REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Premjeras Algirdas Butkevičius kratosi kaltinimų, kad iškeitęs Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją (SADM) į Ūkio išdavė socialdemokratines vertybes.

Premjeras Algirdas Butkevičius kratosi kaltinimų, kad iškeitęs Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją (SADM) į Ūkio išdavė socialdemokratines vertybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak A.Butkevičiaus, jis siūlė keliems partiečiams vadovauti SADM, bet šie atsisakė. Premjero teigimu, tarp jų buvo ir partijos vicepirmininkas Algirdas Sysas, kuris su kitais derybininkai pasirašė laišką vadovybei, kad pasirinkdama vadovauti ne SADM, o Ūkio ministerijai partija demonstruoja, kad „ir toliau nori ginti ne žmonių, o verslo subjektų interesus“.

REKLAMA

„Dėl SADM, aš pasiūliau ir poniai (Vilijai) Blinkevičiūtei užimt šitas pareigas, ji atsisakė, pasiūliau ir ponui Sysui užimti šias pareigas, jis atsisakė, ir po to aš nematau galimybės, kuris būtų kompetentingas, ir pasakiau, kad mes kitoj srity turėtumėm kompetentingesnių partijos narių, kurie galėtų sėkmingai atstovauti Vyriausybei“, – ketvirtadienį interviu Žinių radijui sakė premjeras.

A.Sysas BNS tiesiai neatsakė į klausimą, ar jam buvo siūlyta SADM vadovo kėdė. „Vakar premjeras sakė, kad pabėgau iš derybų, todėl nežinojau, kad sutarėm kitą ministeriją, aš dabar nežinau, kuo tikėti“, – į klausimą, ar jam siūlytas SADM vadovo postas, atsakė A.Sysas.

REKLAMA
REKLAMA

Perklaustas, ar premjeras jo teiravosi, ar sutiktų vadovauti SADM, A.Sysas atsakė: „Galima, neatsakinėsiu į šitą klausimą, nes premjeras vėl interpretuos skirtingai. Neatsakinėsiu į šitą klausimą, nes vakar jis mane apkaltino, kad išėjau iš valdybos posėdžio, kurio negirdėjau, o šiandien apkaltino, kad aš atsisakiau“.

Dėl derybų už partiečių nugarų apkaltintas socialdemokratų vadovas taip pat tvirtino, jog susitikimas, per kurį buvo nuspręsta keistis ministerijomis, įvyko „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio iniciatyva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jokių slaptų susitarimų nėra. Jei jau labai atvirai kalbėt, tai pirmiausia tam tikri žmonės, kurie galbūt nenorėjo, kad būtų sudaryta koalicija, buvo nusiteikę likt opozicijoj, kelia nepasitenkinimą. Po pirmadienio mūsų derybinio susitikimo su „valstiečių“ atstovais, kai kurie mūsų politikai davė komentarus interviu, apie kuriuos mes buvome susitarę nekalbėti. Ir aš vakare susilaukiau pono Karbauskio skambučio, ir paprašė kitą dieną susitikt su manim. Iš pokalbio telefonu supratau, kad kai kurie mūsų partijos derybininkai peržengė padorumo ribas, komentuodami kai kuriuos dalykus, kurie vyko pasitarimo metu. Aš jo paprašiau, kad iš mano pusės dar būtų vienas atstovas, frakcijos seniūnė, kad nebūtų kalbama, kaip jūs paminėjot, kad aš išdaviau kai kurias vertybes, aš su (Irena) Šiauliene dalyvavau“, – pasakojo A.Butkevičius.

REKLAMA

Klausiamas, kas bus teikiamas į Ūkio ministerijos vadovo postą, A.Butkevičius sakė, kad kandidatūrą pristatys per prezidiumo posėdį penktadienį.

Kai kurie socialdemokratų derybininkai trečiadienį viešai pasipiktino tik prie derybų stalo sužinoję, kad socialdemokratai vadovaus ne SADM, o Ūkio ministerijai – anot jų, taip partija padarė strateginę klaidą, atsisakydama vadovauti sričiai, kuri pagal ideologiją turėjo tapti socialdemokratų prioritetu.

Visa socialdemokratų derybinė grupė, išskyrus A.Butkevičių ir frakcijos seniūnę I.Šiaulienę, trečiadienį partijos tarybai, prezidiumui bei valdybai pareiškė atskirąją nuomonę dėl koalicijos susitarimo sąlygų, nepritardami sprendimui atsisakyti vadovauti SADM. Atskirąją nuomonę pasirašė Andrius Palionis, Julius Sabatauskas, A.Sysas, Gintautas Paluckas.

REKLAMA

Rašte teigiama, kad pasirinkdama vadovauti ne SADM, o ūkio ministerijai partija demonstruoja, kad „ir toliau nori ginti ne žmonių, o verslo subjektų interesus“. Taip pat teigiama, kad valdybos posėdyje buvo siūloma atsisakyti Užsienio reikalų ministerijos beigi derybinė grupė buvo įpareigota derėtis dėl vadovavimo ketvirtai ministerijai, bet šis klausimas per derybas net nebuvo keltas.

Partijos vicepirmininkas A. Sysas bei kitas derybinės grupės narys G.Paluckas trečiadienį patvirtinto, jog atsisakyti vadovavimo SADM iškeičiant ją į Ūkio ministeriją su Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininku Ramūnu Karbauskiu vienasmeniškai suderėjo A.Butkevičius, o apie sprendimą jie sužinojo jau sėdėti prie derybų stalo su „valstiečiais“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį „valstiečių“ ir socialdemokratų vadovai pasirašė valdančiosios koalicijos sutartį. Pagal ją, premjero ir Seimo pirmininko kandidatūras teiks LVŽS, o postai Seime ir Vyriausybėje bus paskirstyti atsižvelgiant į iškovotų mandatų parlamente skaičių, tačiau konkrečiai, kurioms ministerijoms kurios partijos vadovaus, sutartyje neįrašyta.

Per derybas sutarta, kad „valstiečiai“ teiks kandidatus į 11 ministerijų vadovus, socialdemokratai – į trijų. Pastariesiems teko Teisingumo, Užsienio reikalų ir Ūkio ministerijos.

Per spalį vykusius Seimo rinkimus „valstiečiai“ iškovojo 56 parlamentarų mandatus, socialdemokratai – 17.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų