REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parlamentas antradienį priėmė Seimo statuto pataisas, kuriomis įsteigtas naujas Kultūros komitetas, o Informacinės visuomenės plėtros komitetas (IVPK) panaikintas, jo funkcijas perduodant Ekonomikos komitetui.

Parlamentas antradienį priėmė Seimo statuto pataisas, kuriomis įsteigtas naujas Kultūros komitetas, o Informacinės visuomenės plėtros komitetas (IVPK) panaikintas, jo funkcijas perduodant Ekonomikos komitetui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat nuo septynių iki penkių sumažinta Seimo pirmininko pavaduotojų ir visi jie neteks tarnybinių automobilių.

REKLAMA

Iš pradžių naujojo Seimo vadovybė buvo linkusi išlaikyti IVPK, o Švietimo, mokslo ir kultūros komitetą (ŠMKK) skelti į dvi dalis – Švietimo ir mokslo bei Kultūros komitetus, taip Seimo komitetų skaičių padidinant iki šešiolikos. Siūlymas susilaukė opozicijos atstovų kritikos, kad papildomo komiteto steigimas per metus atsieitų 100 tūkst. eurų.

Seniūnų sueiga antradienį nusprendė palikti 15 komitetų – ŠMKK pagal pradinį planą perskeliant, o IVPK funkcijas perduodant Ekonomikos komitetui. Už tokį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūno Ramūno Karbauskio siūlymą balsavo 102 Seimo nariai, prieš buvo 11 ir 17 susilaikė. Prieš siūlymą balsavo valdantieji socialdemokratai, IVPK vadovavę praėjusią kadenciją, taip pat didesnė dalis liberalų.

REKLAMA
REKLAMA

Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė sprendimą panaikinti IVPK pavadino gilia klaida, o praėjusią kadenciją komitetui vadovavęs socialdemokratas Mindaugas Bastys teigė, kad šiuo sprendimu bus padaryta didelė žala.

„Informacinė visuomenė yra mūsų kasdienybė, bet kaip ji rutuliosis, kaip mes gebėsime racionaliai panaudoti biudžeto lėšas, man šis sprendimas nesuteikia tokių vilčių, todėl, manau, kad mes per skubą padarėme gilią klaidą“, – I.Šiaulienė sakė negalinti balsuoti už tokius statuto pakeitimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Liberalų sąjūdžio atstovas Kęstutis Glaveckas pabrėžė, kad komitetų sujungimas nėra naikinimas, o konsolidavimo keliu einama visame pasaulyje.

„Jei pažiūrėsite, jungimas su Ekonomikos komitetu yra nauja kokybė. Jei pažiūrėsime, kas pasaulyje vyksta bankiniame sektoriuje, įmonėse, keli objektai jungiami į vieną, stambinami, tai visiškai atitinka dabartinę tikrovę“, – kalbėjo K.Glaveckas.

M.Bastys savo ruožtu sakė, jog pritarti IVPK naikinimui Seime būtų galima, tik jei veiktų analogiška atskira ministerija.

„Konsolidacija vyksta, ypač informacinės visuomenės plėtroje, ir jei būtų ministerija, ar žinių, ar inovacijų ir technologijų, aš suprasčiau, kad gal ir galima išskaidyti į atskirus komitetus informacinės visuomenės srityje klausimus. Kadangi šiandien yra net keturiose ar penkiose ministerijose formuojama informacinės visuomenės plėtros politika, išskaidymu į atskirus komitetus, visą krūvį perkeliant Ekonomikos komitetui, bus padaryta didelė žala“, – kalbėjo socialdemokratas.

REKLAMA

Konservatorius Jurgis Razma sveikino Seimo sprendimą nedidinti komitetų skaičiaus, kaip planuota pirminiame valdančiųjų parengtame projekte.

„Galiu pasidžiaugti, kad mūsų pozicija nulėmė, jog išeinam į geresnį sprendimą. Jeigu vakar, kaip buvo valdantieji sumanę, karštligiškai skubotai būtų priėmę Statuto pataisas, Seime būtų įkurtas dar vienas papildomas komitetas ir dar būtume turėję papildomų išlaidų. Šiandien racionaliai sutarėme, kad tas (informacinės visuomenės) sritis galima priskirti kitiems komitetas, ir kuriame atskirą Kultūros komitetą“, – sakė J.Razma.

REKLAMA

Liberalų sąjūdžio atstovas Arūnas Gelūnas savo ruožtu džiaugėsi parodytu dėmesiu kultūrai.

„Iš tiesų turbūt per visą nepriklausomybės laikotarpį tai pirmas atvejis, kai Seimas siunčia žinią, nori sureikšminti kultūrą, kuriai kaip dirbęs ilgai šioje srityje pasakysiu, niekad nebuvo per daug dėmesio. Reikia pasidžiaugti tokiu sureikšminimu“, – sakė buvęs kultūros ministras A.Gelūnas.

Taip pat Seimo antradienį priimtomis statuto pataisomis nuo 7 iki 5 sumažintas didžiausias galimas Seimo pirmininko pavaduotojų skaičius, panaikinta nuostata, kad Seimo vicepirmininkams bei opozicijos lyderiui pagal pareigas priklauso tarnybinis automobilis su vairuotoju. Tarnybinis transportas lieka tik Seimo pirmininkui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų