REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Talkoje pasodinta tūkstančiai medžių

Vakar Panevėžio miškų urėdijos organizuotoje medelių sodinimo akcijoje Naujamiesčio girininkijos plotuose žemės ūkiui netinkamose naudmenose buvo pasodinta 10 tūkstančių pušaičių, 3 tūkstančiai berželių, 300 juodalksnių, 1,5 tūkstančio obelų, miškinių obelų, serbentų, ligustrų, praneša "Panevėžio balsas".

REKLAMA
REKLAMA

Talkoje dalyvavo daugiau kaip pusšimtis miesto, rajono, apskrities valdžios atstovų, valdininkų, visuomeninių organizacijų atstovų, moksleivių, tačiau "juodžiausio" darbo - braidyti po purvą, -ėmėsi Panevėžio rajono meras Povilas Žagunis (kairėje) ir miesto Vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Stanislovas Poliakas (dešinėje). Kaip paaiškėjo, "aukotis" buvo verta: talkai pasibaigus, politikui ir pareigūnui atiteko geriausiu medelių sodintojų titulas.

REKLAMA

Panevėžio miškų urėdija kasmet rengia pavasarinę medelių sodinimo talką, kurioje dalyvauja miesto, rajono, apskrities, policijos komisariatų vadovai, politikai, valdininkai, Aplinkos apsaugos departamento, "Rotary" klubo atstovai, miesto mokyklų moksleiviai. Visus talkos dalyvius urėdija aprūpino medeliams sodinti reikalingais įrankiais, kepuraitėmis, pirštinėmis.

Pasak urėdo Daugirdo Lukoševičiaus, mokyklose vyksta konkursai, kuriuose moksleiviai varžosi, kam teks laimė dalyvauti talkoje, nes visada jaunieji miško mylėtojai gauna dovanų, pavaišinami. Šį kartą švente tampančioje talkoje dalyvavo J.Miltinio, A.Lipniūno, "Ąžuolo" vidurinių mokyklų moksleiviai. Su jais darbavosi politikai ir dažnai piliečių keiksnojami valdininkai.

REKLAMA
REKLAMA

Miškų nemažėja

Šį kartą buvo apželdinama 2,8 hektaro teritorija Naujamiesčio girininkijoje šalia buvusio smėlio karjero ir Krinšino upelio. Šalia su žemės ūkio naudmenomis besiribojančio būsimo miško pakraštys buvo apsodintas krūmais ir vaismedžiams, kad nuo medžių krintantis šešėlis netrukdytų ūkininkauti.

Panevėžio miškų urėdijos vadovas D.Lukoševičius sakė, kad talka tampa švente, nes jos labai pasiilgsta visuomenė, ir urėdija veikiausiai būtų nesuprasta, jei tokios talkos neberengtų. Urėdas labiausiai pasidžiaugė, kad medelius sodina jaunieji miško bičiuliai - moksleiviai, o ne tik politikai ar valdininkai. Tai leidžia manyti, kad Lietuvoje miškų nemažės, nes tuo pasirūpins jaunoji karta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujamiesčio girininkijos girininkas Antanas Auglys PB sakė, kad šiemet Naujamiesčio girininkijoje ketinta apsodinti 70 hektarų ir beveik visi darbai jau baigti. Anot jo, medeliais apsodinami žemės ūkiui netinkami plotai, tačiau daugiausia dirbama kirtavietėse.

Murkdėsi purve

Daugiau kaip dvidešimčia automobilių atvykę talkininkai kibo į darbą. Miškininkai, kad medeliai geriau prigytų, vos spėjo sodinukams trumpinti šaknis. Talkininkai poromis čiupo kibirus su sodinukais, kastuvus ir pradėjo darbą. Urėdas D.Lukoševičius juokavo, kad po tokios talkos sodinukai prigyja geriau, nes žmonės dirba nuoširdžiai ir "nechaltūrina".

REKLAMA

Aukštesnėse vietose buvo sodinamos pušaitės, numatomo miško pakraštyje - vaiskrūmiai ir krūmai, šlapesnėse vietose - juodalksniai. "Juodžiausio" darbo - braidyti po purvą - ėmėsi meras P.Žagunis ir policininkų vadas S.Poliakas. Kiti talkininkai juokavo, kad jiems dar neatsibodo braidžioti po purvą, o P.Žagunis atrėžė, kad kiti neturėjo guminių batų, todėl jiems teko imtis sunkiausio uždavinio.

Vicemeras P.Luomanas net sodindamas pušeles galbūt nelabai prideramai krikščioniui pasakojo nelabai švankius anekdotus. Anot jo, per karą vokiečiai apsupo kaimą, suvarė vyrus ir moterys į vieną namą ir pareiškė, kad vyrus išprievartaus, o moteris - sušaudys. Moterys pasipiktino, kad taip nebūna, o vyrai pareiškė, kad gyvenime visko pasitaiko.

REKLAMA

Sodintojai atkreipė dėmesį, kad P.Luomano ir K.Vaičiūno pora dirbo neteisingai, nes duobes kasė ne žemėtvarkininkas Kęstutis, o kultūrą kuruojantis Petras.

P.Žagunis - neaplenkiamas

Po talkos laukė pietūs gražioje miško aikštelėje. Vos atvažiavus talkininkų jau laukė kareiviška košė, kvapni arbata, kvepėjo kepami šašlykai.

D.Lukoševičius informavo, kad geriausiais medelių sodintojais pripažinti purvo nepabūgę P.Žagunis (trečius metus iš eilės) ir S.Poliakas.

Antroji vieta skirta J.Miltinio vidurinės mokyklos moksleiviui Mantui Tamoliūnui ir rajono Priešgaisrinės tarnybos viršininkui Arūnui Blaževičiui, trečioji - P.Luomanui ir K.Vaičiūnui. Ketvirtosios vietos nusipelnė J.Balčikonio gimnazijos direktorius Raimondas Dambrauskas ir "Rotary" klubo prezidentas Eugenijus Marcinkevičius. Penkti liko "Ąžuolo" ir A.Lipniūno mokyklų duetas Martynas Kaščikas ir Sandra Ivanauskaitė. Be to, visiems jauniesiems miško bičiuliams buvo įteikti spalvoti leidiniai apie Lietuvos gamtą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų