REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dalis Vilniuje komunalines atliekas tvarkančių bendrovių yra nepatenkintos jų tvarkymo sistemos reforma, kuri pakeistų gyventojų ir įmonių mokesčio už atliekas mokėjimo tvarką. Dvi iš 4-ių dabar Vilniuje atliekas tvarkančių bendrovių - „Ecoservice“ ir „VSA Vilnius“ - kritikuoja svarbią sistemos reformos dalį - penkerių metų trukmės atliekų surinkimo konkursą.

Dalis Vilniuje komunalines atliekas tvarkančių bendrovių yra nepatenkintos jų tvarkymo sistemos reforma, kuri pakeistų gyventojų ir įmonių mokesčio už atliekas mokėjimo tvarką. Dvi iš 4-ių dabar Vilniuje atliekas tvarkančių bendrovių - „Ecoservice“ ir „VSA Vilnius“ - kritikuoja svarbią sistemos reformos dalį - penkerių metų trukmės atliekų surinkimo konkursą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Abi bendrovės mano, kad Vilniaus savivaldybės paskelbto konkurso sąlygos yra netikslios, todėl „Ecoservice“ iniciatyva jis yra sustabdytas. Konkursas nulems, kurios bendrovės penkerius metus dirbs Vilniuje ir kaip jos pasiskirstys teritorijas.

REKLAMA

Tuo metu kita atliekų surinkėja „Ekonovus“ teigia pateikusi geriausią pasiūlymą ir jau esą laimėjusi konkursą.

Savo ruožtu Vilniaus valdžia svarsto, jog nauja atliekų surinkimo sistema turėtų būti efektyvesnė ir sumažinti atliekų surinkėjų bei gyventojų piktnaudžiavimą. Be to, tikimasi, kad naujovės sumažins atliekų tvarkymo kainą, nes ji priklausys ir nuo atliekų kiekio.

Vilnius kuria naują komunalinių atliekų tvarkymo sistemą

Vilniaus valdžia naują sistemą parengė, atsižvelgusi į Vyriausybės balandį patvirtintas naujas komunalinių atliekų surinkimo taisykles. Pagal jas iki kitų metų pradžios visos šalies savivaldybės turėtų rinkti vienodais principais nustatomą rinkliavą - ji būtų sudaryta iš dviejų dalių: pastoviąją dalį mokės visi NT savininkai arba nuomininkai, ji būtų apskaičiuojama pagal NT paskirtį, plotą arba gyventojų, darbuotojų skaičių, kintamąją dalį - tie, kurie realiai pagamina atliekas, o mokestis bus skaičiuojamas pagal naudojamų konteinerių kiekį arba grynąjį atliekų svorį.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniuje rinkliavas administruos nauja savivaldybės bendrovė „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“, o iš vartotojų surinktais ir į miesto biudžetą pervestais pinigais bus mokama bendrovėms bei atliekų rūšiavimo gamyklai.

Ruošdamasi pokyčiams, Vilniaus savivaldybė birželį pradėjo ieškoti būsimų vežėjų. Konkursas pagal teritorijas padalintas į 5 dalis, todėl gyventojai ir bendrovės, skirtingai nei dabar, nebegalės rinktis atliekų surinkimo bendrovės - konkrečioje teritorijoje laimėjusi įmonė aptarnaus tik ją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Miesto valdžia įsitikinusi, kad naujoji sistema užkirs kelią piktnaudžiavimui, kai gyventojai arba įmonės nesudarydavo sutarčių su atliekų surinkėjais ir šiukšles išmesdavo kaimynų arba kitų namų konteineriuose. Be to, nauja sistema bus labiau orientuota į atsiskaitymą už atliekų kiekį - kuo daugiau išvežama atliekų, tuo didesnis mokestis. ir atvirkščiai.

Vis dėlto rinkos dalyviai pastebi, kad daugiabučių gyventojams mokestis už atliekų išvežimą nebūtinai mažės, nebent visi jie atliekas rūšiuotų - ši paslauga jiems nekainuoja. Tokiu būdu sumažėtų bendras atliekų kiekis, už kurio tvarkymą gyventojai turi mokėti.

REKLAMA

Atliekų tvarkymo kainos turėtų mažėti - L.Kvedaravičius

Vilniaus vicemeras Linas Kvedaravičius BNS teigė, kad nauja atliekų surinkimo sistema turėtų sumažinti paslaugų kainas. „Ecoservice“ į teismą kreipėsi, anot jo, norėdama, kad reforma nebūtų įgyvendinta.

„Šiuo metu mes neturime tikslios informacijos, kiek yra atliekų. Galime tik prognozuoti pagal pateiktus atliekų vežėjų duomenimis. Akivaizdu, kad ne visi moka už atliekas, o nauja sistema įgalins visus nekilnojamo turto turėtojus mokėti už atliekų gaminimą. Su dabartine sistema surinkėjai turėdavo galimybes gauti pelnus iš antrinių žaliavų, o tai nebūdavo įskaičiuota į tarifus. Dabar surinkėjai taps tik paslaugos teikėjai vežti atliekas iš taško A į tašką B, todėl konkursas yra skelbiamas vežimo paslaugai ir jis suskirstytas rajonais. Tokiu būdu mes tikimės atpiginti paslaugos teikimą miestiečiams“, - teigė vicemeras.

REKLAMA

Jis negalėjo komentuoti bendrovių pasiūlymų, nes konkursas dar nėra pasibaigęs.

Savivaldybės Atliekų tvarkymo programos įgyvendinimo skyriaus vedėjas Valdas Juodis BNS sakė, kad dabartinė sistema yra problematiška, nes maždaug ketvirtadalis NT savininkų yra nesudarę sutarčių ir atliekas išmeta į kitų namų ar įmonių konteinerius.

„Manau, kad esama situacija tenkina atliekų vežėjus, nes jie gali dirbti praktiškai nekontroliuojami, diktuoti savo sąlygas, statyti savivaldybę į padėtį, kurios ji efektyviai valdyti negali. Šiuo metu rinką pasidalinę vežėjai, natūralu, kad nenori jos keisti, nenori konkuruoti skaidriomis sąlygomis, nes bijo, kad konkurso nelaimės, tokiu būdu neteks savo išsikovotos rinkos dalies“, - BNS sakė V.Juodis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dabartinė atliekų surinkimo sistema yra efektyvesnė - „Ecoservice“

Didžiausios Baltijos šalyse privataus ir rizikos kapitalo fondų valdytojos „BaltCap“ kontroliuojamos atliekų tvarkymo įmonės „Ecoservice“ vadovas Arūnas Makauskas sako, kad dabar veikianti komunalinių atliekų surinkimo sistema Vilniuje yra efektyvi, todėl jos keisti nereikėtų.

„Šiandien Vilniuje galioja konkurencingos rinkos principas. Savivaldybė reguliuoja tik vieną dedamąją - nustato taisykles, kaip paslaugos turi būti teikiamos, ir nustato maksimalią jų kainą - „lubas“. Rinkos dalyviai, kurie prieš aštuonerius metus gavo savivaldybės palaiminimą teikti šias paslaugas, teikia jas konkuruodami, neturėdami teisės viršyti maksimalios nustatytos kainos. (...) Nauja tvarka pakeis iš esmės situaciją. Visi atliekų turėtojai mokės privalomąją rinkliavą už atliekų tvarkymą savivaldybei. Jie negalės rinktis atliekų tvarkytojo bei paslaugos kokybės. Už juos viską pasirinks savivaldybė konkurso tvarka“, - BNS tvirtino A.Makauskas.

REKLAMA

„Ecoservice“ vadovo žodžiais, dabartinė sistema yra efektyvesnė dėl to, kad visi Vilniaus gyventojai ir įmonės atskirai tariasi su keturiais atliekų surinkėjais ir taip gali užsitikrinti mažiausią kainą.

„Gyventojai daugiabučiuose, juridiniai asmenys nežino, kaip jie turės mokėti už atliekų tvarkymą. Ši nauja sistema, palyginti su dabartine, kelia daug klausimų (...). Savivaldybė po beveik 10 metų nori atsiimti sistemos kontrolę, nesigilindama į sistemos priežiūrą“, - teigė A.Makauskas.

„Ecoservice“ su Vilniaus savivaldybe bylinėjasi dėl birželį paskelbto 5 metų trukmės konkurso. Praėjusią savaitę Vilniaus apygardos teismas nutarė, kad savivaldybė turėtų patikslinti konkurso sąlygas, bet pastaroji sprendimą ketina skųsti. Be to, teismas „Ecoservice“ prašymu pritaikė laikinąsias apsaugos priemones ir konkursas yra sustabdytas.

REKLAMA

A.Makauskas tvirtino, jog bendrovė į teismą kreipėsi, nes konkurso sąlygos yra neaiškios.

„Mes ne kartą kėlėme klausimus ir teikėme savo pastabas bei prašėme paaiškinimų, bet nieko negavome. Konkurso sąlygos išėjo nepakankamai aiškios ir išdėstytos, todėl mes manome, kad kvalifikacijos konkurso sąlygose trūksta“, - sakė A.Makauskas.

Konkurso sąlygos yra neaiškios - „VSA Vilnius“

Maltos bendrovei „Corzona Capital“ priklausančios atliekų tvarkymo įmonės „VSA Vilnius“ vadovė Jurgita Petrauskienė BNS teigė, kad bendrovė, kuri taip pat dalyvauja byloje trečiuoju asmeniu, neprieštarauja reformai, tačiau savivaldybės konkursas kelia daug klausimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Bylinėjimasis vyksta dėl to, kad pagal konkurso sąlygas nėra aiškios savivaldybės ir rinkliavos administratoriaus teisės ir pareigos. Tai yra penkerių metų sutartis su galimybe ją pratęsti, todėl visų pusių vaidmenys turi būti labai aiškios. Taip pat nėra labai aiškūs duomenų srautai - kur ir kokie duomenys turi nueiti. Ten yra smulkūs dalykai, bet jie turi būti aiškūs, norint, kad IT sistema veiktų. Dar vienas neatsakytas klausimas yra rūšiavimo gamykla - naujuose santykiuose lieka neaišku, ką mums daryti, jei užsidarys gamyklos vartai“, - kalbėjo J.Petrauskienė.

REKLAMA

Pasak jos, numatoma sukurti prievolę ir galimybę skaičiuoti surenkamų atliekų kiekį, o tai padidins efektyvumą bei tikslesnius apmokėjimus už paslaugas.

„Pokytis įvyks apmokestinimo principe ir atsiras nauji reikalavimai, kad rinkliava būtų mokama ne už buto plotą, o už atliekų kiekį, kurį išveža surinkėjas. Atliekų svėrimas ir duomenų rengimas padidina IT kaštus, bet aš manau, kad tai yra gerai. Padidėja skaidrumas ir aiškiai matysime, iš kur atliekų svoris atsiranda. Aš pritariu, kad Aplinkos ministerijos suformuotas atliekų surinkimo modelis yra teisingas, nes gyventojas būtų apmokestinamas už tiek, kiek jis sunaudoja paslaugos. Tai galiotų tiek daugiabučiams, tiek privatiems namams. Be to, rinkliava būtų pritaikyta visiems nekilnojamo turto savininkams, todėl nebeliktų atvejų, kai būdavo nemokama už atliekų išvežimą“, - tvirtino J.Petrauskienė.

REKLAMA

Ji pridūrė, kad iš principo naujoji komunalinių atliekų surinkimo sistema Vilniuje turėtų sumažinti surinkimo mokesčius gyventojams ir bendrovėms, nes ji yra orientuotą į mokėjimą už paslaugos dydį - gyventojai ir įmonės mokėtų daugiau arba mažiau priklausomai nuo pagamintų atliekų kiekio. Vis dėlto daugiabučių namų gyventojai savo sąskaitas galėtų sumažinti tik pradėję rūšiuoti atliekas.

„Antrinių žaliavų išvežimas gyventojams nekainuoja. Daugiabutyje šiukšlių kiekis bus skaičiuojamas bendrai. Jeigu vienas butas rūšiuos, o visi kita ne, tai įtaką bus nedideli, bet jeigu visas namas rūšiuos, tai paslaugos apimtis mažės. Tai būtų kolektyvinis susitarimas namo viduje. Tik tokiu principu galima sumažinti atliekų kiekį daugiabučio“, - kalbėjo „VSA Vilnius“ vadovė.

REKLAMA
REKLAMA

„Ekonovus“ tikisi laimėti konkursą

Lietuvos kapitalo bendrovės „Ekonovus“ vadovas Rolandas Rutėnas teigė, kad bendrovė pateikė geriausius pasiūlymus visose konkurso dalyse ir tikisi jį laimėti.

„Aš manau, kad savivaldybės konkursas yra geras. Aš manau, kad iš principo savivaldybės ketinimas įvesti rinkliavą ir sutvarkyti atliekų tvarkymą mieste yra teisingas sprendimas. Šiandien, kai keturi atliekų tvarkytojai važiuoja į vieną gatvę, bet į skirtingus namus, nėra racionali sistema. Sprendimas skirstyti miestą į atskiras zonas yra teisingas sprendimas. Šiandien mūsų pasiūlymas yra geriausias penkiose miesto zonose. Vokai yra atplėšti ir kainos yra žinomos“, - BNS kalbėjo R.Rutėnas.

Anot jo, „Ekonovus“ konkurentai, vilkindami konkursą teismuose, stengiasi kuo ilgiau neprarasti savo pozicijų sostinėje.

„Mes konkurso metu uždavinėjome eilę klausimų ir netgi esame teikę pretenzijas dėl neaiškių konkurso sąlygų, bet mūsų nuomone, savivaldybė į viską atsakė. Aš manau, kad visa tai yra tik sprendimai, kurie leidžia (konkurentams - BNS) dirbti Vilniuje esamomis sąlygomis. Juokingiausia yra tai, kad mes dalyvaudami visuose Lietuvoje skelbiamuose konkursuose, matome panašias sąlygas ir kitose savivaldybėse. Kažkodėl jų konkurentai neginčija. Sąlygos gal ir nėra identiškai sudėtos, bet jos yra panašios“, - sakė R.Rutėnas.

REKLAMA

Dabartinė komunalinių atliekų surinkimo sistema

Šiuo metu Vilniaus daugiabučių ir privačių namų gyventojai bei įmonės tiesiogiai pasirašo sutartis su „Ecoservice“, „Ekonovus“, „VSA Vilnius“ ir Atliekų tvarkymo tarnyba. Tokia sistema sukurta, kai bendrovės 2007 gegužę pasirašė 8 metų trukmės sutartis su savivaldybe, kad mieste galės tvarkyti atliekas. Pernai ir šiemet sutartys buvo pratęstos vieneriems metams - dabar jos galioja iki 2017 metų gegužės.

Gyventojai bei įmonės už paslaugas atsiskaito su atliekų tvarkymo bendrove. Mokestis už paslaugas skaičiuojamas pagal buto ar namo plotą arba išvežtų atliekų kiekį - pagal plotą moka daugiabučių gyventojai, o pagal kiekį - įmonės ir privačių namų gyventojai.

Nuo šių metų pavasario visos atliekos keliauja į atliekų rūšiavimo gamyklą, todėl į mokestį yra įskaičiuota ir jos paslaugų kaina, kitaip vadinamas „vartų“ mokestis. Norėdama kontroliuoti atliekų surinkėjus, savivaldybė yra nustačiusi šio bendro mokesčio už komunalinių atliekų surinkimą viršutinę ribą.

Šiuo metu mokantiems už atliekų išvežimą pagal gyvenamąjį plotą viršutinė riba siekia 9 centus (be PVM) už kvadratinį metrą, o mokantiems pagal tūrį - 14,75 euro (be PVM) už kubą. Konkrečiai kainas nustato vežėjai.

Autorius: Pranciškus Vaišvila

Redaktorė: Roma Pakėnienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų