REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Atsakymų į klausimus apie savo kūną, sveikatą, dvasinę savijautą jaunuoliai kviečiami ieškoti naujame, dar auginamame jaunimo sveikatos interneto portale. Svetainė atsirado kuriant jaunimo sveikatos poreikiams pritaikytą bendrą kompleksinį koordinuotą sveikatos priežiūros paslaugų teikimo modelį (toliau JPSPP) 12-oje savivaldybių.

Atsakymų į klausimus apie savo kūną, sveikatą, dvasinę savijautą jaunuoliai kviečiami ieškoti naujame, dar auginamame jaunimo sveikatos interneto portale. Svetainė atsirado kuriant jaunimo sveikatos poreikiams pritaikytą bendrą kompleksinį koordinuotą sveikatos priežiūros paslaugų teikimo modelį (toliau JPSPP) 12-oje savivaldybių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jaunimo sveikatos tinklo portale (http://www.sveikatostinklas.lt) galima rasti informacijos apie daugelį jaunimui svarbių su sveikata susijusių klausimų – žalingus įpročius, patyčias, kontracepciją, lytinę sveikatą, mitybos sutrikimus, fizinį aktyvumą ir kt. „Šiomis temomis pateikiamos trumposios naujienos, patariamieji straipsniai, internete rasta ir specialistų atrinkta informacinė bei mokomoji vaizdo medžiaga, papildyta specialistų komentarais, ir t. t. Taip pat svetainės lankytojai gali pateikti jiems rūpimų klausimų atitinkamos srities profesionalams – tereikia tik suvesti savo klausimą į svetainėje esančią anoniminę formą ir klausimas nukeliaus prie projekto prisidedantiems specialistams, bus atsakytas, priskirtas konkrečiai temai ir paskelbtas portale.

REKLAMA

Jame taip pat pateikiama informacija apie įvairius regionuose vykdomus mokymus, akcijas, renginius, kuriuose gali dalyvauti visi norintys“, – teigė projekto vadovas, UAB Sveikatos ekonomikos centro direktorius Romualdas Buivydas.

Jis taip pat pasakojo, kad portale įdiegtuose diskusijų forumuose jaunuoliai gali vieni kitiems bei registruotiems specialistams pateikti klausimų apie sveiką gyvenseną ir sveikatą. Būtina paminėti ir tai, kad į jaunimo informavimą sveikatos, sveikos gyvensenos bei su šiomis temomis susijusių renginių viešinimo ir edukacinių tekstų bei vaizdo medžiagos platinimo klausimus orientuota portalo funkcija nėra vienintelė.

REKLAMA
REKLAMA

„Sveikatos tinklo portale taip pat yra kaupiama projekte dalyvaujančių Lietuvos regionų, o vėliau, tikėtina, bus ir visos Lietuvos su sveikatos apsauga bei sveika gyvensena susijusių institucijų duomenų bazė. Jos duomenys gali būti naudingi ne tik jaunimui, bet ir su šia kompleksine (ne tik sveikatos sistemos) sritimi susijusiems specialistams. Duomenų bazę nuolat pildo regioniniai JPSPP koordinatoriai, o prižiūri centrinis koordinatorius – Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras (SMLPC). Portale kaupiamos bazės duomenys vėliau bus naudojami algoritmų skiltyse esantiems duomenims papildyti – problemų sprendimo aprašuose pateikiamos institucijos yra filtruojamos pagal regioną ir t. t.“, – apie išplėstines portalo funkcijas aiškina Romualdas Buivydas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JPSPP koordinaciniai centrai savivaldybėse

Interneto svetainė – ne vienintelė paslauga. Projektą vykdančios UAB Sveikatos ekonomikos centro tikslas – kompleksinio adaptyvaus jaunimui palankių sveikatos priežiūros paslaugų teikimo modelio sukūrimas ir įdiegimas šalies savivaldybėse.

Savivaldybių Visuomenės sveikatos biuruose įsikūrė JPSPP koordinuojantys centrai. Juose dirba aktyvūs, motyvuoti ir apmokyti koordinatoriai, kurie teikia konsultacijas ir rekomendacijas sveikatos ir sveikos gyvensenos klausimais.

Vykdant projektą esami sveikatos priežiūros paslaugų teikėjai, naudojant projekte aprašomus algoritmus, sujungiami į bendrą tinklą. „JPSPP teikimo algoritmai detalizuoja paslaugų teikimo seką psichinės, reprodukcinės sveikatos, mitybos ir išorinių mirties priežasčių prevencijos srityse. Dedamos pastangos, kad pagerėtų institucijų bendradarbiavimas, kad jaunimui pritaikytos sveikatos priežiūros paslaugos būtų teikiamos efektyviau“,– kalbėjo Romualdas Buivydas.

REKLAMA

Kadangi projektas skirtas tarpinstituciniam bendradarbiavimui gerinti, prie jo prisidėjo būrys įvairių veiklos barų specialistų: ne vienos medicinos srities darbuotojai, sveikos gyvensenos žinovai, teisininkai, policijos darbuotojai ir kt.

Siekiama gerinti jaunimo sveikatos rodiklius

Tikimasi, kad šios priemonės pagerins jaunimo sveikatą, gyvenimo kokybę, sumažins mirtingumą. Svarbi užduotis yra mažinti Lietuvos jaunimo sveikatos netolygumus – žinios apie sveikatą ir jos prevenciją turi vienodai pasiekti visą šalyje gyvenantį jaunimą.

REKLAMA

Viešinant projektą didelį darbą atlieka regioniniai JPSPP koordinaciniai centrai, turintys tiesioginį ryšį su jaunimu ir informuojantys juos gyvai – susitikimų, įvairių renginių ir mokymų metu. „Kiekvienas projekte dalyvaujantis regioninis koordinatorius turi individualias komunikacines priemones: kai kurie įrengę mokyklose vaizdo ekranus, kiti naudojasi savo turimomis internetinėmis, socialinių tinklų priemonėmis“,– apie tai, kaip pasiekiama jaunimo auditorija, pasakojo Romualdas Buivydas.

Projektas vykdytas dviem etapais. Pirmajame buvo dirbama tik su viena – bandomąja – Rokiškio savivaldybe, o antrajame prisijungė dar 11 šalies savivaldybių: Biržų, Elektrėnų, Jonavos, Klaipėdos miesto, Klaipėdos rajono, Pasvalio, Plungės, Šakių, Ukmergės, Varėnos ir Vilniaus miesto.

Projekto partneriai – Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras (SMLPC), VšĮ Rokiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centras (Rokiškio PASPC) ir Rokiškio rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras (Rokiškio VSB).

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų