REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
21
Regitra (nuotr. Fotodiena.lt)

Naujiena, kuri šiuo metu liečia keliasdešimt tūkstančių vairuotojų visoje Lietuvoje, tikrai nebus maloni. Senieji popieriniai vairuotojo pažymėjimai, kuriuose nenurodyta jų galiojimo pabaiga, baigs galioti 2017 m. vasario 3 d. Dalis vairuotojų Lietuvoje netrukus gali susidurti su problemomis.

21

Naujiena, kuri šiuo metu liečia keliasdešimt tūkstančių vairuotojų visoje Lietuvoje, tikrai nebus maloni. Senieji popieriniai vairuotojo pažymėjimai, kuriuose nenurodyta jų galiojimo pabaiga, baigs galioti 2017 m. vasario 3 d. Dalis vairuotojų Lietuvoje netrukus gali susidurti su problemomis.

REKLAMA

Kaip naujienų portalą tv3.lt informavo „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas, per mėnesį įmonė pajėgi pakeisti tik 30 tūkstančių pažymėjimų. Tai reiškia, kad to padaryti jau nebepavyks 75 tūkstančiams vairuotojų. Ir tai tik geriausiu atveju. 

Specialistai turi marias darbo

„Regitra“ jau ilgą laiką ragino žmones iš anksto pasikeisti senuosius vairuotojo pažymėjimus į naujo pavyzdžio dokumentus. Raginimai liko raginimais, o šios dienos duomenimis, to padaryti dar nespėjo apie 140 tūkstančių vairuotojų.

S. Šumino teigimu, šiuo metu įmonės specialistai turi labai daug darbo.

„Kalbant apie tuos skaičius, tai mes tiesiog remiamės praktika. Apie 30 tūkstančių yra maksimalus skaičius per mėnesį. Tai yra ta riba, kai jau yra labai sunku dirbti specialistams. Tikrai yra problema, reikia dirbti dviem pamainomis. Kitaip sakant, tai yra ta riba, kai mes turime labai daug darbo. Aišku, kokios mūsų galimybės. Žinoma, mes dar bandysime praplėsti tas ribas.

REKLAMA
REKLAMA

Kalba eina apie seno pavyzdžio dokumentus, kartais mums tiesiog trūksta duomenų, kuriuos žmonėms gauti užtrunka šiek tiek ilgiau laiko. <..> Tai kalbant apie senesnius pažymėjimus, kartais pačiam žmogui tai užtrunka tiesiog ilgiau“, - sakė įmonės „Regitra“ direktoriaus pavaduotojas.

REKLAMA

„Jeigu imtume viso mėnesio duomenis, keitimas šiuo metu keliskart didesnis nei praėjusiais metais. Keista tai, kad vieną dieną filialuose yra visiškai tuščia, o kitą dieną – eilės žmonių. Tie srautai yra labai sunkiai prognozuojami. Labai sunku pasakyti, dėl kokių priežasčių tie srautai taip pasiskirsto“, - aiškino S. Šuminas.

Žmonės „prievolės“ atlikti neskuba

Anot S. Šumino, nors įvardyti skaičiai nėra galutiniai, vis tik daugelis žmonių stebėtinai neskuba atlikti šios prievolės.

„Tai yra tiesiog sausas skaičius, kurį aš paminėjau. Iš 140 tūkstančių yra žmonių, kurie yra tarp 60-80 metų amžiaus, mes spėjame, kad dalis nesikeis, nes tiesiog nespėja, arba nebevažinės. <..> Kalbant apie žinojimą ar nežinojimą, mes viešinome tą prievolę, kad reikės pasikeisti, manau, kad žmonės tikrai žinojo. Mes galime drąsiai sakyti, kad didelę žmonių dalį ta informacija pasiekė. Mes darėme apklausą ir apie 80 procentų žmonių žinojo ir žino apie šią prievolę. Tai yra aukštas skaičius, todėl aš manau, kad žmonės žinojo.

REKLAMA
REKLAMA

Priežastį, kodėl daugelis žmonių nepasikeitė pažymėjimų, mes žinome, nes atlikome apklausas ir tyrimus. Priežastis yra banali, kaip visada. Žmonės tiesiog neranda laiko. Kita priežastis, kuri, mano nuomone, yra daug svarbesnė, kad žmonės turi turėti galiojančią sveikatos pažymą. Gauti galiojančią pažymą šiek tiek užtrunka, sunku prisiversti, nes mūsų procedūra, kaip viešoji paslauga, yra tikrai labai paprasta ir greita. Bet pakeliui link mūsų yra kliūčių. Kitas dalykas, tie žmonės, kurie turi daugiau nei vieną kategoriją vairuoti, tarkime, sunkvežimį ar autobusą, jie baiminasi, kad dėl prastesnės sveikatos jie gali prarasti kai kurias kategorijas. Yra daug momentų, kodėl buvo toks vangus žmonių noras pakeisti tuos pažymėjimus“, - kalbėjo S Šuminas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viceministro Artūro Norkevičiaus teigimu, pratęsti pažymėjimų keitimo terminą neketinama. Kaip naujienų portalą tv3.lt informavo policijos pareigūnai, bauda važiuojant be vairuotojo pažymėjimo yra 5-11 eurų arba įspėjimas. Baudos dydis priklauso nuo lengvinančių arba sunkinančių aplinkybių.

Tikisi, kad pratęsimo nebus

Naują vairuotojo pažymėjimą galima užsisakyti bet kuriame vairuotojo pažymėjimus išduodančiame „Regitros“ padalinyje nepriklausomai nuo asmens gyvenamosios vietos Lietuvoje. Vairuotojo pažymėjimai išduodami per dešimt darbo dienų nuo pareiškėjo prašymo pateikimo „Regitrai“ dienos.

S. Šuminas skeptiškai vertintų planus pratęsti terminą. Anot jo, bet koks termino nukėlimas nepadėtų.

REKLAMA

„Aš manau, kad bet koks termino pratęsimas yra nenaudingas ir jis tikrai nepadės. Tą situaciją mes matėme ir 2006 metais. Nesvarbu, koks būtų terminas, vis tiek bus žmonių, kurie atidėlioja. Ne mes kaip institucija esame už tai atsakingi, bet mes tikimės, kad jokio pratęsimo nebus. O tie žmonės, kurie negalės pasikeisti pažymėjimo iki to termino, jie galės tai padaryti po vasario 3 dienos ta pačia tvarka. Tik tiek, kad nuo tos dienos jie negalės važiuoti.

Jeigu lyginsime užsienyje tokias pačias paslaugas keičiant pažymėjimus, tai pas mus pasikeisti pažymėjimą galima daug greičiau nei užsienyje. Pas mus paslauga yra neįtikėtinai greita laiko atžvilgiu, 10-15 minučių užtrunka. Kitas dalykas, jeigu ir į banką ateitų per vieną dieną labai daug žmonių, bankas juk irgi negalės jų visų aptarnauti. Mes pardavinėjame ne kokią prekę, bet prievolę. Tai yra prievolė pasikeisti, bet ne koks labai patrauklus daiktas“, - naujienų portalui tv3.lt sakė S. Šuminas.

REKLAMA

Specialistas ramina, kad po termino pabaigos įkainiai už paslaugas neturėtų didėti.

Psichoterapeutas: žodis „reikia“ žmones gąsdina

Psichoterapeutas Olegas Lapinas žmonių norą atidėlioti darbus aiškina paprastai – niekada nesinori daryti darbų, kuriuos lydi žodžiai „reikia“ arba „privalu“.

„Aišku, kad ne visi žmonės taip elgiasi. Yra žmonių, kurie jaučia labai didelį nerimą, kai nepadaro to, kas privalu. Ir yra žmonių, kuriems žodis „reikia“ sukelia ne nerimą, o protestą. Kitiems žmonėms žodis „reikia“ susijęs su kažkokia patirtimi, pagal kurią, jeigu tu nepadarai to, ko reikia, tai tau bus blogai. Jie jau iš karto, susidūrę su pareiga, jaučia nerimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žmonės, kurie atidėlioja, tiesiog sieja tai su nemalonia veikla. Tai yra psichologija, pagrįsta momentu, o ne tuo, kad būtinai kažkada reikės. Žmogus žino, kad galbūt kažkada jam reikės pabaigti mokyklą, eiti darbą, pasikeisti dokumentus, daryti masę kitų dalykų, bet tai bus ne dabar. Ir tas žmogus priešinasi tam, atsiranda gumos tempimas“, - kalbėjo O. Lapinas.

„Žmogus yra užkoduotas jausti neigiamas emocijas, kurias sukelia žodis „reikia“. Nes tai jau yra vidinė prievarta. Žmonės mieliau ir greičiau padaro tuos dalykus, kurie jiems yra malonūs, nepaisant to, kad laukia nebūtini ar nereikalingi dalykai“, - komentavo psichoterapeutas.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų