REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Barackas Obama ir Vladimiras Putinas (nuotr. SCANPIX)

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) sekmadienį trumpai pasikalbėjo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu apie Siriją ir Ukrainą per Peru vykusį viršūnių susitikimą, o šis jų pokalbis, kiek žinoma, buvo pirmasis nuo Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pergalės JAV prezidento rinkimuose.

8

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) sekmadienį trumpai pasikalbėjo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu apie Siriją ir Ukrainą per Peru vykusį viršūnių susitikimą, o šis jų pokalbis, kiek žinoma, buvo pirmasis nuo Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pergalės JAV prezidento rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Abu lyderiai matėsi besikalbantys per Limoje vykusio Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikimo sekmadieninę darbo pradžios sesiją. Jiedu kurį laiką stovėjo atokiau kartu su savo padėjėjais, po to paspaudė vienas kitam rankas ir užėmė savo vietas prie stalo.

REKLAMA

Baltieji rūmai nurodė, kad B.Obama ir V.Putinas kalbėjosi keturias minutes.

Ten buvę žurnalistai negirdėjo, apie ką juodu kalbėjosi, bet Baltieji rūmai pranešė, kad B.Obama ragino V.Putiną laikytis savo šalies įsipareigojimų vykdyti Minsko taikos susitarimus, turinčius užbaigti konfliktą Ukrainoje. Tiek Baltieji rūmai, tiek Kremlius nurodė, kad abu lyderiai sutarė, jog JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas turėtų toliau dirbti kartu paskutiniais B.Obamos kadencijos mėnesiais, planuodami iniciatyvas, turinčias sumažinti smurtą ir kančias Sirijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Vėliau B.Obama nurodė, kad sakė V.Putinui, kad nori iki savo kadencijos pabaigos sausį nori pasiekti susitarimą, turintį išspręsti Ukrainos krizę.

„Kalbėjausi su juo apie Ukrainą ir būtinybę mums užbaigti reikalus, – JAV lyderis sakė per spaudos konferenciją. – Paraginau jį pavesti savo derybininkams dirbti su mumis, Prancūzija, Vokietija ir Ukraina, pamėginti visa tai atlikti iki mano kadencijos pabaigos.“

Rusija palaiko separatistų sukilimą Rytų Ukrainoje, nusinešusį jau beveik 10 tūkst. žmonių gyvybių.

Maskva 2014 metais aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį, bet neigia siunčianti į kaimyninę šalį savo karių ir ginklų konfliktui kurstyti, nors tiesioginiai liudininkai tvirtina priešingai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V.Putinas per savo spaudos konferenciją Limoje sakė, kad padėkojo B.Obamai už „ilgus bendro darbo metus“ ir pakvietė jį bet kuriuo metu apsilankyti Rusijoje.

„Pasakiau jam, kad mielai pasimatyčiau su juo (B.Obama) Rusijoje – jeigu jis norės, galės ir turės noro“, – V.Putinas sakė pasibaigus APEC susitikimui.

Trumpas abiejų lyderių susitikimas įvyko pasauliui spėliojant, kad JAV prezidentu išrinkto D.Trumpo politika Rusijos atžvilgiu gali būti kur kas nuolaidesnė. Vadovaujant B.Obamai Jungtinės Valstijos paskelbė griežtų sankcijų Rusijai dėl agresyvaus elgesio Ukrainoje, taip pat nesėkmingai siekė įtikinti Maskvą sustabdyti savo intervenciją Sirijos pilietiniame kare, kur Rusijos pajėgos padeda prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimui.

REKLAMA

D.Trumpas ir V.Putinas jau pasiuntė signalą, kad jų santykiai galbūt bus šiltesni, kai D.Trumpas sausį pradės kadenciją. Kalbėdamasis telefonu tuojau po D.Trumpo pergalės rinkimuose V.Putinas jį pasveikino ir pareiškė esantis pasirengęs „partneriškam dialogui“, nurodė Kremlius.

Limoje V.Putinas sakė, kad D.Trumpas jam patvirtino norintis pagerinti ryšius.

„Išrinktasis prezidentas nori normalizuoti Rusijos ir Amerikos santykius. Aš jam sakiau tą patį. Mes neaptarėme, kur ir kada susitiksime“, – per spaudos konferenciją aiškino Kremliaus vadovas.

REKLAMA

Prieš rinkimus Jungtinės Valstijos kaltino Rusiją stengiantis pakreipti padėtį D.Trumpo naudai. Be kita ko, Rusija buvo kaltinama įsibrovimais į Demokratų partijos elektroninio pašto sistemas.

Prieš lapkričio 8-ąją vykusį balsavimą B.Obama tiesiogiai išsakė susirūpinimą V.Putinui dėl Rusijos kibernetinių įsilaužimų. JAV taip pat reiškė nusiskundimus „karštąja“ telefono linija, sukurta siekiant išvengti atsitiktinio branduolinio karo. Tačiau Kremlius per prezidentinę kampaniją tvirtino neturintis kokių nors favoritų ir neigė pareiškimus apie Maskvos kišimąsi į Jungtinių Valstijų rinkimus.

V.Putino ir B.Obamos susitikimas įvyko paskutiniąją JAV prezidento vizito Peru dieną, jam baigiant paskutinę kelionę į užsienį per savo kadenciją.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų