REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NATO Energetinio saugumo kompetencijos centro, analizuojančio karinio energetinio efektyvumo ir saugumo ir kritinės energetikos infrastruktūros apsaugos aspektus, partnere ketina tapti Suomija.

NATO Energetinio saugumo kompetencijos centro, analizuojančio karinio energetinio efektyvumo ir saugumo ir kritinės energetikos infrastruktūros apsaugos aspektus, partnere ketina tapti Suomija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Oficialų norą jungtis prie centro veiklos Suomis atstovai išreiškė lapkričio 14-15 dienomis Vilniuje vykusiame devintame vykdomojo komiteto susitikimas, teigiama NATO Energetinio saugumo kompetencijos centro pranešime.

REKLAMA

Visos prisijungimo procedūros prasidės jau netrukus, nes Suomija savo oficialų ketinimų laišką pristatė vos pasibaigus susitikimui. Planuojama, kad pirmasis Suomijos atstovas prie NATO centro prisijungs jau kitų metų pradžioje. Suomija, kaip ne NATO valstybė, pretenduoja į prisidedančio partnerio statusą (angl. „Contributing Partner“), tokį patį statusą turi ir Gruzija.

Vykdomajame susitikime centro šalys narės – Lietuva, Estija, Gruzija, Italija, Jungtinė Karalystė, Latvija, Prancūzija ir Turkija – apžvelgė 2016 metais vykdytus NATO Energetino saugumo kompetencijos centro projektus, sukurtas mokymo programas ir kitas veiklas, taip pat patvirtino 2017 metų veiklos planą ir biudžetą.

REKLAMA
REKLAMA

Susitikimo metu buvo taip pat atnaujinta informacija dėl JAV ir Vokietijos įstojimo. Planuojama, kad kitų metų pradžioje valstybių atstovai pasirašys oficialius stojimo dokumentus, o pirmieji darbuotojai į NATO Energetinio saugumo kompetencijos centrą atvyks jau kitais metais.

Susitikime stebėtojų teisėmis taip pat dalyvavo atstovai iš Kanados, Jungtinių Amerikos Valstijų, Lenkijos, Suomijos ir Vokietijos.

Vilniuje veikiantis NATO centras įkurtas 2012 metų liepą šalims steigėjoms NATO Transformacijos vadavietėje Norfolke (JAV) pasirašius steigimo dokumentus. 2012 metų spalį, atlikus akreditacijos procedūras, Šiaurės Atlanto Taryba centrui suteikė tarptautinės karinės organizacijos statusą. Nuo praėjusių metų rugpjūčio centrui vadovauja pulkininkas Gintaras Bagdonas.

NATO Energetinio saugumo kompetencijos centras analizuoja karinio energetinio efektyvumo ir saugumo ir kritinės energetikos infrastruktūros apsaugos aspektus. Centro darbuotojai taip pat teikia rekomendacijas ir siūlymus dėl operacinio energetinio saugumo, alternatyvių energijos šaltinių pritaikymo karyboje ir gamtai draugiškų ir efektyvių karinių pajėgumų plėtros, organizuoja mokymus ir pratybas ir juose dalyvauja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų