REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Sveikatingumo įgūdžių ugdymo stovykla Lietuvoje su A. Šabajevu

Antsvoris ir nutukimas – šių dienų civilizacijos rykštė. Lietuvoje antsvorį ar nutukimą turi maždaug kas penktas mokyklinio amžiaus vaikas. Labai panašūs skaičiai ir suaugusiųjų tarpe. Kol kas vieningos strategijos Lietuvoje tarp politikų, verslo ir nevyriausybinių organizacijų, kuri efektyviai mažintų antsvorį ar nutukimą turinčių žmonių skaičiaus augimą, nėra. Tačiau tai nori pakeisti Artiomas Šabajevas – Lietuvos antsvorio ir nutukimo asociacijos „Lobesity“ valdybos narys ir intervencinės programos paaugliams su antsvoriu sumanytojas.

12

Antsvoris ir nutukimas – šių dienų civilizacijos rykštė. Lietuvoje antsvorį ar nutukimą turi maždaug kas penktas mokyklinio amžiaus vaikas. Labai panašūs skaičiai ir suaugusiųjų tarpe. Kol kas vieningos strategijos Lietuvoje tarp politikų, verslo ir nevyriausybinių organizacijų, kuri efektyviai mažintų antsvorį ar nutukimą turinčių žmonių skaičiaus augimą, nėra. Tačiau tai nori pakeisti Artiomas Šabajevas – Lietuvos antsvorio ir nutukimo asociacijos „Lobesity“ valdybos narys ir intervencinės programos paaugliams su antsvoriu sumanytojas.

REKLAMA

„TV3 ir visas MTG koncernas yra Skandinavijos socialinių inovacijų rėmimo fondo „REACH for Change“ partneris, o aš esu fondo organizuojamo konkurso praėjusių metų nugalėtojas. Mano idėja yra teikti pagalbą vaikams ir paaugliams, turintiems antsvorio ir nutukimo problemų.

Antrus metus paskyriau šiam darbui ir nėriau į jį visa galva. Mes su komanda nusprendėme eiti ten, kur labiausiai skauda, kai vaikai jau turi antsvorį arba yra nutukę ir jiems reikia pagalbos, kurios dabar sulaukti negali. Turint antsvorio problemą, nėra konkrečių kompleksinių priemonių, kas galėtų padėti“, – kalbėjo A. Šabajevas.

REKLAMA
REKLAMA

Trys pagrindinės priežastys

Pašnekovas sako, kad įveikti antsvorio ar nutukimo problemą, jeigu ji atsirado dėl netinkamo gyvenimo būdo, reikia trijų pagrindinių priemonių: fizinio aktyvumo, amžių atitinkančios subalansuotos mitybos įgūdžių formavimo ir psichologinių problemų sprendimo. „Tėvai gali siųsti vaiką į sporto būrelį, tačiau neretai jis vaikui tampa kančia, nes nutukęs ar antsvorį turintis vaikas yra blogesnėje padėtyje už savo bendraamžius. Jeigu tai, pavyzdžiui, yra plaukimas, jam gėda nusirengti. Todėl tokie vaikai ir nepradeda lankyti sporto būrelių arba greitai juos meta, nes prasideda netiesioginės patyčios, svorio problemų turintys vaikai atsilieka nuo savo bendraamžių dėl fizinio pajėgumo trūkumų.

REKLAMA

Norint pakeisti mitybos įpročius, reikia mokyti maitintis subalansuotai pagal amžių, o įstaigų ar mokytojų, kurie vaikus galėtų mokyti tai daryti, nėra. Vaikų dietologus galima suskaičiuoti ant rankų pirštų. Jeigu rasi labai gerą specialistą, tai jis bus mokamas. Viena iš nedaugelio vaikus konsultuojančių dietologių yra gydytoja dr. Rūta Petereit, kuri ir dirba mūsų komandoje.

Trečias dalykas – daugumą netaisyklingos mitybos problemų lemia patiriami išgyvenimai, psichologinė būsena. Todėl reikalingas psichologinis darbas tiek su vaikais, tiek su jų tėvais.“, – kalbėjo A. Šabajevas.

REKLAMA
REKLAMA

Speciali intervencinė programa vaikams su antsvoriu ar nutukimu

Artiomas jau antrus metus teikia kompleksinę pagalbą antsvorį turintiems paaugliams, organizuoja specialias intervencines programas – stovyklas paaugliams.

„Kai nusprendėme dirbti su vaikų nutukimu, pagalvojome, ką daryti – ar pradėti nuo visuomenės švietimo, sąmoningumo plėtimo ar eiti ten, kur jau problema yra ir reikia konkretaus jos sprendimo? Nusprendėme pradėti programą „Camp Teenshapers“ (stovyklos paauglių formuotojai – red.). Mes kuriame paslaugą pagal socialinio verslo modelį – darome intervencinę programą vaikams su antsvoriu. Sumokantys už programą tėvai taip pat sumoka ir už tuos, kurie negali susimokėti arba leidžia jiems dalyvauti programoje žymiai mažesne kaina. Tai ir yra socialinio verslo modelio esmė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mūsų programoje „Camp Teenshapers“ dalyvauja kelių sričių specialistai. 3-10 dienų stovykloje programos dalyviai gyvena kartu, patys gamina maistą, užsiima fiziniu aktyvumu, mokosi naujų sveikos gyvensenos įgūdžių. Po stovyklos jie įtraukiami į nuotolinį darbą žinioms įtvirtinti: jie toliau verda uždaroje „Facebook“ grupėje, kurioje atsiskaitinėja, ką jie valgo, kiek sportuoja, kartu įtraukiami ir kiti šeimos nariai – tėvai. Taip užtikrinamas programos tęstinumas“, – pasakojo A. Šabajevas.

Prevencinė veikla „Lobesity“

Antras žingsnis, po programos „Camp Teenshapers“, pašnekovui buvo Lietuvos antsvorio ir nutukimo prevencijos asociacijos „Lobesity“ įkūrimas.

REKLAMA

„Lobesity“ įsikūrė tik šių metų spalio pradžioje. Tai šviežia organizacija, gimusi iš noro atstovauti šią sritį ir apjungti atskirų organizacijų pajėgas. Yra daug organizacijų, kurios vienija gydytojus, tačiau plačiajai visuomenei informacija, kuria dalinasi tos organizacijos, nėra pasiekiama. Tad „Lobesity“ tikslas – tapti plačiai visuomenei prieinamumu ruporu, kuris atstovautų ir pasaulines organizacijas (tokias kaip Pasaulio nutukimo federacija).

Mes norime užsiimti realiu visuomenės švietimu, kad informacija apie realią padėtį, grėsmes, profilaktines priemones pasiektų kuo daugiau įvairaus amžiaus žmonių“, – tv3.lt kalbėjo A. Šabajevas.

REKLAMA

Politika, verslas ir medikai

Pasak jo, „Lobesity“ taps kaip rezervuaras, kuriame kaupsis pasaulinės žinios apie nutukimą ir efektyvų jo mažinamą, ir tos žinios paprastai ir suprantamai bus skleidžiamos visuomenei. „Svarbiausia, kad ši veikla vyktų ne pogrindžiuose, bet būtų sužadintas tiek politinis sektorius, tiek verslas galėtų tame dalyvauti ir galėtų atkreipti dėmesį, kokia produkcija nugula lentynose, kokią įtaką daro verslininkų elgesys siūlant nesveikus produktus ir pan.

„Lobesity“ neketina su kažkuo kovoti – mes užsiimsime tokia veikla, kuri pozityviai ir tendencingai įgyvendintų Europos Sąjungos ir Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas. Pastaroji yra pateikusi labai aiškų ir konkretų raštą šalims narėms, kokių konkrečių veiksmų reikia imtis, kad nutukimas ir antsvorio problema neaugtų. Čia eina kalba ir apie tam tikrus įstatymus, pavyzdžiui, mokesčius cukrui, ar tam tikriems riebalams, taip pat – verslo sąmoningumą ir pastangas didinti sveiko maisto prieinamumą“, – kalbėjo A. Šabajevas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovas sako, kad „Lobesity“ turi tapti organu, kuris padėtų tiek valdžios institucijoms tiek verslui, tiek praktinės medicinos bei mokslo atstovams susikalbėti tarpusavyje ir po truputį imti įgyvendinti pasaulinių organizacijų rekomendacijas. Norime užtikrinti, kad būtų išgirstas ir pačių antsvorio ar nutukimą turinčių žmonių balsas.

Augantis antsvorį turinčių ar nutukusiųjų skaičius

Pasaulio nutukimo federacijos duomenimis, šiuo metu pasaulyje yra virš 223 mln. nutukusių ar antsvorį turinčių vaikų. Jei nieko nebus daroma, šis skaičius iki 2025 metų paaugs 20 proc. Situacija yra blogėjanti tiek visame pasaulyje, tiek Lietuvoje.

REKLAMA

„Nors žmonių susidomėjimas sveika gyvensena auga, tačiau sąmoningumas – nelabai. Matome, kad žmonių sporto klubuose daugėja, bėgiojimo mada taip pat vis smarkėja, tačiau tai nereiškia, kad žmonių supratimas apie sveiką gyvenseną auga.

Kas yra sveika subalansuota mityba nedaugelis žino – dauguma tai sieja tik su daržovių ir vaisių valgymu. Tai yra stigma, kuri trukdo judėti toliau. Sveika mityba neapsiriboja daržovių valgymu – tai pagal amžių subalansuota visavertė mityba“. Jis teigia, kad „Lobesity“ asociacijos vizija – padaryti taip, kad Lietuvoje žmonių su antsvoriu ir nutukimu, kurie atsiranda dėl netinkamų mitybos ir fizinio aktyvumo įpročių ir įgūdžių trūkumo, skaičius nebeaugtų.

„Mūsų tikslas – pažaboti antsvorio ir nutukimo paplitimą Lietuvoje, ugdant sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo, pozityvaus mastymo įgūdžius“, – sako A. Šabajevas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų