir laukdami visuomenės pasiruošimo ir suvokimo dėl kiaušialąsčių šaldymo, kas yra pakankamai efektyvu, tam tikra prasme uždrausime embrionų naikinimą. Ši norma, kuri draus embrionų naikinimą ir panaudojimą kitiems tikslams nei apvaisinimas, yra pakankama, kad užtikrintų embrionų apsaugą“ ,– kalbėjo ji.

Virgilijus Dirma, su žmona kaip tik bandantis susilaukti vaikų pagalbinio apvaisinimo būdu, tv3l.lt sakė sveikinantis šį R. Karbauskio sprendimą.

„Džiaugiuosi, kad sveikas protas nugalėjo. Tikėjau, kad taip bus. Žmonai paskambinau, tai ji irgi labai apsidžiaugė“, – sakė jis.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmadienį visuomenės veikėjai, žurnalistai, dainininkai kreipėsi į valdžią, kad embrionų šaldymas nebūtų draudžiamas. Jie teigia, kad embrionų šaldymo draudimas pablogintų pacientų padėtį: kiaušialąsčių šaldymo metodas, tvirtina jie, yra tinkamas tik daliai moterų, o embrionų skaičiaus ribojimas lemtų pakartotinį moters organizmo alinimą. Be to, medikų teigimu, siūlymai neatitinka Vakarų šalių nevaisingumo gydymo praktikų.

Embrionų šaldymo draudimo iniciatoriai tikino, kad kiaušialąsčių šaldymo technologija yra tokia pat efektyvi kaip ir embrionų šaldymo, netgi ir dar modernesnė ir šis metodas, pasak jų, moteriai būtų dar naudingesnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų