REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Socialinė akcija “Pasitikrink=gyvenk!” (nuotr. Organizatorių)

Prezidentas Valdas Adamkus sako, kad gyventojus reikia daugiau skatinti rūpintis savo sveikata, nes laiku pastebėti pirmi ligos simptomai gali išgelbėti gyvybę.

6

Prezidentas Valdas Adamkus sako, kad gyventojus reikia daugiau skatinti rūpintis savo sveikata, nes laiku pastebėti pirmi ligos simptomai gali išgelbėti gyvybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį vakare kadenciją baigęs Lietuvos Respublikos Prezidentas V.Adamkus prisijungė prie socialinės akcijos „Pasitikrink = gyvenk!”, kurios metu sostinės Gedimino prospekte buvo uždegta 8000 žvakučių mirusiems nuo vėžio atminti.

REKLAMA

Šviečiantis žvakučių takas nusidriekė nuo Katedros aikštės iki pat Seimo rūmų, akciją inicijavo Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacija (LGDĮA) kartu su partnere - Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA).

Prezidentas – pozityvumo pavyzdys daugeliui sergančiųjų

Uždegti žvakutės atvykęs Prezidentas V.Adamkus, neseniai atšventęs savo 90-metį, taip pat yra patyręs, kokia pikta ir klastinga liga yra vėžys.

REKLAMA
REKLAMA

Po to, kai 2013 m. V.Adamkui buvo nustatytas inkstų vėžys, jam, kaip ir daugeliui sergančiųjų, teko atlaikyti ilgą ir sekinantį gydymą chemoterapija, o pernai, kai po varginančio gydymo liga vėl atsinaujino, prireikė griebtis ir radikalių priemonių – pašalinti vieną inkstą.

Nepaisant to, V.Adamkus vėžiui nepasidavė ir toliau ryžtingai kovojo su liga. Todėl aplinkiniams Prezidentas visuomet buvo pozityvumo pavyzdys – tarsi vilties švyturys, kad vėžys dar anaiptol nėra nuosprendis.

„Labai svarbu nė akimirkai nenuleisti rankų ir aiškiai pasakyti vėžiui, kad jam nepasiduosite“, - sako V.Adamkus. Prezidentas teigia, kad gyventojus reikia daugiau skatinti rūpintis savo sveikata – nenumoti ranka į prevencijos programas ir pirmuosius skausmo simptomus, nes tai gali išgelbėti gyvybę. „Jei ir pats būčiau ilgiau delsęs, jubiliejaus greičiausiai nebūčiau sulaukęs“, - pripažįsta V.Adamkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Eglė Kernagytė-Dambrauskė: didelė baimė augina norą užsimerkti

Akcijos iniciatyvą informuoti visuomenę apie vėžio prevencijos svarbą palaiko ir garsaus atlikėjo, muzikanto ir laidų vedėjo Vytauto Kernagio, kuris būdamas 56 metų mirė po sunkios kovos su skrandžio vėžiu, dukra E.Kernagytė-Dambrauskė.Žymi moteris pastebi, kad dauguma žmonių gyvena įsisukę į nuolatinio skubėjimo ratą, o save dažniausiai prisimena tik sunegalavę.

„Taip, ši liga yra klastinga ir kelianti baimę, tačiau manau, kad informacijos trūkumas irgi yra viena iš nesitikrinimo priežasčių. Dažniausiai internetinėje erdvėje mes susiduriame su antraštėmis „Valgysi tą ar aną ir susirgsi vėžiu” ir panašiomis. Taip net sveikiesiems įvaroma didelė baimė, kuri augina norą užsimerkti. O turėtų būti daugiau dalijamasi sėkmės istorijomis – reikia parodyti žmonėms, jog ši diagnozė nebūtinai yra mirtina, kad su vėžiu galima kovoti ir jį nugalėti”, - sako E.Kernagytė-Dambrauskė ir mano, kad sėkmingai išgijusių pacientų istorijos galėtų sumažinti visuomenės baimę, o gal net paskatintų didesnį aktyvumą naudotis prevencinėmis programomis.

REKLAMA

Vėžys turi būti nustatomas kuo anksčiau

Socialinės akcijos „Pasitikrink = gyvenk!“ tikslas buvo informuoti visuomenę apie vėžio prevencijos svarbą bei paskatinti gyventojus pasirūpinti savo sveikata.

„Kiekviena iš 8000 žvakučių, kurias šiandien Gedimino prospekte uždegė akcijos savanoriai, tai dėl vėžio užgesusi gyvybė, - sako akcijos iniciatorės LGDĮA prezidentas Artūras Bakšinskas. – Vėžys turi būti nustatomas kuo anksčiau, kai žmogui dar galima padėti. Tikimės, kad ši akcija ir Gedimino prospekte žibančios žvakutės paskatins kiekvieną iš mūsų susimąstyti, ką darome dėl savęs ir savo brangiausių žmonių, kad būtume sveikesni.“

REKLAMA

A.Bakšinskas taip pat atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje galimybe apsidrausti nuo kritinių ligų ir gauti išmoką užklupus ligai pasinaudoja tik maždaug 3,5 proc. visų šalies gyventojų. Apsidraudusiųjų pamažu daugėja, bet dar nepakankamai – pagal šį rodiklį stipriai atsiliekame nuo išsivysčiusių šalių, kur yra įprasta patiems pasiruošti netikėtai nelaimei ar ligai, o ne laukti pagalbos iš valstybės.

Akcijos partnerės POLA viceprezidentas Gediminas Žižys papildo, kad vėžys trečdaliui Lietuvos gyventojų yra nustatomas jau III-IV stadijose ir mes šiuo požiūriu taip pat esame išskirtiniai Europoje: „Taip yra todėl, kad prevencija veikia nepakankamai, gyventojai nėra pakankamai sąmoningi ir modernus gydymas prieinamas ne visoms vėžio formoms gydyti“, - sako G.Žižys.

Nacionalinio vėžio instituto Vėžio kontrolės ir profilaktikos centro vadovė dr. Birutė Aleknavičienė teigia, kad valstybė skiria nemažai lėšų vėžio prevencijos bei ankstyvosios diagnostikos programoms, tačiau jomis naudojasi tik dalis tikslinėms grupėms priklausančių gyventojų. B.Aleknavičienė akcijos pristatymo metu priminė visiems prieinamas priemones vėžio rizikai sumažinti - šios priemonės išdėstytos Europos kovos su vėžiu kodekse, kurį sudaro 12 svarbių rekomendacijų, parengtų vadovaujantis naujausiais mokslo pasiekimais pagrįstomis žiniomis. Pasak B.Aleknavičienės, visos šios priemonės nereikalauja iš gyventojų specialaus pasirengimo, dauguma jų susijusios su sveika gyvensena.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų