REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, pirmadienį susitikusi su naujuoju Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu, ragino kitų metų biudžete atsižvelgti į socialinius poreikius ir kartu išlaikyti finansų drausmę.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, pirmadienį susitikusi su naujuoju Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu, ragino kitų metų biudžete atsižvelgti į socialinius poreikius ir kartu išlaikyti finansų drausmę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Artimiausias iššūkis – 2017 metų valstybės biudžetas. Pasak prezidentės, jis turi atspindėti socialinius poreikius ir valstybės galimybes bei nepažeisti fiskalinės drausmės. Taip pat Seimui svarbu kuo skubiau imtis Darbo kodekso subalansavimo ir užtikrinti ne tik modernesnius darbo santykius, bet ir žmonių saugumą“, – po susitikimo sakė prezidentės patarėjas vidaus politikos klausimais Mindaugas Lingė.

REKLAMA

Seimo pirmininkas abejojo, ar Darbo kodeksą galima būtų pataisyti dar šioje Seimo sesijoje.

„Galima būtų spręsti ir labai greitai tai, bet ar padarytume tai kokybiškai, net iki sesijos pabaigos būtų galima, iki gruodžio 23-iosios bandyti išspręsti, bet ar tai įmanoma, galbūt ne, reikia jį geriau derinti. Žinote, iškart atsiranda biudžete didelis deficitas dėl to, matyt, atidėjus pusei metų tas deficitas vis tiek šiek tiek būtų suvaldomas ir jis būtų galbūt lengviau amortizuojamas nuo pusmečio. Bet tai yra sprendimų eigoje“, – aiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA

Darbdaviams svarstant galimybę viešai įsipareigoti padidinti darbuotojų atlyginimus, jeigu bus atsižvelgta į jų pasiūlymus dėl darbo santykių reguliavimo, V.Pranckietis sakė, kad su darbdaviais derėsis Vyriausybė.

„Darbdaviai pasisako už tai, kad jie gali pakelti algas, jie pasisako už tai, kad (reikia) pakelti algas, tada išlieka daug mažiau neišspręstų klausimų Darbo kodekse“, – teigė jis.

Anot V.Pranckiečio, jei memorandumas su darbdaviais būtų pasirašytas, reikia tikėtis, kad jie jo laikytųsi.

„Vien mokesčių tai kainuotų biudžetui labai nemažai – apie 160 mln. eurų su nuolaidomis, bet turbūt yra bendras tikslas, ir mes turime pasitikėti kuo nors, galų gale jeigu tai būtų pasirašyta, tikėtina, kad taip ir įvyktų. Mes norime ir turime tikėti tuo, ką pasirašome“, – dėstė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dėmesys ir VTEK

Valstybės vadovė taip pat paragino depolitizuoti Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK).

Tai žurnalistams po susitikimo sakė prezidentės patarėjas vidaus politikos klausimais Mindaugas Lingė.

„Principingo Seimo požiūrio reikia Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos atžvilgiu. Parlamentas turi visus įrankius depolitizuoti šios komisijos darbą ir atstatyti jos reputaciją visuomenės akyse“, - teigė M.Lingė.

V.Pranckietis savo ruožtu teigė, kad šio klausimo bus imtasi pavasarį.

„Visos komisijos turėtų būti politiškai nesusijusios, o kaip keisti įstatymą, tai dar turbūt reikės diskutuoti, nes tai nėra pirmos būtinybės šiuo metu sprendimo (klausimas)“, - sakė parlamento pirmininkas.

REKLAMA

VTEK sudaro 5 nariai, skiriami penkerių metų kadencijai. Po vieną kandidatą į VTEK narius Seimui teikia prezidentas, Seimo pirmininkas, premjeras, Teisėjų taryba ir Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas. Seimo pirmininkas VTEK nariu teikia skirti vieną iš Seimo frakcijų siūlomų kandidatų, premjeras – vieną iš Vyriausybės siūlomų kandidatų, Teisėjų taryba – vieną iš Lietuvos teisininkų draugijos siūlomų kandidatų, Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas – vieną iš šios asociacijos tarybos siūlomų kandidatų.

REKLAMA

Prezidentė Dalia Grybauskaitė kritikavo VTEK ir šiemet birželį Seime skaitydama metinį pranešimą. Šalies vadovė tąkart tėigė, jog apsivalymas nuo korupcijos būtų greitesnis, jei, pavyzdžiui, „Vyriausioji tarnybinės etikos komisija taptų politinės sistemos moralės sergėtoja, o ne susitepusių balintoja“.

VTEK vadovas Romas Valentukevičius atsakydamas į šią kritiką teigė, jog VTEK vykdo plačią prevencinę veiklą, „komisija tikrai yra nepolitizuota, mums visiškai tas pats tie partiniai reikalai“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų