REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
57
Pūga (nuotr. Fotodiena.lt)

Lietuvą šiomis dienomis lanko žiemos sezono gamtos reiškiniai: sniegas, šaltis, šlapdriba, lijundra. Visa tai ypač pavojinga keliuose – todėl reikėtų atkreipti dėmesį į jų būklę, prie to priderinti automobilio greitį bei atliekamus manevrus.

57

Lietuvą šiomis dienomis lanko žiemos sezono gamtos reiškiniai: sniegas, šaltis, šlapdriba, lijundra. Visa tai ypač pavojinga keliuose – todėl reikėtų atkreipti dėmesį į jų būklę, prie to priderinti automobilio greitį bei atliekamus manevrus.

REKLAMA

Artimiausią naktį oras Vilniuje atšils, bus tik apie 0, Kaune taip pat 0, Klaipėdoje +3, Šiauliuose – 2, Panevėžyje –1. Naktį vietomis truputį pasnigs, pajūryje galima šlapdriba. Penktadienio dieną daug kur taip pat numatomi nedideli krituliai, daugiausia sniegas. Daugelyje rajonų susidarys plikledis. Taip pat dar labiau atvės temperatūra, ji leisis iki -1 -2 laipsnių.

Keliuose yra slidžių ruožų. Būkite budrūs

Remiantis Lietuvos automobilių kelių direkcija, didžiojoje Lietuvos dalyje dėl buvusių ar besitęsiančių kritulių magistraliniai keliai daugiausia šlapi, vietomis su šlapio sniego provėžomis. Krašto ir rajoniniai keliai provėžoti. Slidūs kelių ruožai yra barstomi ir valomi.

REKLAMA
REKLAMA

Vairuotojų prašoma būti atidžiais ir neskubėti, nes kelių dangas dengia sniego sluoksnis, o jį nuvalius, dėl snygio, keliai vėl padengiami sniegu. Vakarų Lietuvoje protarpiais lyja, čia valstybinės reikšmės keliai šlapi. Snyguriuoja rytinėje ir pietinėje šalies dalyse.

REKLAMA

Svarbu įvertinti kelio dangą ir priderinti veiksmus

„Bet kokios oro sąlygos yra pavojingos, jeigu jos išsiskiria iš bendro konteksto, jeigu tai ne giedra diena, jei lyja, sninga, tvyro rūkas, yra prastas matomumas, apsiniaukę, tai visais atvejais sąlygos yra prastesnės, negu standartiškai”, – kalba Dmitrij Bial, Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerijos, Kelių transporto ir civilinės aviacijos politikos departamento Saugaus eismo skyriaus vyriausiasis specialistas.

Žiemą vairavimo sąlygos yra sudėtingesnės, nei vasarą, todėl kelyje reikalingas ypatingas susikaupimas.

REKLAMA
REKLAMA

„Lyginant rudenį ir žiemą su vasarą, tai vasaros sąlygos būna geresnės. Todėl vairuotojai neturėtų būti išsiblaškę”, – mini D.Bial.

Ekspertai mini, kad vairuojant labai svarbus matomumas, kad vairuotojas galėtų imtis tam tikrų veiksmų. Paskui viskas persikelia į automobilio valdymą, tas subtilybes, kai esant rūkui, ar palijus, pradėjus lyti, snigti sukibimas su kelio danga pasidaro prastesnis, būna visokių reiškinių, akvaplaningo, vandens pleišto tarp kelio dangos ir padangos. Reikėtų atsižvelgti į tai ir vairuoti pakankamai atsargiai, jeigu yra didelis vandens kiekis ant važiuojamosios dalies, tai neužvažiuoti ant jo, kad automobilio nesumėtytų. Žinoma, reikėtų įvertinti ir sukibimą, prie to priderinti ir vairavimo sąlygas atitinkamas. Mažint greitį, vairuoti ne staigiai, tolygiai, pasirūpinti padangomis.

„Transporto priemonė visuomet turi būti tvarkinga techniškai. Jeigu tos padangos bus plikos, tai, laikui bėgant, jos nebegalės išstumti iš po automobilio tiek vandens kiek reikia, dėl to prastėja sukibimas su kelio danga. Vairuojant visus tuos dalykus reikia įvertinti”, – mini D.Bial.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų