REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Vaikas, valgantis jogurtą (nuotr. Fotolia.com)

Prieš pradedant skaityti šį straipsnį, atsakykite sau į klausimą, kiek iš jūsų galvojate, jog būtent riebalai yra nereikalingo svorio augimo priežastis? Tikriausiai daugelis sutiks su šia mintimi. Būtent dėl šios priežasties pirmiausia reikia išsiaiškinti, kas yra tie riebalai ir kaip jie veikia mūsų organizmą.

9

Prieš pradedant skaityti šį straipsnį, atsakykite sau į klausimą, kiek iš jūsų galvojate, jog būtent riebalai yra nereikalingo svorio augimo priežastis? Tikriausiai daugelis sutiks su šia mintimi. Būtent dėl šios priežasties pirmiausia reikia išsiaiškinti, kas yra tie riebalai ir kaip jie veikia mūsų organizmą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pirmiausia reikėtų riebalus suskirstyti į rūšis: gyvulinės ir augalinės kilmės riebalai, o taip pat ir sotieji (blogieji) ir nesotieji (gerieji) riebalai. Gerieji riebalai atsako už mūsų tinkamą hormonų balansą, užtikrina energijos lygius, padeda atsistatyti po sporto, fizinio darbo ar, tiesiog, sunkios dienos. Be to, šie atsakingi ir už mūsų lytines funkcijas, kas ypatingai svarbu moterims, kadangi gerųjų riebalų vartojimas teigiamai veikia ir menstruacinį ciklą. Tikriausiai nežinojote, kad ir visi mūsų vidaus organai yra apsauginiame apvalkale, kuris taip pat sudarytas iš riebalų.

REKLAMA

Taigi, kada žmogus nutaria atsikratyti nereikalingų kilogramų, dažniausiai per daug nepasidomėjęs šia tema, nutaria iš savo maisto raciono visiškai išbraukti riebalus. Tuomet ir prasideda problemos. Reikėtų pasistengti atsisakyti blogųjų riebalų, kaip taukai, sviestas, tačiau jokiu būdu ne gerųjų“, – pasakoja sporto entuziastas, Ironman.lt įkūrėjas Vadimas Zizas.

Pašnekovas tvirtina, jog egzistuoja ir trečiasis riebalų tipas – trans riebalai. Tai pakeistų savybių augaliniai riebalai, kuriuos mūsų organizmas negali pilnai pasisavinti, būtent todėl jie yra baisesni už gyvulinius riebalus. Tokie riebalai yra žymiai pigesni ir būtent dėl šios priežasties dažniausiai naudojami konditeriniuose gaminiuose, varškės sūreliuose, užkandžiuose ar ruošiant greitą maistą.

REKLAMA
REKLAMA

Taigi, išsiaiškinę riebalų rūšis ir jų poveikį organizmui, priartėjome prie kasdienių maisto produktų, kuriuos daugelis vartojame bent keletą kartų per savaitę ar net kiekvieną dieną.

Varškės sūreliai

Tiek vaikų, tiek suaugusių taip mėgstami ir nekaltai atrodantys varškės sūreliai – tik menkavertis ir mūsų sveikatai kenksmingas maistas, kurį, tiesiog, būtina išbraukti iš savo valgiaraščio.

Pasak pašnekovo, beveik visų varškės sūrelių sudėtis panaši: apie 60 proc. varškės, 20 proc. glaisto (cukrus, hidrintas palmių branduolių aliejus, didesnio riebumo kakavos milteliai, apie 20 proc. išrūgų miltelių bei kvapiųjų medžiagų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Varškės sūrelių sudėtyje slepiasi visiškai hidrintas palmių aliejus, o tai yra ne kas kitą, kaip prieš tai aptarti trans riebalai. Pagalvokite, kiek iš jūsų perkate sūrelius ne tik sau, bet ir vaikams? Šie varškės sūrelius valgo vietoj pusryčių ar pietų mokykloje. Išties, daugelis pirkdami varškės sūrelius net nesusimąsto, kad jo sudėtyje galbūt slepiasi ingredientai, kurie gali pakenkti sveikatai.

Taigi, o aš dar net nepradėjau pasakoti apie didžiausią viršsvorio, diabeto bei širdies kraujagyslių sistemos problemą – cukrų“, – kalba V. Zizas.

REKLAMA

Jogurtas ir cukraus keliama grėsmė

Vos ne kiekvieną dieną daugelis įprastame savo mitybos racione naudoja jogurtą – ką slepia šis produktas?

„Galime paimti eilinį jogurtą, ant kurio etiketės puikuojasi užrašas: tik 2,5 proc. riebalų. Rinkdamiesi tokį produktą tikimės gauti kokybišką prekę, kuri neturės nereikalingų riebalų, tiesa? Visgi, toks maistas dažniausiai turi dar vieną itin kenksmingą sudėtinę medžiagą – cukrų.

Žiūrint į daugelio jogurtų sudėtį pirmoje vietoje matome pieną, kas, žinoma, yra logiška ir gerai, tačiau jau antroje vietoje puikuojasi cukrus. Be to, primenu, kad sudėties eiliškumas produktų etiketėse išsidėstęs nuo didžiausio kiekio iki mažiausio. Toliau jogurtų sudėtyje galime rasti modifikuoto krakmolo, kuris, patikėkit, nei vienam iš mūsų nėra reikalingas. Tai nėra genetiškai modifikuotas produktas, tačiau vis vien yra greito pasisavinimo maistas“, – teigia vyras.

REKLAMA

Apie cukraus žalą organizmui šiandien kalbama daug, tačiau ar išties atsižvelgiame į tai, kas yra sakoma? Pagrindinė didelio cukraus kiekio suvartojimo grėsmė – rizika susirgti cukriniu diabetu.

„Draugai, būkite atidūs, visada skaitykite produktų etiketes, neleiskite būti apkvailintais skambių etikečių, visada skaitykite sudėtį ir išsiaiškinkite, ar jums ir jūsų vaikams tam tikras ingredientas reikalingas.

Visada vietoj cukraus, modifikuoto krakmolo bei kitų nereikalingų ingredientų rinkitės sveikesnes alternatyvas, kaip natūralus beskonis jogurtas, natūralios uogos ar vaisiai. Galima viską sumalti mikseryje ir turėsite kur kas sveikesnį bei skanesnį variantą.

Vietoj varškės sūrelio rinkitės natūralų varškės sūrį arba varškę ir pridėkite prie jos trintą bananą, mėlynių, braškių, aviečių ar kitų uogų. Nepatingėkite, skirkite dėmesio savo mitybai ir greitai pamatysite teigiamus rezultatu ne tik veidrodyje, bet ir viduje – organizmas jums už tai atsidėkos“, – pataria Vadimas Zizas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų