REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
34
Fidelis Castro (nuotr. SCANPIX)
34

Buvęs Kubos prezidentas, Komunistų revoliucijos lyderis Fidelis Castro penktadienio vakarą Havanoje mirė, pranešė vietos žiniasklaida, kurią citavo BBC. F. Castro buvo 90 metų.

REKLAMA
REKLAMA

Kubos revoliucijos lyderis Fidelis Castro (Fidelis Kastras) vėlai penktadienį Havanoje mirė, per nacionalinę televiziją paskelbė jo brolis, prezidentas Raulis Castro (Raulis Kastras).

REKLAMA

„Kubos revoliucijos vyriausiasis vadas mirė 22 val. 29 minutės“, – netrukus po vidurnakčio (šeštadienį 7 val. Lietuvos laiku) paskelbė prezidentas, kuris brolio mirties priežasties nenurodė.

F.Castro buvo 90 metų. Jo brolis sakė, kad revoliucijos lyderio palaikai anksti šeštadienį bus kremuoti „vykdant jo pareikštą valią“.

F.Castro, viena svarbiausių antrosios 20-ojo amžiaus pusės figūrų pasaulyje, turėjo didžiulę įtaką, atsižvelgiant į jo mažos Karibų valstybės dydį.

REKLAMA
REKLAMA

Teigiama, kad jis pergyveno nesuskaičiuojamus JAV bandymus jį nužudyti.

Buvęs lyderis iš viešojo gyvenimo pasitraukė 2006 metais, dėl prastos sveikatos. Prezidento postą broliui jis oficialiai perdavė 2008-aisiais.

Pastaraisiais metais F.Castro, kaip pranešta, sirgo kažkokia žarnyno liga, bet oficialiai apie ją nieko neskelbiama.

Kubos revoliucijos „tėvas“ F.Castro savo salą tvirta ranka, nuolat mesdamas iššūkį JAV ir slopindamas opoziciją namuose, valdė pusę amžiaus. Jis pergyveno Šaltąjį karą, 11 JAV administracijų, net pasaulinio komunizmo saulėlydį ir yra tarp ilgiausiai valdžiusių dabartinių laikų lyderių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2006 metais po žarnyno operacijos valdžios įgaliojimus jis perdavė Rauliui.

Revoliucijos gynėjams jis buvo didvyris, gynęs paprastus žmones, o oponentams, tarp kurių yra tūkstančiai JAV gyvenančių išeivių iš Kubos, – žiaurus tironas.

Galiausiai jis sulaukė tos istorinės dienos, kai Kuba ir JAV pernai atkūrė diplomatinius santykius.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų