REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) bei Socialdemokratų partijos programinės nuostatos daugeliu atvejų sutampa, po šių partijų konsultacijų dėl naujosios daugumos formavimo sakė rinkimus laimėjusų „valstiečių“ atstovas Povilas Urbšys.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) bei Socialdemokratų partijos programinės nuostatos daugeliu atvejų sutampa, po šių partijų konsultacijų dėl naujosios daugumos formavimo sakė rinkimus laimėjusų „valstiečių“ atstovas Povilas Urbšys.

REKLAMA

Jis taip pat pažymėjo, kad socialdemokratai nekelia sąlygų dėl papildomų partnerių, ir pokalbio su jais atmosfera „buvo visai kitokia“ nei su konservatoriais, su kuriais susitiko priešpiet.

„Galima konstatuoti, kad nacionalinės vienybės Vyriausybės idėja nėra priimtina socialdemokratams, jie nemato savęs koalicijoje su konservatoriais. Antra, galima konstatuoti, kad socialdemokratai nekelia išankstinių sąlygų dėl papildomų privalomų partnerių, trečias dalykas, mes apkalbėjome vertybines nuostatas, susijusias su socialiniais, ūkio, ekonomikos, švietimo klausimais, daugeliu atvejų mūsų programiniai požiūriai sutampa, be abejo, skirtumai išlieka“, – po beveik dvi valandas trukusio partijų atstovų susitikimo žurnalistams sakė P.Urbšys.

Klausiamas, ar pokalbis su socialdemokratais dėl koalicijos formavimo buvo sėkmingesnis nei su konservatoriais, P.Urbšys atsakė, kad „su konservatoriais jautėsi išankstinė nuostata tik susėsti, pakalbėti, bet buvo aišku nuo pat pradžių, kad jie nelabai nori eiti į koaliciją“.

REKLAMA
REKLAMA

„Tas (konservatorių siūlomas) privalomas partneris, liberalai, kur anksčiau buvo išsakyta, kad jo neturėtų būti, akivaizdžiai parodo, kad (vykusio pokalbio) atmosfera buvo visai kitokia“, – pabrėžė P.Urbšys.

REKLAMA

Socialdemokratas Algirdas Sysas žurnalistams sakė, kad klausimą, ar partija lieka opozicijoje, ar derasi dėl koalicijos, penktadienį svarstys partijos prezidiumas.

„Socialdemokratai penktadienį turi prezidiumą, mes diskutuosime, ar turime likti opozicijoj, ar eiti į poziciją, tada galėsime pasakyti, ar tęsiam konsultacijas. Mes tikrai labai konstruktyviai padiskutavome, aptarėme vertybinius dalykus, yra tam tikrų nesutarimų yra ir tai visiškai logiška, bet tai yra tolesnių konsultacijų klausimas“, – kalbėjo A.Sysas.

Į klausimą, ar mato galimybę dirbti valdančiojoje koalicijoje su „valstiečiais“, A.Sysas atsakė: „Mes niekada nesakėme, kad nėra galimybių“. Jis taip pat patvirtino, kad „valstiečiai“ kelia sąlygą, jog naujajame kabinete nebūtų dabartinio ministrų.

REKLAMA
REKLAMA

LŽVS derybininkas P.Urbšys sakė, jog po antradienio susitikimų „valstiečiai“ lauks atsakymo iš abiejų partijų, ar sutinka derėtis dėl valdančiosios koalicijos sudarymo.

„Yra du dalykai – patys socialdemokratai tars savo žodį, antras dalykas, mes irgi turėsime apgalvoti ir įvertinti tam tikrus dalykus, kurie buvo išsakyti pokalbių metu. Mes apibendrinsime pokalbius, kurie yra, ir tada spręsime, ar tęsime konsultacijas, ar vis dėl to nusprendžiame eiti link derybų, bet iš pradžių mums reikia galutinai išgirsti nuomones tiek konservatorių, tiek socialdemokratų“, – kalbėjo P.Urbšys.

Jis taip pat sakė, kad „valstiečiai“ kol kas neatsisako savo siūlymo formuoti plačią koaliciją, nors ši idėja nepriimtina tiek konservatoriams, tiek socialdemokratams: „Mes duodame laiko partijoms priprasti prie tos idėjos ir galbūt jos išdrįs peržengti per partinį interesą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klausiamas, ar „valstiečiai“ svarsto galimybes derėtis su kitomis politinėmis jėgomis nei socialdemokratai ir konservatoriai, P.Urbšys atsakė: „Šiuo atveju mes kol kas tikrai negalvojam apie trečią partnerį“.

Anksčiau antradienį „valstiečių“ derybininkai buvo susitikę su konservatoriais, šie laikosi pozicijos nedirbti su socialdemokratais ir koalicijoje reikalauja liberalų, nors pastarieji pabrėžia nesiveržiantys į koaliciją. Konservatoriai taip pat reikalauja, kad visi, kurie dalyvaus pasirašant koalicijos sutartį, būtų patikrinti specialiųjų tarnybų.

„Asmenys, kurie pasirašys būsimąją koalicijos sutartį, turi pereiti Valstybės saugumo departamento patikrą. Mes to prašome, tokia mūsų pozicija. Nes mes manome, kad žmogus, kuris užima premjero, Seimo pirmininko poziciją arba dirba Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete, jie yra patikrinami dėl teisės dirbti su slapta informacija. Dabar asmenys, kurie deda savo parašus, neprisiima atsakomybės už būsimas pareigas – galėtų teoriškai būti ir Gabrielius Landsbergis, kuris irgi lygiai taip pat turėtų būti patikrintas. Lygiai taip pat ir kitų partijų vadovai, kurie pasirašytų, bet neitų į pareigas. Tai yra speciali sąlyga abiems“, – po susitikimo sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Gabrielius Landsbergis.

REKLAMA

LVŽS per Seimo rinkimus užsitikrino 56 parlamentarų mandatus, konservatoriai Seimo rinkimuose iškovojo 31 mandatą, socialdemokratai – 17 mandatų.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį susitiko su LVŽS bei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vadovais ir palinkėjo Seimo rinkimus laimėjusiems „valstiečiams“ suburti skaidrią ir atsakingą valdančiąją koaliciją.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų