REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Kodėl į karštąjį tašką pajudėjo niekada nenaudotas Rusijos ginklas? (nuotr. SCANPIX)

Šiomis dienomis ima atrodyti, kad JAV ir Rusijos karas per trečiąsias šalis yra jau visai čia pat. Atviri Rusijos grasinimai ir ginkluotės judėjimas Sirijos link – visai kitokie nei anksčiau. Ir dabar nemalonių staigmenų sąrašą papildė naujausia informacija – pietų kryptimi į karą juda ir Rusijos vienintelis lėktuvnešis su palyda.

12

Šiomis dienomis ima atrodyti, kad JAV ir Rusijos karas per trečiąsias šalis yra jau visai čia pat. Atviri Rusijos grasinimai ir ginkluotės judėjimas Sirijos link – visai kitokie nei anksčiau. Ir dabar nemalonių staigmenų sąrašą papildė naujausia informacija – pietų kryptimi į karą juda ir Rusijos vienintelis lėktuvnešis su palyda.

REKLAMA

Pasak Rusijos naujienų agentūros TASS, lėktuvnešis „Admiral Kuznetsov“ ir septyni jį lydintys laivai jau praėjusį šeštadienį pajudėjo iš Severomorsko uosto. Tai aštuntasis kartas, kai šis laivas su palyda keliaus per Viduržiemio jūrą. Tai kelionė, kurios metu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas įgyvendina strategiją, kurios tikslas – vėl parodytų Maskvos jūrinę galią, tvirtina apžvalgininkas Peteris Appsas.

Tačiau šįkart dislokavimas visai kitoks nei anksčiau. Maskva per pastarąjį dešimtmetį skyrė labai daug finansų tam, kad šis lėktuvnešis būtų tinkamas naudoti, vis tik jis niekada taip ir nebuvo panaudotas kovoje. Atrodo, kad tai netrukus pasikeis. Gali būti, kad vos po dviejų savaičių jo naikintuvai SU-33 ir MiG-29 vykdys įsakymus Sirijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Iš vienos pusės, Kremliui šiuo metu visiškai nereikia lėktuvnešio Sirijoje. Jei Rusija norėtų padidinti Sirijoje veikiančių lėktuvų skaičių, ji tiesiog galėtų atsiųsti daugiau lėktuvių, kurie būtų dislokuoti Sirijos prezidento Basharo al-Assado aerodromuose.

REKLAMA

Lėktuvnešio su palyda siuntimas daugeliu atvejų yra kur kas brnagesnis ir sudėtingesnis pasirinkimas nei preiš tai paminėtas pasiūlumas. Jis be to ir rizikingas – bent jau praeityje ne kartą buvo užfiksuota, kuomet Rusijos laivai, keliaujantys į tolimą tašką, tiesiog sugenda.

Taigi, nieko nepaisydama Maskva tiesiog nori aiškiai parodyti, kad gali neatsilikti nuo Vašingtono ir siųsti savo pajėgas tūkstančius kilometrų. Taip pabrėžiami atnaujinti Rusijos kariniai pajėgumai. Be to, tai turėtų priversti Vakarus ir jų sąjungininkus perskaičiuoti savo veiksmų Sirijoje kainą. Galiausiai, toks judėjimas leis gana subtiliai Šiaurės Europai priminti, kad Maskvos ignoruoti negalima. Praėjusius kartus, kai lėktuvnešis keliavo per Šiaurės jūra, jo naikintuvai skraidė „labai laisvai“ - manevravo prie Norvegijos naftos platformų. Dėl tokių veiksmų tuomet netgi teko nutupdyti civilinius sraigtasparnius. Dabar Karališkojo laivyno laivai (Jungtinė Karalystė) tarsi šešėlis lydi rusų laivus šalies pakrante ir per Lamanšo sąsiaurį. 

REKLAMA
REKLAMA

Tokie veiksmai yra labai vertinami ir rusų jūrų pajėgų vadų. Iki šiol visa garbė karinėse kampanijose – Ukrainoje ir Gruzijoje – atitekdavo sausumos ir oro pajėgoms. Dabar galiausiai į kovos areną pasirodyti „išeina“ ir jūrų pajėgos.

Taigi, situacija tikrai nėra paprasta. Pagrindinis Kuznetsovo kovinės grupės tikslas yra atakuoti taikinius Sirijoje, tačiau ji yra pakankamai pajėgi pasipriešinti ir įvairiems kitiems jūriniams priešams. Tvirtinama, kad lėktuvnešyje yra iki 12 povandeninius laivus sekti galinčių sraigtasparnių – tai reiškia, kad NATO povandeniniam laivui priartėti prie lėktuvnešio būtų kur kas sunkiau nei paprastai. Pasak Rusijos žiniasklaidos, lėktuvnešio palydoje taip pat yra linijinis kreiseris „Petras I“ ir dar du kovai su povandeniniais laivais skirti kariniai laivai.

Visa tai pasako labai daug apie tai, ko galima tikėtis Sirijoje. JAV jau žino, kad Rusijos ir Sirijos pajėgų puolimo stabdymas gali nulemti labai nepageidautiną reakciją – mažų mažiausiai gali tekti paaukoti lėktuvų ar netgi jų bazių. Toks Maskvos galios demonstravimas ne tik primena apie ją, bet ir toliau komplikuoja pasaulio geopolitiką. Ir tai yra būtent tai, ko nori Vladimiras Putinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų