REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė penkiems lietuvių kilmės užsieniečiams ir Lietuvos pilietybę turintiems mokslininkams skyrė mokslo premijas.

Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė penkiems lietuvių kilmės užsieniečiams ir Lietuvos pilietybę turintiems mokslininkams skyrė mokslo premijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2016 metų užsienio lietuviams skiriamomis mokslo premijomis apdovanoti Jungtinėje Karalystėje gyvenantis lazerių specialistas Rimvydas Juškaitis, Čekijoje dirbantis lituanistas Vaidas Šeferis, mokslininkė odontologė Jolanta Aleksejūnienė iš Kanados, literatūrologas iš JAV Bronius Vaškelis bei šiuo metu Australijoje dirbantis puslaidininkių fizikas Almantas Pivrikas, pranešė Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM).

REKLAMA

Keturi iš penkių premijos laureatų savo akademinį kelią pradėjo Lietuvoje.

Anot pranešimo, lituanistas V.Šeferis aktualizavo donelaitikos tyrimus, surado pirmosios pasaulyje 1928 metais parašytos čekų mokslininko Karelo Janačeko disertacijos Donelaičio tema rankraštį, Vokietijos archyvuose aptiko iki šiol nežinotų Kristijono Donelaičio darbų. Savo tyrinėjimų rezultatus pateikė monografijoje „ Kristijono Donelaičio Metų rišlumas“. V.Šeferis užsiėmė ir Jono Basanavičiaus darbų tyrimais. Jis taip pat yra Lietuvos kultūros ambasadorius Čekijoje, išleido čekų ir lietuvių kalbų žodyną.

REKLAMA
REKLAMA

A.Pivrikas yra žymus organinių puslaidininkių savybių tyrinėtojas. Jo inovatyvūs darbai svarbūs kuriant organinius saulės elementus, patobulinti metodai buvo įdiegti daugelyje pasaulio laboratorijų, svariai prisideda prie pažangos organinių medžiagų elektronikos srityje. Dirbdamas prestižiniuose šios srities pasaulio mokslo centruose jis išplėtojo jų bendradarbiavimą su Lietuvos mokslininkais, teigia ŠMM.

B.Vaškelis įvertintas už lietuvių literatūros ir teatro tyrinėjimus. 1984–1992 metais jis buvo Ilinojaus universiteto Čikagoje Lituanistikos katedros vedėjas, aktyviai publikavo darbus apie išeivijos literatūrą JAV akademinėje spaudoje, 1985–1989 metais – Lituanistikos instituto Čikagoje pirmininkas. Lietuvoje profesorius aktyviai prisidėjo atkuriant Vytauto Didžiojo universitetą, įkūrė jame Teatrologijos katedrą. Ypatingas jo nuopelnas – susisteminta išeivijos lietuvių teatro istorija. 2011 metais B.Vaškelis įsteigė vardinę stipendiją, motyvuodamas jaunuosius meno ir humanitarinių mokslų tyrinėtojus siekti akademinių aukštumų.

Gydytoja odontologė J.Aleksejūnienė aktyviai bendradarbiauja su Lietuvos universitetais, dalyvauja bendroje mokslinėje veikloje, dirba su studentais, rezidentais ir doktorantais, padeda jiems megzti ryšius su užsienio partneriais. 1996–1997 metais ji vedė laidas LRT televizijoje apie dantų sveikatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų