REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laikinasis partijos „Tvarka ir teisingumas“ vadovas Remigijus Žemaitaitis tvirtina, kad visi sulaikytieji bei apklaustieji dėl balsų pirkimo Šilutėje siejami ne su „Tvarka ir teisingumu“, o su Lietuvos laisvės sąjunga (liberalais).

Laikinasis partijos „Tvarka ir teisingumas“ vadovas Remigijus Žemaitaitis tvirtina, kad visi sulaikytieji bei apklaustieji dėl balsų pirkimo Šilutėje siejami ne su „Tvarka ir teisingumu“, o su Lietuvos laisvės sąjunga (liberalais).

REKLAMA

„Kiek pavyko išsiaiškinti vakar partijos atstovams, asmenys, kurie buvo sulaikyti, apklausti, nė vienas nebuvo „Tvarkos ir teisingumo“ narys, niekada nebuvo stebėtojais, visi septyni asmenys yra susieti su liberalų partija, pastaruosius trejus rinkimus jie buvo atstovai, irgi tam tikri dalykai kelia abejonių, ar tai nėra kokia nors provokacija“, – per spaudos konferenciją penktadienį Seime sakė R.Žemaitaitis.

Paprašytas patikslinti, kurią konkrečiai partiją turi mintyje, R.Žemaitaitis įvardijo Lietuvos laisvės sąjungą (liberalus).

REKLAMA
REKLAMA

Šios partijos atstovas Žilvinas Šilgalis kategoriškai paneigė šiuos pranešimus.

„Pirmą kartą girdžiu, manau, čia kažkas blefuoja“, – BNS sakė Ž.Šilgalis.

„R.Žemaitaitis gali daug ką sakyti, bet kas nors tegu patvirtina, kad taip yra. Aš paprasčiausiai jokio loginio ryšio tame nematau“, – pridūrė Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) atstovas.

REKLAMA

„Tvarkos ir teisingumo“ atstovai taip pat kartojo atsiribojantys nuo balsų pirkimo istorijos, o svarstymus, kad dėl pažeidimų iš rinkimų gali iš viso naikinama partijos sąrašo registracija daugiamandatėje apygardoje, vadino neadekvačiais.

„Partija atsiriboja ir nedalyvavo visuose šituose procesuose. Tikrai yra noras kuo mažiau komentuoti ikiteisminio tyrimo detales ir leisti ikiteisminiam tyrimui vykdyti savo darbą. Tie siūlomi variantai, kad gali visą partiją išbraukti, nes aiškiai pasakė Policijos departamentas, kad galimi nusikaltimai ir šitas ikiteisminis tyrimas vyksta tik Šilutės apygardoje, ir kalbėti apie kitas 69 apygardas nebūtų apie ką. 67 tūkst. rinkėjų nubausti už tai, kad galbūt yra kokių nors pažeidimų, būtų, švelniai tariant, nerūpestinga“, – kalbėjo partijos atsakingasis sekretorius parlamentaras Almantas Petkus.

REKLAMA
REKLAMA

Oficialiai skelbta, kad Seime penktadienį surengtoje konferencijoje dalyvaus ir narystę partijoje sustabdęs balsų pirkimo istorijoje minimas Kęstas Komskis bei kitas partijos kandidatas Rimas Andrikis, tačiau jie neatvyko.

R.Žemaitaitis tvirtino, kad K.Komskis spaudos konferencijoje nedalyvauja, nes nusišalino nuo partijos reikalų. Klausiamas, ar K.Komskis buvo apklaustas balsų pirkimo byloje liudytojo ar specialiojo liudytojo statusu, R.Žemaitaitis tvirtino tokios informacijos neturintis.

„Vakar, kada su juo šnekėjau, jokio absoliučiai (pareigūnų kvietimo negavo), jis pats buvo nustebęs, nei paklausimų, nei užklausimų, nei iškvietimų nebuvo. Jei tokių dalykų nėra, faktas, kad įrodymų, bent iš teisinės pusės, nėra“, – klausiamas, ar K.Komskis buvo kviestas į apklausą, atsakė R.Žemaitaitis. – Apie šiandien sunku man atsakyti, bet aš labai abejoju, nuoširdžiai abejoju šitais dalykais.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį policija pranešė sulaikiusi septynis asmenis, kurie įtariami rinkėjų papirkinėjimu Šilutėje, antradienį jų namuose atliktos kratos. Vienas asmuo suimtas 10 parų.

Anoniminis pranešimas apie galimą rinkėjų papirkinėjimą gautas spalio 6 dieną. Atlikus pirminius veiksmus, nustatyta, kad Šilutės gyventojai per rinkimus į Seimą už alkoholį, cigaretes ir grynuosius pinigus rinkėjams siūlo balsuoti už kandidatus, priklausančius vienai iš partijų.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris žiniasklaidai patvirtino, kad balsų pirkimas Šilutėje vyko partijos „Tvarka ir teisingumas“ naudai. Jo teigimu, ikiteisminis tyrimas pradėtas dar spalio 6-ąją, bet pats balsų pirkimas įvyko spalio 9-ąją, rinkimų dieną.

REKLAMA

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį sudarė komisiją šiam atvejui tirti. Susipažinus su pareigūnų turima medžiaga bus sprendžiama, ar teisėsaugos tiriamos veikos galėjo turėti esminių įtakų rinkimų rezultatams, tokiu atveju rezultatai galėtų būti naikinami. Sprendimą VRK turi priimti iki spalio 30 dienos, galutinių rinkimų rezultatų tvirtinimo.

Pasak VRK nario Jono Udrio, šioje situacijoje galimi keli sprendimų variantai – panaikinti viso „Tvarkos ir teisingumo“ sąrašo registravimą arba, jei balsai pirkti atskirų kandidatų naudai, tų kandidatų registravimą, taip pat galima versija, jog tai buvusi provokacija prieš partiją.

REKLAMA

„Sąrašo registracijos panaikinimas – vienas iš galimų sprendimų, kitas sprendimas – dėl kandidatų, kurių naudai galimai buvo perkami balsai, panaikinimo, arba galbūt paaiškės, kad tai išvis buvo kažkieno padaryta provokacija“, – žurnalistams po VRK posėdžio sakė komisijos narys.

Pasak J.Udrio, jei „tvarkiečių“ sąrašo registracija būtų panaikinta, rinkimų barjeras nesikeistų, o jų laimėti penki mandatai būtų paskirstyti kitoms partijoms.

„Matematika tokia – įstatymas sako, jei sąrašo registracija panaikinama, visi sąrašo balsai pripažįstami negaliojančiais. Rinkimų barjeras dėl to nesikeičia, nes bendras rinkėjų skaičius išlieka tas pats, o rinkimų barjeras skaičiuojamas nuo dalyvavusiųjų skaičiaus. Tada bus skaičiuojamos tik tos partijos, kurios yra virš barjero, ir pagal kvotų liekanų metodą išskirstomi mandatai“, – sakė J.Udris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tvarka ir teisingumas“ Šilutėje gavo 2053 balsus. Šioje apygardoje iškeltas partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas K.Komskis dalyvaudamas rinkimuose surinko 2305 balsus ir liko trečias. Bendrame partijos sąraše po reitingavimo K.Komskis surinko 6098 pirmumo taškus ir nukrito iš antros į ketvirtą vietą.

Policijai paskelbus apie ikiteisminį tyrimą Šilutėje, K.Komskis paskelbė stabdantis narystę partijoje.

Šilutėje sulaikytų asmenų partiškumas tyrimui nereikšmingas - E.Šileris

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris sako, kad aiškinantis galimą balsų pirkimą Šilutėje sulaikytų asmenų partinė priklausomybė nėra svarbi.

REKLAMA

„Tyrimui jų partinė priklausomybė didelės reikšmės neturi. Yra loginės sąsajos tarp veiklos ir pasekmių“, - BNS penktadienį sakė E.Šileris.

Ketvirtadienį policija pranešė sulaikiusi septynis asmenis, kurie įtariami rinkėjų papirkinėjimu Šilutėje. Vienas asmuo suimtas 10 parų. E.Šileris dar ketvirtadienį sakė, kad balsų pirkimas Šilutėje vyko partijos „Tvarka ir teisingumas“ naudai.

Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė BNS teigė, kad informacija apie tyrime atliekamus procesinius veiksmus, sulaikytus asmenis ir apklaustuosius šiuo metu neteikiama siekiant nepakenkti tyrimui. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų