REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dažnas Lietuvos gyventojas pagalvoja apie tai, jog nusibodo dirbti kitiems ir norėtųsi pradėti nuosavą verslą. Tačiau vieniems pritrūksta ryžto, kitiems – idėjų. Visgi yra būdų, kaip suprasti, jog tavo kelias – tapti verslininku bei kaip tą kelią pradėti.

Dažnas Lietuvos gyventojas pagalvoja apie tai, jog nusibodo dirbti kitiems ir norėtųsi pradėti nuosavą verslą. Tačiau vieniems pritrūksta ryžto, kitiems – idėjų. Visgi yra būdų, kaip suprasti, jog tavo kelias – tapti verslininku bei kaip tą kelią pradėti.

REKLAMA

Kokiomis savybėmis turėtų pasižymėti verslininko gyslelę turintis žmogus ir kokiu keliu jam eiti, pataria darbuotojų atrankos „TalenLab“ direktorė Laura Gylienė bei VšĮ „Versli Lietuva“ Verslumo departamento direktorius Gytis Morkūnas.

Jis pastebi, kad kad lietuviai – tikrai versli tauta, nes net du trečdaliai didžiausių Baltijos šalių įmonių – lietuviškos.

„Visgi visos didelės įmonės kažkada buvo mažos, susidūrė su panašiais iššūkiais kaip ir kiti pradedantieji verslininkai ir sėkmingai juos išsprendė. Lietuvoje matome labai aktyvią technologinių verslų – startuolių bendruomenę, taip pat dažnai sulaukiame klausimų apie maitinimo verslą, elektroninę prekybą, vaikų žaidimo kambarius ar privačius darželius. Dažna mergina ar moteris kreipiasi norėdama pradėti savo rankdarbių, papuošalų verslą“, – sako pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA

Netenkina dabartinė situacija? Verta susimąstyti

Universalių asmeninių savybių, kurios garantuotai parodytų, jog žmogui lemta imtis verslo nėra, mano „Versli Lietuva“ atstovas. Tačiau iš praktikos jis pastebi, kad dažniau sukurti verslą pasiseka tiems, kurių negąsdina didelis neapibrėžtumas, yra kūrybiški, tačiau taip pat turi stiprią vidinę discipliną. 

REKLAMA

Tuo tarpu L. Gylienė iš nutikusių situacijų išskiria kelis aspektus, kada akivaizdu, jog žmonėms reikėtų pradėti savo verslą. Vienas pavyzdžių – jauni ir ambicingi žmonės, kurie nebijo kurti, rizikuoti bei tiki savo idėja. Tokie puikiai tinka „startuolių“ kūrimui.

„Kitas pavyzdys, kai žmogui nebetenkina darbinė situacija ar atsiranda tam tikrų asmeninių krizių, tada kandidatas nusprendžia bandyti jėgas dirbdamas sau. Jei kandidatas netenka darbo ir turi pakankamą finansinį paketą, kad galėtų pradėti įgyvendinti savo idėjas. Dažnai tai būna tarsi paskata, jog laikas bandyti jėgas ir tapti savo verslo kūrėju.

REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas pavyzdys, kai grįžęs iš užsienio šalių kandidatas turi išskirtinių idėjų ar verslo pavyzdžių, ko Lietuvoje dar nėra. Tai žmogų sumotyvuoja bandyti įgyvendinti ir adaptuoti patirtį ir Lietuvoje“, – sako L. Gylienė.

Pašnekovė mano, kad pats žmogus turi suvokti, jog yra pasiruošęs bandyti savo jėgas kuriant kompaniją, vystant idėją.

„Pirmiausiai žmogus turi suvokti rizikos bei atsakomybės santykį. Nebijoti rizikuoti priimti tam tikrus sprendimus, suprasti, jog šiuo metu jis yra atsakingas ne tik už savo reputaciją, tačiau ir kuriamą įmonės įvaizdį, produktų ar paslaugų kokybę. Nuo tada, kai tampi savo verslo savininku, privalai tapti ir kokybės bei patikimumo ženklu“, – įsitikinusi L. Gylienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, ar kandidatas verslus, kartais galima matyti pokalbio metu. Kandidatai pasižymi šiomis savybėmis – pasitikėjimo savimi, užsispyrimo siekti kuo aukštesnių rezultatų, tikėjimo savo idėja, paties verslo bei ekonomikos suvokimu, nes svarbu ne tik idėja, bet kokia jos perspektyva kelis metus į priekį.

„Norint priimti tam tikrus sprendimus, ar dirbti samdomame darbe ar imtis nuosavo verslo, kandidatas turi nuspręsti pats. Kandidatas turi būti pasiruošęs įvairioms situacijoms, tiek laimėjimams, tiek nuosmukiams. Juk visi žinome, kad įmonė, kaip ir žmogus išgyvena įvairias verslo stadijas“, – teigia L. Gylienė.

Idėja yra. Kas toliau?

Visiems žinoma, kad be idėjos nebus ir verslo. Ji neturi būti absoliučiai unikali, bet kažkuo išsiskirti iš jau esančių verslų turėtų. Kita vertus, idėja be tinkamo jos įgyvendinimo yra bevertė, tvirtina „Versli Lietuva“ atstovas.

REKLAMA

„Šiais laikais daug idėjų sklando ore, tačiau tikrus verslininkus nuo svajotojų skiria sugebėjimas tas idėjas realiai įgyvendinti. Kartais vis dar sutinkamas stereotipas, kad negalima dalintis savo idėja, nes ją kažkas būtinai pavogs, tačiau iš tiesų kalbėjimasis su kitais ir jų nuomonės išklausymas gali patobulinti ir kaip tik paspartinti idėjos įgyvendinimą.

Kiti svarbūs žingsniai, priklausomai nuo to, kokios srities tai bus verslas, gali būti tinkamų patalpų radimas, patikimo tiekimo užsitikrinimas, derybos su prekybininkais, personalo paieška. Taip pat prieš pradedant realią veiklą būtina ją įteisinti – įsteigti juridinį asmenį, gauti visus leidimus, jei tokie bus reikalingi. Tačiau bene svarbiausia yra kalbėtis su būsimais savo verslo klientais – kokia jų reakciją į būsimą prekę ar paslaugą, ar jiems tai reikalinga ir ar jie pasiruošę už tai mokėti savo pinigus?“, – sako G. Morkūnas.

REKLAMA

Finansinį faktorių pamini ir L. Gylienė. Pasak jos, itin svarbu turėti kapitalą, nes verslo pradžioje būtų kvaila tikėtis didelio pelno. Verslo pradžioje didelę pinigų dalį „suvalgo“ įvairios investicijos, tiek į žmogiškuosius resursus, tiek į įmonės įvaizdžio kūrimą, tiek į produktų ar paslaugų vystymą.

G. Morkūnas prideda, kad jei neplanuojama ieškoti išorinių investicijų ar gauti banko finansavimą, idėjos pateikimas nėra labai svarbus – užtenka pagrindinių skaičių verslo plane, konkurentų analizės tam, kad patys suprastumėte, ar jūsų verslas bus gyvybingas. Jei kreipsitės į išorės investuotojus, tuomet neišvengiamai teks paruošti išsamų verslo planą kruopščiai pagrindžiant visus būsimo verslo aspektus. Įsteigti įmonę Lietuvoje paprasta galima internetu ir tetrunka 3 dienas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Todėl neabejotinai idėjos praktinis įgyvendinimas yra svarbiausias etapas kuriant bet kurį verslą. Ar pavyks surinkti tinkamą komandą, sklandžiai organizuoti tiekimą ir gamybą, jei tokia bus, o svarbiausia – ar pavyks savo paslaugą ar prekę parduoti potencialiam klientui? Šie klausimai, o ypač paskutinis, didžiausia dalimi nulemia naujų verslų sėkmę arba užsidarymą“, – komentuoja verslumo departamento direktorius.

Pagrindinis sunkumas – lėšos Kuriant verslą gali tekti susidurti su ne vienu iššūkių. Vienas jų – nepakankamos lėšos verslo pradžiai. R. Morkūnas pataria, kad tuomet verta kreiptis į rizikos kapitalo fondus inovatyviems verslams, sutelktinio finansavimo platformos įdomiems, išskirtiniams produktams, o taip pat valstybė teikia finansinę paramą kuriantiems verslą, pavyzdžiui, regionuose, kaimiškose vietovėse.

„Kita vertus, pradedančiam verslininkui gali kilti klausimų dėl iš pirmo žvilgsnio sudėtingų teisinių reikalavimų verslui, tačiau tokios organizacijos kaip VšĮ Versli Lietuva nemokamai konsultuoja verslininkus įsisteigimo, leidimų, licencijų ir kitais reglamentavimo klausimais“, – prideda jis. Be to, verslą kartais paprasčiau vystyti dviese. Svarbu susirasti tokį žmogų, kurio asmeninės savybės ir žinios papildytų jūsiškes, kuriuo galėtumėte pasitikėti sunkiomis akimirkomis, kurių neabejotinai vykdant verslą bus ne viena. „Kad sudėtingos situacijos išsispręstų lengviau, Versli Lietuva yra sukūrusi Verslo konsultantų tinklą bei Nacionalinis mentorių tinklą, kuriais pradedantys verslininkai irgi gali naudotis nemokamai“, – informuoja G. Morkūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų