REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aukščiausiasis Teismas antradienį atmetė korupcijos byloje nuteisto buvusio Lukiškių kalėjimo direktoriaus pavaduotojo Viliaus Šlaičiūno ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyboje (FNTT) dirbusios jo sutuoktinės Ramunės Šlaičiūnienės kasacinius skundus.

Aukščiausiasis Teismas antradienį atmetė korupcijos byloje nuteisto buvusio Lukiškių kalėjimo direktoriaus pavaduotojo Viliaus Šlaičiūno ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyboje (FNTT) dirbusios jo sutuoktinės Ramunės Šlaičiūnienės kasacinius skundus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sutuoktiniams anksčiau skirtos 35,3 tūkst. eurų baudos paliktos galioti.

V.Šlaičiūnui už prekybą poveikiu skirta apie 12,8 tūkst. eurų, jo sutuoktinei už piktnaudžiavimą – 22,4 tūkst. eurų baudos. Kitam nuteistajam Algirdui Jančiauskui už prekybą poveikiu Vilniaus apygardos teismas yra nurodęs per metus sumokėti apie 14,8 tūkst. eurų baudą.

REKLAMA

Nuteisti sutuoktiniai prašė panaikinti Apeliacinio teismo nutartį ir bylą nagrinėti iš naujo. V.Šlaičiūnas skunde pažymėjo, kad pirmosios instancijos teismo nuosprendyje neatskleistas jo susitarimo su kitu bylos nuteistuoju A.Jančiausku padaryti nusikalstamą veiką turinys.

R.Šlaičiūnienės gynėjas teismą tikino, kad padaryta klaidų vertinant įrodymus, nebuvo vertinti visi ikiteisminio tyrimo metu gauti įrodymai.

A.Jančiauskas nuosprendžio neskundė.

Aukščiausiojo Teismo teisėjų kolegija nusprendė, kad, patikrinus skundžiamus teismų sprendimus teisės taikymo aspektu, esminių Baudžiamojo proceso kodekso normų, reglamentuojančių įrodymų tyrimą ir vertinimą, bylos apeliacinį nagrinėjimą, pažeidimų nenustatyta. Taip pat konstatuota, kad R.Šlaičiūnas su A.Jančiausku suvokė bendrai daromą nusikaltimą – kyšio reikalavimą už pažadą nutraukti ikiteisminį tyrimą, kad būtų nutrauktas ikiteisminis tyrimas.

REKLAMA
REKLAMA

2014 metų birželio 26 dieną Šlaičiūnus ir A.Jančiauską Vilniaus apygardos teismas pripažino kaltais ir skyrė jiems baudų iš viso už daugiau nei 49,2 tūkst. eurų.

Per ikiteisminį tyrimą STT pareigūnai nustatė, kad prekyba poveikiu kaltinami asmenys reikalavo iš piliečio V.V. 20 tūkst. litų (5,7 tūkst. eurų) kyšio ir priėmė reikalauto kyšio dalį (10 tūkst. litų – 2,8 tūkst. eurų) už tai, kad būtų priimtas palankus V.V. sugyventinei sprendimas FNTT tyrėjos R.Šlaičiūnienės atliekamame ikiteisminiame tyrime. Įtariamųjų pokalbių pareigūnai klausėsi slapta, užfiksuotas ir dalies pinigų perdavimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apeliacinio teismo nutartyje konstatuota, kad „įrašai leidžia susidaryti pilną įvykio vaizdą, pokalbiai informatyvūs, juose daug ir aiškiai kalbama“.

Teismas konstatavo, kad savo veiksmais R.Šlaičiūnienė sumenkino FNTT autoritetą ir diskreditavo valstybės tarnautojo vardą. Bylos duomenimis, pareigūnė pažadėjo V.V. neteisėtai veikti savo atliekamame ikiteisminiame tyrime.

„Žala valstybei padaryta akivaizdi, atvejis skandalingas, autoritetas FNTT įstaigos sumenkintas dėl to abejonių nėra“, – yra sakęs teisėjas Valdimaras Bavėjanas.

REKLAMA

Vilniaus apygardos teismas nuosprendyje rašoma, kad R.Šlaičiūnienė asmeninius interesus iškėlė aukščiau valstybės, kurios tarnyboje dirbo, pažadėdama priimti priešingus tarnybai sprendimus, o jos padarytas nusikaltimas sukėlė didelį rezonansą visuomenėje, nes, pasinaudodama tarnybine padėtimi, tyrėja nesiekė ikiteisminio tyrimo metu keliamų tikslų atskleisti ir nubausti galimą nusikalstamą veiką padariusius asmenis, o veikė priešingai. Tokie veiksmai skatina visuomenę nepasitikėti teisėsaugos institucijomis, formuojamas teisinis nihilizmas.

REKLAMA

Buvęs Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnas, pensininkas A.Jančiauskas, FNTT Vilniaus apygardos valdybos tyrėja R.Šlaičiūnienė bei jos sutuoktinis, tuometinis Lukiškių tardymo izoliatoriaus - kalėjimo direktoriaus pavaduotojas V.Šlaičiūnas buvo sulaikyti Vilniuje 2011 metų spalio 26 dieną.

Netrukus po sulaikymo pagal STT pateiktą medžiagą V.Šlaičiūnas buvo laikinai nušalintas nuo tarnybos. 2012 sausio 2 dieną jis atleistas iš darbo jo paties prašymu. R.Šlaičiūnienė nuo pareigų irgi buvo nušalinta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų