REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus šilumos vartotojai nuo gruodžio keturis mėnesius už šilumą turėtų mokėti maždaug 20 proc. mažiau. Tačiau kol kas neaišku, ar žemesnės kainos išsilaikys ir balandį, kai iš sostinės šilumos ūkio pasitrauks Prancūzijos koncerno „Veolia“ valdoma „Vilniaus energija“.

Vilniaus šilumos vartotojai nuo gruodžio keturis mėnesius už šilumą turėtų mokėti maždaug 20 proc. mažiau. Tačiau kol kas neaišku, ar žemesnės kainos išsilaikys ir balandį, kai iš sostinės šilumos ūkio pasitrauks Prancūzijos koncerno „Veolia“ valdoma „Vilniaus energija“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siekiant vilniečiams grąžinti 24,3 mln. eurų permokėtų lėšų, Kainų komisija penktadienį sumažino Prancūzijos koncerno „Veolia“ valdomos „Vilniaus energijos“ projekcinės šilumos kainos tarifus 23,2 proc. iki 3,88 cento už kilovatvalandę.

REKLAMA

Kainų komisijos pirmininkė Inga Žilienė teigia, kad per keturis mėnesius iki balandžio, kai baigiasi šilumos ūkio nuomos sutartis, preliminariais skaičiavimais vilniečiams turėtų grįžti apie 6 mln. eurų. Tačiau neaišku, ar po to šilumos kaina taip pat bus mažesnė, nes šilumos ūkį perėmę Vilniaus šilumos tinklai pirmiausiai turėtų prisiteisti likusią sumą iš „Vilniaus energijos“ ir tik po to vėl būtų sumažinta šilumos kaina.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes puikiai suprantame, kad yra dvi skirtingos bendrovės - „Vilniaus energija“, kuri veikia turto nuomos sutarties pagrindu. Planuojama, kad ateityje veiklą vykdys Vilniaus šilumos tinklai - visai kita bendrovė ir iš tiesų Kainų komisija mano, kad negali būti baudžiama viena bendrovė už kitos įmonės veiklą, kai buvo gaunamas viršpelnis“, - po posėdžio žurnalistams sakė I.Žilienė.

Anot jos, visų 24,3 mln. eurų vilniečiams grąžinti per vieną sezoną negalima, nes turi būti užtikrintos nors kokios pajamos, kad „Vilniaus energija“ galėtų veikti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Komisija mano, kad likusią sumą (apie 18 mln. eurų - BNS) Vilniaus savivaldybė turėtų išsiieškoti iš „Vilniaus energijos“, ar „Veolia“ grupės kitais būdais (...) Kainų komisija turi vertinti, kad šildymo sezono metu bendrovė turi veikti, kad turi būti mokami atlyginimai darbuotojams“, - teigė komisijos pirmininkė.

Vilniaus miesto vicemeras Valdas Benkunskas spėjo, kad teismo procesai galėtų trukti keletą metų, o jiems pasibaigus vilniečiai per mažesnes šilumos kainas atgautų likusią permokos dalį.

„Prognozuoju, kad per kelis metus trunkančias procedūras kai savivaldybė ir šilumos tinklai atgaus tas permokas, tada ir vilniečiams ta suma bus grąžinta“, - žurnalistams teigė V.Benkunskas.

REKLAMA

Naują šilumos kainą dar tvirtins savivaldybė

Tam, kad nuo gruodžio 1 dienos įsigaliotų naujos šilumos kainos, Vilniaus miesto taryba kainos dedamąsias turi patvirtinti dar spalio mėnesį. Miesto vicemeras Valdas Benkunskas teigė, kad neeilinis posėdis bus šaukiamas spalio 26 dieną.

„Po šiandienos Kainų komisijos sprendimo planuojama spalio 26 dieną tarybos posėdis, kur bus pateikiamas sprendimo projektas ir nustatyta bazinė kaina bus svarstoma ir priimta, tai po to sprendimo tikrai galėsime sakyti, kad nuo gruodžio 1 dienos surinkti iš vilniečių nepagrįsti pinigai bus pradėti grąžinti“, - po posėdžio tikino vicemeras.

REKLAMA

Jis aiškino, kad šilumos kainą tvirtinti neeiliniame posėdyje turi, kad šilumos kaina įsigaliotų nuo gruodžio 1 dienos.

„Lietuvoje yra įvairių pavyzdžių, kai šilumos ūkiai priklauso pačioms savivaldybėms, tada po Kainų komisijos sprendimų užtenka ir kelių dienų, kad šilumos bendrovės pradėtų taikyti sumažintą kainą. Šuo atveju „Vilniaus energija“, matome, tikrai nedemonstruoja geros valios ir pagal procedūras jie turi teisę vertinti Kainų komisijos sprendimą“, - tikino vicemeras.

V.Benkunskas neatmeta galimybės, kad „Vilniaus energija“ galėtų pasitraukti iš šilumos ūkio dar šildymo sezono metu, mat tokią galimybę numato nuomos sutartis - jeigu šilumos kaina mažinama daugiau nei 10 proc., bendrovė gali peržiūrėti sutartį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„2002 metais pasirašyta sutartis savyje turi labai daug ydų, ir labai palieka daug neapibrėžtumų. Joje yra pasakyta, kad nuomininkas gali inicijuoti sutarties peržiūrėjimą, ką tai reiškia, šiandien sunku prognozuoti. Tokią grėsmę, kad „Vilniaus energija“, pamačiusi, kad jiems kaina yra sumažinta, gali mesti raktus ir išeiti, mes ją vertiname. Galbūt nėra ji labai grėsminga, bet bet kokiu atveju ji egzistuoja“, - teigė jis.

Komisijos pirmininkė I.Žilienė teigė, kad „Vilniaus energija“ skundžia visus komisijos nutarimus, tad neabejoja, jog bus apskųstas ir šis. Tačiau, anot jos, jei teismas nepritaikys laikinųjų apsaugos priemonių, mažesnės šilumos kainos šį šildymo sezoną galios.

REKLAMA

„Vilniaus energija“ su kainomis nesutinka

 

Kainų komisijos posėdyje dalyvavo penki „Vilniaus energijos“ atstovai, po posėdžio jie su žiniasklaida nebendravo.

 

„Vilniaus energijos“ atstovas Nerijus Mikalajūnas paklaustas, ar naujos šilumos kainos bus skundžiamos teismui, BNS teigė, kad įmonė imsis „visų prieinamų teisinių priemonių“.

„Tiek „Vilniaus energija“, tiek jos akcininkė „Veolia“ naudos visas prieinamas teisines priemones gintis nuo sufabrikuotų kaltinimų ir iš jų atsirandančių pasekmių“, - BNS teigė N.Mikalajūnas.

REKLAMA

Bendrovei atstovaujanti teisininkė Dovilė Greblikienė posėdyje piktinosi, kad bendrovei taikomos išskirtinės sąlygos, nes tame pačiame posėdyje netvirtinamos iš šilumos, ir karšto vandens kainos, nors tai daroma kitiems šilumos tiekėjams.

Kainų komisija atkirto, kad išskirtinių sąlygų šiuo atveju nėra, o teisės aktai nenumato, kad būtinai visos kainos būtų tvirtinamos tame pačiame posėdyje.

„Norėtumėme komisijos paprašyti netvirtinti skyriaus siūlymo, nes manome, kad pažymoje teiginiai yra neteisingi“, - posėdyjesakė D.Greblikienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Komisijos atstovai tikino, kad „Vilniaus energija“ neteikė visų reikalingų duomenų, nedetalizuoti skaičiavimai ir panaši informacija.

Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas posėdyje teigė, kad savivaldybė kol kas pastabų neturi, mat taryba vertins šilumos kainas, kai bus patvirtinta bazinė kaina.

Nutarime taip pat numatyta, kad pasibaigus sostinės šilumos ūkio nuomos sutarčiai, „Vilniaus energija“ turės patekti Kainų komisijai informaciją, kiek lėšų iš 24,3 mln. eurų sugrąžino vartotojams ir kiek liko tai padaryti. Komisija siekė, kad ši informacija būtų pateikta per 10 darbo dienų, tačiau atsižvelgus į „Vilniaus energijos“ prašymą, nustatytas 20 darbo dienų terminas.

REKLAMA

Kainų komisija rugsėjo viduryje paskelbė, jog „Vilniaus energija“ 2012-2014 metais nepagrįstai gavo 24,3 mln. eurų viršpelnio. Komisijos pirmininkė Inga Žilienė anksčiau pripažino, kad sugrąžinti vartotojams lėšas bus sudėtinga, nes „Vilniaus energija“ nuo kitų metų balandžio nebenuomos sostinės šilumos ūkio.

2017 metų balandį baigiasi Vilniaus šilumos tinklų ir „Vilniaus energijos“ šilumos ūkio nuomos sutartis - įmonė pasitrauks iš šilumos tiekimo rinkos Vilniuje.

„Vilniaus energija“ aprūpina šiluma apie 80 proc. Vilniaus pastatų, kuriuose gyvena apie 90 proc. miesto gyventojų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų