REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Prezidento rinkimai JAV (nuotr. SCANPIX)

Vyriausybių paslaptis viešinančio tinklapio „WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as (Džulianas Asandžas) antradienį, JAV prezidento rinkimų dieną, gynė savo organizacijos sprendimą paviešinti demokratų kandidatės Hillary Clinton (Hilari Klinton) kampanijos štabo elektroninius laiškus, taip pat neigė jos ryšius su Rusija.

9

Vyriausybių paslaptis viešinančio tinklapio „WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as (Džulianas Asandžas) antradienį, JAV prezidento rinkimų dieną, gynė savo organizacijos sprendimą paviešinti demokratų kandidatės Hillary Clinton (Hilari Klinton) kampanijos štabo elektroninius laiškus, taip pat neigė jos ryšius su Rusija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

H.Clinton kampanija patyrė nemenką smūgį, kai „WikiLeaks“ paskutinėmis lenktynių dėl Baltųjų rūmų savaitėmis paviešino dešimtis tūkstančių elektroninių laiškų, susijusių su JAV Demokratų partija ir šios kandidatės rinkimų štabu.

REKLAMA

J.Assange'as sakė, kad „WikiLeaks“ nebuvo užsibrėžęs paveikti antradienį vykstančio balsavimo rezultatus, o tik norėjo paviešinti turimą medžiagą.

Šis tinklapis anksčiau paskelbė daugybę H.Clinton diplomatinių pranešimų ir sudarė nutekintų jos elektroninių laiškų katalogą, todėl „esame laikomi Clinton archyvų srities ekspertais. Taigi, visiškai suprantama, kad Clinton šaltiniai kreipiasi į mus“, sakoma J.Assange'o pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

„Negalime paskelbti, ko neturime. Iki šiol nesame gavę jokios informacijos apie (respublikonų kandidato) Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) kampaniją“, – pridūrė jis.

„Kai Clinton kampanija neskleisdavo akivaizdžios netiesos, minėjo neįvardytus šaltinius arba spekuliatyvius ir nekonkrečius žvalgybos bendruomenės pranešimus, piršdama mintį apie nusikalstamą („WikiLeaks“) atsidavimą Rusijai, – sakoma J.Assange'o pareiškime. – Kampanija nesugebėjo įvardyti su mūsų publikavimu susijusių įrodymų – nes jie neegzistuoja.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„WikiLeaks“ lieka ištikimas visuomenę informuojančios informacijos viešinimui, net jeigu daugelis, ypač esantieji valdžioje, pageidautų jos nematyti“, – pabrėžė viešumo aktyvistas.

Spalio 7 dieną „WikiLeaks“ pradėjo skelbti tūkstančius elektroninių laiškų, kompiuterinių įsilaužėlių pavogtų iš H.Clinton kampanijos pirmininko Johno Podestos (Džono Podestos) „Gmail“ elektroninio pašto paskyros.

H.Clinton niekada neginčijo šių laiškų tikrumo, bet kaltino Rusiją, kad ji organizavo arba palaikė kibernetines atakas, turinčias pakreipti rinkimų baigtį D.Trumpo naudai.

REKLAMA

Paviešintuose laiškuose nebuvo jokios sukrečiančios informacijos, bet dėl kai kurių H.Clinton teko teisintis.

45 metų australas J.Assange'as, buvęs kompiuterinis įsilaužėlis, nuo 2012 metų gyvena užspeistas Ekvadoro ambasadoje Londone, kur pasiprašė prieglobsčio, kad išvengtų ekstradicijos į Švediją, įtariančią jį išžaginimu.

J.Assange'as baiminasi, kad tuo atveju, jeigu būtų perduotas Švedijai, ši gali jį išduoti Jungtinėms Valstijoms dėl „WikiLeaks“ paskelbtų maždaug 500 tūkst. įslaptintų karinių dokumentų, susijusių su Amerikos karais Afganistane ir Irake, paviešinimo.

REKLAMA

Planuojama, kad Ekvadoro prokuroras ateinančią apklaus J.Assange'ą ambasadoje dėl numanomo išžaginimo bylos, pirmadienį pranešė Švedijos prokuratūra.

Clinton rinkimų dieną teko atsakinėti į keistus klausimus

Hillary Clinton (Hilari Klinton) rinkimų dieną duodama interviu kelioms radijo stotims sulaukė ir keistų klausimų.

Telefonu kalbėdamasi su radiju WKZL Šiaurės Karolinoje ji gavo klausimą, kam teikia pirmenybę: „Pepsi“ ar „Coke“? „Coke“, – atsakė H.Clinton.

Tualetinis popierius: rulono galas rulono viršuje ar iš apačios? „Paprastai viršuje, bet galiu gyventi ir jei iš apačios“, – pajuokavo H.Clinton.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O Bostono radijui WXKS kalbėdama apie miegojimo įpročius, H.Clinton sakė, kad nekeis lovos pusės, kurioje miega, jeigu bus išrinkta prezidente. Baltųjų rūmų darbuotojai turės padėti legendinį prezidentinį telefoną jos pusėje, o ne iš tos pusės, kur miega jos vyras, buvęs prezidentas Billas Clintionas (Bilas Klintonas).

„Turiu savo pusę ir mums tai labai gerai veikia“, – sakė ji, o dėl sutuoktinio pridūrė: „Manau, jis su džiaugsmu leis man juo atsiliepti“.

Kenijoje Obamos protėvių miestas surengė savus JAV prezidento rinkimus

Prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) protėvių mieste Kenijoje vyko savi JAV prezidento rinkimai, kuriuose kenijiečiai smarkiai palaikė B.Obamos favoritę Hillary Clinton (Hilari Klinton).

REKLAMA

Antradienį juoko dėlei tokie rinkimai įvyko Njangoma-Kogele, B.Obamos tėvo gimtinėje. Juos organizavo Kenijos komikas Laurence'as Oyange (Lorensas Ojangė). Pasak jo, taip Kenijos žmonės gali susijungti su Amerika.

Beje, anot L.Oyangės, šiuos rinkimus boikotavo prezidento įbrolis Malikas Obama, nes jis palaikąs Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą).

Balsavusiųjų buvo net 105, ir 78 proc. jų išrinko H.Clinton. D.Trumpas pelnė tik 11 proc. balsų. Likę balsalapiai buvo sugadinti.

L.Oyange sakė, kad ši bendruomenė JAV prezidento rinkimus rengė ir kai buvo renkamas B.Obama.

NATO sąjungininkai atidžiai stebi JAV rinkimus

Rytų Europa atidžiai stebi JAV rinkimus, sakė Lenkijos užsienio reiklų ministras, kuris nekomentavo, kas būtų geresnis Amerikos prezidentas.

REKLAMA

Witoldas Waszczykowskis (Vitoldas Vaščykovskis) atsisakė nurodyti, kuris kandidatas – Hillary Clinton (Hilari Klinton) ar Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) – geriau pasitarnautų regiono saugumo ir politiniams interesams.

Būsimasis JAV prezidentas bus vertinamas po „iškilių figūrų“ išrinkimo „vadovauti užsienio politikai ir kariniam sektoriui“, sakė jis.

Devyni aukšto rango diplomatai ir NATO rytinių narių užsienio reikalų ministrai antradienį susitiko Bukarešte aptarti Rusijos, regiono saugumo ir JAV rinkimų.

W.Waszczykowskis sakė nemanantis, kad JAV rinkimų kampanijos metu pareikšti žodžiai ir idėjos būtinai bus „orientyras būsimam prezidentui“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš NATO būstinės pranešama, kad visi Aljanso šalių užsienio reikalų ministrai rinksis Briuselyje gruodžio 6-7 dienomis.

Visiems posėdžiams vadovaus NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas. Susitikimo programa bus paskelbta vėliau.

Trumpas atidavė balsą istoriniuose JAV rinkimuose

Respublikonų kandidatas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) antradienį apylinkėje Niujorke netoli savo namų balsavo istoriniuose rinkimuose, kuriuose grumiasi su demokrate Hillary Clinton (Hilari Klinton), mėginančia tapti pirmąja JAV prezidente moterimi.

REKLAMA

Limuzinų kortežas, vežęs D.Trumpą, apie 11 val. vietos (18 val. Lietuvos) laiku sustojo prie Manhatano centre esančioje viešojoje mokykloje įsikūrusios balsavimo apylinkės. Šalimais buvo susirinkę šimtai žmonių, o kai kurie jų iš automobilio išlipusį kandidatą pasitiko šūksniais „Niujorkas tavęs nekenčia!“

Kiti, tarp jų pustuzinis statybininkų, dirbusių gatvėje ir dėvėjusių šalmus, apklijuotus D.Trumpo kampanijos lipdukais, sveikino nekilnojamojo turto magnatą, bet jie nebuvo tokie balsingi.

Jį lydėjo žmona Melania (Melanija), dukra Ivanka, jos vyras Jaredas Kushneris (Džaredas Kušneris) ir jųdviejų dukra Arabella (Arabela).

REKLAMA

Kai atidavė savo balsą, D.Trumpas reporteriams pajuokavo, kad buvo „sunku apsispręsti“, kaip balsuoti.

„Pažiūrėsime, kas nutiks“, – sakė dėvintis tamsų kostiumą ir pasirišęs ryškiai mėlyną kaklaraištį kandidatas, kai buvo paklaustas, ar pripažins rinkimų rezultatus, jeigu laimės H.Clinton.

Praeitą mėnesį panašus atsakymas per jo paskutinius prezidentinės kampanijos debatus su H.Clinton buvo griežtai sukritikuotas demokratų ir kitų. Jie tvirtino, kad D.Trumpas savo pasisakymais kursto abejones, ar įvyks taikus valdžios perdavimas, tapęs Amerikos rinkimų sistemos skiriamuoju ženklu.

REKLAMA
REKLAMA

„Atrodo labai gerai. Šiuo metu tai atrodo labai gerai. Bus įdomu. Ačiū“, – pasakė D.Trumpas triukšmingoje balsavimo apylinkėje.

Milijardierius taip pat nusipirko saldainį iš juos pardavinėjančio vaiko.

D.Trumpas sakė, kad jam „didelė garbė, nepaprasta garbė“ įmesti balsalapį.

Jis pažymėjo, kad dėl rezultato esąs įsitikinęs su „nepaprastu entuziazmu“.

Jis anksčiau ne kartą yra perspėjęs, kad rinkimai gali būti suklastoti, bet šįkart tik pasakė, kad „mums visada tai rūpi“.

Ir paskutinis jo žodis rinkėjams: „Padarykime Ameriką vėl didžią. Štai ir viskas“.

Kaip praneša televizija „NBC4 News“, anksčiau toje pačioje balsavimo apylinkėje dvi nežinomos moterys apnuogino krūtines ir skandavo „Lauk iš mūsų rinkimų, Trumpai!“ Protestuotojos buvo išvesdintos.

Tuo tarpu D.Trumpo kampanijos partneris Mike'as Pence'as (Maikas Pensas) savo balsą atidavė Indianos valstijos mieste Indianapolyje po pasivažinėjimo dviračiu.

„Tiesiog norėčiau paraginti kiekvieną amerikietį, tikintį, kad Amerika gali būti stipresnė namuose ir užsienyje, kad Amerika gali būti labiau klestinti, kad galime brėžti savo ateitį, (remdamiesi) mūsų aukščiausiais idealais – skirkite šiandien laiko balsuoti ir prisidėkit prie mūsų, palaikydami Donaldą Trumpą, būsimą Jungtinių Valstijų prezidentą“, – sakė M.Pence'as.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų