REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
95
TS - Lietuvos krikščionių demokratų ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos derybos (nuotr. Fotodiena.lt)

Išankstiniai Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko rinkimų pirmasis turas vyks vasario 11-12 dienomis.

95

Išankstiniai Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininko rinkimų pirmasis turas vyks vasario 11-12 dienomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prezidiumas patvirtino tvarką, pasisakė už ankstesnius pirmininko rinkimus, ir nustatė datą. Pirmasis turas turėtų įvykti vasario 11–12 dienomis“, – po partijos prezidiumo posėdžio trečiadienį žurnalistams pranešė partijos vadovas Gabrielius Landsbergis.

REKLAMA

Išankstinius rinkimus inicijavęs G.Landsbergis sako, kad šiuo balsavimu partijos nariai galės įvertinti Seimo rinkimų rezultatus, bei patvirtino juose dalyvausiantys.

„ (Rinkimų) įvertinimas, kurį mes pradėjome ir tarybos posėdyje, ir prezidiumo posėdyje, turėtų būti padarytas visų partiečių. Tikiuosi pristatyti savo viziją partijai, tolesnį atsinaujinimą, nuosaikų konservatizmą, kaip aš pavadinau, ir tikiuosi partijos narių palaikymo“, – kalbėjo G.Landsbergis.

REKLAMA
REKLAMA

„Man svarbiausia – turėti mandatą tolesniem pokyčiams, kad būtų aišku, kuria kryptimi einame ir ko norime pasiekti“, – pabrėžė konservatorių vadovas.

Po sprendimo paankstinti partijos pirmininko rinkimus, partijos skyriai, bendruomenės, frakcijos kels kandidatus. Jei partijos vadovas nebus išrinktas pirmajame ture, antrajame varžysis du daugiausiai balsų surinkę kandidatai. Išrinkus pirmininką visuotiniu partijos narių balsavimu, jis bus tvirtinamas suvažiavime. Suvažiavimas vyks kovo 4 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G.Landsbergis taip pat svarsto galimybę ateityje daugiau žmonių įtraukti į partijos klausimus ir rengti atvirus rinkimus, kai savo valią pirmininko ar kituose, pvz., kandidato į prezidentus, rinkimuose galėtų pareikšti ne tik partijos nariai, bet ir konservatorių nepartiniai rėmėjai.

„Mes turime atrasti būdus įtraukti žmones, kurie nėra partiečiai, į partijos procesus, aš kalbu apie atvirus rinkimus, kuriuose galėtume rinkti ir partijos pirmininką, ne šį kartą, bet kitus, galbūt netgi rinkti kandidatą į prezidentus, pakviesti, kad bendruomenės žmonės prisidėtų. Gausybė jaunų žmonių domisi partijos veikla, jiems rūpi, tik jie neturi to formalaus pažymėjimo, o gal būt jo nenori, ir reikia rasti būdus, kaip tą bendruomenę pasitelkti, išlaikyti“, – kalbėjo G.Landsbergis.

REKLAMA

Per šeštadienį Vilniuje vykusį partijos tarybos posėdį jis pasiūlė kuo greičiau surengti partijos pirmininko rinkimus. Jis taip pat pareiškė atsistatydinsiąs, jeigu nebus galima suorganizuoti pirmininko rinkimų anksčiau nei kitų metų gegužę, kai numatytas eilinis partijos suvažiavimas.

„Manau, kad tai labai gera proga įvertinti praėjusius (Seimo) rinkimus, paklausti partiečių, kaip jie vertina, kad diskusija nevyktų uždaroje erdvėje. Čia bus galimybė pateikti, vadovaujantis demokratine tradicija, kurią turime partijoje, vertinimą ir būsimą partijos programą partiečiams, ką jie apie tai mano“, – prezidiumo išvakarėse žurnalistams sakė konservatorių lyderis.

REKLAMA

Rengti pirmalaikius rinkimus G.Landsbergis pasiūlė per partijos tarybos posėdį šeštadienį. Jis taip pat pareiškė atsistatydinsiąs, jeigu nebus galima suorganizuoti pirmininko rinkimų anksčiau nei kitų metų gegužę, kai buvo numatytas eilinis partijos suvažiavimas.

Pirmą kartą šios partijos pirmininkas bus renkamas ketveriems metams. Iki šiol jo kadencija trukdavo dvejus metus. G.Landsbergis partijos pirmininku išrinktas 2015 metų balandį.

TS-LKD vienintelė iš Lietuvos partijų rengia tiesioginius pirmininko rinkimus. Dėl partijos skyrių ir bendruomenių iškeltų kandidatų per slaptą balsavimą balsuoja visi TS-LKD nariai.

Per šių metų spalį vykusius Seimo rinkimus partija surinko daugiausia – beveik 22 proc. – rinkėjų balsų daugiamandatėje apygardoje, tačiau po antrojo turo pagal mandatų skaičių liko antri. Per antrąjį turą jie pralaimėjo net tose vienmandatėse apygardose, kur įprastai švęsdavo pergalę. Konservatoriai Seime savo frakcijoje turi 31 atstovą, prieš tai buvusiame parlamente jie turėjo 30 vietų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų