REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
24
Baigiasi „Džiunglių“ era: migrantai pakeliui į naują gyvenimą (nuotr. SCANPIX)

Migrantai, tempiantys lagaminus ir daiktų ryšulius, pirmadienį pradėjo trauktis iš „Džiunglėmis“ pramintos stovyklos Prancūzijos šiauriniame Kalė uostamiestį, ruošiantis nugriauti šią neteisėtą kompleksą, tapusį starto aikštele atvykėliams, mėginantiems prasmukti į Didžiąją Britaniją.

24

Migrantai, tempiantys lagaminus ir daiktų ryšulius, pirmadienį pradėjo trauktis iš „Džiunglėmis“ pramintos stovyklos Prancūzijos šiauriniame Kalė uostamiestį, ruošiantis nugriauti šią neteisėtą kompleksą, tapusį starto aikštele atvykėliams, mėginantiems prasmukti į Didžiąją Britaniją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Grupė migrantų iš Sudano ir Eritrėjos, daugiausiai vyrų, prieš prašvintant laukė prie sandėlio angaro, kuriame 6–8 tūkst. stovyklos gyventojų bus suskirstyti į grupes ir išvežioti autobusais į apgyvendinimo centrus visoje Prancūzijoje.

REKLAMA

Pirmasis autobusas, į kurį buvo įsodinta 50 sudaniečių, išvažiavo apie 8 val. 45 min. vietos (9 val. 45 min. Lietuvos) laiku, išvažiavo į Burgundijos regioną šalies vidurio rytinėje dalyje.

Planuojama, kad evakuacija truks tris dienas, o po to šis didžiulis palapinių ir improvizuotų namelių miestelis – vienas didžiausių Europoje – bus likviduotas.

„Labai džiaugiuosi – „Džiunglių“ man jau gana“, – sakė 25 metų sudanietis, vardu Abbasas, šaltą dieną vilkėjęs paltą ir vilnonę kepurę.

REKLAMA
REKLAMA

„Daug žmonių nenori išvykti. Vėliau gali kilti rūpesčių. Štai kodėl išėjau pirmas“, – aiškino jis.

Migrantų stovykla, įsikūrusi vienoje dykynėje šalia Kalė uosto, tapo Europos nesugebėjimo išspręsti didžiausią migracijos krizę Senajame žemyne nuo Antrojo pasaulinio karo simboliu.

Pagalbos agentūros perspėjo, kad kai kurie migrantai gali priešintis perkėlimui, o daugiau kaip 1,2 tūkst. policininkų buvo sutelkti prie „Džiunglių“, kad užkirstų kelią bet kokiems neramumams.

Sekmadienio vakarą policija keliskart panaudojo ašarines dujas, vaikydami protestuotojus.

Kai pareigūnai kovą nugriovė palapines šio komplekso pietinėje dalyje, buvo kilusios riaušės.

25 metų Bashiras, irgi atvykęs iš Sudano, eilėje laukė nuo 4 val. (5 val.), keturioms valandos prieš autobusų stotimi paverstam angarui atveriant duris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Bet kur Prancūzijoje būtų geriau negu „Džiunglėse“, – šypsodamasis sakė jis.

Svajonė – pasiekti Britaniją

Stovykla bus uždaryta, siekiant sumažinti įtampą Kalė ir uostamiesčio apylinkėse, kur dažnai įvykdavo susirėmimų tarp policijos ir migrantų, beveik kiekvieną naktį mėgindavusių įsigauti į sunkvežimius, važiuojančius į Britaniją.

Likus kelioms valandoms iki evakuacijos pradžios, kai kurie migrantai dar turėjo vilčių pradėti gyvenimą iš naujo kitapus Lamanšo sąsiaurio.

„Jiems teks priversti mus išvykti. Mes norime keliauti į Britaniją“, – sakė jaunas afganas Karhazi, kaip ir daugelis kitų migrantų turintis ryšių Jungtinėje Karalystėje.

REKLAMA

13 mėnesių „Džiunglių“ stovykloje gyvenęs siras, vardu Samas, sakė AFP, kad jis pabėgo į kitą stovyklą, esančią už maždaug 12 kilometrų. Pasak jo, ten slapstosi „dešimtys“ migrantų, nenorinčių, kad juos perkeltų.

Prancūzų pareigūnai sakė, kad sutinkantys būti perkelti gali prašyti prieglobsčio Prancūzijoje.

„Dar turime įtikinti kai kuriuos žmones sutikti, kad jie būtų apgyvendinti (Prancūzijoje), ir atsisakyti svajonių apie Britaniją. Ši darbas – pats sunkiausias“, – naujienų agentūrai AFP sakė Prancūzijos imigracijos biuro OFII vadovas Didier Leschi.

REKLAMA

Vaikai perkeliami skubos tvarka

Sekmadienį prancūzų pareigūnų dalytose skrajutėse arabų, puštūnų ir kitomis migrantų vartojamomis kalbomis žmonės raginami rinktis nuo 8 val., kad būtų perkelti.

Jie bus suskirstyti į keturias grupes: šeimų, vienišų vyrų, nepilnamečių be suaugusiųjų palydos ir kitų pažeidžiamai laikomų žmonių. 60 autobusų juos turėtų išvežioti į beveik 300 prieglaudų visoje šalyje.

Britanijos pareigūnai stengėsi greičiau sutvarkyti vaikų pabėgėlių dokumentus, kad jie būtų perkelti į Jungtinę Karalystę, o ne išsklaidyti po Prancūziją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šeštadienį nepilnamečių, kuriems buvo išdalyti bilietai į Britaniją pagal prieš savaitę pradėtą specialią paspartintą procedūrą, skaičius pasiekė 194, nurodė Prancūzijos labdaros organizacija „Terre d'Asile“, padedanti tvarkyti vaikų pabėgėlių dokumentus.

Dauguma jų turi giminaičių kitapus Lamanšo, bet savaitgalį į Britaniją taip pat išvyko 53 mergaitės, neturinčios artimųjų šioje šalyje.

Britanijos vidaus reikalų ministerijos atstovas patvirtino, kad jo institucija dabar jau leidžia vežti į šalį vaikus, „neturinčius aiškių šeimos ryšių“ Jungtinėje Karalystėje.

REKLAMA

Suaugusieji migrantai, turintys artimųjų Britanijoje, savo ruožtu skundėsi likę be pagalbos. Kai kurie žadėjo toliau mėginti įšokti į sunkvežimius arba traukinius, kursuojančius Lamanšo tuneliu.

Jau dešimtys migrantų žuvo, mėgindami tai padaryti.

Sunki saugumo ir humanitarinė padėtis Kalė „Džiunglėse“ jau ne vienerius metus kursto nesutarimus tarp Prancūzijos ir Britanijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų