REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasibaigę savivaldybių rinkimai ir vykusios intensyvios portfelių dalybos nustelbė kadaise audringus politikų ginčus dėl rinkimų sistemos reformos. Bet reformos idėjos nepamirštos – jų katalizatoriumi tapo šviežia situacija, kai merais daugelyje šalies miestų išrinkti mažumą mandatų surinkusių partijų atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Tėvynės sąjungos narys Petras Ragauskas, savivaldybių rinkimų reformos entuziastas ir su nepartinių grupe labiau ėjęs „į teismą, o ne į rinkimus“, „Balsui.lt“ tvirtino, jog Seimas kažką turėsiąs nutarti, nes taip įpareigojo Konstitucinis Teismas, tačiau pats sakė jokių naujų siūlymų inicijuoti neketinantis.

REKLAMA

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto narys socialdemokratas Algis Rimas „Balsui.lt“ sakė, kad prie rinkimų sistemos reformų klausimo bus grįžta svarstant naują Vietos savivaldos įstatymą, kurio projektas Seime jau įregistruotas.

A. Rimas akcentavo, jog pats yra teikęs siūlymus pereiti savivaldos rinkimuose prie mišrios rinkimų sistemos, kaip tai yra rinkimuose į Seimą, tačiau jo iniciatyva nesusilaukė paramos pačioje socialdemokratų frakcijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak socialdemokrato, reiktų taip pat persvarstyti apribojimus, draudžiančius vietos tarybos nariais tapti mokyklų direktoriams arba savivaldybės valdomų įmonių vadovams. „Negi privačios įmonės direktorius neturi interesų arba jie automatiškai geresni ir skaidresni už asmens, vadovaujančio savivaldybės įmonei, interesus?“, klausė socdemas.

Tiesioginiai merų rinkimai, pasak A. Rimo, turėtų būti kada nors be problemų įteisinti, nes „ten trūko kelių centimetrų“, tačiau ir čia yra, pasak pašnekovo, savi pliusai ir savi minusai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už tiesioginius mero rinkimus tvirtai pasisako partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininko pavaduotojas Valentinas Mazuronis. Jis „Balsui. lt“ sakė, jog liberaldemokratų pozicija šiuo klausimu išliko nepakitusi ir įvykę rinkimai tik patvirtino jos teisingumą. V. Mazuronis kritiškai pasisakė apie tai, kad daugelyje savivaldybių merais tapo vos kelias vietas sugraibiusių frakcijų atstovai. Tiesiogiai renkant merą, pasak libdemo, tokių susitarimų ir jų padarinių būtų išvengta.

Be to, V. Mazuronis pakartojo, jog jo partija siūlytų taikyti išimtinai vienmandatę rinkimų sistemą. Anot jo, tie siūlymai dėl nepartinių sąrašų dalyvavimo, kurie buvo teikiami prieš rinkimus, nepakeistų nieko iš esmės. Nepartinių susivienijimas savivaldos taryboje virstų tik dar viena partija. Grynai vienmandatė sistema, pasak V. Mazuronio, netrukdytų partijų veiklai, nes pastarosios galėtų pristatinėti ir remti savo kandidatus vienmandatėse apygardose.

REKLAMA

Kaip žinia, Konstitucinis Teismas vasario mėnesį išaiškino, jog Savivaldybių rinkimų įstatymo nuostatos draudžiančios nepartiniams kandidatuoti kitaip, nei per partijų sąrašus, prieštarauja Konstitucijai. Tokį sprendimą KT priėmė nagrinėdamas P. Ragausko vadovautos nepartinių kandidatų grupės teisminį skundą, kuomet minėtą grupę atsisakė registruoti Vyriausioji rinkimų komisija.

News Bridgepix nuotraukos

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų