REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prekybą žmonėmis visuomenė iki šiol itin dažnai tapatina vien tik su prostitucija. Bet tai nėra teisingas požiūris. Yra daugiau prekybos žmonėmis formų, kurios taip pat palieka skaudžių randų. Viena tokių – įtraukimas į nusikaltimus. Ypač skaudu, kai į nusikalstamą veiką yra įtraukiame nepilnamečiai, jauni žmonės.

Prekybą žmonėmis visuomenė iki šiol itin dažnai tapatina vien tik su prostitucija. Bet tai nėra teisingas požiūris. Yra daugiau prekybos žmonėmis formų, kurios taip pat palieka skaudžių randų. Viena tokių – įtraukimas į nusikaltimus. Ypač skaudu, kai į nusikalstamą veiką yra įtraukiame nepilnamečiai, jauni žmonės.

REKLAMA

Įtraukimas į nusikaltimus Lietuvoje nėra kažkokia naujiena. Šiai nusikalstamai veikai išskirti ir Baudžiamojo kodekso straipsniai. Pavyzdžiui, už vaiko įtraukimą į nusikalstamą veiką gresia iki trejų metų laisvės atėmimas.

„Tokie nusikaltimai nėra naujiena, tačiau tik pakankamai neseniai atkreiptas dėmesys, kad įtraukimas į nusikaltimus turi prekybos žmonėmis požymių. Dėl tokių žmonių prastų gyvenimo sąlygų, jauno amžiaus – jie yra išnaudojami“, - pokalbį apie šią problemą pradėjo Lietuvos „Caritas“ atstovė Kristina Mišinienė.

Visa reikalinga informacija nukentėjusiems nuo prekybos žmonėmis: čia!

Prirakina prie radiatorių

Reikėtų atkreipti dėmesį, kai į nusikaltimus įtraukti žmonės yra išnaudojami ne tik užsienyje, bet ir Lietuvoje. „Dažniausia tokie žmonės pasitelkiami žaibiškoms vagystėms vykdyti. Plėšiamos juvelyrinės, maisto prekių ar drabužių parduotuvės. Viskas vyksta pagal užsakymą. Blogiausia, kad organizatoriai dažniausiai nepatenka į teisėsaugos akiratį. Įkliūną tie, kurie įbauginti arba kitaip priversti atlieka nusikaltimą. Jie atsakingi, nes juo prigauna“, - pabrėžė K. Mišinienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovė atkreipė dėmesį, kad Vokietijoje kali apie 2 tūkst. lietuvių. Ir, anot jos, didelė dalis – prekybos žmonėmis aukos: „Bet ten niekas nesigilino į jų istorijas. Patys nesakė, kad versdavo tą ir tą daryti. Buvo įbauginti. Į Lietuvą atvyko kolegos iš Vokietijos žiniasklaidos priemonių. Jie atsivežė pas juos darytas nuotraukas. Ten buvo matyti prirakinti prie radiatorių lietuvių jaunuoliai. Rodė nuotraukas, kas atsitinka gaujų nariams, kurie nepaklusta. Vaizdai – šokiruojantys.“

REKLAMA

Lietuvos „Caritas“ atstovė pridūrė, kad jie teoriškai nusikaltėliai, nes nusižengė įstatymams, bet kai atsiranda prievartos momentų, tada nėra viskas taip vienpusiška. „Kalbėjome su Vokietijoje nuteistų asmenų šeimomis. Atkreipėme dėmesį iš kokio skurdo jie buvo išvilioti. Matėme verkiančias motinas.

Moterys pasakojo, kad jų vaikai sulaukdavo skambučių – „greit susiruošk, turėsi išvykti“. Atskleidė, kad jaunuoliai bijodavo į gatvę išeiti, slapstydavosi nuo visų – visuomenės, gaujos narių. Bet anksčiau ar vėliau jie būna sugaudomi“, - kalbėjo K. Mišinienė.

REKLAMA
REKLAMA

„Paklausiausi“ – arti pilnametystės asmenys

Lietuvos „Caritas“ atstovė teigė, kad prekiautojai žmonėmis į nusikaltimus dažniausia stengiasi įtraukti 17-mečius – asmenis, kuriems dar šiek tiek trūksta iki 18 metų, bet jie jau yra pakankamai brandūs. „Patogu“ tai, kad nepilnamečiams nėra taikomos tokios griežtos atsakomybės (lyginant su pilnamečiais).

Skaičiai kalba patys už save. Vien šiais metais Lietuvoje pradėti keturi ikiteisminiai tyrimai dėl vaikų įtraukimo į nusikaltimus. Praėjusiais metais tokių tyrimų buvo net 34. Dar baisesnis vaizdas – 2014 metais, kai iš viso pareigūnai pradėjo net 64 ikiteisminius tyrimus dėl vaikų įtraukimo į nusikaltimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuviai nėra vagių tauta. Nors kartais atrodo, kad esame kaip skėriai užpuolę Europą. Organizatoriai naudojasi netobulu tarptautiniu policijos bendradarbiavimu. Tiriami stambūs nusikaltimai, aršios gaujos, o dėl smulkesnių nusikaltimų mažai kas bendradarbiauja. Tik nori greičiau nuteisti, kartais neįsigilinant į realią situaciją“, - akcentavo K. Mišinienė.

Portalo tv3.lt pašnekovė pasakojo, kad teko bendrauti su kolegomis iš Anglijos dėl vaikų įtraukimo į nusikaltimus: „Diskutavome apie jaunų vaikinų pažeidžiamumą, kad jie dažniausiai būna kilę iš neturtingų šeimų. Vėliau jie yra persekiojami „bosų“, kurie atvažiuoja į namus, šantažuoja žmones.

REKLAMA

O sugauti vaikinai nekalba, nieko nepasakoja. Jie būna susaistyti tylėjimo įžadais. Matome, kad bijo tų „bosų“. Dar suprantame, kai maistą vagia. Bet kai vykdomi ginkluoti plėšimai, kai yra sužalojami žmonės, sunaikinama nuosavybė, tada tie patys britai jau nemato prekybos žmonėmis.

Lietuvoje globojame nepilnamečius, kuriems ginklas įduodamas į rankas. Tikslingai renkami vaikinai, kurie jau yra padarę smulkių nusikaltimų. Apeliuojama į nebūtą vyriškumą. Esą „tikras vyras“ turi eiti sunkesniu keliu. Kova su „mentais“, nepaklusnumas įstatymas, sėdėjimas kalėjime yra idealizuojami.“

Būtina keisti požiūri

K. Mišinienė atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje įtraukiami į nusikaltimus asmenys iki šiol sunkiai identifikuojami, kaip prekybos žmonėmis aukos: „Tiesa, dalis pareigūnų jau mato kai kuriuose „nusikaltėliuose“ auką. Reikia labai gerai išmanyti psichologiją, kad galėtum tinkamai viską įvertinti. Todėl bandome žingsnis po žingsnio grąžinti tokius į gyvenimą.“

REKLAMA

Pašnekovė prabilo ir apie vieną specifinę nusikaltimų rūšį – prekybą narkotikais. „Į Lietuvą iš Airijos grįžo penki asmenys nuo 18 iki 20 metų. Dėl prekybos narkotikais jie buvo įstrigę užsienyje nuo pusmečio iki dviejų metų. Vienas buvo užverbuotas nepilnamečių kolonijoje, kitą – kažkurio giminaitis, trečias gavo pasiūlymą iš vaikystės draugą. Du apskritai nežinojo, kad prekiaus narkotikais. Štai, kokiais būdais asmenys yra įtraukiami į nusikaltimus“, - pasakojo Lietuvos „Caritas“ atstovė.

Visi jie pasakojo, kad dirbo „vadybininkui“, kuri turėjo kelis kurjerius (visi lietuviai – aut. past.). „Vadybininkas“ priiminėjo užsakymus, o jie vežiojo narkotikus į mokyklas, parkus, naktinius klubus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ko mes nematome nežinodami visų detalių? Jie visi norėjo pasitraukti, nebedaryti to. Bet jų dokumentai buvo paimti, prieš juos naudotas fizinis smurtas, grasinta policija. Galiausiai visi šie penki asmenys buvo identifikuoti, kaip prekybos žmonėmis aukos. Jiems buvo nupirkti lėktuvo bilietai ir žmonės sugrąžinti į Lietuvą.

Jie grįžo į Lietuvą ir šiuo metu duoda parodymus užsienio pareigūnams. Lietuvoje teisėsaugos atstovai nepradeda jokio tyrimo. Čia šis penketukas nėra identifikuojamas, kaip prekybos žmonėmis aukos. Bet verbavimas juk vyksta Lietuvoje. Todėl būtina daugiau dėmesio skirti savo kieme“, - pabrėžė K. Mišinienė.

Pašnekovė paragino jaunuolius būti atsargesniais ir neužkibti ant nusikaltėlių kabliuko: „Pasiūlymas per savaitę užsidirbti 1 tūkst. eurų, sutikite, yra viliojantis. Bet už to slypi skolos, įsipareigojimai, o galiausiai smurtas ir grasinimai.“

REKLAMA

Kas yra išnaudojimas nusikaltimams?

Išnaudojimas nusikaltimams – tai priverstinis žmonių įtraukimas į nusikalstamų veiklų vykdymą. Apgaulės, pažadų, o kartais prievartos ar šantažo būdu asmenys yra priverčiami vykdyti pačius įvairiausius nusikaltimus, tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

Tai gali būti narkotikų gabenimas ir prekyba, apiplėšimai, sukčiavimas, vagystės ar kitos nusikalstamos veiklos. Dažnai į jas yra įtraukiamas jaunimas ir net mažamečiai vaikai. Taip pat asmenys išėję iš įkalinimo įstaigų, neturintys jokių socialinių ryšių ar artimųjų.

Tiesiogiai prisidėdami prie nusikaltimų vykdymo, jie yra įbauginami bei šantažuojami ir taip patys pradeda jaustis nusikalstamo pasaulio dalimi. Todėl ne tik teisėsaugos pareigūnams ar visuomenei, bet ir jiems patiems suvokti, kad jie yra tapę prekybos žmonėmis aukomis, yra labai sudėtinga.

Dažnai būtent į šią prekybos žmonėmis sritį yra įtraukiami vaikai ir nepilnamečiai asmenys. Daugelyje šalių jie yra nepakaltinami, jiems negresia jokia baudžiamoji atsakomybė, todėl juos išnaudoti įvairiems nusikaltimams atlikti yra gerokai paprasčiau. Dažnai į nusikaltimų vykdymą yra įtraukiami vaikai iš socialinės rizikos šeimų, vaikų globos namų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų