REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Miestų šilumos ūkio nuoma privačiam kapitalui nepasiteisino, tačiau būsima Vyriausybė nebandys aktyviai kištis į savivaldybių sprendimus, sako rinkimus laimėjusios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas į energetikos ministrus. Tuo metu šilumos ūkio valdyme dalyvaujančios bendrovės „Fotum Heat Lietuva“ vadovas tvirtina, kad savivaldybės prastai kontroliavo partnerius.

Miestų šilumos ūkio nuoma privačiam kapitalui nepasiteisino, tačiau būsima Vyriausybė nebandys aktyviai kištis į savivaldybių sprendimus, sako rinkimus laimėjusios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas į energetikos ministrus. Tuo metu šilumos ūkio valdyme dalyvaujančios bendrovės „Fotum Heat Lietuva“ vadovas tvirtina, kad savivaldybės prastai kontroliavo partnerius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visur, kur baigiasi šilumos ūkio nuomos sutartys, ten norima atsisveikinti su privačiu valdytoju. Bendrai, sutartys nepasiteisino, bet kai kuriose savivaldybėse jos pasiteisino. Vis dėlto daugumoje savivaldybių nuomos sutartys nepasiteisino. Nėra pasisakoma prieš privačius valdytojus, bet sakome, kad yra negera situacija su tomis nuomos sutartimis“, - BNS sakė buvęs Kainų komisijos ir energetikos įmonių holdingo „Epso-G“ vadovas Virgilijus Poderys.

REKLAMA

V.Poderys: iki kito rudens galima sukurti kompensavimo tvarką ir panaikinti PVM lengvatą šildymui

Anot jo, nauja Vyriausybė nesiimtų savivaldybėms aiškinti, kaip reikia elgtis su šilumos ūkiu, tačiau ketina jas konsultuoti ir teikti pagalbą, jei jos kreiptųsi. 

„Už šilumos ūkio nuosavybę atsakingos savivaldybės, jų rankose viskas yra. Dėl to centrinė valdžia - Vyriausybė negali direktyviškai kažką nurodyti. Paprastai kalbant, yra signalų, kad kai kurios savivaldybės ar jų merai yra labai nepatenkinti, gavę tas paveldėtas sutartis, ir klausiama Vyriausybės ar kainų reguliuotojo, kaip išeiti ar peržiūrėti tas sutartis. Jeigu savivalda norėtų spręsti problemas, tai mūsų požiūris yra, jog centrinė valdžia turi padėti arba prisidėti sprendžiant problemas“, - teigė V.Poderys.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas apie Vilniaus šilumos ūkį, „valstiečių“ kandidatas į energetikos ministrus tvirtino, jog Vyriausybė nesikištų į miesto valdžios ir „Vilniaus energijos“ nesutarimus dėl tinklų perėmimo. Jis pabrėžė, kad šį šildymo sezoną šilumos kaina sumažės tik dėl nepagrįstų bendrovės pajamų kompensavimo, tuo metu kaip bus kitą sezoną, kalbėti kol kas anksti.

„Aš matau, kad Kainų komisija, už 2012-2014 metus padariusi išsamų bendrovės patikrinimą, rado nepagrįstas sąnaudas, kurios buvo įtrauktos į tarifą. Kadangi jos nepagrįstos, jos turi sugrįžti, ir tai bus daroma per tarifą. Kai jos sugrįš, kaina atsistatys, bet kol nėra apskaičiuotos kito šildymo sezono kainos, tol negalima sakyti, į kokį lygį jos atsistatys“, - tvirtino V.Poderys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat pridūrė, kad pridėtinės vertės mokesčio lengvata (PVM) šildymui bus naikinama tik sukūrus kompensavimo nepasiturintiesiems tvarką. Jo manymu, sukurti šią tvarką ir panaikinti lengvatą būtų galima iki kito šildymo sezono pradžios.

Šios kadencijos Seimas kol kas nepratęsė PVM lengvatos dar vienam šildymo sezonui - tai numatoma padaryti lapkričio 3 dieną. Šiuo metu jo tarifas siekia 9 proc.  

V.Žuta: efektyviai nuomai trūko savivaldybių kontrolės

Suomijos koncerno „Fortum“ valdoma bendrovė „Fortum Heatl Lietuva“ prižiūri Joniškio ir Švenčionių šilumos ūkį, ji nėra išsinuomavusi tinklų, o kartu su savivaldybėmis valdo šį turtą per bendras įmones. „Fortum Heat Lietuvos“ vadovas Vitalijus Žuta BNS teigė, kad nuoma Lietuvoje kai kur nepasiteisino, nes savivaldybės nekontroliavo partnerių.

REKLAMA

„Bet kokiu atveju, jeigu yra normali partnerystė savivaldos su užsienio kapitalo įmonėmis, kurios atneša savo žinias, finansus ir patirtį, tai aš manau, kad tai yra naudinga išnaudoti. Bet didžiausiame mieste buvo iš esmės sugadinta ta nuomos idėja ir buvo nueita keliu, kur savivaldybė nusišalino nuo kontrolės. Tada yra vienos savivaldybės problemos. Kai kuriuose miestuose nuoma vyko neblogai. „Fortum“ nuomos nepropaguoja ir mes visada esame už partnerystę per akcijų įsigijimą ar kitokiais pagrindais. Nuoma - laikinas dalykas“, - kalbėjo V.Žuta.

REKLAMA

Jo teigimu, Joniškio ir Švenčionių šilumos tinklų bendrovėse dirba dvigubai mažiau žmonių nei kitose panašiose bendrovėse, be to, tarp jų akcininkų nekyla didelių ginčų, ne atsakomybę dalijasi tiek savivaldybės, tiek bendrovė.

V.Žutos nuomone, nuomos sutartį geriausiai įgyvendinti pavyko Palangos savivaldybei, kuri birželį perėmė šilumos ūkį iš Prancūzijos koncerno „Veolia“ valdomos bendrovės „Litesko“.

Lietuvos savivaldybės 2000 metais pradėjo nuomoti šilumos ūkį privačioms bendrovėms, tikintis, kad jos užtikrins efektyvų tinklų valdymą, mažesnes kainas vartotojams ir investicijas. Šilumos ūkių valdyme dalyvauja „Veolia“ valdoma „Vilniaus energija“ ir „Litesko“, energetikos grupės „E energija“, „Fortum Heat Lietuva“ ir privati šilumos tiekėja „Balterma ir ko“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto kai kuriose savivaldybėse šilumos ūkio nuomos sutartys baigėsi konfliktais ir ginčus sprendė ar dar spręs teismai. Pirmoji Lietuvoje, pirma laiko nutraukusi sutartį, buvo Ukmergės valdžia, nepatenkinta „E energijos“ kainų politika - už tai savivaldybė turės investuotojams sumokėti 0,85 mln. eurų kompensaciją, tačiau ateityje jai gali tekti sumokėti dar iki 2,5 mln. eurų.  

Nežinia, kaip baigis ir „Vilniaus energijos“ ir „Veolia“ inicijuotas ieškinys Lietuvai Vašingtono arbitraže - jei Prancūzijos investuotoja laimėtų, Vyriausybei gali tekti mokėti šimtamilijoninę kompensaciją. Kita vertus, ieškinį „Vilniaus energijai“ gali pateikti ir Vilniaus savivaldybė, šalims nesutariant, kaip vertinti 15 metų valdytą turtą .

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų