REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus savivaldybės taryba trečiadienį turėtų galutinai apsispręsti, ar kas mėnesį skirti 100 eurų visiems ikimokyklinio amžiaus vaikams, kurie bent metus nepatenka į savivaldybės darželius.

Vilniaus savivaldybės taryba trečiadienį turėtų galutinai apsispręsti, ar kas mėnesį skirti 100 eurų visiems ikimokyklinio amžiaus vaikams, kurie bent metus nepatenka į savivaldybės darželius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Numatoma, kad kompensaciją galėtų gauti nuo 2 iki 6 metų vaikai, kurie vietos darželyje savivaldybės eilėje laukia mažiausiai metus ir nelanko privačios įstaigos.

REKLAMA

Meras Remigijus Šimašius anksčiau yra sakęs, kad kompensaciją tėvai galėtų panaudoti savo nuožiūra arba auklei samdyti, ar kitoms reikmėms.

Siūloma, kad tokia tvarka įsigaliotų nuo 2017-ųjų rugsėjo - anksčiau buvo svarstoma, jog tai galėtų įsigalioti jau nuo sausio.

Kaip BNS teigė už švietimą atsakingas sostinės vicemeras Valdas Benkunskas, taryboje parengtas ir dar vienas sprendimas dėl jau skiriamos 100 eurų kompensacijoms lankantiems privačius darželius: paramos skyrimą siekiama sutrumpinti nuo dabar esančių 12 iki 11 mėnesių per metus. Jis teigia, kad paramos skyrimas būtų trumpinamas pagal analogiją su savivaldybės darželiais, o sutaupytus pinigus ketinama skirti kompensacijoms visiems darželinukams, nepatenkantiems į savivaldybės įstaigas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot V.Benkunsko, be kita ko savivaldybė ketina įdiegti saugiklius, kad nebūtų registruojamasi tik į itin populiarius darželius, kuriuose yra didžiulės eilės ir tikimybė patekti net ir po kelių metų yra minimali.

„Jei matome, kad toje pačioje seniūnijoje tik kitame darželyje yra laisva vieta, mes apie tai informuojame tėvus (...). Jei registruotis į kitą šalia esantį darželį nesutinkama, parama nutraukiama“, - aiškino V.Benkunskas.

Savivaldybė nurodo, kad vienų metų laukimo eilėje terminas siekiant kompensacijų nustatytas dėl to, kad „yra tikimybė, jog vaikas gaus darželį per pirmus metus nuo prašymo pateikimo datos“. Be to, savivaldybėje taip pat suteikta teisė registruoti vaiką tik jam gimus, o savivaldybės darželiuose nėra grupių, kuriose vaikai ugdomi nuo gimimo iki 1 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujai tvarkai būtų taikomi ir dabar galiojantys apribojimai, vienas svarbiausių – vaiko tėvai turėtų būti mažiausiai metus registruoti Vilniuje.

Savivaldybės duomenimis, šiuo metu eilės patekti į darželius laukia apie 4,8 tūkst. vilniečių vaikų, kuriems yra nuo 2 iki 6 metų ir kurie nelanko privačių darželių.

Anot V.Benkunsko, šiuo metu skaičiuojama, kad į savivaldybės apibrėžtą kategoriją patenka per 700 vilniečių vaikų, laukiančių eilėje, jiems kompensacijoms įvedus naują tvarką papildomai reikėtų iki 1 mln. eurų per metus.

Šiuo metu Vilniuje 100 eurų mėnesinio mokesčio kompensacijos mokamos tik privačius darželius lankantiems vaikams. Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba šią tvarką yra pripažinusi diskriminacine.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų