REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
3
Saulius Skvernelis (nuotr. Eimanto Genio)

Koalicijos partnerių socialdemokratų kandidatai gali būti teikiami ir į kitas ministerijas, nei šiuo metu yra sutarta abiejų koaliciją formuojančių partijų derybininkų, sako Lietuvos valstiečių ir žaliųjų (LVŽS) sąjungos kandidatas į premjerus Saulius Skvernelis.

3

Koalicijos partnerių socialdemokratų kandidatai gali būti teikiami ir į kitas ministerijas, nei šiuo metu yra sutarta abiejų koaliciją formuojančių partijų derybininkų, sako Lietuvos valstiečių ir žaliųjų (LVŽS) sąjungos kandidatas į premjerus Saulius Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu LVŽS sutarę su socialdemokratais, jog šiems atiteks Ūkio, Užsienio reikalų ir Teisingumo ministerijos, nors keturi iš šešių socialdemokratų derybininkų trečiadienį pareiškė nesutinkantys su tokiais derybų rezultatais ir įvardija juos kaip premjero Algirdo Butkevičiaus savivalę.

REKLAMA

„Tai yra vidaus reikalas, sunku būtų komentuoti, bet turbūt reikia suvokti, kad kalbame apie kitokius Vyriausybės formavimo principus. Tai nebus taip, kaip įsivaizduojama, kad kažkas nuspręs, jog vienas ar kitas asmuo turi būti ministerijoje - aš pasirinksiu galbūt ir kitokių variantų“, - BNS sakė S.Skvernelis, komentuodamas socialdemokratų nesutarimus.

„Turime žiūrėti į galimus kandidatus, ieškoti geriausių: jei būtų iš jų žmogus, kuris atitiktų geriausiai kitą ministerija, jis gali tapti kandidatu į ministrus. Pabrėžiu, kalbame ne apie jūsų ir mūsų ministerijas sutartyje, bet apie mūsų bendrą Vyriausybę“, - pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Dabartiniai susitarimai pasiekti po to, kai derybininkams vadovaujantis A.Butkevičius ir bei frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė susitiko su LVŽS vadovu Ramūnų Karbauskiu. LVŽS lyderis sako, kad susitikimas su A.Butkevičium ir I.Šiauliene atskirai vyko jo iniciatyva. Likusi dalis derybininkų - Andrius Palionis, Julius Sabatauskas, A.Sysas, Gintautas Paluckas - trečiadienį partijos tarybai, prezidiumui bei valdybai pareiškė atskirąją nuomonę dėl koalicijos susitarimo sąlygų. Jie nepritaria sprendimui atsisakyti vadovauti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai (SADM), taip pat priekaištauja, kad nesiderėta ir dėl ketvirtos ministerijos, neatsisakyta Užsienio reikalų ministerijos, nors to siekti derybininkams pavedė partijos valdyba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

S.Skvernelis nemato problemų, kad dėl įtampų socialdemokratų vadovybėje gali kilti problemų darbui koalicijoje.

„Ne, tikrai nemanau“, - teigė jis, paklaustas, ar dėl to gali būti atsisakyta dabar suderėtų dalykų ir deramasi iš naujo.

Portalo 15min.lt konferencijoje ketvirtadienį jis vis dėlto stebėjosi A.Butkevičiaus pasirinkimu socialdemokratams artimą Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją (SADM) iškeisti į Ūkio, sakydamas, jog socialdemokratų vietoje šią sritį tikrai būtų pasirinkęs.

„Aš manau, kad jie turi stiprių kandidatų. Natūraliai, tradiciškai, tai buvo viena iš svarbiausių sričių“, - sakė S.Skvernelis.

REKLAMA

„Tai yra jų pozicija, jų apsisprendimas. Aš tikrai galvojau, tikėjausi kad šita ministerija, Socialinės apsaugos ir darbo, pagal jų partijos filosofiją (atiteks jiems). Kur daugiau, jei ne čia pabandyti kitaip atsiskleisti. Juo labiau, kad ir man, jei aš būsiu ministras pirmininkas, ir mūsų partijai, kuri programoje tikrai daug dėmesio tam skiria, šita sritis labai svarbi yra, - sakė S.Skvernelis. - Galbūt buvo baimės, kad jei nepasiseks, kažkas bandys suversti kaltę (...). Tikrai tos baimės neturėjo būti, bet toks sprendimas yra ir aš negaliu komentuoti“.

REKLAMA

S.Skvernelis patikino, kad derybose nebuvo kelti piniginiai ministerijų klausimai ir atmeta svarstymus, kad socialdemokratai pasirinko Ūkio ministeriją dėl to, jog joje valdomi didesni finansiniai srautai. Anot jo, SADM atsakinga ir už Sodros biudžetą bei išmokas, ir už didelius europinius projektus. Jis spėlioja, kad Ūkio ministeriją pasirinkę socialdemokratai nori iššūkių „padaryti Lietuvą patrauklią tiek investicijoms, tiek kurti papildomas darbo vietas, „pramušti“ inovacijas“.

Jis pripažino, jog dabartinei socialdemokratų Vyriausybei nepavyko išvengti to, ką jis pats vadina „partijų lesyklomis“, t.y. saviškių įdarbinimo ministerijose bet kuria kaina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Matome tikrai, kad nepavyko - tai irgi reikia atvirai sakyti, nes buvo darbinami viceministrais ir ministrais žmonės pagal nuopelnus partinei struktūrai. Faktas, kad tas modelis, kuris buvo pasirinktas, kada buvo kaišiojami ministrui viceministrai, kurių jis ir matyti nenorėjo, nes tai - kitos partijos kvota, tai tikrai buvo visiškas absurdas, mano galva“, - kalbėjo S.Skvernelis.

Jis tikina, jog pats dirbdamas vidaus reikalų ministru rinkosi žmones ne pagal partines kvotas, o pagal gebėjimą dirbti ir žada, jog šioje Vyriausybėje buvusi situacija nesikartos. Nors S.Skvernelis žada, kad savo komandą ministrai galės rinktis laisvai, kandidatūras, vis dėlto, privalės derinti su juo.

REKLAMA

„Dabar ministrai tikrai turės galimybę komandą rinktis patys, ne pagal partinę ištikimybę, bet tais pačiais kriterijais, kaip ir skiriami ministrai. Be abejo - tai turi būti suderinta su ministru pirmininku, turi būti bendras sprendimas“ - sako jis.

Trečiadienį pasirašyta naujos valdančiosios „valstiečių“ ir socialdemokratų koalicijos sutartis įsigalios tuomet, kai jai pritars atitinkamos abiejų partijų valdymo institucijos. Socialdemokratai penktadienį ketina derybų eigą ir pasiektą rezultatą aptarti partijos prezidiume.

Per spalį vykusius Seimo rinkimus „valstiečiai“ iškovojo 56 parlamentarų mandatus, socialdemokratai – 17.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų