REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
32
Valstybės, kuriose šaltos žiemos ir karštos vasaros

Lietuva, esanti vidutinio klimato juostoje, leidžia mums pasidžiaugti tiek vasaros, tiek žiemos sezonu. Pas mus vidutinė žemiausia sausio temperatūra siekia - 11, o aukščiausia liepos mėnesį +23. Taigi skirtumas nėra toks ir stulbinantis. Tačiau pasaulyje yra tokių valstybių, kuriose temperatūra per pusmetį pakinta penkiasdešimčia ar daugiau laipsnių.

32

Lietuva, esanti vidutinio klimato juostoje, leidžia mums pasidžiaugti tiek vasaros, tiek žiemos sezonu. Pas mus vidutinė žemiausia sausio temperatūra siekia - 11, o aukščiausia liepos mėnesį +23. Taigi skirtumas nėra toks ir stulbinantis. Tačiau pasaulyje yra tokių valstybių, kuriose temperatūra per pusmetį pakinta penkiasdešimčia ar daugiau laipsnių.

REKLAMA

Mongolija

Įsikūrusią tarp centrinės ir rytinės Azijos, galime rasti nedidelę šalį – Mongoliją. Joje vyrauja vidutinių platumų kontinentinis klimatas. Mongolijos vidutinė metinė temperatūra yra 0 laipsnių. Tačiau temperatūra aukščiau 0 pakyla tik balandžio – spalio mėnesiais. Visą likusį laiką temperatūra nekyla aukščiau -20 laipsnių, kaip praneša weatheronline.

Atšiauriausią orą atneša sausio ir vasario mėnesiai, taigi jei keliausite į Mongoliją, verčiau rinkitės kitą laikotarpį. Sausio mėnseio vidutinė temperatūra šiaurėje siekia -35 °C, pietuose -10 °C. Tačiau šį mėnesį temperatūra Mongolijoje dažnai nukrenta ir iki -40, taip paversdama vietinių gyvenimą labai sudėtingu.

REKLAMA
REKLAMA

Vasara Mongolijoje trumpa, liepos vidutinė temperatūra siekia 18−26 laipsnius, tačiau ji dažnai pakyla iki + 30 ir aukštesnės.

Kazachstanas

Dar vieną valstybę, kuri pasižymi atšiauriomis žiemomis ir karštomis vasaromis, randame Azijoje, šalia Rusijos, tai - Kazahstanas. Ši šalis patiria vienas šalčiausių žiemų pasaulyje. Beje, vasaros čia dažnai pasitaiko varginančiai karštos. Sausio mėnesio vidutinė temperatūra Kazachstane svyruoja nuo -18°C šiaurėje iki -3°C pietuose, tačiau dažnai nukrenta ir iki -30 laipsnių. Liepą šiaurėje būna apie +19°C, pietuose +28–30°C.

REKLAMA

Tai kalnų nusėta šalis, todėl sunkiausiai sekasi tiems, kurie gyvena kalnuotose vietovėse. Pūgas Kazachstane dažnai lydi liūtys tuo nepalengvindamos gyvenimo šalies žmonėms.

Suomija

Graži, kvapą gniaužianti Skandinavijos šalis – Suomija, taip pat patiria vienas iš šalčiausių ir žvarbiausių žiemų planetoje. Suomijos klimatui būdingos šaltos žiemos ir šiltos vasaros. Žiemos šioje šalyje atšiaurios ir temperatūra, ypač sausį - vasarį, laikosi žemiau -20 laipsnių. Žiemos trunka apie keturis mėnesius, tuo laikotarpiu čia nuolat siaučia pūgos, kurias lydi stiprūs vėjai. Vasaros čia pakankamai malonios, tačiau aukščiausia dienos temperatūra pietinėje Suomijoje kartais pakyla iki +30 laipsnių.

REKLAMA
REKLAMA

Tolimoje Suomijos šiaurėje, už speigračio, Saulė išlieka pakilusi apie 73 paras – tuomet ateina baltosios vasaros naktys, matomos šiaurės pašvaistės. Saulei nepakylant virš horizonto būna poliarinės nakties laikotarpis.

Kanada

Į šiaurę nuo Jungtinių Amerikos Valstijų galime rasti kitą šalį, kuri gali pasigirti šaltomis žiemomis ir šiltomis vasaromis – tai Kanada. Tai didelė šalis, dėl to atskiros teritorijos priklauso skirtingoms klimato juostoms. Kanados klimato modelis labai primena JAV. Bet dėl to, kad Kanada yra šiauriau, joje žiemos šaltesnės.

Šiauriausiame rytiniame Kanados regione žiema trunka 5 mėnesius, per juos temperatūra nusileidžia ir žemiau -40 laipsnių. Pietinėje Kanados dalyje vyrauja vidutinių platumų žemyninis klimatas. Žiemą prerijose būdingi speigai, o vasaros pakankamai karštos – vidutinė temperatūra pakyla iki 25-30 laipsnių, o retsykiais ir virš +40 laipsnių. Šalies šiaurėje – subarktinis ir arktinis klimatas. Čia žiemos ilgos ir šaltos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Temperatūra žiemą neretai nukrenta ir iki -40°C, o vasarą temperatūra būna vos keliais laipsniais aukštesnė už 0°C. Nemaža dalis šiaurės teritorijų – amžino įšalo zonos. Žinoma, mieste įdiegta naujausia infrastruktūra, dėka kurios, žmonės stipriai neišgyvena dėl šaltų orų.

Turkmėnija

Turkmenijos klimatas yra visiškai žemyninis ir labai sausas, nes šalis nėra apsupta vandenynų. Vasaros čia labai karštos, dažniausiai sausos, bet kartais pasirodo staigios ir stiprios liūtys, lydimos žaibų. Vasaros dienomis temperatūra dažnai pakyla ir aukščiau +40 laipsnių.

Žiemos yra vidutiniškos, dažnai lyja, tačiau ir sninga. Sausio mėnesio vidutinė temperatūra siekia -6 laipsnius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų