REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Europos Komisijos pirmininkas įsteigė „Brexit“ darbo grupę (nuotr. SCANPIX)
11

 

Didžiosios Britanijos Aukštasis teismas ketvirtadienį paskelbė, kad ministrė pirmininkė be parlamento pritarimo negali inicijuoti išstojimo iš Europos Sąjungos procedūros, o šis sprendimas tapo skaudžiu smūgiu Jungtinės Karalystės vyriausybei.

 

Vadinamojo „Brexit“ planai yra ginčijami byloje, galinčioje tapti svarbiu konstituciniu precedentu ir grindžiamoje galios pusiausvyra tarp parlamento ir vyriausybės.

Ministrė pirmininkė Theresa May yra sakiusi, kad derybas dėl išstojimo inicijuos iki kovo 31-osios. Ji remiasi karališkosios prerogatyvos teise, leidžiančia vyriausybei pasitraukti iš tarptautinių sutarčių.

Trys aukšto rango teisėjai priėmė nutartį, kad premjerė T.May neturi teisės pasinaudoti vykdomosios valdžios galiomis, kad aktyvuotų ES sutarties 50-ąjį straipsnį ir pradėti iki dvejų metų galinčią trukti pasitraukimo iš Bendrijos procedūra.

REKLAMA
REKLAMA

„Skelbiame, kad valstybės sekretorė neturi galių pagal karališkosios prerogatyvos teisę paskelbti pranešimo, remdamasi ES sutarties 50-uoju straipsniu, kad Jungtinė Karalystė pasitrauktų iš Europos Sąjungos“, – sakoma nutartyje.

REKLAMA

Tarptautinės prekybos sekretorius Liamas Foxas sakė, kad vyriausybė yra „nusivylusi“ sprendimu dėl 50-ojo straipsnio ir pridūrė: „Vyriausybė pasiryžusi laikytis referendumo rezultatų.“

Ministrė pirmininkė sakė, kad aktyvuos 50-ąjį straipsnį iki kovo pabaigos ir apkaltino ieškinį teismui padavusius asmenis bandant sutrikdyti šį procesą.

Dauguma Bendruomenių Rūmų narių prieš birželio 23-osios referendumą agitavo už tai, kad Britanija liktų ES, todėl buvo spėliojama, kad jie gali siūlyti švelnesnį išsiskyrimą su Bendrija ar net jį nukelti.

REKLAMA
REKLAMA

„Esu dėkingas teismui už rezultatą, tai yra parlamentinės demokratijos pergalė“, – žurnalistams sakė iš teismo išėjęs Grahame‘as Pigney, vienas iš bylos ieškovų.

„Dabar tikiuosi, kad visi gerbs teismo nutartį, o parlamentas priims sprendimą dėl pranešimo apie 50-ojo straipsnio aktyvavimą“, – pridūrė jis.

„Vyriausybė parodė, kad nori skųsti sprendimą Aukščiausiajam teismui, o mes prašytume jų to nedaryti. Tačiau jeigu tai padarysime, eisime ten ir kovosime“, – sakė jis.

Kai buvo paskelbta ši svarbi Aukštojo teismo nutartis, vyriausybė išreiškė nusivylimą ir pažadėjo ją apskųsti.

„Skųsime šią nutartį, – rašoma premjerės Th.May biuro pranešime. – Šalis parlamento aktu patvirtintame referendume balsavo už Europos Sąjungos palikimą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų