REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Centrinis Bankas (ECB), kurio vadovas Mario Draghis (Marijus Dragis) vis labiau raginamas atskleisti savo būsimus planus dėl skatinimo, ketvirtadienį vykusiame posėdyje nepakeitė rekordiškai mažų pagrindinių palūkanų normų.

Europos Centrinis Bankas (ECB), kurio vadovas Mario Draghis (Marijus Dragis) vis labiau raginamas atskleisti savo būsimus planus dėl skatinimo, ketvirtadienį vykusiame posėdyje nepakeitė rekordiškai mažų pagrindinių palūkanų normų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir tikėtasi, ECB valdančioji taryba pritarė pasiūlymui nekeisti pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų normos, kuri šiuo metu sudaro rekordinius 0 proc., pranešė euro zonos centrinio banko atstovas spaudai.

REKLAMA

Taip pat nebuvo pakeista 0,25 proc. sudaranti palūkanų norma, naudojantis ribinio skolinimosi galimybe. O palūkanų norma, naudojantis indėlių galimybe, kaip ir anksčiau, sudaro minus 0,4 proc., ir tai reiškia, kad bankams tenka mokėti už savo indėlius ECB.

Be to, ECB nepakeitė sumos, kuri pagal kiekybinio skatinimo programą kas mėnesį išleidžiama turto pirkimui ir šiuo metu sudaro 80 mlrd. eurų. Programa bus įgyvendinama iki 2017 metų kovo ir prireikus gali būti pratęsta.

REKLAMA
REKLAMA

„Banko vadovybė mano, kad palūkanų normos dabartiniame ar žemesniame lygyje liks ilgą laiką ir tai tęsis net ir pasibaigus turto pirkimo programai“, – rašoma centrinio banko paskelbtame pranešime.

Turto pirkimą ECB ketina tęsti tol, kol įsitikins, kad metinė infliacija euro zonoje juda link tikslinio 2 proc. rodiklio. Bankas mano, kad vartotojų kainų augimo tempas šį lygį pasieks iki 2019 metų pradžios.

Pasak JAV verslo dienraščio „The Wall Street Journal“, M. Draghioteks sudėtinga užduotis įtikinti investuotojus, kad ECB gali padidinti skatinimo apimtis, nepaaiškinant, kaip tai bus daroma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu ECB ekspertai peržiūri kiekybinio skatinimo programą ir šio vertinimo rezultatai, kaip manoma, bus pristatyti gruodį. Dėl to euro zonos centrinis bankas visus sprendimus dėl politikos pakeitimo greičiausiai atidės iki gruodžio 8 dienos posėdžio.

Dauguma ekonomistų mano, kad ECB vertybinių popierių pirkimo programos terminą pratęs bent pusmečiui ir tokiu atveju šių popierių pirkimui bus išleista dar maždaug 500 mlrd. eurų.

Tačiau ECB turės sušvelninti perkamam turtui keliamus reikalavimus, antraip jam tiesiog neužteks vertybinių popierių, kuriuos būtų galima pirkti, pažymi analitikai.

REKLAMA

ECB paskelbus posėdžio rezultatus, pirma smukęs euro kursas patraukė aukštyn ir JAV dolerio atžvilgiu paūgėjo 0,1 proc. iki 1,098 JAV dolerio.

Mario Draghis: palūkanų normos euro zonoje mažos išliks dar ilgai

Palūkanų normos euro zonoje dabartiniuose arba žemesniuose lygiuose išliks dar ilgai, pareiškė Europos Centrinio Banko (ECB) vadovas Mario Draghis (Marijus Dragis).

O kiekybinio skatinimo programa, pagal kurią euro zonos centrinis bankas kas mėnesį išleidžia 80 mlrd. eurų turto pirkimui, tęsis iki 2017 metų kovo mėnesio ir prireikus gali būti pratęsta, pareiškė jis spaudos konferencijoje.

REKLAMA

ECB ketvirtadienį vykusiame posėdyje nepakeitė rekordiškai mažų pagrindinių palūkanų normų.

Laipsniško kiekybinio skatinimo programos užbaigimo klausimas ECB valdančiosios tarybos posėdyje nebuvo svarstytas, pabrėžė M. Draghis ir pridūrė, kad staigus paskatų programos nutraukimas yra mažai tikėtinas. Tačiau „itin švelni pinigų politika nebus įgyvendinama amžinai“, pažymėjo jis.

M. Draghis pažadėjo ir toliau užtikrinti reikšmingą rinkos skatinimą, kad infliacija pradėtų artėti prie ECB taikomo tikslinio 2 proc. lygio. Jo nuomone, artimiausiais mėnesiais vartotojų kainų augimo tempas padidės. Didės jis ir 2017 bei 2018 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

ECB vadovas įžvelgia riziką, galinčią slopinti euro zonos ekonomikos plėtrą, tačiau mano, kad vartotojų išlaidų augimas ir naftos kainų kilimas palaiko BVP augimą Europoje. Trečiąjį ketvirtį, jo vertinimais, ūkio prieaugis bus maždaug toks pat, kaip ir ankstesnį ketvirtį, per kurį bendrasis vidaus produktas (BVP) paūgėjo 0,3 procento.

M. Draghis taip pat eilinį kartą paragino euro zonos vyriausybes aktyviau įgyvendinti struktūrines reformas, kurios yra būtinos, kad šalys galėtų išnaudoti savo ekonomikos plėtros potencialą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų