REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Egzistuoja daugybė priežasčių, kodėl nyksta įvairios gyvūnų rūšys. Klimato kaita viena iš jų, tačiau ne mažesnę žalą gyvūnams daro patys žmonės – brakonieriai. Viena iš gyvūnų rūšių, kuriai kasdien reikia kovoti dėl išlikimo – tigrai. Žmonės žudo šiuos gyvūnus dėl įvairių priežasčių, viena jų yra savisauga, bet Bangladeše tigrus žudo, dėl itin keistų, stebėtinų motyvų.

Egzistuoja daugybė priežasčių, kodėl nyksta įvairios gyvūnų rūšys. Klimato kaita viena iš jų, tačiau ne mažesnę žalą gyvūnams daro patys žmonės – brakonieriai. Viena iš gyvūnų rūšių, kuriai kasdien reikia kovoti dėl išlikimo – tigrai. Žmonės žudo šiuos gyvūnus dėl įvairių priežasčių, viena jų yra savisauga, bet Bangladeše tigrus žudo, dėl itin keistų, stebėtinų motyvų.

REKLAMA

BBC praneša, kad net šiandien žmonės vis dar žudo tigrus ir kitus nykstančius gyvūnus. Vienas iš svarbiausių klausimų, kuriuos mes turėtume užduoti - kodėl jie tą daro. Tai svarbu, nes vienintelis būdas pakeisti žmonių elgesį yra suprasti jų elgesio motyvus.

Tigrai visame pasaulyje pripažįstami nykstančia rūšimi. Bangladešas ilgą laiką buvo jų tvirtovė, bet šiandien ten gyvena vos 100 tigrų. Dauguma išgyvenusiųjų laikosi šalies pietuose, dideliame Sundarbans mangrovių miške. („Sundarban“ bengali kalba Sundarbasns reiškia „gražios džiunglės“ arba „gražus miškas“). Britų kolonizavimo periodu, medžioklės mastas šiame miške smarkiai sumažino tigrų populiaciją. Ši medžioklė buvo uždrausta 1974 m, bet dėl brakonieriavimo mangrovių miške gyvenantys tigrai smarkiai nukentėjo. Tai kodėl žmonės juos žudo?

REKLAMA
REKLAMA

Samia Saif, mokslininkė iš Kento universiteto Didžiojoje Britanijoje, ir jos kolegos mano, kad egzistuoja keturi pagrindiniai motyvai, kodėl žmonės brakonieriauja ir žudo tigrus Bangladeše.

REKLAMA

Trys dažniausiai pasitaikančios priežastys

S.Saif sako, kad mangrovių miške yra daugybė žmones ryjančių tigrų, taip nutiko dėl to, kad daug jų medžiojamų gyvūnų nužudė brakonieriai, taip pat svarbus faktorius yra žmonių buvimas miške ir didelis tigrų tankis.

Kasmet tigrai nužudo daugiau kaip 30 žmonių, todėl žmonės žudo tigrus dėl apsaugos. Taip pat tigrai kartais valgo jautieną mieliau nei jiems įprastą elnieną. Tai išveda ūkininkus iš pusiausvyros ir jie imasi brakonieriavimo, taip užtikrindami, kad daugiau nereikės skirtis su vertingomis karvėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Nelegali laukinių gyvūnų prekyba taip pat yra viena iš priežasčių kodėl brakonieriaujama tigrais ir jie sparčiai nyksta. Tradicinėje medicinoje išlieka didelė tigro dalių paklausa, naudojam ir tigrų oda, kailiai norint dekoruoti namus. Taigi tigrus dažnai nusižiūri profesionalūs brakonieriai, dėl greito ir didelio atlygio.

Paskutinioji priežastis, kodėl tigrai yra žudomi – žymiai grėsmingesnė

Sundarbanso mišką jau kurį laiką kamuoja organizuotos grupuotės, žinomos, kaip “piratai”. Šie nusikaltėliai elgiasi panašiai kaip Italijos mafija. Jie patruliuoja paskirtuose miško ruožuose, kamantinėja ir grobia vietinius žvejus ir nuolatos terorizuoja bendruomenę. Jie taip pat žinomi pagarsėję tigrų žudikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vietinis gyventojas, kuris nenorėjo prisistatyti, S.Saif papasakojo apie šią organizuotą grupuotę. Jis minėjo, kad pasitikėti vadinamais piratais negalima. Jiems nesunku nužudyti tigrą, nes jie turi nelegalius ginklus, kuriais žudo tigrus vos pamatę.

Gyventojas taip pat perpasakojo pokalbį, kuris įvyko tarp jo ir vietinio žvejo, kurį buvo pagrobę piratai. Žvejo pagrobimo metu piratai nužudė tigrą.

Žvejų laivo savininkas buvo praradęs 17 savo vyrų, juos pagrobdavo nusikaltėliai. Jis minėjo, kad žvejai matė tris tigrų kaukoles brakonierių laive, kai buvo pagrobti.

Vieną gyventoją piratai buvo pagrobę net tris kartus

„Paskutinį kartą kai jie laikė mane traleryje, mačiau iš maišo kyšančią tigro galūnę. Piratas man pasakė, kad jei mums taip lengva nužudyti tigrą, tai kaip paprasta būtų nužudyti tave“, – kalbėjo tris kart pagrobtasis.

REKLAMA

Buvęs piratas tyrėjai papasakojo, kad kai jis įeidavo į naują miško vietovę, ieškodavo tigrų pėdsakų purve. Jei rasdavo, stengdavosi tigrus pasekti ir nušauti.

Dabar nėra aišku, kiek tigrų nužudo ši grupuotė, o blogiausia yra tai, kad tigrų žudymas tapo vietinių kultūros dalimi.

Pavyzdžiui, Saif pastebėjo, kad piratai kartais žudo tigrus kaip geros valios ženklą vietos bendruomenei.

Veiksmai kaip Pablo Eskobaro

Piratai dažnai pataikauja savo aukoms naudodamiesi tariama malone, tokia kaip vietinių apsauga nuo tariamai žmones ėdančių tigrų ir rėmimas pinigais padedant pasigaminti mečetes. Tai yra panašu į veiksmus, kuriuos atliko narkotikų baronas Pablas Eskobaras, kuris dalino pinigus savo gimtosios Kolumbijos gyventojams.

REKLAMA

Tigrų dalys šiose vietovėse yra sureikšminamos ir naudojamos įvairiems tikslams. Piratų gaujos lyderis nešiojasi tigro iltinio danties medalioną. Piratas taip pat užsideda tokį žiedą, arba medalioną, kai ateina į kaimą, tai tarimai sustiprina seksualinį pajėgumą. Viena moteris, kuri buvo ištekėjusi už pirato pripažino, kad jos vyras davė jai tigro iltinį dantį, kai ji pasiskundė sąnarių skausmu.

Tai reiškia, kad brakonieriavimą tigrais bus sudėtinga sumažinti. Nors miške budi apsauginiai, kurie ieško nusikaltėlių, bet piratai jų nebijo, nes yra apsiginklavę moderniais ginklais. 2009 metais piratai nužudė du miško apsauginius.

Būdas sumažinti brakonieriavimą

Bangladešo tigrų veiksmo planas kuris išspausdintas 2009 metais, rekomenduoja skirti daugiau žmonių į šią teritoriją, taip prisidedant prie kovos su brakonieriavimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitose pasaulio vietose, buvę brakonieriai sėkmingai pavirto laukinės gamtos pėdsekiais. S.Saif sako, kad taip galėtų nutikti ir Bangladeše, nes piratai puikiai pažįsta mišką.

Bet egzistuoja ir dar paprastesnis sprendimas. S.Saif sužinojo, kad keli piratai pasiruošė mesti šį sunkų gyvenimo būdą. Jie išsakė savo norą pasiduoti ir grįžti prie normalaus gyvenimo, neseniai keli piratai pasidavė vyriausybei po to, kai įsitikino, kad jų bausmė bus sumažinta.

Kitos rūšys sunkumų patiria dėl klimato kaitos

Sunkiausias dienas šiuo metu išgyvena Arktyje gyvenančios baltosios meškos. Nasa mokslininkai nustatė, kad, šiuo metu ledas Arktyje pavasariais išsilydo devyniomis dienomis anksčiau nei prieš dešimtmetį. Taip pat paaiškėjo, kad poliarinės meškos prarando septynias savaites, per kurias galėdavo kurti buveines ant ledo. Joms tai svarbu, nes tik ten meškos gali maitintis. Manoma, kad jei tendencijos išliks tokios pačios, palyginti su šiandien, poliariniai lokiai patirs dar didesnių nuostolių. Amžiaus viduryje bus prarastos 6 – 7 savaitės, kai lokiai galėdavo keliauti ledu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų