REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

ES valstybės vėlyvą penktadienio vakarą pritarė reikšmingai laisvosios prekybos sutarčiai su Kanada ir atvėrė galimybę ją pasirašyti po dramos, kuri kilo po to, kai Belgijos regionai grasino ne vieneriais metais derybų

ES valstybės vėlyvą penktadienio vakarą pritarė reikšmingai laisvosios prekybos sutarčiai su Kanada ir atvėrė galimybę ją pasirašyti po dramos, kuri kilo po to, kai Belgijos regionai grasino ne vieneriais metais derybų

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Misija įvykdyta!“, savo „Twitter“ paskyroje parašė Europos Sąjungos prezidentas Donaldas Tuskas ir pranešė, kad dokumentas Briuselyje sekmadienį bus pasirašytas su Kanados premjeru Justinu Trudeau (Džastinu Triudo).

REKLAMA

Kanados premjeras „Twitter“ atsakė: „Puikios naujienos, nekantrauju ten dalyvauti“.

J.Trudeau taip pat paskelbė pagyrų Kanados prekybos ministrei Chrystia Freeland (Kristijai Friland).

„Labai dėkoju @cafreeland už jos įgūdžius ir pasišventimą deryboms dėl sutarties, kuri išaugins Kanados viduriniąją klasę ir sustiprins mūsų ekonomiką. #CETA“.

D.Tusko atstovas Prebenas Aamannas (Prebenas Amanas) savo „Twitter“ žinutėje nurodė, kad viršūnių susitikimas Briuselyje prasidės sekmadienį 9 val. 30 min. Grinvičo (12 val. 30 min. Lietuvos) laiku, o pats pasirašymas įvyks 11 val. (14 valandą).

REKLAMA
REKLAMA

Išsamioji ekonomikos ir prekybos sutartis (Comprehensive Economic and Trade Agreement, CETA) yra pats ambicingiausias prekybos susitarimas, dėl kurio ES kada nors derėjosi. Visgi likus vos kelioms dienoms, jos likimas pakibo ant plauko dėl protestų Belgijos Valonijos regione ir kitose prancūzakalbėse bendruomenėse dėl galimos žalos vietos interesams.

Šiam prekybos susitarimui reikalingas visų 28 ES šalių pritarimas, o kai kuriais atvejais – pavyzdžiui, Belgijoje – pritarti turi ir vietos valdžia, tad Valonija ir kiti regionai efektyviai blokavo sutartį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Planuota, kad J.Trudeau susitarimo pasirašyti į Briuselį atvyks ketvirtadienį, tačiau atšaukė vizitą, o lyderiai, įskaitant D.Tuską, perspėjo, jog ši nesėkmė kenkė ES patikimumui po Didžiosios Britanijos sprendimo išstoti iš organizacijos.

Belgijos ministras pirmininkas Charles Michel (Šarlis Mišelis) po ilgų derybų perkalbėjo regionus ir ketvirtadienį galiausiai paskelbė, kad abi šalys susitarė.

Išsamioji ekonomikos ir prekybos sutartis tarp ES ir Kanados pašalina 99 proc. muitų bei vieningąją ES rinką susieja su 500 milijonų gyventojų turinčia 10-a pagal dydį pasaulio ekonomika.

REKLAMA

Pavojus ES reputacijai

Belgija tapo žaibolaidžiu perspėjimams, kad migracijos krizės ir „Brexit“ paveiktas ES tarptautinis statusas nukentės dar labiau, jei perniek nueis septynerius metus trukusios derybos.

Praeitą savaitę pasiekus aklavietę derybose su Valonijos lyderiais, emocingoji C.Freeland Briuselį pavadino „nesugebančiu“ pasiekti tarptautinio susitarimo.

Belgijos pietuose esančio prancūzakalbio Valonijos regiono vyriausybės vadovas Paulis Magnette 'as (Polis Magnetas), siekė apginti regiono ūkininkų interesus ir užtikrinti, kad tarptautiniai investuotojai nevers vyriausybių prieš gyventojų norą keisti įstatymus.

REKLAMA

C.Michel tvirtino, kad per sudėtingas derybas su Valonija sutartyje „nebuvo pakeistas nė vienas kablelis“, P.Magnette teigė, kad federalinė vyriausybė jį patikino dėl sustiprintos socialinės ir aplinkos apsaugos.

„CETA papildyta, CETA pataisyta – ji yra teisingesnė nei ankstesnioji CETA. Be to, ji suteikia daugiau garantijų,“ – sakė P. Magnette.

Pasirašyti sutartį ES susitarė netrukus po to, kai jai balsavimu pritarė Valonijos parlamentas, sostinės Briuselio regionas ir Valonijos-Briuselio federacija.

TTIP mirusi

Po pasirašymo sutartis įsigalios laikinai, kol ją ratifikuos visos ES šalys, o šis procesas gali užtrukti ne vienerius metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ES dabar pirmininkaujančios Slovakijos premjeras Robertas Fico (Robertas Ficas) pasidžiaugė pavėluotai patvirtina sutartimi ir pavadino ją „svarbiu ES prekybos politikos įvykiu“.

„Ji gali nurodyti kryptį ateities prekybos sutartims“, sakė R.Fico.

Pasirašius CETA, Europos sąjungos laukia sudėtingos prekybos derybos su kitomis šalimis, įskaitant net svarbesnį ir dar prieštaringiau vertinamą susitarimą su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis, vadinamą Transatlantine prekybos ir investicijų partneryste (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP ).

Kalbėdamas parlamente P.Magnette perspėjo, jog Valonija niekada nepritars prekybos sutarčiai, kurioje numatytos kitokios negu naujojoje CETA garantijos.

„Dabar išmokome pamoką: patobulinus CETA, TTIP yra mirusi ir palaidota“, tvirtino jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų