REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
33
Donaldo Trumpo pergalė smogė finansų rinkoms: niekas to nesitikėjo (nuotr. SCANPIX)

Donaldui Trumpui vis labiau artėjant prie JAV prezidento posto, naftos kainos trečiadienio ryte sparčiai smunka, JAV dolerio kursas trečiadienio ryte sparčiai smunka jenos ir euro atžvilgiu, o Meksikos peso kursas nusirito į rekordines žemumas.

33

Donaldui Trumpui vis labiau artėjant prie JAV prezidento posto, naftos kainos trečiadienio ryte sparčiai smunka, JAV dolerio kursas trečiadienio ryte sparčiai smunka jenos ir euro atžvilgiu, o Meksikos peso kursas nusirito į rekordines žemumas.

REKLAMA

Sausio mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ smuko 2,7 proc. iki 44,79 JAV dolerio už barelį.

O gruodžio mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) sumažėjo 3 proc. iki 43,6 JAV dolerio už barelį.

Manoma, kad D. Trumpo pergalė JAV ekonomikai gali būti nenaudinga ir naftos paklausa gali sumažėti.

D. Trumpas yra pažadėjęs užsienio politikoje laikytis protekcionistinės pozicijos, o tai gali išprovokuoti naujus prekybinius karus, be kita ko, su Kinija, ir pakirsti „juodojo aukso“ paklausą.

REKLAMA
REKLAMA

Didėjant Trumpo pergalės tikimybei, JAV doleris sparčiai pinga jenos, euro atžvilgiu

JAV dolerio kursas jenos atžvilgiu krito 3,8 proc. iki 101,47 jenos, o euro atžvilgiu nusileido daugiau kaip 2 proc. iki 1,1232 JAV dolerio.

REKLAMA

O Meksikos peso kursas, kuris tapo savotišku nekilnojamojo turto magnato šansų tapti JAV prezidentu kriterijumi, krito žemiau 20 pesų už JAV dolerį kartelės, pasiekęs rekordiškai žemą lygį. Finansų rinkos pirmenybę teikė demokratų kandidatei Hillary Clinton, nes audringi respublikono D. Trumpo pareiškimai sėjo netikrumą. „Žinoma, kol kas nieko konkretaus negaliu pasakyti, tačiau atmosfera rinkoje man primena tai, kas buvo prieš penkis mėnesius“, – pareiškė „Mizuho“ banko rinkų ekonomistas Daisukė Karakama, turėdamas omenyje „Brexit“ sukrėtimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Ponas Trumpas aiškiai leido suprasti, kad stiprus JAV doleris jam nepatinka...“, – pridūrė jis.

Pasak ekonomisto, D. Trumpo propaguojama protekcionistinė politika skatina sujudimą finansų rinkose.

Analitikai sako, kad D. Trumpui tapus prezidentu, galėtų rimtai nukentėti Meksikos ekonomika, nes jis yra pažadėjęs persvarstyti laisvosios prekybos sutartį su šia šalimi, blokuoti migrantų perlaidas į savo gimtąją šalį ir priversti Meksikos vyriausybę sumokėti milijardus už sieną, kurią jis nori pastatyti tarp šios šalies ir Jungtinių Valstijų. „Sujudimas rinkose didžiulis, vienas didžiausių pastaraisiais metais“, – pareiškė „Daiwa Securities“ vyresnysis valiutų strategas Yukio Ishizukis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nemanau, kad tai dėl D. Trumpo pareiškimo, kad už sieną privalo mokėti Meksika, nes jis nėra labai tikroviškas“, – pažymėjo jis. „Investuotojams didesnį nerimą kelia jo pareiškimas apie tai, kad jis iš naujo derėsis dėl Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutarties (NAFTA). Jeigu Jungtinės Valstijos iš tikrųjų tai padarys, tai Kanadai ir Meksikai atneš daug problemų“, – pareiškė ekspertas.

„Birželį rinkose iš esmės vyravo įsitikinimas, kad Jungtinė Karalystė referendume pritars tolesnei narystei Europos Sąjungoje. Dabar buvo tikėtasi panašaus rinkoms palankaus rezultato – H. Clinton pergalės. Ir panašu, kad rinkos ir vėl galėjo visiškai suklysti“, – pareiškė valiutos prekybos įmonės OANDA vyresnysis rinkų analitikas Craigas Erlamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų