REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šį sekmadienį centrinės Italijos miestą, esantį 130 km nuo Romos, supurtė žemės drebėjimas. Jo stiprumas buvo įvertintas 6,6 balais pagal Richterio skalę. Ekspertai teigia, kad negalima atmesti galimybės, jog drebėjimų bus ir daugiau.

Šį sekmadienį centrinės Italijos miestą, esantį 130 km nuo Romos, supurtė žemės drebėjimas. Jo stiprumas buvo įvertintas 6,6 balais pagal Richterio skalę. Ekspertai teigia, kad negalima atmesti galimybės, jog drebėjimų bus ir daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po sekmadienio ryte įvykusio žemės drebėjimo britų seismologė Margarita Segou tvirtino, kad nors žemės drebėjimų šiame regione ir turėtų mažėti, bet negalima atmesti galimybės, kad šią vietovę dar supurtys pakartotiniai žemės drebėjimai, tikėtina, dar didesni.

REKLAMA

Panaši situacija jau buvo užfiksuota kituose regionuose, pavyzdžiui, Japonijoje, kuri šiemet patyrė žemės drebėjimų seriją, po kurių sekė panašaus stiprumo pakartotiniai žemės drebėjimai, o paskui ir didelis drebėjimas.

Vokietijos tyrimų centras teigė, kad šie smūgiai kilo 10 kilometrų gylyje, tai yra pakankamai arti paviršiaus, bet žemės drebėjimo tikimybė Apeninų regione šiuo metu ne didesnė už normą.

Drebėjimas įvyko netoli Romos

Žemės drebėjimų epicentras susitelkė 6,5 km į šiaurę nuo Norcijos miesto, Italijoje ir sudrebino šio miestelio gyventojus 07:40 val. vietos laiku. Praėjusį trečiadienį buvo užfiksuoti dar du žemės drebėjimai 6,1 ir 5,5 balų stiprumo. Jie taip pat užfiksuoti tame pačiame plote.

REKLAMA
REKLAMA

Nebuvo jokių skubių pranešimų apie mirtis, tačiau apie 20 žmonių po šių drebėjimų patyrė sužalojimus. Nukentėjo ir daugelis pastatų, kurie sugriuvo nuvilnijus ankstesniems smūgiams.

Italijos premjeras Matteo Renzi kalbėjo, kad šie žemės drebėjimai sutrikdė visą Italiją, jos sielą. Žemės drebėjimai prasidėjo mirtinais rugpjūčio 24 dienos drebėjimais, per kuriuos žuvo beveik 300 žmonių. Premjeras žadėjo, kad šalyje bus atstatyti namai, bažnyčios ir kiti statiniai, kurie per tą laiką buvo sunaikinti.

Nepakeliamos žmonių gyvenimo sąlygos

Daugelis gyventojų nerimauja, dėl pastovių žemės drebėjimų. Po stiprių žemės drebėjimų trečiadienį, dalis žmonių vis dar miega automobiliuose arba yra evakuoti į prieglaudas, viešbučius kituose rajonuose. Apie 1300 žmonių buvo evakuoti į pajūrio rajonus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žemės drebėjimas smogė keliolikai kalnų miestelių, kuriuose buvo daug istorinio paveldo. Senovės miestas Norcia, garsėjantis savo benediktinų vienuolynu ir jo vytinta mėsa taip pat nukentėjo.

Italijos televizija, iš karto po žemės drebėjimo, užfiksavo, kaip vienuolės skuba iš savo bažnyčios, nes laikrodžio bokštas buvo bekrentąs ant jų. Vieną vienuolę išnešė gaisrininkas, o kitai reikėjo padėti einant. Vėliau kunigai ir vienuolės meldė aikštėje tarp griuvėsių.

Šis miestas buvo arčiausiai žemės drebėjimo epicentro, Norcia yra Šv Benedikto, vienuolystės tėvo gimtinė ir patyrė ne vieną žemės drebėjimą per savo istoriją. Dabar tikimasi labdara surinkti lėšų atstatyti nukentėjusią bažnyčią.

REKLAMA

Žemės drebėjimas buvo jaučiamas ir Austrijoje

Drebėjimas buvo jaučiamas ir tolimuose Italijos rajonuose, prie pat Austrijos sienos, taip pat ir Romoje.

Austrijos vyriausybės žemės drebėjimų stebėsenos organizacija teigė, kad skirtingo stiprumo žemės drebėjimo bangos buvo jaučiamos į rytus ir į pietus nuo šalies iki pat Zalcburgo miesto. Po trečiadienio žemės drebėjimų uždarytas ir Italijoje esantis Salarijos greitkelis, vienas didžiausių regione. Dėl atsargumo, taip pat uždarytos ir kelios geležinkelių linijos Italijoje, Umbrijos ir Le Marche.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų