REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
95
Gyvenimo sąlygos VU Didlaukio studentų bendrabutyje (nuotr. Tv3.lt/Ruslano Kondratjevo)

Dalis iš jūsų yra patyrę, kad reiškia gyventi studentų bendrabutyje. Kitiems bent jau yra tekę girdėti apie tai, koks gyvenimas verda „barake“. Naujienų portalas tv3.lt nutarė pasižvalgyti po vieną Vilniaus universitetui (VU) priklausančių studentų bendrabučių Didlaukio gatvėje ir įsitikinti, kokiomis sąlygomis čia gyvena Lietuvos ateitis.

95

Dalis iš jūsų yra patyrę, kad reiškia gyventi studentų bendrabutyje. Kitiems bent jau yra tekę girdėti apie tai, koks gyvenimas verda „barake“. Naujienų portalas tv3.lt nutarė pasižvalgyti po vieną Vilniaus universitetui (VU) priklausančių studentų bendrabučių Didlaukio gatvėje ir įsitikinti, kokiomis sąlygomis čia gyvena Lietuvos ateitis.

REKLAMA

Galime nuraminti, vaizdas, kurį išvydome nė iš tolo nepriminė socialiniuose tinkluose plintančių, pasibaisėjimą keliančių nuotraukų iš įvairių Lietuvos studentų bendrabučių. Tiesa, derėtų nepamiršti, kad nuotraukų galerijoje pateikiami vaizdai – tik iš vieno VU bendrabučio.

Apie studentų elgesį, gyvenimo įpročius ir įvairias kasdienes problemas tv3.lt portalui papasakojo Didlaukio bendrabučio vedėjas Stepas Karaliūnas. Paaiškėjo, kad garbingo amžiaus vyras studentus prižiūri ir saugo net 35 metus.

REKLAMA
REKLAMA

Pasikeitė patys studentai

„Kokie pokyčiai įvyko per 35 metus? Sunku net pasakyti, bet faktas, kad pasikeitė labai daug. Dabar jauni žmonės visiškai kitokie nei buvo prieš keletą dešimtmečių. Šių laikų studentai yra gerokai supratingesni“, - pokalbį pradėjo S. Karaliūnas.

REKLAMA

Pašnekovas pridūrė, kad anksčiau studentų bendrabučiuose vyravo chaosas, nes juose įsikurdavo aukštas pareigas užimančių žmonių vaikai:

„Požiūris į mokslą ir gyvenimą tais laikais ir dabar skyrėsi tarsi diena ir naktis. Dabar atvykę studentai turi aiškią gyvenimo liniją, žino konkrečius tikslus, kuriuos trokšta pasiekti. Anksčiau daug labiau jautėsi, kad į studijas vaikus „stumia“ tėvai. Tad, logiška, ir vaikų požiūris buvo kitoks.“

Ko pasigenda studentai?

Portalo tv3.lt pašnekovas akcentavo, kad į bendrabučius atvyksta pirmakursiai iš įvairių Lietuvos miestų ir miestelių. „Dauguma pirmą kartą atitrūksta nuo tėvų, nuo tų „šiltnamio“ sąlygų, kurias turėjo gyvendami su artimiausiais žmonėmis. Todėl atvykę į bendrabutį dažnai pasigenda tam tikrų namuose turėtų patogumų“, - pasakojo S. Karaliūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Į bendrabučio administratorių studentai kreipiasi pačiais įvairiausiais klausimais: „Per tiek metų manęs studentai jau nebesugeba kažkuo ypatingai nustebinti (juokiasi – aut. past.). Ateina ir klausia, kur vonia, mat neranda jos kambaryje. Kitiems dar ko nors pritrūksta. Pasitaiko atvejų, kad dėl tokių priežasčių studentai nusprendžia ieškotis buto nuomai.“

Kartais studentai neskuba sprukti iš bendrabučio, tačiau prašo juos perkelti į kitą kambarį. „Vieniems netinka tai, kad kambariokas knarkia. Kitiems, kad vaikšto per miegus. Treti apskritai negali sugyventi. Sprendžiame tokias problemas. Nors prieš apgyvendindami stengiamės į vieną vietą sutelkti panašių poreikių žmones“, - tvirtino S. Karaliūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Portalo tv3.lt pašnekovas pridūrė, kad dažniausiai viename kambaryje sugyventi sunkiau sekasi panelėms: „Vyrukams dažniausiai viskas tinka. Žinoma, pasitaiko ir tarp jų įvairių užgaidų, bet iš merginų sulaukiame gerokai daugiau įvairiausių prašymų.“

Alkoholis – tabu

Į klausimą, ar opi alkoholio problema studentų bendrabučiuose, pašnekovas nukerta trumpai ir aiškiai. „Taisyklės yra griežtos. Alkoholio bendrabutyje ir jo teritorijoje vartoti negalima. Pirmą kartą prasižengusius įspėjame, o antrą kartą šaliname iš bendrabučio. Per kelerius pastaruosius metus už šį prasižengimą iš bendrabučio teko pašalinti keturis studentus“, - teigė S. Karaliūnas.

REKLAMA

Nors alkoholio vartojimo visiškai sukontroliuoti, greičiausia, neįmanoma, tačiau studentai įprastai vertina turimą stogą virš galvos. Per mėnesį už viską sumokama nuo 43 iki 50 eurų. Anot tv3.lt pašnekovo, išsinuomoti butą už tokią sumą šiais laikais pavyktų sunkiai. Net ir gyvenant keliese.

Bet tikrai nėra viskas taip griežtai, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Linksmybių bendrabučiuose tikrai netrūksta. Anot S. Karaliūno, jaunimas moka linksmintis ir be alkoholio. Pašnekovas pateikė net pavyzdį, net Naujuosius metus dalis studentų švenčia ant bendrabučio stogo: „Įsivaizduokite, koks vaizdas atsiveria į visas Vilniaus puses!“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų