REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien JAV vyksta didžiulio viso pasaulio dėmesio sulaukusios kovos dėl prezidento sosto finalas. Rinkimų dieną tikimasi sulaukti 120 mln. amerikiečių balsų, o pirmųjų rezultatų galime tikėtis jau ankstyvą trečiadienio rytą.

Šiandien JAV vyksta didžiulio viso pasaulio dėmesio sulaukusios kovos dėl prezidento sosto finalas. Rinkimų dieną tikimasi sulaukti 120 mln. amerikiečių balsų, o pirmųjų rezultatų galime tikėtis jau ankstyvą trečiadienio rytą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kas vyksta rinkimų dieną?

Balsavimas prasidės lapkričio 8-osios 13 ir 14 valandomis mūsų laiku., o baigsis apie 2 ir 3 valandą trečiadienį mūsų laiku. Ajovos ir Šiaurės Dakotos balsavimas užsitęs iki 4 ryto (9 valandų vakaro vietos laiku).

REKLAMA

Svarūs pokyčiai išankstinių rezultatų skelbime

Tradiciškai, remiantis dar prieš 35 metus priimtu susitarimu, žiniasklaidos konsorciumas (The Associated Press, ABC News, CBS News, CNN, Fox News ir NBC News) susirenka į kambarį be telefonų ir analizuoja gautus išankstinius rinkėjų apklausų duomenis. Tačiau nieko neskelbia, kol visos balsavietės toje valstijoje neužsidaro.

Šiais metais yra skelbiami dramatiški pokyčiai šiai nusistovėjusiai tradicijai, nes „naujieji“ žiniasklaidos gigantai („Slate“, Vice News ir CNN), bendradarbiaujant su „Votecastr“ (bendrovė, kurią įkūrė B. Obamos ir G. Busho rinkimų kampanijos veteranai), pradės skelbti išankstinius rezultatus jau nuo pat ryto (12:30 mūsų laiku). Tokiu būdu, anot pačių šios akcijos organizatorių, rinkėjai „pagaliau galės gauti tą informaciją, kurią ilgus metus turėjo tik išrinktieji“.

REKLAMA
REKLAMA

Kiek reikės laukti rezultatų?

„The Independent“, atsakydami į šį klausimą, siūlo pasirūpinti daugiau kavos, nes rezultatai bus skelbiami naktį ar ankstyvą rytą.

Pirmosios balsavietės bus uždaromos apie 1 valandą ryto Lietuvos laiku, tačiau įdomesni rezultatai pasirodys apie 3 ryto, kuomet jos užsidarys lemiančiuose kovos laukuose, tokiuose kaip Pensilvanijos valstija. Jeigu H. Clinton nepavyks „paimti“ šios valstijos, tai būtų didžiulis smūgis jos kampanijai.

Vakarų pakrantės balsavimo vietos užsidarys apie 5 ryto. Apie 6 ryto tradiciškai jau paaiškėja Rytų pakrantės nugalėtojų pusė, tačiau rezultatai gali pasirodyti ir anksčiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu laimėtojas nekelia abejonių, pralaimintis kandidatas pripažįstą savo statusą. Tuomet abu kandidatai, H. Clinton ir D. Trumpas išsakys kalbą: vienas paskelbs pergalę, kitas – pralaimėjimą. Tačiau visuomet yra tikimybė – kaip nutiko 2000-aisiais – kad rinkimų dieną vis dar nebus aišku, kas laimėjo.

Taip nutikti gali dėl dviejų aplinkybių: teks skaičiuoti kiekvieną balsą, nes persvara bus labai nedidelė; prasidės teisinė kova dėl rinkimų procedūrų pažeidimų, kuri gali pristabdyti balsų skaičiavimą ar rezultatų paskelbimą. Gali netgi būti lygiosios, jeigu abu kandidatai surinktų po 269 rinkikų kolegijos balsus, tuomet Atstovų rūmai balsavimu nuspręstų, kas yra naujasis JAV prezidentas.

REKLAMA

Kas yra ta rinkikų kolegija?

Visos JAV valstijos ir Vašingtono miestas turi savo „rinkikų“ skaičių rinkikų kolegijoje – grubiai skaičiuojant proporcingą kiekvienos valstijos gyventojų skaičiui.

Kalifornija, didžiausia valstija, turi 55 rinkikų balsus, tuo metu kai Vajomingas ir Vašingtonas turi vos po tris.

Viso yra 538 rinkikai, todėl norint laimėti rinkimus reikia surinkti 270 rinkikų balsų – pusę plius vienas.

Visos, išskyrus Meino ir Nebrasko, valstijas, naudoja sistemą, kuri laimėtojui atiduoda visus rinkikų balsus. Taigi, laimėjęs daugumą Kalifornijoje, kandidatas gautų visus 55 rinkikų balsus. Meine ir Nebraskoje yra taikoma proporcijų sistema.

REKLAMA

Todėl pagrindinis tikslas abiem kandidatams yra laimėti „mūšio laukuose“ – tose valstijose, kurios per pastaruosius kelis rinkimus balsavo nepastoviai. Ekspertai būtent jas vadina raktu į pergalę rinkimuose.

Kurios yra „svarbios svyruojančios“ valstijos?

2016-aisiais pagrindinės „svyruojančios“ yra Floridos, Ohajo ir Pensilvanijos valstijos. Kitos minimos „svarbios“ valstijos: Viskonsino, Nju Hempšyro, Minesotos, Ajovos, Mičigano, Nevados, Kolorado ir Šiaurės Karolinos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų